Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Умничко и тъпичко 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
¶ написа:

А колко ли струва това машинно време, когато наши учени харчат пари за изследвания в други държави :oops: ? Хем се оплакваме, че науката ни куца, а без наука нямало бъдеще, хем като се инвестира в науката веднага се започва да се критикува това за какво е, онова за какво е :oops: Ако тия пари се бяха похарчили за нов хотел на морето, на никой нямаше да му направи вчепетление.

Всичко зависи от организацията по използването на тази машина, ако се направи добра организация, парите ще са отишли точно където трябва, ако не, ще са отишли на вятъра. Но поне си заслужава да се опита ...

Сериозно погледнато - напълно подкрепям мнанието на tgi, изразено по-горе.
Погледнато от към веселата страна се сещам за един виц:
В арабски институт са успели да създадат от петрол агнешко месо. Наш институт от еБАН е решил да направи обратното - да създаде от агнешко месо петрол. За целта са били закупени 100 агнета и две големи бъчви вино. За сега резултата е отрицателен, но опитите ще продължат до изчерпване на суровината. :D

Сря Сеп 10, 2008 6:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
@tqi....

Ти нали правиш разлика между пари дадени за правене на наука, и пари усвоени по научна линия? :)

Това е като да си мислиш, че усвояването на пари за инфрасруктура в ще подобри състоянието на пътищата.

Имам чувството, че в БГ вече се създаде една прилично многобройна каста от специалисти по усвояване. И усвояват всичко - няма лабаво. Не че по целия свят ги няма, ама в БГ се научиха адски бързо къде е най-крехко месото.

Цецо, напълно споделям омразата ти към "усвояването". Всъщност бих се обзаложил, че
подценяваш размерите на безобразията, които стават в науката по тая линия; това в БГ
и трохи не са от цялото крадене. А съм и пряко засегнат, вече загубих бройката на
ситуации, в които съм се преборвал с конкуренцията за дадена продажба на ниво хора,
които трябва да вземат решението, само за да бъде то отменено от "шефове" нагоре по
веригата, в много от случаите напълно неграмотни по дадения въпрос. В БГ е стигало до
пряко учстие на министър за да ме избута в полза на конкуренцията за търг от
малко над 100к лева (явно зорът му е бил да ме избута мене, колко са на това
ниво 100к - а кой го е строил да ме бута иди го питай, ако си нямаш работа).
Секторът е мафиотизиран в световен мащаб до степен отвъд най-параноичното
въображение.

Но правенето на наука работи единствено така засега. Тия, дето имат парите, няма откъде
да знаят кой от "учените" не е обикновен лакътен борец, те на практика всички са.
Номерът е в това, че дребната трошица, дето може да изпадне от трапезата на цялата
мафия и да послужи за оцеляването на някой никому неизвестен може да е достатъчна,
за да направи той нещо... Та единственото, което могат да правят, е да сипват достатъчно :-).
За съжаление това е работещата рецепта в големите страни. 99.99% (или колкото там
още девятки трябват) от парите са вода в пясъка, погълнати от хора ясно съзнаващи
безполезността си.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 10, 2008 7:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Вярвай ми знам как е. Сблъсквам се редовно с "усвоители".

Сря Сеп 10, 2008 9:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
Дай да усвоим и ние нещо бе ..... обещавам не 99.999 а 99.999999 от средствата ще бъдат "усвоени" направо съм безотпадъчен ....
Мисля че тая машинка не е излишна, сигурно доста хора ще и се зарадват, то с техните заплати няма на какво друго да се радват, поне това ще им е някаква утеха, ще могат да си прекарват по приятно 8-те работни часа, а току виж измислили нещо.

Сря Сеп 10, 2008 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ква наука бе, последните 50 години физиката направо умря дори при арийците, кво да говорим за разни полунегри като нас. единствените полунегърски имена във науката за които се сещам са на бозе и чандрасекар, но те все пак са индийци, а не българи. сега разни техничарчета ще ми скочат че науката лети, лети (начело с нас великите българи), и ще ми дават примери за компютри джиесеми и интернет, дето ги е нямало преди 20 години, но както и да е. днес наука няма, има неука. разни дебилчета, на които не бих поверил и пещ на парен локомотив, бълват високопарни статийки изпълнени с много квадратни скобки и използвана литература. науката, видите ли, вече не била едновремешната примитивна наука, дето се движи от 5 души в целия свят, а била нова, модерна, професионална, където безброй трудолюбиви пчелички чоплят малки парченца и където няма място за индивидуалисти. е, какво да се прави, ще караме някое друго десетилетие без наука. хубаво на неуката все пак е че гълта средства, които иначе биха отишли за социални простотии. ето новия ускорител струва 6Е9 евра, колко мангал щяха да изхранят с тия пари.

Чет Сеп 11, 2008 8:37 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Цитат + цитат + препис = статия

Чет Сеп 11, 2008 8:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
ква наука бе, последните 50 години физиката направо умря дори при арийците, кво да говорим за разни полунегри като нас. единствените полунегърски имена във науката за които се сещам са на бозе и чандрасекар, но те все пак са индийци, а не българи. сега разни техничарчета ще ми скочат че науката лети, лети (начело с нас великите българи), и ще ми дават примери за компютри джиесеми и интернет, дето ги е нямало преди 20 години, но както и да е. днес наука няма, има неука. разни дебилчета, на които не бих поверил и пещ на парен локомотив, бълват високопарни статийки изпълнени с много квадратни скобки и използвана литература. науката, видите ли, вече не била едновремешната примитивна наука, дето се движи от 5 души в целия свят, а била нова, модерна, професионална, където безброй трудолюбиви пчелички чоплят малки парченца и където няма място за индивидуалисти. е, какво да се прави, ще караме някое друго десетилетие без наука. хубаво на неуката все пак е че гълта средства, които иначе биха отишли за социални простотии. ето новия ускорител струва 6Е9 евра, колко мангал щяха да изхранят с тия пари.

Ся сигурно ше ми скочиш, ама като цяло винаги е било така. :D Физиката си е била умряла и преди Нютон и след това преди Айнщайн. Почти всички, дето са се занимавали с наука, както и сега, са варирали от обикновени тунеядци до брутални шарлатани. Просто чакаме поредният мозък дето да каже "абе тва дето си го мислите не е съвсем така". :D

Чет Сеп 11, 2008 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
zaphod написа:

Ся сигурно ше ми скочиш, ама като цяло винаги е било така. :D Физиката си е била умряла и преди Нютон и след това преди Айнщайн. Почти всички, дето са се занимавали с наука, както и сега, са варирали от обикновени тунеядци до брутални шарлатани. Просто чакаме поредният мозък дето да каже "абе тва дето си го мислите не е съвсем така". :D

Всъщност е така и не е така....
Наистина трябва някой да направи прозрението, но тия, дето го правят не са
*чак* дотам уникални (че са уникални, уникални са, естествено).
Трябва натрупване на информация докато се стигне до "прозрение".
Сложи го Нютън да се роди в каменната ера - най-много да изобрети колелото,
писменост като няма на разположение какво ще направи (не че колелото не
е по-значимо от нютъновата механика, де).
Същото важи и за Айнщайн (май в много по-голяма степен, след опита на
Майкелсън-Морли е било ясно, че има какво да се доразбира там).

Инак съм напълно съгласен и с това, че е пълно с обикновени
тунеядци и брутални шарлатани (едното не пречи на другото май :-) ), колко
са тия, дето дори си мислят, че могат да направят нещо.
Но дори докато имитират изследователска дейност, та да си оправдаят
заплатата, побутват понякога по нещо, и чисто статистически няма начин
да не се върви напред...
Както казваш, винаги си е било така :-).

Чет Сеп 11, 2008 8:40 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами не съм съвсем съгласен,има хора които още с еопитват да правят наука, и е жалко да ги гледаш как себорят за жълти стотинки. Не става въпроса дали сме много умни или не, въпросът е има хор акоито искат да правят наука. Аз не съм против това, въпреки че и аз знам какво става. Примерно преди няколко години, не малко, имаше еидн човек от БАН, от сеизмологията, и искаха да им се направи цифров логер. Почнахме да правим нещо, съвсем елемнтарно за начало да с еуточни как трбява да рбаоти. Сложихме им едно просто демо само 10 битов вход, с някакво просто софтче та да е ясно как да се работи напред. Цената която щях даимоферирам не беше никак висока, просто ми стана интересно. Намерих фирма която да им даде нов сървър и масив като дарение, та имах вече някава концепция, и за определна сума можее да им се цифровизират всичките 24 канала. Да но някой отгоре реши че може да прибере комисионна като закупи едно записващо у-во, доколкото разбрах ендоканално със съответния софтуер за сума сходана с тази която щях да им предложл за цялото нещо, разбира се това им беше 5-та подобна покупка и петте на различни фирми и несъвместими помежду си .... ето примерно къде са потънали едни 100к ... какво да се прави .. скоро четох че пак са закупили нещо, дано този път са си купили цяла система ...

Пет Сеп 12, 2008 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони,
ами типична история. Тия, дето са направили нещото докато се намесят
отгоре, са го направили на базата на най-дребните трохи, които са паднали
до тях...
Стигне ли се до купуване на нещо над 10к евро (може и по-нисък да е прагът,
не знам; прагът на моя опит всъщност е при 12к) си им вече над радара и
просто няма шанс някой от дебелосерковците нагоре да не намери
"приятелска" фирма, от която да купи нещото и да прибере 5 до 25%.
Няма никакво значение дали купеното въобще ще работи...
Та "усвояването" - чиста кражба, разбира се - е едната страна, другата е, че
това е централната политика; ако искаха, да са го спрели 1000 пъти, поне
да са намалили драматично мащабите. Защо им е такава мафиотско-правителствената
политика можем само да гадаем, моето предположение е, че саботират всяко
нещо, което е извън контрола им защото го виждат (и правилно) като потенциална заплаха.

