|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:59 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да ти имам инсценировката, да бачкам аз за един хляб на ден.
Иначе си прав за заемите и потреблението. Цялата ирония е че ако се случи това което се случи 97г. точно тия със заемите ще са на кяр. Защото те поне са яли и пили, а после кризата ще я носят всички. Точно това се случи 97-а. Разликата е че сега кредитен милионер се явява масовия българин. Та нещата може да са и по страшни.
Както казва един познат - няма по опасно нещо от комунисто-капиталист. Ганьо има много особенна представа за пазарната икономика 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 20, 2008 7:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Няма да са на кяр, банките ще приберът всичко, и т ене са глупави за да останат с празни ръце, защото за разлка от 97, в момента повечето заеми са с чужди пари, а не с пари на населението. токова бързо ще им се вдигнат лихвите че няма да усетят какво ще стане, а и когато заплатата им стане прекалено малко дори за храна ...... аз не казвам че не си работил за еидн хляб, но това не се е случило просто така, именно в тази свръх инфлация е цялата инсценировка и машинация. Хората може да са изгубили спестявания, но ако се замислиш те така или наче не са били решаващи за оцеляването им. Българина обича да къта, де под дюшека, де в буркана и ако мое да хвнае някоя яка далавера с висока лихва, или тип пирамида ... но така или иначе те не са разчиали на тия пари за прехрана, така че тяхното изчезване не би трябвало да доведе до таква огромна инфлация.
|
| Пет Юни 20, 2008 7:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
бе те банките ще вдигат лихвите... ама докога? Кой ще плаща? Първо се почва с отписванията, после БНБ спасява за кратко и накрая ако ЕЦБ не ни съжали и спаси.... бълбук.
Аз лично се надявам да не се стига до там. Ама то не пречи човек да е готов с куфарите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 20, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Опять двойку! БНБ пак не познали.
http://www.investor.bg/?cat=&id=65511
Май че темпа на НАМАЛЯВАНЕТО на УВЕЛИЧАВАНЕТО на инфлацията е НАМАЛЯЛ.
От толкова АКО накрая резултата е ясен - миризлива купчинка. 
|
| Съб Юни 21, 2008 12:46 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Като гледам как се развиват нещата с цените на нефта и газа на световните пазари, нещата все повече започват да ми приличат на събитията от 97г у нас, но този път в световен мащаб. Тогава у нас имаше изкуствено създадена инфлация и обезценка на лева спрямо долара, целяща да изсмуче и обезцени спестяванията на хората. В момента в света върви същия процес на обезценка на валутите на бедните страни спрямо петрола и другите енергийни ресурси. Всички експерти твърдят, че нито консумацията е толкова нарастнала, нито добива е толкова паднал, че да оправдават това лудо покачване на цената на суровия петрол (142$/барел от вчера). Разбира се, отново ударените са бедните и тия които нямат големи запаси или собствен добив. Не ми се мисли какво се случва с дупката в българския платежен баланс и темповете, с които тя расте. Същевременно продължават прогнозите за цени на петрола от 200-250, че дори и 300$/барел до края на годината.
И ми минава през главата интересната мисъл - не е ли добре за България да превърне бързо бюджетния излишък и част от валутните резерви, които хващат мухъл и се обезценяват по банки с нищожни спрямо инфлацията лихви в петролни запаси - бързорастяща като цена и бързоликвидна и с добри печалби стока?
|
| Съб Юни 28, 2008 9:12 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хе, ти си задаваш въпроса който всеки инвеститор в момента си задава - дали да си прехвърля ценните книги в петролни фючърси. Отговора естествено е много прост - ако го беше направил преди 1 година - щеше да си на голяма печалба. А сега? Един господ знае. Петрола започва да показва всички признаци на балонизиране. Т.е. всичко живо купува петрол. Това обаче не може да продължава вечно - все някога трябва да дойде момента X в който икономиките ще кажат стига - не можем да функционираме на толкоз скъп петрол. И цената му да няма как да се качва повече. Въпроса е кога ще дойде момента Х и какво ще се случи след това?
Пертолните запаси разбира се са малко по различно нещо от петролните фючърси. Но проблема е същия - а ако накупим запаси на 142$ и утре балона гръмне и цената се срине под 100$? Е все пак за разлика от фючърса ще имаш петрол, а не безполезна хартийка, но все пак загубата е налице.
Помни какви ги надроби Милен Велчев с грешната прогноза за долара. По принцип няма финасова спекулация която да е печеливша и да не носи кореспондиращия риск със себе си. За мен правилната стратегия към момента е всичко излишно да се обръща в стабилна валута - евро. Така поне ако ще потъваме ще е заедно с Европа. Естествено запасите на жито и петрол трябва да са на максимума. Но аз не съм финансист а прост инженер.
|
| Съб Юни 28, 2008 11:07 am |
|
 |
|
Lupus
|
И какво ще се случи в "момента Х"? Икономиките ще спрат да работят ли? Просто ще фалират икономики като нашата и други подобни, но не и американската или руската... Както и друг път съм казвал: "Сухо дупе риба не яде"! Поне моята прогноза (без да съм икономист) е, че цените ще надминат 200$/барел. Разбира се риск винаги има.
Милен Велчев си надроби една хубава попара за държавна сметка, изяде си я с кеф и само от комисионната направи гуша като пеликан. От къде мислиш, че брат му построи най-големите хотели в БГ? От закуски ли е спестявал?
|
| Съб Юни 28, 2008 11:27 am |
|
 |
|
ji4ka
|
И на мене ми идва интересна мисъл - да се обесят няколко български финансови министри пред парламента за назидание на следващите. За Хотелчев вече се спомена ,ами тоя ръб Орешарски? "Обмени" на Ирак $3млрд за $300млн и то вместо да си ги поиска поне в петрол, сега ги чакаме в обезценяващи се доларчета да си купим с тях растящ бензин.
Между другото Ирак ще си купуват нови самолети за $5млрд. , дали се сещате откъде са им дошли половината парички за това? А тука нашите ВВС ще си джиткат МИГ-овете по асфалта. :
http://news.expert.bg/n156261/
|
| Съб Юни 28, 2008 12:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Даже и да фалират икономики като нашата (понятие фалит на икономика не съществува), това ще свали потреблението. Което значи, че и цената ще коригира надолу.
Ти казваш, че очакваш 200$. Аз пък казвам че може и да достигне 200$, но над 150$, ръста е силно неустойчив. Те вероятноста кулата да се катурне е огромна. За мен половината свят няма да може да понесе 200$ за варел към днешна дата. А ако не може да го понесе - няма да го купува. Системата трябва да влезе в равновесно положение, рано или късно.
Относно Милен Велчев - малко хора са нясно, че сделката за външния дълг беше заповядана отвън. Тогава за добро или лошо финансов суверинитет нямахме, МВФ и СБ налагаха финансовата политика. Друг е въпроса дали можеше да им се опъне. И дали е искал да го направи. Абсолютно същите неща се случиха и около Ираксикия дълг. И понеже веднага някой ще кажат - ето гадните американци и европейци какви ни насаждат... Ще припомня , че същата дивотия се случи и с Руския дълг. Отписахме безвъзмездно 2/3. А останалата 1/3 получихме в части за самолети.... виртуално  Въобще, едва ли има по щедра държава от нашата - пари на версия раздаваме все едно ги копаем в градината. Даже ми е чудно как въобще нашите глупаци са успяли да измъкнат 300 mln. от Иракчаните. Да им ги бяха дали, нас пари ни не требат.
|
| Съб Юни 28, 2008 1:58 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Я да посъбудим малко старата тема с данни от днешна дата:
Дължим 32 млрд. евро, платили сме три
Близо 32 млрд. евро достига брутният ни външен дълг в края на юни 2008 г. Той нараства с 3,774 млрд. евро (13,4%) от началото на годината, като достига 97,2% от брутния ни вътрешен продукт. Това сочат данните на БНБ за полугодието.
Най-голям принос за ръста имат кредитите на търговските банки, които се увеличават с над 2 млрд. евро (36,9%). Те възлизат общо на 7,868 млрд. евро, или 24% от брутния продукт.
От началото на годината са платени над 2,9 млрд. евро по дълга.
Така дългът на държавата намалява до 2,662 млрд. евро, което се дължи на погасени през март преди падежа заеми към Световната банка.
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=245652
Интересния въпрос е: "А кой ще плаща?"
|
| Вто Авг 26, 2008 9:43 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Положението e малко по-различно....
Значи 32 млрд. евро са "предварителните" данни за БВД към края на юни. Тъй като БНБ имат навика да "ревизират" отчетите си и то обикновено влошаване можем да предположим, че вероятно сумата е по-голяма.
