|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Реверсивен брояч на 20 ?
Как да стане такъв брояч? На 10 е ясно , с 74 192 , но после как да направя да дели на 2 реверсивно ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Авг 13, 2008 8:28 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
По същият начин.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/74HCT192.pdf,
на стр 13 е показано как се свързват каскадно 2 брояча. По този начин става до реверсивен брояч до 256. Ако искаш да е до 20, просто му слагаш една орбатна връзка с един или няколко логически елемента да ресетват двата брояча при желаното от тебе число.
|
| Чет Авг 14, 2008 8:47 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ами с едно евтино CPLD:!:
ще си го правиш както го искаш... реверсивен/с променлив коеф. и т.н.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Авг 14, 2008 4:25 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Ми туй се сетих ,ама не съм хаберлия по тез чипове. Кажи моля , някое животно дето да свърши таз задачка ? Тя задачката е четене на ФРП ,има някой друг логически елемент и един D тригер , които също могат да се напъхат в умния чип...
|
| Пет Авг 15, 2008 3:17 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
XC2C32A - цена 1.25$ в digikey
|
| Пет Авг 15, 2008 3:31 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Започни с това:
1. На колко волта ще работи и с какво захранване-> входове/изходи на 5, на 3.3, ....
защото някои фамилии имат 5 волтов толеранс на входо/изходи някои нямат...
2. Бързина -> на колко мега херца са ти най-критичните сигнали...
3.Среда за развой/тул за програмиране-> някои са безплатни(но вършат работа), някои чипове се програмират с кабел, който можеш сам да си направиш за 30 мин.
Натам вече производители, фамилии, доставчици... повече акъл може да ти се даде, но по въпрос 1..3 ти трябва да уточниш:!:
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Авг 16, 2008 1:04 am |
|
 |
|
sthx
|
Интересно, защо броенето трябва да е ограничено до 20? Обикновено при използването на фрп няма такива изисквания.
Ако е за спорта и честота на импулсите не е много по-голяма от примерно 10 кHz (oбикновено е така) - и с процесор става.
Класическото решение го е написал @GTN.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Авг 16, 2008 8:55 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Работата е следната. Има ФРП на 2000 имп/оборот , на мен такава точност не ми трябва (стигат 100 имп/оборот), с процесор го правя ,но не ми стига бързодействие,че има и разни сметки да прави проца. Набримчил съм му на мах. Mhz . Изрових една схема , дето с TTL си определя посоката на ФРП , после има делител.
@MYXATA -На 5V ще се работи , за скорост си мисля ,че и най бавното CPLD ще сбори задачата , среда за развой -нямам идея. Гледах ,че протел има PLD - туй става ли за работа ? И ако става ,с каква "жица да набия " акъл в CPLD-то ?
|
| Съб Авг 16, 2008 1:37 pm |
|
 |
|
Федя
Ранг: Минаващ
|
виж и това дали нама да е по-удобно: http://usdigital.com/products/interface ... ls7366r-s/
* LFLS7366R-S 32-bit Quadrature Counter with Serial Interface, Base price $5.60
има и други: http://usdigital.com/products/interfaces/ics/
|
| Съб Авг 16, 2008 2:20 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ако правилно схващам посоката на това, което ти трябва, може би ще ти
е най-лесно да каскадираш два 74163; или просто да ползваш един и
да минеш с делене на 16, едва ли има нужда да делиш точно на 20.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 16, 2008 2:40 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Май бях тръгнал да откривам топлата вода...  .Те това ми требе май ! Благодаря !
|
| Съб Авг 16, 2008 2:57 pm |
|
 |
|
sthx
|
Щом е такава работата и не искаш да смениш фрп-то, мога да ти предложа следния вариант:
-правиш делител на 100 с 2 реверсивни брояча
-с процесора четеш старшите 3 разряда на този брояч, които всъщност са ти младшите разряди на числото, което те интерисува. Анализираш ги през време доволно много и си броиш нататък старшите битове
Горният пример с принудително нулиране на брояча няма да ти свъши работа директно, защото всъщност на тебе ти трябват сигнали за инкрементиране.
Не знаех, че има специализирасни схеми за енкодери. Затова си направих горната конфигурация с връзка по spi с още един процесор. Опцията е, че може да запомня състоянието на брояча и след изключване на захранването. В много случаи това е полезно.
|
| Съб Авг 16, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
sthx
|
Щом е такава работата и не искаш да смениш фрп-то, мога да ти предложа следния вариант:
-правиш делител на 100 с 2 реверсивни брояча
-с процесора четеш старшите 3 разряда на този брояч, които всъщност са ти младшите разряди на числото, което те интерисува. Анализираш ги през време доволно много и си броиш нататък старшите битове
Горният пример с принудително нулиране на брояча няма да ти свъши работа директно, защото всъщност на тебе ти трябват сигнали за инкрементиране.
Не знаех, че има специализирасни схеми за енкодери. Затова си направих горната конфигурация с връзка по spi с още един процесор. Опцията е, че може да запомня състоянието на брояча и след изключване на захранването. В много случаи това е полезно.
|
| Съб Авг 16, 2008 8:03 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ако все пак решиш да опиташ с CPLD мога да ударя едно рамо за Xilinx и Altera. Според мен CPLD-то е вариант за теб ако:
- гониш по-ниска консумация;
- мястото на платката ти е критично;
- трябва ти някакава защита от копиране;
- искаш да усвоиш нова технология;
Иначе и аз мисля че TTL-ките в твоя случай са по-добрия вариант.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Авг 17, 2008 8:46 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Ами то устройството си работи вече с TTL , ама мен ме чопли ,че може да стане по по ... 
|
| Нед Авг 17, 2008 8:18 pm |
|
|