Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
ще помогнете ли на полицията? 

ще се обадите ли?
веднага 0%  0%  [ 0 ]
ще си помисля сериозно дали да се обдя 21%  21%  [ 5 ]
ще му звънна да го питам какво става 46%  46%  [ 11 ]
на тия корумпирани некадърници ли? никога! 33%  33%  [ 8 ]
Общо гласове : 24

ще помогнете ли на полицията? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение ще помогнете ли на полицията?
отивате сутринта на работа и на едно дърво виждате лика на ваш съученик, който не сте виждали с години.
полицията го издирва и търси сведения за него.

целта ми с тази анкета е да видим до колко разчитаме на държавата (и полицията в частност). разни социолози напоследък се изказват в таз насока, та ми е интересно какво мислим ние.

Пон Авг 11, 2008 10:19 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
абе вчера като бях на симеоново в "романса" отсреща на един стълб висеше един плакат полицията издирва ... некой си там... цветен, А2, ... помислих си да не е бъзик на някоя весела компания...
...
иначе от филните за дивия запад не бях виждал такова нещо

Пон Авг 11, 2008 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Малко крива ми се вижда постановката. Хем не си го виждал от години(съученика), хем ще даваш сведения на полицията?!?
Ама иначе като тема за анкета е интересно.
Имам противоречиви лични впечатления от състоянието на полицията в България в момента. И бих гласувал или "веднага" или "никога...".
Ако говорим по принцип обаче, а не конкретно за "съученика", аз лично гласувам за "ще се замисля сериозно". В смисъл че ще обмисля добре начина по който да помогна на полицията така, че да не налитам на корумпирани ченгета. По-голямото зло е да останеш напълно безучастен.
Преди време имах една случка в която един приятел дето беше против "Системата" с главно "С", като стана напечено много бързо съобрази да драсне бързо към близкия полицейски участък. Случката беше много поучителна за мене. :)

Пон Авг 11, 2008 11:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
e, все сте се събирали на срещи на випуска. разменили сте си телефони и т.н.
примера го давам със съученика, но описателно може да се замени с: човек, с който сте живяли ежедневно дълго време и нямате особени илюзии към характера му, но отдавна не сте контактували с него. може да сте си играли като малки, да сте учили заедно, да сте били в казармата, все тая.

в същност въпроса е по-скоро за доверието. не само към полицията, а към държавата като цяло.
- дали ако го закъсаш, ще се обърнеш към нея
- дори и да не си го закъсал, дали си склонен да и помогнеш, като знаеш как не си е мръднала кутенцето, когато си го бил закъсал.

Пон Авг 11, 2008 11:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
e, все сте се събирали на срещи на випуска. разменили сте си телефони и т.н.
примера го давам със съученика, но описателно може да се замени с: човек, с който сте живяли ежедневно дълго време и нямате особени илюзии към характера му, но отдавна не сте контактували с него. може да сте си играли като малки, да сте учили заедно, да сте били в казармата, все тая.

В този случай едва ли ще имаш актуална информация, която да представлява интерес за полицията. Т.е. до която те вече не са стигнали.

Пон Авг 11, 2008 12:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
... до която те вече не са стигнали.

по мои наблюдения, рядко стигат до каквато и да е информация. и вестници не четат даже.
изключения правят случаите, когато ти им я набавиш и ги мотивираш съответно $$$ :yawinkle:
но, също по мои наблюдения, е по-добре мотивацията да отиде при частници - сроковете са по-къси, ефективността също.

Пон Авг 11, 2008 12:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
...и ги мотивираш съответно $$$ :yawinkle:

Това се нарича не "мотивиране", а "корумпиране".
Надявам се не го приемаш като заяждане. Предполагам ти става ясно колко са различни позициите ни.

Пон Авг 11, 2008 12:54 pm
Профил

Мнение 
Не може да има еднозначен отговор.
Първо не считам, че имам познати, които биха ги окачили на плакат. Имам съученици , които са крадци, но едва ли ще заслужат такава чест.
Ако си поставя въпроса, дали те биха ме обрали (или организирали обир вкъщи) стига да преценят, че си заслужава, мисля, че отговорът е положителен. Тогава и моята реакция на издирването им ще е еднозначна. Друг е въпросът, че им нямам никакви координати, освен общоизвестните.
Що се отнася до полицията - да това е корумпирана организация, както и прокуратурата, съдилищата, военните. Това са затворени структури, в които често междуличностните отношения имат решаващо значение и където има изградени корупционни канали основани на безпощадни принципи. Същевременно не може да се каже, че въобще не вършат работа. И там има хора, които се мъчат да си свършат работата със, или въпреки системата. И корумпираните не се занимават само с корупция. Особено сега, когато натискът върху тези струкури е голям, не виждам, защо да не им се помогне.

Пон Авг 11, 2008 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре, какви въпроси задаваш ти бе...

