|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:11 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Баси измекярите долни, а като трябва да ми правят колата без скандали не минава.  Мръсни копелета.  |  |  |  | Цецо написа: И всичко това на фона на сговнения икономически статус на България, както добре го описа miro. Аз отначало му бях противник, мислех, че гърменето на балона може да ни се размине, с малко повечко управленски напън и акъл. Ама както и той каза - ни едното, ни другото го има. Та гърмеж ще има, въпроса е да видим колко ще е силен. Скоро си мислех и за друго. Помните ли кредитните милионери? Един прилично законен начин определени хора да оберат парите на народонаселението без последствия за самите тях (и със сериозни последствия за народонаселението  ). Сега вече се очертава следащото сериозно източване на народонаселението. Със строителния балон. И с кредитния балон въобще.... Каква е схемата. Отивате (преди 5 години) в банката, теглите кредит и почвате да градите хотел, блок или каквото ви хрумне там. Градите, там, каквото градите, ама по скоро симулирате дейност. Иначе парите прахосвате основно по джипове, яхти, курви и имоти на разни острови. Идва днешния ден и се оказва, че вече не можете да покривате кредита. Ми хубаво, биете си камшика и си заминавате за имота на острова. Банката взима имота с недостроения хотел. Същевременно цените на имотите така са се сгънали, че банката си има сериозни проблеми с реализацията на въпросните отнети имоти. И кой го отнася - акционерите на банката, ама те не са тъпи както знаем, та в крайна сметка го отнася народонаселението през лихвите (кредити и депозити). Схемата става още по горчива като банките "изпаднат в затруднение". Тогава се намесва държавата която изкупува въпросните калпави имоти от банките, руши ги и облагородява. Пак с парите на народонаселението. Евентуално ще се окаже че парите за рушенето ще ги "усвои" оня дето преди това е настроил боклуците. И така до следващия цикъл. Тази схема много успешно заработи в Испания. Всичко ми е ясно, само едно не мога да схвана. Има ли граница простотията българска? В смисъл колко тъп трябва да е българина да го му го навират икономически четвъртит в задника веднъж на всеки 10 години, и той все да не може да проумее що така се получава? |  |  |  |  |
Ами това не е само в България, това е в цял свят.  Таква е системата на еврейския тип икономика, при която парите не струват нищо.
|
| Пон Сеп 01, 2008 3:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цецо .. вс еси мисля че ако факторите не са икономически си е точно от трън та на глог ... но пък за всеки влак си има пътници, всеки си знае.
|
| Пон Сеп 01, 2008 4:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз доскоро мислех така. Но почвам да ги разбирам. Съдя по себе си. Не мога да кажа, че се къпя в пари, но засега се справям прилично според мойте разбирания. И определено на този етап, икономически трудно би ме привлякло емигрантството.
Но качеството на живот в БГ не е само функция на едни прости пари. Вчера се прибирах от морето. Попаднах в поне 10 конфликтни ситуации, 90% от които предизвикани от хора с лъскави коли и лъскави отвътре глави. Това няма как да го коригирам с пари. Какво да се кача и аз на една 3 тонна каруца та да се чувствам по сигурен ли? Пътя по който на места се притеснявам за пломбите в устата си и него няма как да го коригирам с пари (поне не и с мойте). По морето няма какво да ти разправям какво е сътворило това говедо българина с иначе не лошото ни крайбрежие. И това няма как да го коригирам с мои пари. Дивотията чиновническа, простотията българска, чалгарския манталитет и въобще мога да ти изброявам купища свинщини на тоя народ, които няма как да коригирам с мои пари. Въобще - и да бях супер богат, за чии ми е да съм цар сред мангали? Ето това им е проблема на познатите ми, не искат децата им да растат в кочина, пък било и добре платена.
И аз почвам да ги разбирам. Имам познат който е склонен да зареже бизнес, граден 10ки години даващ хляб на 20тина човека и оборотни средства поне 1 млн. И да приеме оферта в Щатите като наемник за 60-80К годишно. Човека просто му писна да се бори с повсеместната простотия на българите (това са точните му думи). Затова казвам, че БГ я чака втора емигрантска вълна. И това е много по страшно от всичко друго което може да и се случи. И сега липсата на свежа качествена кръв е крещяща, още едно кръвопускане ще убие тая държава завинаги. Тука човешкия фактор е силно влошен, а това е пагубно за държавица от ранга на БГ, която реално не разполага с нищо друго.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 01, 2008 4:38 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Дивотията чиновническа, простотията българска, чалгарския манталитет и въобще мога да ти изброявам
> купища свинщини на тоя народ, които няма как да коригирам с мои пари. Въобще - и да бях супер богат,
> за чии ми е да съм цар сред мангали? Ето това им е проблема на познатите ми, не искат децата им да
> растат в кочина, пък било и добре платена.
Всъщност може би най-потискащото не е циганията и широко разпоространеният цигански
манталитет - които са всичко друго но не и лесни за изтрайване, разбира се - а усещането,
че се намираш в затвор с един главен тартор - ако и вратите да са отворени и да можеш
да излезеш. Това усещане за безнадеждност ме е гонило веднъж оттук (при далеч недотам
отворени врати) и не е далеко от там да ме изгони пак.
> И аз почвам да ги разбирам. Имам познат който е склонен да зареже бизнес, граден 10ки години
> даващ хляб на 20тина човека и оборотни средства поне 1 млн. И да приеме оферта в Щатите
> като наемник за 60-80К годишно.
Бе има го и обратното, аз напуснах $100к/годишно за да започна независими борби на
времето без капка връзки, гаранции и т.н. Въпрос на това, колко високо в приоритетите
ти е независимостта, т.е. колко си готов да платиш за нея (свободата, Санчо.... )  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 01, 2008 6:20 pm |
|
 |
|
velio
|
Тъй е, щото иначе няма да могат да упражняват контрол. Ако парите бяха с покритие иванчо щеше да си ги трупа под дюшека и да не му дреме за нищо. Пък сега трябва да бърза да ги похарчи, да ги инвестира и да мисли как да спечели нови, щото старите вече са похарчени, без да е сигурен точно за какво се трепе...
Страхът е голяма работа.. (за справка - щатите след 11 септ.).
|
| Вто Сеп 02, 2008 10:28 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Чак пък страх....
Velio, повод за всяка война е преразпределение на ресурси  а не страх....
Може би страх от липсата на такива(ресурси) но във всеки случай не и от глобални терористи и т.н.
Това е така като почнеш от кварталните мутри дето се трепят жестоко за (за преразпределение на 2 - 3 "плод и зеленчука"), минеш през по-големите - с прахчетата... през граничните полицаи - почти се избиват за това кой на коя смяна на коя граница да е
и минеш вече през държавните игри - министерства и парите отпуснати за тях, и основни фондове(за справка външно министерство)
и после между-държавните войни.. петрол, газ, откъде да минат, кой да плаща.... кой да ги има....
Въобще въпроса се свежда до ресурсите и кой ги контролира 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Сеп 02, 2008 10:52 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами не толкова контрол (но и той, де), колкото вечният чифутски стремеж да се печелят пари от мошенничества (думата поризлиза от Моше  ). Ако парите имат покритие (злато, иридий, хром, каквото и да е), нещата щяха да са далеч по-стабилни и спокойни.
|
| Вто Сеп 02, 2008 12:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да ама тогава пари щяха да се изкарват само с работа....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 02, 2008 1:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Туй и да го видя, трудно ще го асимилирам  Виж, ако му е закъЦал бизнеса, би могло да се сдъвче това дето го приказва, ако обаче му върви добре бизнеса, за какъв му е да става бачкатор ? Ще дойде, ще поработи 5-6-10 месеца, ще види, че повсеместната американска простотия е по-голяма от българската и ще си апи гъда, че е заебал фирмичката си 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 02, 2008 9:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
A .. не си се поамериканчил още как требе ... съгласен съм с теб, и там простотия има не до колене ами до шия, ама както знаеш на съседа кокошката все патка .... и там има разбити пътища, и там има цигания, и там има бюрократи ... и не само там, ама на различните места се вижда по различен начин.
Има нещо което обаче най-много ме дразни, тарикатлъка на българина, и постоянното му желание да критикува. Е днес слушам как критикуват че ремонтирали улиците .. е добре де, кога да ги ремонтират, може само нощно време, ама и това не е вариант, може на 3 смени, да по добре е ама ... но нали все пак ги ремонтират. От както е почнал ремонта един единствен път съм влязъл в задръстване и то защото карах по инерция и въобще не се змаислих че влизам в задръстване. Значи аз пътувам по цяла софия, във всички посоки, и все някак в задръствания не влизам. Истина е че може би пътувам горе долу същото време като тия в задръстването, въпреки че не мога да си представя да чакам 50 мин за 1 км. реално няма точка в София където и да съм която да не стигам за 30-40 мин, а масово се оплакват от задръстване ... ами то като искаш да икономисаш 200 г. бензин се набутваш в задръстване, губиш си 1 час и изгаряш с 2 л повече отколкото ако обиколиш. Та като ги слушах тия си мислех какво беше във вгас докато правеха 215-ката, ами там съм влизал в задръстване в което съм стоял 2 часа, и това беше по краткия път за летището, защото по някой от булевардите беше ое по страшно, но не съм чул някой да се оплаква. Нямаше интервщта по радиото с недоволни граждани ... хората ис знаят че тоя път го строят и правят за тях, и това че 1 година имат задръствания не ги тревожи много, и що да ги тревожи, в момента със затварянето на тая магистрала заобикаляш всички задръствания в по централните булеварди.
Че сме селяни сме си селяни, ама 99% от света са си същите селяни, че сме мързеливи и това е така, но и другите не са много по работни, ама ей тая ни хитрост все да прецакаме някого .... и вечното плакане, от това по лошо няма.
А и друго има .. има си аз една група монтажници, водя ги по големи обекти, съвестни момчета, имаме си договорена фиксирана надница, и за мг не съм замислял за вдигане, предполага се че ако им е малко ще си поискат. Та тия момчета не са от София както се досещате, и сега съм ги довел тук на обект. И сега свърши 3та седмица, и аз рабирам от други хора че те едва ли не се връщат с по 50 лв на седмица у тях, след като си платят яденето по София, най-вече защото някой не е помислил и им е уредил хотел в драгалевци, а там се сещате коко струва една вечеря на заведение. та тия момчета бачкат и дума не казват, естествено им вдигнах надницата с 50% и не мога да опиша с думи колко доволни и благодарни изглеждаха и с какъв мерак работят тая седмица. За сравнение имам си хора на псотоянна работа, които вземат повече от тях, работят по малко, и най-вече по некачествено, и непомня нио веднъж да сме им дали повече пари и те да са изглеждали по тоя начин. Имам усеането че за тях да им даваме повече и повече е нещо като наше задължение, и не те а ние трябва да сме им благодарни......... та си мислех две неща, неблагодарно животно е Българина, но и все пак все още има хора които са съвестни и за които това което а казали и обещали е важно, и си вършат работата както трябва, но пък са рядкост.
|
| Вто Сеп 02, 2008 11:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами да ти кажа иде реч за човек, който за 20тина години трудов стаж е работил и живял доста извън БГ (вкл. Америка). Та не е като да не знае как е тук, там и пр. Човека преди време се върба в БГ щото нещата изглеждаха като да потръгват. Вложи много нерви и усилия, направи си бизнеса. Не като да не му върви, но според него усилията които влага не си заслужават, уморил се е. Опропастиха му проект с еврофинансиране, щото не искаше да хрантути чиновници и консултанти. Това май преля чашата. За него не ми дреме особенно, той ще се оправи навсякъде по света, възможностите му предполагат да си намери лесна и добре платена реализация практически навсякъде из развития свят. А и както казах той има опит зад граница. Лошото е че тук 20тина гърла ( и още 3 по толкоз в семействата им) ще останат на улицата. И то пак предимно хора в най-силната възраст (30-45г.). И те ще хванат навън. И доста хора около мен са така. От това по страшно нема. Бавно и сигурно се превръщаме на страна с дъртаци, мангали, чиновници и мутри. А оттам връщане няма.
|
| Сря Сеп 03, 2008 8:41 am |
|
 |
|
velio
|
Това като че ли дори се вижда вече. Сутрин и вечер по пътя за работа и обратно (аз ходя пеш) имам чувството че мангалите и "майсторите" от строежите са преобладаващото население в града...
|
| Сря Сеп 03, 2008 11:39 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не бойте се деца, след 2-3г. когато страните от ЕС отворят напълно границите за български граждани, повечето сиганя ще напуснат
БГ ( кърлежите винаги търсят сочната и тлъста кълка ), така че вечер не си губете времето, ами опрашавайте, опрашавайте и пак опрашавайте 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Сеп 03, 2008 4:48 pm |
|
|