Твърдението, че е нарастнал "само" с 3.7 млрд са първите 6 месеца не е съвсем точно, понеже се сравняват ревизирани с неревизирани данни. Тарикатски номер да се скрие ръстта на БВД.
Тая тема я отворих октомври миналата година и тогава прогнозните данни даваха 22 млрд. БВД, което ще рече че за 9 месеца има около 9 млрд. ръст.
За да се оцени реалното положение, трябва да се следят и валутния резерв и платежния баланс щото БВД в крайна сметка е едно натрупване, т.е. интегрираща финкция. Прозводната е платежния баланс. За съжаление стойността на тази производна расте и това е най-лошото. Не случайно Фитч преди няколко седмици си промениха кредитния рейтинг за Блигария от "outlook stable" към "outlook negative".
В цифри платежния баланс достигна 22.5% от БВП дефицит по текущата сметка. Преди година беше под 20%. Преди още една година беше под 18%. Но дори тогава беше много висок. Реално няма други държави който да са имали толкова висок дефицит за толкова дълго време. За сравнение "космическият" дефицит на САЩ е около 5% от техния БВП. Мисля че можем спокойно да кандидатстваме за Гинес.
Добрата новина е, че въпреки големия дефицит все още имаме положителен баланс като цяло. Да си призная аз очаквах спукване на балона преди месеци. Всъщност мотивите ми се базираха на това че дефицита по текущата сметка се покриваше от големите инвестиции. Преди година те го покриваха на 100%. Нормално беше да има спад на инвестициите и такъв действително има - вече инвестициите покриват едва 50% от дефицита. Все пак балонът не се спука. "Спасението" се оказа ръстта на заемите, който не бях предвидил.
Но не мисля че ще можем постоянно да лъжем дявола. Не може 1/4 от доходите ти да са заеми. То може, ама тия които дават заемите не са прости. Кредитният ни рейтинг вече отива в киреча. Лихвите ще скачат и хем ситото ще става по-тясно, хем желаещите да минават през него значително ще намалеят.
Другата "добра" новина е, че резервите растат. Наистина има ръст - с около 2 млрд. евро на годиа. Някой определят това като заслуга на "доброто" правителство. Значи ръстът на резерва е факт само защото имаме положителен баланс. Но пак казвам потока на валута към нас е положителен, обаче твърде голяма част от този поток са заеми и инвестиции, които сега текат към нас, утре ще тръгнат на обратно и тогава жална ни майка. Заслугата на правителството в случая е че събира някаква част от постъпващата валута. Начинът по който го прави никак не е добър - увеличаване на паричното предлагане, демек съвсем умишлена инфлация.
Проблемите
Първо изключително лошите стойности на макроикономическите показатели сами по себи си са огромен проблем. Пак казвам - няма такава държава. Има държави в които се сговняват един-два показателя, но всичко показатели да са лоши и държавата да не е изпаднала в огромна депресия - няма!
Второ, но според мен по-важно е изключително неадекватното управление. Значи, показателите могат да се скапят и на най-добрите играчи... случва се! Ама да се правиш че няма проблем, да не вземаш никакви мерки това просто го нямаше дори при дебилите по времето на комунизма.
По-точно най-големият виновник сме си самите ние - като цяло произвеждаме твърде малко и в резултат на което сме най-бедните в Европа. Виновни сме щото най-вече от обществото зависят неща като корупция и т.н.
Освен че произвеждаме малко - харчим прекалено много. Това е нещото което влошава макроикономическите показатели и в крайна сметка създава опасност за сериозна криза. За това също в известна степен правителството няма пряка вина.
Вината на управляващите е, че прикриват фактите и което е по-зле стимулират тяхното влошаване. Малко по-горе казах, че основния проблем е ниското производство. Нормано може да се очаква, че държавата поне ще се опита с някакви мерки да се повиши производството. Какво прави нашата държава - за съжаление точно обратното. Избира всички мерки които водят до намаляване на производството.
От една страна задържат борда (даже са много горди), а от друга страна увеличават паричното предлагане и помпат инфлацията (сигурен съм че го правят съзнателно). Какво означава това - имаме фиксиран курс и доста поредни години с висока инфлация.
Това означава, че разходите за производството на един мерцедес в Германия (където няма инфлация) не се вдигат и цената на мерцедеса може да остане постоянна. Тоя мерцедес обаче става все по-евтин у нас, защото има инфлация (доходите ни растат без да произвеждаме повече), но имаме борд и курса си остава същия.
В същото време един български производител, всяка година е подложен на скок на разходите - по-високи заплати, по-високи сметки за ток, абе минимум 10% по-големи разходи. Цената на българската стока обаче няма как да се повиши. Особено ако става въпрос за износ. Няма как ако продаваш нещо в Германия всяка година да му вдигаш цената с 10%, щото там цените не скачат толкова. Дори в България трудно се вдига цена, щото вносните стоки те притискат.
Резултатът - ами никой не инвестира в производство. Дори българите предприемачи се изнесоха. Примерно производството на български обувки - едните се изнесоха в Китай, другите в латинска емерика. Бунге изнесе Калиакра, Юниливър изнесе марганите и т.н.
Та така всяка година произвеждаме по-малко. Даже статистика не отчита съвсем правилно защото се отчитат левове а не количество стоки. Това че тая година имаме за 6-7% процента повече приходи от кисело мляко, не означава че са произведени повече кофички, просто цената на киселото мляко скача.
Какво ще стане
Ми според мен няма как да не се спука балонът. Аз предпочитам колкото се може по-скоро, защото колкото повече се отлага, толкова повече ще боли. Ако се беше спукал тая пролет като паднаха инвестициите поне можехме да спасим кредитния си рейтинг. Не знам как ще излезем от криза при условие, че няма да имаме достъп до кредити, вместо инвестиции ще има отливи на инвестиции, няма да има какво да се приватизира и подобрява...
Проблемът с външния дълг не е кой ще го плаща, а как. Става въпрос за частни кредити, които имат достатъчно обезпечения. Вероятно всеки който ги е теглил си е правил сметката как ще ги връща. Въпросът е че не могат всички да си върнат заемите, въпреки че всеки поотделно може. Много е просто - ако решат всички да ги върнат ще трябват 30+ млрд. евто да излязат от тая държава, само че ние вече сме ги изхарчели. Няма толкова евро в държавата и БНБ не може и няма да може скоро да печата евро. Някои ще се окажат прецакани.
Дори да се намерят евра (не е невъзможно) самият факт че огромни суми ще излизат от държавата означава продължителна липса на свободни капитали. Само това е достатъчен проблем и без да пада борда.
Но по-големият проблем е дефицитът който вече е около 10 млрд. годишно. Като 50-70% от тоя дефицит представлява разминаване между харченето ни и приходите ни. Съвсем скоро няма да има какво да го покрива, демек ще бъдем принудени да си намалим харченето с поне 6-7млрд. годишно. И това при условие че няма криза, щото при криза заради спекулата нещата могат да станат и по-зле.
Може да се размине без срив на финансовота система. Просто леко сговняване и голяма част от харчовете ще изчезнат сами. Спира лудото строителство примерно и още няколко подобни безумия и дефицитът може да се закърпи. Само че откъде у нас подобно желание... ще се ръфа баницата до дупка. Нали други ще влязат в дупката, а не тия които ръфат баницата...
|
| Вто Авг 26, 2008 1:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, ти сигурен ли си, че работиш правилната професия  ?
Иначе съм съгласен с теб напълно и мога леко да ти подскажа защо не се сговнясват нещата при толкова лоши показатели - пране на пари и парите, пращани от емигранти и гастербайтери, които може да не са много, но пак са нещо (говореше се за около 2 млрд. $ годишно). Е едните вече са почти изпрани и вече намаляват а емигрантите и гастербайтерите ги хванаха и тях кризи и рецесии и техните също ще намаляват. Яко ще се пада и много ще боли, защото сега е и по-скъпо от преди, а и хората нямат толкова спестявания и живеят на кредит  .
|
| Вто Авг 26, 2008 4:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всеки малко или много го касае... то как да правиш бизнес ако не знаеш накъде вървят нещата
За нас всъщност нещата не са толкова зле. В смисъл нашата професия е свързано с производство и ако се сбръчка всичко производството ще стане по-малко губещо. Особено производство ориентирано за износ. Сега е момента всяка фирма много внимателно да се ориентира в клиентелата си. И ако може да се инвестира в пазари дето по-малко ще бъдат засегнати от скапването на лева.
|
| Вто Авг 26, 2008 5:27 pm |
|
 |
|
sthx
|
Aми да се надяваме този път дълговете да си ги плащат само длъжниците, а не всички.
Миро, пак леко преувеличаваш нещата. Инфлацията е голяма не защото са големи заплатите, а защото стоките и най-вече услугите са с по-големи цени. И няма как да е иначе - икономиката ни е отворена е цените ще се стремят към "европейските", даже по правило в някои случаи ще са по-големи от средноевропейските. Инфлация няма как да няма, даже и нефта да падне под 80$.
Другото нещо е, че статистиката не е точна. Както казва Димитър емигрантите са внесли в България официално 2 милиарда. А не официално колко са, като се знае, че можеш да внесеш 10000 (лева ли бяха или евро?) без да ги регистрираш?
В САЩ може дефицита да им е 5% от БВП, но колко им е процента на сивата икономика. Сигурно пак 5%. При нас е между 30 и 50% . За какви сметки да говорим тогава? Днес имаше съобщение някъде, че делът на туризма в БВП е 14%. Това е официално. Неофициално със сигурност са влезли още толкова пари в България. Те и управляващите затова направиха туристическата индустрия приоритетна за страната - много лесно могат да укриват доходите си от тази дейност.
Иначе за строителството и за имотите съм съгласен, че това е балон пред спукване. Спука ли се, неминуемо ще повлияе и на други отрасли, макар и по-слабо.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Авг 26, 2008 10:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Все е тая кой ще плаща. Всички ще усетят липсата на парите. Причината за инфлацията у нас е увеличеното парично предлагане. Последната справка, която гледах за широките пари, ако си спомням правилно показваше 38% увеличение на годишна база. Подобна е картинката и в управление емисионно, т.е. печатането на левове, макар и това да става по правилата на борда. Истината е една - парите се увеличават многократно по-бързо отколкото ръста на икономиката. Много пари + малко стоки= инфлация. Но всъщност, у нас няма инфлация... поне не в класическия смисъл, защото няма обезценка на валутата. Това че сме били отворена икономика е бла-бла... Ти за затворена икономика да си чувал в Европа? Всички са "отворени", но никъде няма подобна "инфлация". И в други държави нафтата поскъпва и в други държави цените се вдигат. По-точно във всички държави има вдигане на някои цени, но забележи - няма голяма инфлация! И то е много просто - в другите държави не се увеличават парите. Като се увеличат някои цени, спада потреблението щото свършват стинките. Получава се рецесия - това има в Европа и това е нормалната ситуация. У нас скача петрола, а задръстванията се увеличават. О, чудо!
хм.. може да се внесли толкова за 10-на година. Отиваш на сайта на БНБ -> статистика -> платежен баланс. Ако намериш 2 млрд. - обади ми се
За неофицално не мога да говоря, но не вярвам да има големи суми от емигранти. Аз познавам поне 30-40 българи зад границиа, но не и такъв който да превежда сериозни суми без бизнес. Само няколко човека знам че пращат суми от порядука на 100$ веднъж на няколко месеца на родителите си. Както и да ги смяташ за страната това са нищожни суми.
Сива икономика 30 и 50%....Не знам и няма как да знам колко е. Но част от макроикономическите показатели обхващат и сивия сектор. Примерно платежен баланс, външен дълг и т.н. Доста е сложна темата за статистика, някои данни се правят на извадков принцип (внос/износ примерно) и пак се избягва проблемът със сивата икономика. Аз лично не се интересувам от сивата икономика, защото тя с нищо не променя нещата. Тя няма да промени платежния баланс, щото поне на мен не ми е известно сивата икономика да развива незабелязано някакво сериозно производство и да изнася нелегално, нали?
Наистина статистиката не е супер точно, но поне аз не съм забелязал съществени грешки или пък фалшификации. По-скоро отразяването в пресата е манипулативно. Ако БНБ или НСИ обявят нови данни определни медии съобщават че "нашият президент е заел почетното второ място"...
Примерно в началото на годината много се тиражираше как ръстта на износа достига 30% а ръста на вноса спад под 20% (не помня точни данни щото бяха месечни). Съобщено по такъв начин човек си предствя как изнасяме МНОГО и внасяме "мъничко". Като погледнеш абсолютните данни виждаш че износът е скочил примерно с 200млн а вносът се увеличил с 500млн.
|
| Сря Авг 27, 2008 12:00 am |
|
|