Пет Сеп 12, 2008 12:50 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Защо им е такава мафиотско-правителствената
политика можем само да гадаем, моето предположение е, че саботират всяко
нещо, което е извън контрола им защото го виждат (и правилно) като потенциална заплаха.

Мисля че ги надценяваш много като интелект.

Моето обяснение е много по просто - Балкански полустров. Място където говорейки за работа се разбира всъщност далавера. Така е с всичко. Казвал съм го и преди - казвам го и сега - политиците всъщност са една представителна извадка на 90% от българското общество.

Та "едрогабаритното усвояване" всъщност е една проекция на гратисчиството в градския транспорт, на демонстративното нарушаване на пътните правила, на "хигиенизирането" на пепелника изсипан на улицата през процепа на вратата и пр. и пр.

Това е България. Това са политиците - българи, това е и народа - българи. Всичко е една добре балансирана система, която явно работи устойчиво, явно и съставните и части се чувстват добре, след като баланса на системата не се нарушава. Т.е. кочината явно ни се нрави.

Както гласи онзи гениален надпис в планинската хижа - " ТУКА Е ТАКА! ".

Пет Сеп 12, 2008 10:54 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами не съм съвсем съгласен,има хора които още с еопитват да правят наука, и е жалко да ги гледаш как себорят за жълти стотинки.
много хора искрено искат да правят наука, но малко от тях го умеят. ледоразбивачите винаги са били малко, но днес няма ни един. от към физика най-много има края на 19ти и началото на 20ти, но още от нютоново време все има поне един жив по света.

Пет Сеп 12, 2008 7:33 pm
Профил

Мнение 
Абе и тук не съм съвсем съгласен, всъщност не знам доколко си близо до науката, и какво разбираш под наука. В света постоянно се твори нещо ново, ти казваш да не ти говорим за GSM и компютри и т.н., но реално в тази област работят много хора, и постоянно откриват по нещо ново. Всички нови технологии саплод на доста труд на не малко химици и физици, да може да не са открили теория на отнисителността, но за разлика от нея техните открития се позлват ежедневно, докато теорията на анщайн релано няма никакво приложение .. дане говорим че най-вероятно ще се окаже частен случай.
Не подценявай тези неща, открития се правят постоянно в много области, медицина, физика, химия. Примерно в момента има слави и инструменти които преди 30 години ги е нямало и никой не е мислил за тях,благодарение на това някои производства са удвоили капацитета си без други промени. Верно е че голяма част от учените работят в приложната наука, т.е. това което влиза веднага в употреба, но това не значи че правят по малко, че са по тъпи или пък че труда им е със по-малка стойност. В същото врме има и купища учени които със сигуност имат нови неща, но все още никой не ги е чувал.
Аз си мисля че всички тези технологии създадени от тези хора дотолкова изкрифика представите на хората за светът и технологиите, науките и възможностите, че вече масово се мисли че това което правят не е наука, че е нещо просто, нещо което всеки би могъл да направи .. това е тотално невярно. Аз лично уважавам труда на всеки учен, па дори да е нов метод за бърсане на задника.

Пет Сеп 12, 2008 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хвърлят прах в очите на хората с тая наука.
Най-вероятно някой им е казал че с това могат да си сметнат по-добре бюджета за 2009 и 2010 г. че да няма такива недоразумения като 2+ млрд. излишък ами примерно да е 20 млрд. ако разберат как да го усвоят без някой да ги обеси, или пък да няма хич ами направо да им отдие в джобовете. Инвестицията и критиките (които евентуално ще се отнесат) се възвръщат стократно. Пък учените дето ще имат възможност да го пипнат един път с един пръст си е наложително, че да се мълчи.
Навремето поне VAX-овете ги ползваха военните, та никой не ги закачаше как и за какво ги ползват, ами сега.

Нед Сеп 14, 2008 3:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
В света постоянно се твори нещо ново, ти казваш да не ти говорим за GSM и компютри и т.н., но реално в тази област работят много хора, и постоянно откриват по нещо ново. Всички нови технологии саплод на доста труд на не малко химици и физици, да може да не са открили теория на отнисителността, но за разлика от нея техните открития се позлват ежедневно, докато теорията на анщайн релано няма никакво приложение

а що не са правели джиесеми през средновековието, а? и що не са правели механични часовници преди нютон? не са можели да режат зъбчатки ли какво? компютри, джиесеми, джипиеси, всички тия неща са полезни техничарщини, но единственото общо което имат с науката е че не ги е имало преди нея.

Пон Сеп 15, 2008 9:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща