Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Странен проблем... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Mda
kukata написа:
Както е направена схемата оригинална от МК с бт136 не е ли направена с двете полувълни.нямям осцилоскоп за да видя какво става с консуматора.къде точно имаш предвид с този оптрон че аз зададох много въпроси един след друг и не те разбирам на кой точно отговаряш за този оптрон.Ако не ти затруднявам драсни една схемичка със стоиностите и елементите .би ми било по лесно да те разбера.
Благодаря

Така като я гледам ако смяташ да работи в 2-те полувълни няма да е с този симистор , може да е с руския КТ нещо си , той може да се управлява така но не и серията BT или BTA за тях трябва за всяка полувълна включване с импулс от към синуса!!!
В момента се ползва като тиристор !
Както ти казах най добре става с оптронче МОС3022 , с него може да го включваш във всяка полувълна :idea: :!:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Юли 28, 2008 2:02 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аха.А как тачно да го свържа и къде това оптронче че да командва така както казваш. :cry:
Нещо от тоя род.Но какви резистори да използвам

Прикачени файлове:
shema2.gif
shema2.gif [ 1.38 KiB | Прегледано 2122 пъти ]
Пон Юли 28, 2008 7:17 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://www.fairchildsemi.com/ds/MO/MOC3041-M.pdf

Пон Юли 28, 2008 11:02 am
Профил

Мнение Taka e да
kukata написа:
Аха.А как тачно да го свържа и къде това оптронче че да командва така както казваш. :cry:
Нещо от тоя род.Но какви резистори да използвам

На изхода на контролера слагаш светодиода на оптрона , толкова е просто !
Слагаш един резистор на место онзи диод дето си цапнал , да е толкова колкото да осигури нужния ток на оптрона но не повече от 10% , ако е за 5ма при 5V се слага резистор 1к!
И не взимай този със ZeroCros защото няма да има управление на лампата, управлението на триака с MOC3022 е същото все едно е без оптрон , но имаш с него управление в 2-те полувълни така както е по тази схема !
резисторите са 0.25W както са по схемата

Прикачени файлове:
simistor_MOC.jpg
simistor_MOC.jpg [ 31.85 KiB | Прегледано 1735 пъти ]

Пон Юли 28, 2008 1:14 pm
Профил

Мнение 
Интересно.Значи излиза че работят на 25 Hz. пускал съм е на крушка с нажежаема жечка и си свети доста добре /може ви защото жичката не може да успее да загасне/не се усеща.Но на ел.Трафовете маи маи има малко трепкане.Не се бях сещал за това .мислих че е заради намалянета на напр.Защото нали не мага да е изпълня до макс. 240 в. заради софтуерните запазените 40 в за захр. на схемата.Значи да ползвам този оптрон които съм ти дал аз в схемата този няма това ZeroCros докато този на колегата в по горния пост има такова ZeroCros и не мога да го използвам.Тези стоиности които си ми ги дал такива в риалност ли да бъдат.Вместо да ги смятам Бих предпочел да ти се доверя на тебе тъи като ти си по вещ от мен. За симистор кои са използвам този който си използвам до сега BT136 или този на картинката която си ми пратил BTA 16 или този руския който ме посъветва/Вяпреки че ни ми се иска да го търся под дърво и камък/.Ядосвам се за тези 40 в които не мога да използвам .Пуснал съм си е отделна 0 до ключа.Ако използвам схемата от по предния ми пост.Дали ще се получи.Въпреки Регулерянето е ограничено и софтуерно 220в-40в=180в.Ама това ще го мъча в последствие.
Въпреки всичко благодаря те за помощта която ми оказваш

http://mcu-bg.com/mcu_site/exchange/ir_ ... ma_528.gif
Голям зор видях с този диммер

Пон Юли 28, 2008 2:32 pm
Профил

Мнение Mне
kukata написа:
Интересно.Значи излиза че работят на 25 Hz. пускал съм е на крушка с нажежаема жечка и си свети доста добре /може ви защото жичката не може да успее да загасне/не се усеща.Но на ел.Трафовете маи маи има малко трепкане.Не се бях сещал за това .мислих че е заради намалянета на напр.Защото нали не мага да е изпълня до макс. 240 в. заради софтуерните запазените 40 в за захр. на схемата.Значи да ползвам този оптрон които съм ти дал аз в схемата този няма това ZeroCros докато този на колегата в по горния пост има такова ZeroCros и не мога да го използвам.Тези стоиности които си ми ги дал такива в риалност ли да бъдат.Вместо да ги смятам Бих предпочел да ти се доверя на тебе тъи като ти си по вещ от мен. За симистор кои са използвам този който си използвам до сега BT136 или този на картинката която си ми пратил BTA 16 или този руския който ме посъветва/Вяпреки че ни ми се иска да го търся под дърво и камък/.Ядосвам се за тези 40 в които не мога да използвам .Пуснал съм си е отделна 0 до ключа.Ако използвам схемата от по предния ми пост.Дали ще се получи.Въпреки Регулерянето е ограничено и софтуерно 220в-40в=180в.Ама това ще го мъча в последствие.
Въпреки всичко благодаря те за помощта която ми оказваш

http://mcu-bg.com/mcu_site/exchange/ir_ ... ma_528.gif
Голям зор видях с този диммер

Точно МОС3041 е със зерокрос и не става, ако може да си захраниш пика от фаза и нула директно няма да губиш нищо и симистора ще се отпушва на максимум, при нужда бръкни в софта малко ако трябва . Иначе аз не виждам начин как да подкараш тази схема без оптрон и да работи добре особенно ако държиш да е със тия симистори дори и твоя е подобен на ВТ138. Единствено руския КТ207/400 който е в оригиналната схема става като за без оптрон, защото се управлява с една полярност симистора, дори се отпушва с по малък ток.
Повечето симистори си искат по висок ток на управляващия електрод от колкото пик може да ти предложи , за целта МОС3022 е идеален той може до 1А да осигури и е предназначен точно за такъв симистор а и е достатъчно бърз да ти осигури сигнал все едно от пик излиза, схемата съм ти я копирал от друга моя която си е работеща. Ако сложиш ВТА16 той е значително по мощен от другия и въобще не му трябва радиатор за някаква мижава крушчица от 150Вата, въпрос на цена по скоро не знам каква е разликата но ако разликата е стотинки вземи ВТА16, ако тоя на твоята схема си го имаш ползвай си го !
BT136 = 4A = 800W
BTA16 = 16A = 3KW
Печка 2кW съм пускал през него е с радиатор де :)

Прикачени файлове:
MOC3020REV1.PDF [171.52 KiB]
148 пъти

Пон Юли 28, 2008 4:20 pm
Профил

Мнение 
става дума за малко по голяма мощност от порядъка на 3А ток около 700вата.Само за информация
За консумацията чесно казано не знаех .Някаде намерих че е 80 ма. на КТ-то а на ВТ-то 20 -25ма.Малко съм любопитен но как работи този оптрон тогава.Кокато има светлина отпушва единия диод а когато няма другия.Поне така го осмислям щом равоти и в двете полувълни.А този ВТ... не маже ли софтуерно да се постигне това как може да не са го оправили този бъг.Чудя се дале директно оптрон да сложа и след това конс. или с оптрона да командвам симистора и след това консуматора.Маи много се разприказвах.По късно ще пиша повече че сега се връщам от нощна смяна и едва виждам буквите. 8O

Вто Юли 29, 2008 8:42 am
Профил

Мнение Хъх
kukata написа:
става дума за малко по голяма мощност от порядъка на 3А ток около 700вата.Само за информация
За консумацията чесно казано не знаех .Някаде намерих че е 80 ма. на КТ-то а на ВТ-то 20 -25ма.Малко съм любопитен но как работи този оптрон тогава.Кокато има светлина отпушва единия диод а когато няма другия.Поне така го осмислям щом равоти и в двете полувълни.А този ВТ... не маже ли софтуерно да се постигне това как може да не са го оправили този бъг.Чудя се дале директно оптрон да сложа и след това конс. или с оптрона да командвам симистора и след това консуматора.Маи много се разприказвах.По късно ще пиша повече че сега се връщам от нощна смяна и едва виждам буквите. 8O

Е па прочети в дата шиита де имаше даже и графика мисля, както и да е тоя оптрон като му подадеш сигнал отпушва изхода и в 2-те посоки, но реално в този момент работи само в едната по посока на тока!
Трябва да подадеш импулс към оптрона за всяка полувълна кога да започне отпушването на симистора, регулирането на светлината се прави като се отрязва част от полувълната .
В тази схема контролера ти играе зерокрос , с други думи се синхронизира като се подава на извод 2 когато минава през нула, и е възможно в тази схема да е направено да се синхронизира само при едната полувълна и да си смята за другата приблизително къде да отпуши , или пък въобще да не работи за другата не съм гледал софта, но според мен е задължително да се прави за всякаполувълна за да е както трябва.
На ВТ... е 35ма типично и максимално 50ма, но не се знае на какъв си попаднал и е за предпочитане да го натовариш с 50ма , демек на границата си да се претовари извода на контролера!
Успех :wink:

Вто Юли 29, 2008 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Отвори си ПДФ-а на MOC30xx - там има примерни схеми как се управлява триак с него. Пикчето най-вероятно е изгоряло защото управляваш ТРАНСФОРМАТОР а не лампа - лампата е активен товар а трафа не съвсем. Сега остава да поискаш и схемата да ти направим.

Вто Юли 29, 2008 1:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не бих поискал чак пък схема /не че бих ви отказал на такова предложение/нали трябва да се измъча малко.Иначе ако ми пратите схема ще трябва да затваряме поста :D :D :D нямя смисъл.Шегувам си просто се обърквам все повече и повече с тази схема и за да не я объркам повече и да е направя още по ненадеждна затова се допитвам до вас.Много ви благодаря че помагате.

Що се отнася до схемата/Отговарям на колегата от предния пост/В сайта пише че софтуерно изчислява другия полупериод.Но дали е така в софта не знам.Чак толкова от асемблер не разбирам :? :roll:

Вто Юли 29, 2008 10:22 pm
Профил

Мнение 
@kukata,
според мен колкото и да се мъчиш няма да се получи работеща схема.
Трансформатора за луничките иска синусоидален ток, а ти искаш
да му подаваш от 20 до 200 волта напрежение, получено с фазово регулиране
чрез отсичане на полувълни на мрежовото напрежение.
Тази схема е направена да управлява само лампи с нажежаема жичка за 220 волта, или
пък ако държиш да са луничките за 12 волта, трябва да изнесеш
цялото управление във вторичната част от трансформатора.

Вто Юли 29, 2008 10:59 pm
Профил

Мнение 
По горе бях писал че трафа е димиращ.Още като го купувах държах да е такъв.Тои поддържа регулиране само че ние тука се опитваме да направим СВЯСТЕН димер от една полуразработка на Млад Конструктор.Че ще димира с обикн димер с потенц. ще работи ама тука с този ИЧ .димер бая зор видях...

Сря Юли 30, 2008 12:56 am
Профил

Мнение Хм
kukata написа:
По горе бях писал че трафа е димиращ.Още като го купувах държах да е такъв.Тои поддържа регулиране само че ние тука се опитваме да направим СВЯСТЕН димер от една полуразработка на Млад Конструктор.Че ще димира с обикн димер с потенц. ще работи ама тука с този ИЧ .димер бая зор видях...

Какво значи димиращ ?
Абе според мен би трябвало да работи няма причини да не работи. Още повече че товара не е траф а е грец , трафа е импулсен и е след 2 транзистора който са реализирани като осцилатор с този траф. Дори и импулсни смущения няма от къде да дойдат.
Направи я с оптрона и кажи дали работи , аз си мисля че схемата не е оразмерена правилно нещо и куца, а и на краче 2 се подава на контролера прекалено високо напрежение и пука от там. Там трябва да се сложи ценер на 4.3V за да ограничи напрежението. Свържи схемата на контролера направо към 220 ако е възможно и симистора да е отделно да не е по тази схема. Нещо такова:

Прикачени файлове:
IR_MK.jpg
IR_MK.jpg [ 93.17 KiB | Прегледано 1755 пъти ]

Сря Юли 30, 2008 2:20 am
Профил

Мнение 
Бреий ти голяма схема си ми пратил.Това за същото нeщо ли е? Браво.Благодаря ти .Работи ли ако е по сигурна /което изглежда така/Направо нея да направя,Стига съм се главоболил с тая на МК.що се отнася до 2 краче при мен не е вход както при тебе а е изхода към симистора.Първо щи пробвам с тоя оптрон а после ако не стане продължавам с опитите.И още веднъж мерси ча схемата и помощтта
А що се отнася до пробите напоследък съм малко зает и не ми остава време ,Но при първа възможност ще експериментирам и ще пиша

Чет Юли 31, 2008 1:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2