|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:18 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Интересно, не знам какво да мсиля напоследък, мнго инвеститори се дърпат, а тия дни хоп, проекти които бяха спрени се почват, и стават по големи, това вс ена същия инвеститор, не знам дали има нещо общо с по силния долар, или почакаха и видяха че не ни раздруса много здраво .. не че няма да стане, но инвеститор кото изтегли 200 млн в момент аинвестира проект за 400 .... знам ли ... това малко не си го обеснявам.
|
| Сря Авг 27, 2008 12:11 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Въпросните 2 млрд (или, колкото там) от емигрантите, не са от тях, а от износ на раб. ръка - т.е. от наше гастарбайтери, които работят вън, връщат се и инвестират нпр в апартамант в града.
От тук е и безумното строителство.
На никой от тях не му идва на ум да инвестира в производство, защото икономиката (пазара) е мафиотизиран, а инвестирането на едро не е обезпечено с нужните играчи, които да набират инвестиционни пари.
Държавните (или общински) заеми не се предлагат в Бг. Защо, като всеки би вложил пари при нпр 10% доходност.
Не, те се продават навън, за да не подбиват вътрешния банков монопол.
|
| Сря Авг 27, 2008 12:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да ти кажа не знам къде ги гледаш тия статистики за имигранти които си купуват собственост тук, та и в такива размери, аз познавам много емигранти по цял свят, и само един от тях е инвестирал в собственост, но не е купил апартамент а си построи не лошо хотелче. Знам няколко човека които почнаха малък бизнес, купиха по 3-4 таксиметрови коли и др. подобни, но с това се изчерпват инвестициите им тук. Пак съдейки по хора които познавам, много малка част от тях пращат пари към БГ та не знам доколко това с имигрантие е вярно и доколко е илюзия.
Както някой спомена на фона на сивата икономика това което идва от имигранти е нищо. Ако сметнете само колко цигари се продават, от тия с бандерола, т.е. легален внос, съм сигурен че сумата ше е съпоставима с голяма част от декларираните приходи на населението, и остава въпроса как аджеба това население плаща ток, вода, парно, храна .... та има пари и да купува плазмени телевизори, апартаменти и коли.
И вместо да съдят за икономиката и приходите по декларирани приходи, мисля много по реалистично е да се съди по реализирани продажби .... ще се получи ми се струва че ако разделим тази цифра на броя жители ще получим доход не толкова по различен от този в испанско или гръцко.
|
| Сря Авг 27, 2008 3:45 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ако беше прочел по-внимателно това, което написах по-горе, щеше да видиш, че твърдя, че НЕ СА ЕМИГРАНТИТЕ, които внасят пари.
Пари внасят гурбетчиите.
Моите наблюдения пък са, че от селата, почти от всяка къща, по един-двама, работят в Испания, Гърция или Италия.
Не са се преселили там. Там работят
|
| Сря Авг 27, 2008 4:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За съжаление, изобщо не се получава подобен доход. Няма причина управялващите да не исат да се получи един "красив" доход, с който да афишират едно супер успешно управление. Сменяха шефове на НСИ, но реалните данните станаха още по-зле. Просто не може да се "натъкмява" статистиката толкоз лесно.
Това за което говориш се нарича "GDB per capita" и има различни метологии на пресмятане. Висчки известни метологии са разработени по такъв начин, че да стават за различни страни по света и резултатите да могат да се сравняват. Повярвай ми, малко или много всяка метология отчита "скрити" фактори като сива икономика и т.н. Доказателство за това, е че пресметнат по коренно различен, БВП продукт на калпак излиза приблизително еднакъв. Може да сравниш примерно резултата на ЦРУ, който е по една статистика с тоя на НСИ и Евростат които са по друга.
Грешка няма, ние сме най-бедните в Европа. И ако не вярваш на статистика, може да се качиш на колата и да се разходиш до гръцко 
|
| Сря Авг 27, 2008 4:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, и от драгалевци нещата не изглеждат кой знае колко добре. зависи какво гледаш, де.
това, което виждаш, зависи от това, къде си застанал
|
| Сря Авг 27, 2008 4:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
кота стана дума за Драгалевци, кога ще се вържем с вас по мръсния канал та да си "общуваме" 
|
| Сря Авг 27, 2008 5:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ТоНи - аз не твърдя, че само имигрантите оправят проблема в БГ с парите, които внасят/пращат, но се замисли например над следното нещо. Около милион са българите извън БГ и тези хора не само пращат пари, купуват/инвестират в БГ, но и като си дойдат през ваканцията също харчат пари в БГ, които реално също трябва да се броят. Даже като се замисля, парите, които се харчат през отпуската са май най-големия процент. Давам ти пример с мен - тази година за две седмици в БГ съм похарчил 3000$. За почти всички, които познавам тук това е минималната сума, която се харчи като се приберат в БГ. Верно, че не всеки праща и харчи такива суми всяка година в БГ, но като вземеш предвид бройката на емигрантите и гастербайтерите и аз не виждам какво толкова чудно ви се струва, че в БГ могат да влизат по около 2 млрд. $ на година по този параграф.
|
| Сря Авг 27, 2008 6:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Dimitar, действително влизат някакви пари, но сумата е в пъти по-малка. Всъщност конкретната цифра няма значение, защото тия пари независимо как и защо са влезли в страната първо влизат под формата на валута и второ не могат да се изхарчат само в сива икономика.
Следователно тези пари водят до намаляване на официалния брутен вътрешен продукт и намаляване на дефицита по текущата сметка. И изобщо не обесняват защо БВП е толкова нисък и защо дефицитът е толкова голям.
Ако наистина сумата е голяма, значи реално без имигрантите бихме били много по-зле, отколкото сме сега. А ние сега сме много зле по отношение на БВП и дефицит.
|
| Сря Авг 27, 2008 7:08 pm |
|
 |
|
sthx
|
Че сме на последни в Европата , че се чака спукване на балон - спор няма. Остава само да се надяваме големите проблеми да се ограничат при "инвеститорите" в недвижими имоти и в строителството и това да няма голямо отражение в другите области на икономиката.
А относно това как да се спасяваме. Много е лесно. Производството не издъжа на високите разходи за труд и цените на конкуренцията. Решението е автоматизация. Производителността на труда се повишава и при появяването на пазара на нови продукти. Дерзайте! 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Авг 27, 2008 7:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, аз не твърдя нищо от това което казваш - само споменах, че И тези пари намаляват в момента, защото положението навсякъде става менгеме и това намаляване СЪЩО ще спомогне нещата в БГ допълнително да се сговнясат. Нищо повече - нито обяснявам с тях малкия БВП нито пък големия дефицит.
sthx - някъде бях чел, че близо 30% от работещите са свързани директно или индиректно със строителния бизнес. Така, че едно спукване на балона със сигурност няма да се ограничи само до тоя отрасъл.
|
| Сря Авг 27, 2008 7:27 pm |
|
 |
|
sthx
|
Съгласен съм, че ще има многостранно отражение при криза в строителния бранш и то най-вече при съпътствуващите производства. Но недостигът на работници в момента е повсеместен и едва ли ще се получи голяма безработица в скоро време.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Авг 27, 2008 9:31 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Според Световната банка т.нар. емигрантски преводи към България през 2007 г. са около $1.854 млрд. Противно на очакванията не само развиващи се държави получават големи постъпления от емигрантски труд. В челната десятка от развитите страни са Франция (12.5 млрд. долара), Испания (8.9 млрд. долара), Белгия (7.2 млрд. долара), Германия (7 млрд. долара) и Великобритания (7 млрд. долара), да се чудиш и маеш къде ходят да работят
Нека направим обаче един разбор на нашите скромни $1.854 млрд. :
Моето с-во изнесе към $21 000 идвайки в САЩ, пари заработени в БГ и похарчени в САЩ. За да мога да твърдя, че си харча парите в БГ ( демек инвестирам ), трябва 7 последователни години да си идвам, харчейки по $3000 за 2 седмици ( много мазен ще ми дойде тоз курбан ), за да мога да кажа, че внасям пари в БГ. За две седмици се усрахме от Едене, пиене и скитане и похарчихме около $1250. Като се има в предвид, че 90% от емигрантите си идват на 5-6г. веднъж, то средностатистическия емигрантски живот няма да е достатъчен, да се върне това, което е изнесено, т.е. емигрантите не инвестират в БГ, напротив, държавата става по-бедна, и духовно ( намаляващо население ), и материално ( изнесените пари не се връщат ).
Гастарбайтерите са друга категория хора, те са отишли временно ( не за постоянно ) да работят в чужбина, много от тях не са със семействата си и изпращат почти всичко припечелено в БГ. Т.е. ако наистина се внасят $1.854 млрд. в БГ от заплати получени в чужбина, то 90% от тези пари се дължат на гастарбайтерите.
Трябва да се вземе под внимание, че в последните години БГ устойчиво намалява с по 50 000 души всяка година ( годишно изчезва по един град като Асеновград или Казанлък ), раждаемостта се увеличи значително в последните 2-3г. и почти компенсира смъртността, което ще рече че тия 50 000 души напускат държавата. Ако са по 4-ма в семейство, ще рече 12 500 с-ва, и всяко изнесе това което ние изнесохме, се получава сумата ~$250млн. Отделно голяма част от емигриращите са със сравнително добро образование, образование, за което е платила държавата, т.е. сумата набъбва още и още и $1.854-те млрд. стават на около $1 млрд, но и тази цифра ми се струва голяма химера, по-скоро е към $500млн. цялата сума.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 27, 2008 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Димитре .... ако това което си чел е истина можедасме доволни, цифрата е по голяма, а по статистчески данни почти 60% от заплатите идват директно или индиректно от секторана строителството, 60% като сума не като брой заплати. Сега не знам как са го смятали, на база какво средна реална заплата в сектора и брой заети или по обявени ... ако епо обявени е ое по лощо, юото нормлано се обявява до 300, а се плащам-у 850 -3000, говорим за заплати на изпълнители, при проектантите е друго но там са двете крайности, не малък брой работят за под 800 лв такива които смятат, чертаят и т.н. и не много голям брой работят за по 4-5 инагоре, конструктори, архитекти и д.р подобни, но като цяло общият имнрой е доста малък та не ни бъркат.
Онзи ден ми пратиха от Щрабах нов обект, така като го гледам под 7-800 млн няма да излезе, същия този инвеститор преди 6 месеца спря проект който струваше 400 млн според Щрабах поради липса на средства ... не ми е ясно вече какво става. Стария обект така си стои .. а новия гледам кипи труд вече ..
|
| Нед Авг 31, 2008 7:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Прибирам се от прилична обходна обиколка по морето (нашето). Положението на Юг е трагично (особенно Равда-Несебър-Сл.Бряг). Надписите "For Sale" са повече от пътните знаци. На север тенденцията също върви на там с по бавни темпове, но стабилно. На север сега на мода е голфа. Особенно около Каварна... Скоро на всеки българин ще се падат по 1-2 голф дупки. Сигурно голфа ще се изучава по физическо  , щото иначе не виждам отде ще се вземат толкоз играчи да пълнят дупките.
У Варна има яхтена борса. Ама не за "яхти", а за "ЯХТИ". Цени под 100 000 евро почти няма, а има екземпляри по милион и отгоре.... в евро. Из морето бръмчат повече от водните колела. На порта се мъдри едно такова: "http://thehome-bg.com/english/blg/newsdetails.php?newsid=79", с огромен гравиран надпис "Армеец". Чичо Гугъл вика 17м евро втора ръка... егати армейците.
И всичко това на фона на сговнения икономически статус на България, както добре го описа miro. Аз отначало му бях противник, мислех, че гърменето на балона може да ни се размине, с малко повечко управленски напън и акъл. Ама както и той каза - ни едното, ни другото го има. Та гърмеж ще има, въпроса е да видим колко ще е силен.
Скоро си мислех и за друго. Помните ли кредитните милионери? Един прилично законен начин определени хора да оберат парите на народонаселението без последствия за самите тях (и със сериозни последствия за народонаселението  ). Сега вече се очертава следащото сериозно източване на народонаселението. Със строителния балон. И с кредитния балон въобще.... Каква е схемата. Отивате (преди 5 години) в банката, теглите кредит и почвате да градите хотел, блок или каквото ви хрумне там. Градите, там, каквото градите, ама по скоро симулирате дейност. Иначе парите прахосвате основно по джипове, яхти, курви и имоти на разни острови. Идва днешния ден и се оказва, че вече не можете да покривате кредита. Ми хубаво, биете си камшика и си заминавате за имота на острова. Банката взима имота с недостроения хотел. Същевременно цените на имотите така са се сгънали, че банката си има сериозни проблеми с реализацията на въпросните отнети имоти. И кой го отнася - акционерите на банката, ама те не са тъпи както знаем, та в крайна сметка го отнася народонаселението през лихвите (кредити и депозити). Схемата става още по горчива като банките "изпаднат в затруднение". Тогава се намесва държавата която изкупува въпросните калпави имоти от банките, руши ги и облагородява. Пак с парите на народонаселението. Евентуално ще се окаже че парите за рушенето ще ги "усвои" оня дето преди това е настроил боклуците. И така до следващия цикъл. Тази схема много успешно заработи в Испания.
Всичко ми е ясно, само едно не мога да схвана. Има ли граница простотията българска? В смисъл колко тъп трябва да е българина да го му го навират икономически четвъртит в задника веднъж на всеки 10 години, и той все да не може да проумее що така се получава?
Между другото, околко мен се забелязват много ясни тенденции на втора емигрантска вълна. Маса приятели започнаха да стягат куфарите. И все повече причините не са чисто икономически (става въпрос за хора със стандарт около и над средния). Просто хората казват - писна ни. Нещем да ни причисляват към това племе - българите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 01, 2008 9:07 am |
|
|