|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:55 am
Механично комутиране на голям ток
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Механично комутиране на голям ток
В къщи съм си направил следната проста установка: бобина за запалване на кола, единия край на нискоомовата намотка е свързан към + на акумулатор, другия през механичен прекъсвач към -. Има високоволтов кабел и свещ, като целта е да има искра на свещта. Обаче нещо не се получава.  Затварям веригата, след 1 секунда я отварям, но искрата я няма. Тоест има я, но на контактите на ключа (пращи много яко), а на свещта няма нищо. Бъркам ли нещо, или в техниката е проблема? Замерих бобината, наред е. Кабела е нов, съпротивлението му е 10К, толкова ли трябва да бъде?
|
| Вто Сеп 02, 2008 12:51 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Механично комутиране на голям ток
 |  |  |  | Реконструктор написа: В къщи съм си направил следната проста установка: бобина за запалване на кола, единия край на нискоомовата намотка е свързан към + на акумулатор, другия през механичен прекъсвач към -. Има високоволтов кабел и свещ, като целта е да има искра на свещта. Обаче нещо не се получава.  Затварям веригата, след 1 секунда я отварям, но искрата я няма. Тоест има я, но на контактите на ключа (пращи много яко), а на свещта няма нищо. Бъркам ли нещо, или в техниката е проблема? Замерих бобината, наред е. Кабела е нов, съпротивлението му е 10К, толкова ли трябва да бъде? |  |  |  |  |
Кондензатор имаш ли ?
Трябва да сложиш кондензатор успоредно на ключа, колко беше не се сещам ама пробвай с 200нф поне 240V !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Сеп 02, 2008 1:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Рек, потърси в някой магазин за авточасти, например Лада, Москвич. Стойността е към 220uF/400V.
plameniv написа другото.
|
| Вто Сеп 02, 2008 8:10 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Може да си вземе и от някое импулсно за РС - 220/330/470 микро на 400 волта.Обикновенно са по два (зависи от схемата по която е направено импулсното де) и може да си ги запаралели 
|
| Вто Сеп 02, 2008 8:25 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не са микро, а нанофаради. В старовремските коли ги имаше, големи горе-долу
колкото напръстник - какви стотици uF на 400 волта по него време в тоя размер.
Впрочем функцията им беше само да намаляват искрата между отварящите се контакти,
та да нагарят по-бавно. Искрата трябва да се получава и без тоя кондензатор, ако
я няма, я кабелът пробива, я бобината е дефектна - слагането на кондензатор
няма да промени нищо в това отношение...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 02, 2008 9:08 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
и аз мисля че е 220 нанофарада, неполярен,
и участието му в правенето на искрата е доста голямо,
регулира времеконстантата на отскока на напрежението в първиичната
намотка, като ограничава този отскок до необходимото.
Това прави искрата по-топла (видима) иначе може и да прескочи, но е много хилава.
Предпазването на чукчето е следствие.
|
| Вто Сеп 02, 2008 9:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
И моите спомени са за 220 нано и по принцип може и без него да се получи искра. Кабелите са с разпределено съпротивление за намаляване на електромагнитните излъчвания. Спокойно можеш да ползваш обикновен проводник. Нали устройството ще сработва еднократно за недоброжелателни "гости" . Голяма работа, че на комшиите ще премигат еднократно телевизорите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 02, 2008 9:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> и аз мисля че е 220 нанофарада, неполярен,
> и участието му в правенето на искрата е доста голямо,
> регулира времеконстантата на отскока на напрежението в първиичната
> намотка, като ограничава този отскок до необходимото.
Така е, и може би има ситуация, при която повечето енергия да отива
в искрата между контактите, ако няма кондензатор (например много малко
разстояние на отваряне или ниска скорост на отваряне и т.н.).
Предишният ми пост е в грешка в този смисъл, може и проблемът да се
оправи с добавянето на кондензатор.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 02, 2008 10:39 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
А за това, че няма искра във високоволтовата част сигурен ли си, че корпуса на свещта(там където е резбата) е даден на " -", защото ако не е няма как да стане искрата 
|
| Вто Сеп 02, 2008 10:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е, разбира се.  Всъщност, понякога ми се струва, че виждам искра, но може и да е халюцинация.
Значи трябвало кондензатор.  Този ще стане ли:
CP 220nF 400V 10% TS02 кондензатор полиестерен TS02 SUNTAN
И още два въпроса:
1. Има ли методика за смятането на капацитета? Защото аз ползвам бобина предназначена за транзисторно запалване, а доколкото помня, тези за механично бяха цилиндрични и май с други параметри.
2. Успоредно на ключа нали значи между двата му контакта, питам за всеки случай 
|
| Вто Сеп 02, 2008 11:23 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мдаа... В грешка съм: 0,22uF. Имам спомен, че на Трабанта ми бяха с маркировка в uF, та се заблудих. 
|
| Сря Сеп 03, 2008 7:35 am |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Без кондензатор няма искра във високоволтовата част, от личен опит, Цялата енергия се освобождава в искрата на комутатора. Стойността му която съм виждал на различни места е 220nF. 1 секунда във включено състояние на бобината е много, загрява се излишно, 10 милисекунди е достатъчно за натрупване на енергия. За комутиране съм ползвал мощен високоволтов транзистор (BU508) с чакащ мултивибратор за милисекунди за да не грее много, но и той изгаря без кондензатор от висооволтовия отскок в първичната, с кондензатор работи без проблеми. Всичко това се отнася само за бобините които са за механичен комутатор (от коли с чукче , москвич лада- стари). Бобините от новите коли които са с електронен комутатор, обикновено са с по голям коефициент на трансформация и могат да работят и без кондензатор, ако се комутират с високоволтов транзистор, При тях обикновено отскока е до 400 волта на първичната, при номинално на вторичната. Именно това прави кондензатора при бобините за механичен комутатор, сваля отскока до същото напрежение, без него може да е и над 1000 волта и цялата енергия отива в комутатора.
|
| Сря Сеп 03, 2008 10:22 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е, ти пък, 10 ms трудно се постигат при ръчно превключване. 
|
| Сря Сеп 03, 2008 10:45 am |
|
 |
|
velio
|
По моите спомени бобините имат един общ извод за двете намотки - сигурен ли си че не бъркаш нещо там...
Пробвай да комутираш (+), а общия извод твърдо към маса, свещта към високоволтовия извод и маса. Едно време като келеш съм си играл с бобина и адапторче на 12V и нещата се получаваха чат пат.
|
| Сря Сеп 03, 2008 11:48 am |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
_________________ LZ
|
| Сря Сеп 03, 2008 12:24 pm |