В БГ мафията *е* държавата, и като така е обществен враг номер 1.

И питаш кой би помогнал на слугите на обществен враг номер 1?!...

Да бе. Сигурен съм, че ще се намерят заблудени - ама
заблудените са си заблудени, след всичко видяно и преживяно за да са
все още заблудени са неспасяемо тъпи така или иначе. Вероятно отдавна
са малцинство, а мнозинството е държано в подчинение от споменатите въоръжени
слуги на главния обществен враг...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Авг 11, 2008 9:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
...
в същност въпроса е по-скоро за доверието. не само към полицията, а към държавата като цяло.
- дали ако го закъсаш, ще се обърнеш към нея
...

Малко от личния ми опит от преди години: като ми откраднаха колата (бях я купил за 45000 ДМ) и
дойдоха за откуп, отидох в полицията. Резултатът беше, че тия искащите откупа не се
обадиха повече (бяха едно и също с полицията, ако някой не е разбрал)...
За себе си мога да кажа, че това го очаквах - но аз откупи не плащам и правя това, което
очаквам и другите да правят в дадена ситуация, докато цената се измерва само с пари.

За дреболии може да се обърне човек и към "държавата", разбира се - но само за незначителни
неща, във всичко имащо значение тя е враг номер 1 на обществото тук.

Пон Авг 11, 2008 9:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
По принцип като ти се случи "случка" трябва да се обаждаш в полицията. Не за да получиш помощ (няма такива наивници), а за да се регистрира престъплението.

Защото в момента народа масово не съобщава в полицията и тия педали министрите после се изтъпанчват и рапортуват, че престъпленията намаляват драстично, а разкриваемостта расте. :evil: И се получава много удобно. Така по всички статистики БГ е райско място, няма престъпност.

Пон Авг 11, 2008 9:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
По принцип като ти се случи "случка" трябва да се обаждаш в полицията. Не за да получиш помощ (няма такива наивници), а за да се регистрира престъплението.

Защото в момента народа масово не съобщава в полицията и тия педали министрите после се изтъпанчват и рапортуват, че престъпленията намаляват драстично, а разкриваемостта расте. :evil: И се получава много удобно. Така по всички статистики БГ е райско място, няма престъпност.

Не е ли по добре да се обаждаме в Статистиката? Поне е по-безопасно....

Пон Авг 11, 2008 10:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако правилно съм разбрал поста на Цецо, смисълът му е "прави така, че да
не им облекчаваш живота". Аз лично съм се придържал и се придържам към
такова поведение - те ни създават колкото могат пречки, препятствия и т.н.,
ние им връщаме услугата винаги, когато можем...

Пон Авг 11, 2008 10:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Моя отговор го нема, все ми е тая, и за него и за полицията. Работ ана държавта е да намери тези които и трябват, ако не може проблема си е неин. Това лично според мен не е признак на гражданско общество а за полицейска държава, а до коко е добр еили зле е друг въпрос, то зависи и от полицаите :)
А дали разчитам на държ авата, не за нищо, преди месец ми счупиха стъклото, явно да краднат нещо, ама кво да краднеш от една кола не знам ... радиото нема де да им пасне, а и си е оригиналното с каруцата само с касетофон и 5 лв не могат му вземат, нарочно не си го сменям че се връзва на дизайна :). Та първия въпрос към застрахователя беше иска ли докуент от полицията за да не си губя времето ако иска и такъв ... то аз съжалих после че за едно стъкло ходих при застраховател, като резултат предното изобщо не го минавах на каско ми си го платих сам, и си спестих половин ден моткане .. та .. за какво да разчитам ... да те ограбят и да намерят крадците ... едва ли. Имам познат който сам си ги намери, заведи полицаите, и открадната техника още е в полицията, вече 4-та година, не съм чул и крадците да са хванали. Или ако отвлекът близък да разчиташ на тях .... виж може да хванеш следователите и да им режеш пръстчетат докато не кажат кой над тях е в тая игра, а после и с него така ..... за какво друго ?
Или пък да разчиташ че ще те лекува държавата .. ех мечти ... а някои разчитат и на пенсия ...
Далеч сме от там, първо за това нещо си требе време, това което на запад е станало с векове не може да стане за 20 години, а пък като не се опитваш да го направиш съвсем няма как да стане, после лично аз съм много мнителен до колко и на запад може да разчиташ а държавата.

Пон Авг 11, 2008 11:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Дедо Боре!
Със сигурност бих помогнал за 2е неща:
- полицаите да продължат да си чешат топките.
- дедо Боре да няма какво да сипе в дамаджаните от 20л.

А по-сериозно: мутрите ги мразя, заради тях станах "гражданин на света" че и малкия Бонго се очертава такъв. За мутра не бих се колебал, правил съм го, но с това само съм мотивирал чешенето на топки...

Вто Авг 12, 2008 2:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща