Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
да оставям ли тези пикове 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение да оставям ли тези пикове
момчета, тука от 2 дена ви чета форума и вече се чудя да оставям ли тези пикове и да се захващам с
някви други контролери или да продължавам да ги разучавам.Направи ми впечатление че сте доста скептични към тях, че имали бъгове,дълги ерати.Аз за сега се занимавам с лампички разбира се, но в бъдеще ще искам да правя и други по-сложни (уж) работи.
Та въпроса ми е да продължа ли с пиковете или до де е време да се захвана с друго

Съб Авг 23, 2008 11:42 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Много деликатна тема си отворил та за това ще ти споделя лично мое мнение без да го подкрепям с коментари.
Това че си почнал с пик изобщо не е лошо. Поразцъкай им периферията, направи някой малко по-сложен проект
и след това се хвърляй на "големите" процесори и ртос-и и т.н. Отново искам да кажа че това си е моето мнение
и се сдържам с голямо усилие да не се аргументирам, че отече пак темата.

Съб Авг 23, 2008 12:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: да оставям ли тези пикове
sukhoi написа:
момчета, тука от 2 дена ви чета форума и вече се чудя да оставям ли тези пикове и да се захващам с
някви други контролери или да продължавам да ги разучавам.Направи ми впечатление че сте доста скептични към тях, че имали бъгове,дълги ерати.Аз за сега се занимавам с лампички разбира се, но в бъдеще ще искам да правя и други по-сложни (уж) работи.
Та въпроса ми е да продължа ли с пиковете или до де е време да се захвана с друго

Първо си изясни контролера каква му е задачата, защо се казва контролер а не микропроцесор или компютър , преди да се чудиш дали си заслужава да се занимаваш с контролери или пък с кой модел, всички си имат косури едни повече други по малко, но най вече най големия проблем идва от задклавиатурното устройство което е от органичен тип !!!
Иначе може да си програмираш и за PC по тази логика , но защо ли да се засхващаш с програмиране за PC и дали има смисъл :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Авг 23, 2008 3:51 pm
Профил

Мнение Re: да оставям ли тези пикове
sukhoi написа:

Ами моят съвет е - поне един друг контролер разучи - и ако още си фен на пиковете - карай си с тях..........

Съб Авг 23, 2008 4:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Моето мнение е сам да си решиш а не датърсис съвет тук, занимавай си с каквото ти е удобно и приятно, а като даойде време за сериозна работа сам ще стигнеш до извода кое с какво може да се прави. Да се зачерква ПИК изобщо като решение е тъпо, примерно от 2 години няма проект с пик, последното което започнахме е с ренесас, но ето сега излиза нещо спешно, коеот трябва да е на минимална цена и идеално се вписва в ПИК, поне за момента, въобще не се двоумя дали да е пик или не, такова ще е. Ако нещо му се увеличат изискванията ще го сменям с нещо друго.

Съб Авг 23, 2008 5:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да кажа и аз, макар че съм работил до сега само с Пик-ове, но съм чел доста теми тук във форума. Много зависи и с какви средства разполагаш и колко си готов да похарчиш като начало. Запознаването с Пик-овете при мен беше почти без пари, а като чета за другите сериозни платформи си иска доста средства за набавяне на базовите неща, с които да започнеш. Абе нещата са много. Прегледай форума, едва ли има повече теми от тези, където се води борба кои процесори са по-добри от другите. Чети и ще придобиеш представа кое е за тебе.

Съб Авг 23, 2008 5:11 pm
Профил

Мнение 
Един баща искал да се оттърве за малко от сина си. Взел една карта на света, скъсал я на парченца и я дал на сина си да я подреди с надеждата че така ще остане по-долго на спокойствие. Момчето, обаче, се върнало съвсем скоро при това с вече подредената карта. Бащата бил много учуден как за толкова кратко време синът му успял да подреди картата на света. Момченцето обяснило че на гърба е имало портрет на човек.

Аз не съм добър разказвач, но изводът от притчата е че трябва да се подреди "Човекът", а след това светът сам си идва на мястото...

Цитат:
но в бъдеще ще искам да правя и други по-сложни (уж) работи.

Та моят съвет е преди да се научиш как се правят по-сложни неща да поразсъждаваш малко за твоята мотивация. Едно е просто да си чешеш крастата, съвсем различно е с това да си вадиш хляба.
Ако си сам, изборът е твой, но пак трябва да прецениш дали имаш енциклопедични наклоннисти и можеш да работиш с голям брой контролери, дали ще гониш съвършенство или си джаста-праста.
Аз не те съветвам да ставаш вълк единак. Сам е добре да ходиш в тоалетната, но за бизнес и удоволствие по-добре да не си сам.
Ако решиш че не искаш да си сам, тогава по-добре да преформулираш целта си - не "аз искам да правя", а да видиш какво правят другите. Когато става дума за екип, изборът на контролер не се влияе толкова от технически показатели, а по-скоро е "политически" въпрос. В тоя случай наистина ти препоръчвам да разгледаш и други платформи, защото ПИК идеята му не е за цял екип хора да седнат да се плюнчат. По-скоро ПИК е известен като среда за индивидуалисти и повечето фирми като чуят ПИК си представят човек, който не е свикнал да работи в екип....

Съб Авг 23, 2008 7:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако парите стигат само за започване с PIC, всичко е решено така или
иначе.
Главната причина повечето PIC да не са подходящи за учене е много
кривата архитектура и като следствие много ограничаващия обхвата ти
асемблер - а ученето се почва с асемблер, без това никога няма да си
се научил както трябва. Има хора, които са го правили (да се учат на
асемблер върху PIC - сещам се за Цецо), но това е доста труден вариант
и вероятният му резултат ще е да те откаже от всякакви асемблери
завинаги - а *това* е много лош резултат от обучението.
Въобще първият процесор трябва да не е RISC, каквито
са ПИКовете. То много лесен избор няма, преди години имаше HC11, което
е вече безнадеждно старо и май е последното истински добро за обучение
нещо, което помня на пазара.
Сега има едни евтини и хубави Coldfire, дето са под $5 за едната бройка,
но свястна система - подходящ асемблер и линкер и т.н. - не знам можеш
ли да намериш безплатно (а ако е платена ще е скъпа, та хич не си струва
проверката за цена). GNU асемблерите за 68к - какъвто е Coldfire - имаха
някакъв много крив синтаксис, та не бих опитвал с тях.
Предвид всичко това може да се окаже, че PIC-овете, колкото и крив вариант
за обучение да се, са най-доброто, до което можеш да се добереш реално...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Авг 23, 2008 7:22 pm
Профил WWW

Мнение 
Миро, не че защитавам пика, по скоро не съм съвсем съгласен с формулировката, освен ако не си имал нещо друго в предвид, политическа в повечето случаи звучи като въпрос на пристрастия, Киров не харесва пикове, рек си се радва на х86 пък Цецо си харесва 18-ките, и кво сега, избора на платформа ще става според това на кой му е по голям та да стане на неговата .... едва ли, много често в голяма фирма избора не е толкова политически колкото финансов. Да понякога има фирми които поддържат само една платформа, и като я хванат не я сменят с години, лошо няма но обикновенно предтекста е твърде плосък, не може да се поддържа развой за различни процесори .. хм ... аз мисля че може, дебъгери програматори и т.н. не може да ги броиш като разход, а развойната система .. ами те рядко са на 4-5 хил, ами извинявай, но ако правиш сериозен развой за сериозен проект 4-5 хил не са кой знае какво ... за последната година има проект който само на мен ми е глътнал 50-на хил,казвам само на мен заото аз плащам само на една част от хората и съответно за една част от разходите, то не са само заплати .. та и това лично за мен не е предтекст, а ако е за фирми които искат с пръдня боя да стават това е друг въпрос, въпреки че щоммалка фирма като моята може да купува каквото е нужно ... въпроса пак отива дали да върша нещо както трябва, или да спестя 20 хил та да си купя BMW ...

Съб Авг 23, 2008 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май темата пак взе да се разводнява. Човека ясно е посочил, че иска да почне с нещо. Едва ли фирма, закупила скъпа развойна среда и занимаваща се с проекти ще вземе някой , когото да го учи с години и после да вади пари от него.(Може и да се е случвало в зората на микроконтролерите, ама сега се съмнявам). А за започване от нулата самостоятелно, според мен ПИК са най-подходящи като достъпност.

Съб Авг 23, 2008 8:46 pm
Профил

Мнение 
tgi написа:
...повечето PIC да не са подходящи за учене е много
кривата архитектура ... а ученето се почва с асемблер...и вероятният му резултат ще е да те откаже от всякакви асемблери...
Въобще първият процесор трябва да не е RISC, каквито са ПИКовете
... може да се окаже, че PIC-овете, колкото и крив вариант

8051 според мен стават,асемблера им е доста по "човешки" от PIC. Комет ги поддържат(89S52) .

Съб Авг 23, 2008 10:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Тони под "политически" казвам само че се вземат предвид разни "съображения" които обикновено нямат нищо общо с качествата на самия хардуер. Даже и личните пристрастия не са голям фактор. В бизнеса най-често нещата винаги опират до пари и време. Или поне това е официалното "извинение", щото повечето фирми дето познавам все ползват най-неудачното техническо решение, ама казват "сега няма време да преминем към нещо по-добро" или "няма пари за такава инвестиция" или "ами почнали сме на това преди N години и сега няма нито пари нито време да се преправя всичко".
Да си призная и мен ми е голям проблем нещо дето съм го правил преди сума си и години да го пипам. По-скоро оставям всичко на доизживяване, а това е грешка и се стремя да я избягвам.
Другото което се стремя вече е да не бързам. Точно това ми е голям проблем в момента да убедя партньорите си. Щото те като малките деца - "дай да не се изхвърляме, дай нещо по-просто, да тръгне, да не се издъним, пък после ще го мислим..." Само че става дума за бизнес в който аз съм от доста време и вече съм минал по тоя път и имам "нещо" и не искам пак да си играя на проби. Според мен ако човек няма намерението един "да води хорото" по-добре да не се хваща на това хоро.

Иначе за развойните среди, проблемът не е в цената. Ако се налага нещо много, ама много специализирано аз бих се съгласил на скъпа развойна среда. Но нормално избягвам скъпи среди, защото те обикновено не решават проблеми, а създават такива. А някои просто се уливат - примерно IAR са абсолютни говеда. На работно място искат 4-5к, само че на практика повечето големи проекти сме набъркани по няколко фирми, всяка с по няколко работни места. Ако тръгна по тяхната свирка стигаме до астрономическа сума. И то за какво, за един скапан компилатор, дето една фирма го променя както си иска и когато си иска - не мерси!
Цената е много важна независимо колко сериозна е фирмата. Е примерно Никола може да каже колко версии има на IAR и ако го сметни по условията на IAR едва ли ще са по-малко от 100k. Само дето една сериозна фирма ще трябва да ги умножи и по броя на работните места - е за сериозни фирми ли говорим или за благотворителни организации?

А това че ПИК са били много подходящи за начинаещи, че били с най-евтини развойни среди и средства е просто виц. Може би трябва да се добави към "10-те лъжи за микроконтролерите: ;-)

[/quote]

Съб Авг 23, 2008 10:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Ай стига бе!!!
И аз съм неориентиран ама:
Сума ти машини съм видял но за забиване на проца дори и от колегите не съм чувал. Ако е за играчка на мен или малкия Бонго и аз от PIC бих почнал заради цената и леснотията ама пак не съм сигурен. Вие вярвате ли в реклами? Защо машина произведена преди 2 години ползва уж древно MCU и е безотказна а на нова машина й се сменя платката още след първата седмица?

Исках да кажа:
1. PIC все още не съм видял в машина.
2. Трябва ли да учиш пикове за да работиш с нещо друго?
3. Така и не видях предимството на новите MCU щото добре работят само старите (за елементарни задачи, де).
4. Новите технологии може да са удобни за производителя обаче са прекалено ситни и недообмислени за управление на нещо над 500 вата :)

Съб Авг 23, 2008 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма просперирала платформа, която да е със затворен (платен) комплект развойни средства.
Големите потребители на процесори се хващат на мутренското разсъждение, че като си купят скъппа развойна система, тя ще е недостъпна (поради цената) за множеството свободни разработчици, и така могат да управляват конкуренцията.
защото с няколко големи можеш да се договориш, въпреки антимонополното законодателство, но с хиляди свободни разработчици е невъзможно.
Мисля, че с микроконтролер, за който производителя не предоставя свободна развойна среда, не си струва да се захваща човек (освен, ако не му плащат за това).

Съб Авг 23, 2008 11:32 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Предвид всичко това може да се окаже, че PIC-овете, колкото и крив вариант

Това просто не е верно... Всякакви процесори се доставят в България и то в единични бройки. Ти поне може да направиш сравнение как беше едно време. За да се сдобия с първия си процесор трябваше един партиен секретар да ходатайства и да пише молба за да ми го доставят. Сега ако не продават даден процесор на всяка аптека, значи голям проблем... Хайде стига!
Вярно не всички са на два лева килото, ама то ускъпяването е предимно за единични бройки. Когато се отиде на поръчка за 100-200 бр. има поне 10 различни фамилии (ако не и повече) които са в порядъка до 3-4$ франко БГ.

Съб Авг 23, 2008 11:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща