Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Питане за конкретно ISO 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Питане за конкретно ISO
Имам устройство което е ръчно с размер на мобилен телефон и също има LCD. Крайната цел е да получи СЕ марк. Нещата стигнаха до теста за вибрации и за конкретния вид устройства се казва, че трябва да премине IEC 600068-2-64:1993 (IEC 68-2-64:1993).
Някой има ли информация къде са наясно с тази методика. Има едно две места където се обадих, но не са правили точно това и нещата висят.
Добре би било лабораторията да има акредитация или да предстои да получи, а в кран случай и без такава, но да знаят за какво иде реч по методиката.

Вто Юли 29, 2008 12:58 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ето от тук си избери акредитирана лаборатория за България

http://ec.europa.eu/enterprise/newappro ... cou_id=100

Сря Юли 30, 2008 1:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
CE знак може да слага всяка фирма сертифицирана по ISO 9001 с необходими са подписи на QSa

Сря Юли 30, 2008 1:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
CE знак може да слага всяка фирма сертифицирана по ISO 9001 с необходими са подписи на QSa

стига наистина да отговаря на изискванията и е в състояние да установи сама това
ако сложи знак и след това се установи несъответствие санкциите са ...

Сря Юли 30, 2008 6:10 pm
Профил

Мнение 
tcsa35 написа:
ето от тук си избери акредитирана лаборатория за България....

Благодаря, ще огледам... а пък на http://www.nab-bas.bg/ лабораториите които са потенциално полезни не си вдигат телефоните от една седмица и нещо насам - нито една! :) явно разпускат сериозно :)
Относно това, че който имал ISO9001 можел...... и ние имаме това ISO но сертификата за преминали тестове и изпитания се прави за конкретно изделение.

Ако някой е правил някакви тестове за вибрации на ръчно устройство пак ще е полезно да сподели къде.

Чет Юли 31, 2008 6:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе много зависи от изделието...
СЕ означава, че отговаряш на съответните изисквания.
обикновено това става само с декларация за съответствие и се изрежда на какво отговаряш.
ако има особени изисквания (вибрации) - не знам...

но трябва да си сигурен, че всичко друго ти е наред (61000-х-х примерно)
в определени случай (радио-предатели) се изисква някоя външна сертифицирана организация да ти оцени оценката за съответствие и да ти пази техническото досие.

Пет Авг 01, 2008 2:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва да се види в евродирективите къде попадаш. За специално оборудване (медицинско например), декларацията за съответсвие минава задължително през нотифицирано лице (каквото в БГ за медицинско например няма).

Както каза Дедо, ако не попадаш в някоя специална директива, оценката за съответствие си я пишеш сам. Отговорността, че си спазил стандартите си е твоя. Ако искаш и на тестове можеш да не минеш, а просто да напишеш, че си минал. Естествено ако конкуренцията те натопи и се стигне до проверка, всичкосе пече на твоя задник.

Последния подход се ползва масово от жълтурите. Те понеже са безкрайно убедени (не без осонование) че няма да носят реална отговорност си лепят CE марка на общо основание. Така великото творение на евробюрократите "CE марка" първично имащо за цел да блокира точно боклучците китайски, сега всъщност само създава проблеми на местните пройзводители, а за китайците си е една широко отворена врата да си легализират боклуците.

Пет Авг 01, 2008 3:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
за китайската стока не знам дали е случайно или не но от доста наши китайски доставчици знам че те лепят етикетче СЕ което изобщо не означава СЕ знак за качество а просто China Export.........

Пет Авг 01, 2008 5:25 pm
Профил WWW

Мнение 
Устройството е медицинско... има си специална директива точно за този вид устройства и в нея всичко на което трябва да отгаваря и да се тества е минато.... освен вибрациите, понеже има едни формули от физиката и величини където нашите лаборатори грам не са в час за какво иде реч и как се разгадава кое как се напасва към нашенските стари методики. Това е проблема, няма компетентни хора да го разчетат. Все се надявам някоя военна лаборатория да е наясно, но за момента всички са оф-лайн. А и езиковата бариера е нещо смазващо, немогат и да си го преведат. Имало е срок за превеждане на всички нови неща, ама.... на кой му пука :) а и кой да се назори за 400лв месечно... всъщност незнам подробностите, но предполагам, че и пари са им отпускали да платят на фирми да ги превеждат. Зле сме.. много зле :)
Казват ми - кажете ни точно какво искате и ние ще го направим ... честота, сила, посока, време, стъпка и т.н. много готино 8O

Пет Авг 01, 2008 7:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Честито. Силно се съмнявам, че има лаборатория в БГ която да може да го направи. Още по силно се съмнявам че ще намерите лаборатория, чиито измервания нотифицираното лице да признае.

Направо търсете вариант в Гърция или някой от по напредналите от източния блок. Там мисля има акредетирани лаборатории. Цената е в пъти по висока, но поне знаят какво правят, и тапията важи.

Другото е обърнете се към нашенските "консултанти". Те имат връзки по чужбина. Въпроса е че и тяхната подготовка е майко мила, та ще срещнеш зор даже да им обясниш какво точно ти трябва, та да те свържат с който трябва. Иначе СЖС май подържаха дебели връзки с гърците.

Edesign написа:
за китайската стока не знам дали е случайно или не но от доста наши китайски доставчици знам че те лепят етикетче СЕ което изобщо не означава СЕ знак за качество а просто China Export.........

Това е лаф пуснат точно за случая. :) Иначе CE то върху китайските стойки си е точно CE (иначе няма как да се продава в ЕС), само дето си е просто фиктивен надпис :)

Съб Авг 02, 2008 7:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо... прогнозата ти клони към реалното положение в БГ, лабораторията която е имала акредитация за тези неща в момента няма и чака от месеци да я възобновят, но и там положението е трагично с разчитането на методиката.

Съб Авг 02, 2008 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много внимавай какво точно разбират по акредитация. Не съм сигурен, че разбиранията за кредитация на нашенските лаборатории, се покриват с изискванията на нотифицираното лице което трябва да "одобри" съответствието.

Работота беше много мътна. Оказа се че ща, неща трябва да мина през гърците за нотификация и ми беше "обяснено" е ,че ако не искам да се дълбаят много, е най-добре да тествам където те кажат.

Освен това ми казаха, че ISO9001, не стига, за медицинска трябва ISO13488. Което е горе долу същото, само дето одитите са по чести, подробни.... и няма българска фирма която да ги прави. Калкулацията на последното излезе главозамайваща. Отказах се.

Нед Авг 03, 2008 1:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
... кредитация на нашенските лаборатории...

хареса ми. точно за кредитиране на нашенски лаболатории иде реч. т.е. даване на пари, не за мерене или разни други детайли.
то по принцип иде реч само за земане на кинти, за другите неща няма на кой да му пука.

аз например не мога да разбера кой у нас калибрира измервател на напрегнатост на поле.

speedblue написа:
Зле сме.. много зле

верно е. и на никой не му пука. губим милиарди и пак на никой не му пука.
а то в същност целта е подкупа да се трансформира в услуга, с фактура, ДДС и т.н.
не че ще изчезне този разход, просто ще е регламентиран.

а врътката с нотифицираните "органи" е още по-нагла.
там и мастит юрист не може да се оправи. целта е парите да се върнат в европата (старата), ама пак няма гаранции, че ако имаш хартика от германия всичко ще е наред.

Пон Авг 04, 2008 11:40 am
Профил

Мнение 
Като се преборя с проблема ще информирам какъв е пътя. Няма да е преди септември мисля... и на море ще ходя :)

Пон Авг 04, 2008 1:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]