| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Аматьорски аналогов въпрос
Сега се прибрахме от морето, та по пътя ми хрумна да се пробвам да си направя следната екстра на колата.  Силата на звука от касетофона да се увеличава и намалява в зависимост от скоростта. Най-лесно и просто е да се пипа извън касетофона, да се сложи някакъв управляем резистор или нещо от сорта. Чудя се има ли стандартна реализация на този проблем, или трябва да се измисля нещо?
|
| Нед Авг 17, 2008 4:23 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Вземаш си сигнал от датчика на коляновия вал за оборотите на колата, и с едно контролерче управляваш 2 потенциометъра по SPI които са за усилване на звука.Каква ще е зависимостта обороти/сила на звука си определяш ти.Ако звука се управлява с бутони - контролера ти трябва да управлява 2 малки реленца паралелно на бутоните.
|
| Нед Авг 17, 2008 5:12 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Колите си имат такава екстра предвидена. Дали се подържа зависи от радиото ти. SDV - Speed Dependent Volume. На моята астра такъв сигнал (32 импулса на завъртане на някое от движещите колелета) идва на 12 краче на конектора на радиото. За съжаление и моето радио не го подържа.
@Ки4о. Ти как предлагаш да се вържи този потенциометър? Паралелно на основният ли?
|
| Нед Авг 17, 2008 6:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Говорим за аналоговата част - какво да сложим между колоните и касетофона?
|
| Нед Авг 17, 2008 6:25 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 Гимнастика на гънките
Потенциометрите трябва да са логаритмични.
Ако ухото ти е капризно, добре е да се предвиди и
честотна копенсация на усилването - активен тонкоректор
чрез който леко да се подтиснат ниските и високите
честоти при увеличаване на гръмкостта - още 2 потенциометъра
(линейни).
|
| Нед Авг 17, 2008 6:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
a бас кацата се регулира с моторче, което мести говорителя по шпилки
|
| Нед Авг 17, 2008 7:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е баш там е най-неподходящо да завираш каквито и да е реглажи. Ако се замислиш върху ония три прости букви от закона на Ом ще се сетиш защо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 01, 2008 9:26 am |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Датчика не трябва да е на коляновия вал, а на реалната скорост (както примера с Астра-та) защото при висока скорост основен източник на шум са въздушните потоци и гумите.
п.п. Не знамех, че има такова нещо (SDV) стандартно в колите. Струва ми се полезно.
_________________ LZ
|
| Пон Сеп 01, 2008 12:35 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Бих вметнал, че по-добре за отчиташ фоновия шум в купето на колата и оттам да задаваш степентта на усилване в аудиосистемата...
поне така се прави доколкото знам при скъпарските модели но с друга цел - пуска се обратен по фаза сигнал и така ти е тихо в купето... активен антифон един вид 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 02, 2008 11:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Някой виждал ли е подобна система в действие, имам предвид подтискане на шум с обратна фаза. На теория изглежда добре, но си мисля, че ще е много трудно за изпълнение.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 02, 2008 11:18 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Някой виждал ли е подобна система в действие, имам предвид подтискане на шум с обратна фаза.
> На теория изглежда добре, но си мисля, че ще е много трудно за изпълнение.
Едва ли някой ще види скоро.
Нали фазата се мести с всяко движение на главата на човек, без следене и компенсиране
на тия движения няма да мине. Виж, ако е един човек и му бъдат лепнати по един
микрофон на ухо за обратна връзка, работата почва да изглежда изпълнима...  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 02, 2008 1:38 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
какво толкова ви учудва в подобен подход?
поне на автора на темата би му помогнало
ако следи средния фонов шум в купето, и вземе за база нормално сила на аудиоуредбата при празен ход на двигателя и спрял автомобил..., с кофициенти и ПИД регулатор може да се направи доста прилична система 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 02, 2008 1:54 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> какво толкова ви учудва в подобен подход?
> поне на автора на темата би му помогнало
> ако следи средния фонов шум в купето, и вземе за база нормално сила на аудиоуредбата при празен
> ход на двигателя и спрял автомобил..., с кофициенти и ПИД регулатор може да се направи доста
> прилична система .....
А бе възможност за регулиране на силата на радиото в зависимост от скоростта
имаше в колата ми още през 1992, нищо ново или интересно около това.
Ама да заглушиш активно шум е друга - ама съсем друга - песен, аз в тая връзка се
обадих.
Не съм сигурен, че е въобще реализуемо в практичен смисъл (т.е. да направи човек
нещо и да го пусне на пазара), ако и да не е немислимо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 02, 2008 3:20 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
Доколкото знам има подобни разработки. Наскоро ме питаха за подобно нещо. Ставаше въпрос за хотел който е на оживена улица. Ако микрофона е на улицата, а говорителя излъчващ в противофаза вътре в стаята, е реализируемо. Не мисля обаче, че е възможно когато микрофона и говорителя са в едно помещение.
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Вто Сеп 02, 2008 3:52 pm |
|
 |
|
3aek
|
аз съм влизал в зала с такова активно заглушаване, човек се чувства много странно, защото все едно оглушаваш
по принцип като говориш си чуваш какво казваш но звучи все едно си със запушени уши с пръстите
т.е. като че основно чуваш звука който се предава по резониране на костите на главата ти а не по въздуха
|
| Вто Сеп 02, 2008 8:24 pm |
|
|