|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:58 am
Дайте идея къде да си продължа обучението...
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Милене, ако си задаваш въпроса "къде отивам сега" - да знаеш, че това е нормално. По време на следването ще почнеш да се питаш "абе какво правя аз тук" - и това е нормално за всички нашенски университети...
Важното е, един като завършиш и почнеш по специалността си да не се питаш "защо постъпих така със следването си".
Смея да твърдя, че аз лично много често съм си задавал първите два въпроса, но никога последния... Може би най-много ми помогна един човек който ми каза, че "в университет се ходи, не за да научиш нещо, а за да получиш ценз". На мен ми беше много трудно да го проумея това, защото аз вече работех по специалността, вадех си хляба и родителите ми бяха против следването ми, а пък и тоя човек ми обесняваше как ще уча много, ама няма да ме научат на нищо конкретно и колко полезно е всъщност да стане точно така... Изглеждаше ми като "сбъркана работа".
Много зависи от това да имаш правилните очаквания. Ако чакаш че като си се записал в някаква специалност, накрая ще излезеш специалист - много ще сбъркаш! В общия случай не се преподават достатъчно практически неща в нашите университети, даже не се преподава всичко по специалността, която си избрал. Аз бях изчислителна техника, но първите 3 години нямаше нито един предмет който да кажеш че има нещо пряко с компютри. Нищо, ама абсолютно нищо. След това последните две години се претупва-претупва и накрая ако искаш вярвай имах колеги, които така и не научиха откъде се включва компютъра. Даже звучи като виц, ама на един изпитите една колежка след като й писаха 3-ка радостно дръпна шалтера на едно ХТ-е (те бяха с едни червени шалтери отстрани). При което доцента й каза "колежке, не излязохте от праграмата, включете го пак, за да излезете...". При това не се шегуваше... верно човекът беше свикнал да проподава на VAX и там като изключиш терминала сесията ти остава, ама....
Та така... няма шанс да станеш добър специалист, ако седиш и чакаш някой в университета да те направи такъв. Няма да стане!
Защо все пак трябва да минеш от там ли? Ами защото там ще ти преподават неща, които ти никога няма да седнеш сам да прочетеш. Има много "самоуки" специалисти, но аз не знам някой от тях да е отворил "математически анализ", "линейна геометрия" или "квантова физика". Да се е научил сам да решава диференциални уравнения, да смята интеграли. Че и защо да сяда да ги учи, като няма да се налага да ги ползва пряко в работата си?
Мога да дам един по-проЗт пример - дете което иска да стане "кундурджия", а пък го карат да ходи на училище да се научи да чете и пише... Защо му е да знае да чете и пише, като то иска да прави обувки. Там си трябва да може да държи игла, а не химикал...
Та ако искаш да не си "проЗт кундурджия" гледай да се научиш да четеш и пишеш (не подценявай висшата математика и другите теории). Полезно е да си грамотен, макар че пак трябва да се научиш (сам) да шиеш обувки...
|
| Чет Сеп 11, 2008 10:43 am |
|
 |
|
Milen_Haskovo
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Юли 11, 2006 8:43 pm Мнения: 172 Местоположение: София / Хасково
|
И аз съм останал със същото впечатление от изложеното горе мнение - основно се учи за лиценз. Познавам много кадърни хора, самоуки, но съответно не са завършили университети и нямат "лиценз" - обикновено голяма част от тях бачкат при такива които имат и взимат една малка част от парите които са заработили или биха взимали ако го имаха. Това е като карането на кола - може да имаш книжка, но не книжката кара колата. Не очаквам университета да ме направи специалист, понеже за това трябва сам да се потрудя - те дават началото, първоначалния тласък, по думи на запознати с материята някакви си около 10% от това което трябва да научиш го научаваш там. Ако имаш желание - продължаваш да се самообучаваш. Относно 3-то въпроса - постарах се да си задам последния в бъдеще време, че после ще е късно. Моля се само да не попадна на ректори и декани душмани, които да ми правят мръсно на изпитите, другото е лесно и зависимо от мен...
|
| Чет Сеп 11, 2008 12:51 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Като искаш да се развиваш в университета,не е зле да започнеш да се учиш в някоя лаборатория (там винаги липсва работна ръка) а и ти ще отидеш да учиш,не да изследваш. Та ако попаднеш на хора - това ще е в твой голям плюс - ще има от кого да учиш  Така че след първите 2-3 седмици се поогледай и действай смело.Успех.
П.С Не си помисляй че ако влезеш в лаб няма първо да ти връчат метлата и парцала да чистиш - така се почва.Не е срамно, и Фарадей е мил епруветки.
|
| Чет Сеп 11, 2008 1:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
казах "ценз" а не лиценз  Значи дипломата (особено от БГ университет) за нищо няма да ти помогне кой знае колко. Моята лично никога не съм я ползвал, освен да показвам на приятели снимката как съм изглеждал на младини с дълга коса  От университета по-важно да получиш "ценза" - онова нещенце, което е вътре в теб и ти дава увереност, че знаеш какво правиш
О, мога да се обзаложа с теб че повечето ще бъдат "душмани" и няма да ти пишат оценки, които ти си мислиш че заслужаваш. Една от разликите спрямо средното образование, е че в училище даскалите те опознават. Знаят кои са добрите ученици и ако влезеш в тая категория, може и да ти пишат една 2-ка но то е когато искат да те стимулират. В университета, никой няма да си направи труда да те "опознава". На изпита си викате "колега", но всъщност не се познавате изобщо. Понякога след първите две думи ти поставят оценка.
Това също е част от "ценза", който ще получиш - да успееш да минеш на "ти" с някой напълно непознат и за две секунди да успееш да го убедиш, че си голяма работа и че ги разбираш нещата
Така, че няма лошо... "душманите" в крайна сметка не са толкоз вредни. Но се моли да има и преподаватели, с които да не сте просто "колеги"...
|
| Чет Сеп 11, 2008 2:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Дипломата може да помогне някой път, зависи с какво искаш да се занимаваш, ако останеш в електро и с енасочиш в тази област без диплом там е трудно, не е трудно когато натрупаш пари да си вземеш един с диплом който само да подписва, но до тогава си е зор.
А иначе това което каза кой за кого работи . обикновенно е точно обратното, хората с дипломи работят за таквиа без дипломи, това е масово, и много често тоя без диплом идея си няма какво прави. Има много причини, но една от тях е че тия които са предприемчиви и не стоят на място почват да работят и дори да са учили го оставят за да не си губят времето, и докато ти вземе диплом те вече са си стъпили на краката.
Това в никакъв случай не значи да не учиш, по скоро учи, но не стой да чакаш да завършиш, почвай работа още от 1-ви курс, и каквото ще спежиализираш не търси работа която да почне на бюро. Ако ще си със силова, почни във фирма която прави табла, почни с това което ще е резултат на твоя труд, защото ми е писнало от инжинери които един кабел не са връзвали през живота си, но иначе проектират едни ел табабла невъзможни за сглобка .... И товае така във всички специалности, ако си механичен инжинер почни с пилата и ножовката, мини през струга и фрезата, направи няколко заварки, пък после проектирай детайл. И с е лекторниката е така .. та моя съвет е да си търсиш работа, и другият ми съвет, избягвай лъскави компании, те почти сигурно няма да те научат на нищо.
По горе някой споменаваше за университет извън БГ където имало много чужди компании, лично мое мнение, в големите компании положението е не смешно а трагично, там може да се научиш как да се скатаваш по устав, как да си миеш ръцете с колегата пак по устав, как и кога да си вземаш отпуската, как и кога да искаш повишение, на кого и как да се слагаш .... друг ефект от големи компании няма, по добре някоя по малка която знае какво прави. За пример .. Honeywell .. на изложение, реклама сигурно 4 м относно продукт който предлагат, и от 3-те щанда на нито един нямаше човек който да отговори на най-елементарни въпроси ...
п.с. малко оффтопик ама днес ме изумиха .. идват ми двама не ги знам какви са, та това на обект инвеститора е там, тия 5 месеца са си бъркали в носа и нямат никакъв проект, ходят нагоре надулу сякаш не на тях им плащат а те плащат и в един момент изтърсват ми то .. няма вертикали още .... за уточнение се предполага че те ги правят тия вертикали .. инвеститора е търпелив човек, но си мисля че ако го бях завлякъл до мазето друго щеше да запее ... та те такива проектанти и изпълнители с кофи да ги риннеш, внимавай къде ще се трудиш.
|
| Чет Сеп 11, 2008 11:40 pm |
|
|