Отговори на тема  [ 165 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Следваща
Американската криза ... дали е американска. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
американеца се е доказал с тъпотията и идиотизма

Само ние сме най-умните бееее, всички други са от тъпак нагоре. То затова и БГ цъфти и процъфтява.

Сря Сеп 17, 2008 1:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пламене, хамериканските избори за президент са пример за недемократичност, представи си че можеш да гласуваш на тези избори и отидеш да гласуваш за Бурак Обама, това не означава че твоят глас е отишъл за него, твоят глас отива за така наречените представители на твоя кандидат за президент, накрая тези представители ще представляват теб на последния тур на изборите. На изборите през 2000г. Буш губеше в бройката представители срещу Ал Гор, обаче спечели по квоти и стана президент. Защо ли ? Защото са играли яко парите под масата на последния тур и представители на Ал Гор са гласували за Буш. Това ще стане и сега, Обама ще спечели повече представители, а след това републиканците ще си закупят колкото им гласа трябват и ще изберат Маккейн. Ето тук http://www.enchantedlearning.com/electi ... cted.shtml вкратце се обяснява как протичат изборите за хамерикански президент. Самите хамериканци и идея си нямат, че по света се практикува и директното избиране, т.е. моят глас отива директно за Гецата, Пецата или Желката, те не знаят и собствената им избирателна система как функционира, това обаче не им пречи да си мислят, че "остатъка" от света яде доматите с колците :oops:

Извода е пределно ясен, няма никакво значение населението за кого ще гласува, важно е кой ще извади повечко манги на финалната права . И няма защо да упрекваме тази и онази политическа партия в България, че давали на ръка бюлетините с по 10лв. бакшиш, така ги учат по-големите от нас, а нашите предизборни измами са от махленски тип, които не повлияват съществено на крайния резултат от изборите.

Сря Сеп 17, 2008 4:19 am
Профил WWW

Мнение 
http://banks.dir.bg/2008/09/17/news3385011.html

Слава богу - в AIG ми е застраховката живот. Сега даже и Буш гарантира за нея. Дали да се гордея с това? 8O
Както е тръгнало почти всички големи финансови институции в САЩ ще станат държавни на ФЕД. Тоя филм някъде сме го гледали някъде в малко по-друг вариант.
Това няма да е краят на трясъците зад океана, като се има предвид огромната задлъжнялост на населението в САЩ и все по-голямата липса на доверие в сиситемата. Всеки държи и размахва някакави хартийки със съмнителна (или без) стойност, а долари няма.
Преди малко повече от 2 години направих черната прогноза за тези събития някъде из форума, но не можах да си намеря поста. Може и да е изтрит. Teзата ми беше, че големият държавен и домакински дълг в САЩ са бомба със закъснител. А големите дългове означаваха тогава по-голямо потребление и съответно по-голям икономически растеж. Тогава почти никой не ми повярва, даже и тези, които сега научно обясняват в най-малки подробности, защо и как стават нещата. Циганката я няма , та затова се хваля сам . Иначе пращя от скромност. :oops:

Dimitar написа:
Нали знаете лафа, че САЩ като пръднат и останалия свят правят калбета.

Toва вече не ми прилича само на пръдня. Какво ли ще стане, ако вследствие на дрискането, нашата борса спре да функционира ?

Сря Сеп 17, 2008 7:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Toва вече не ми прилича само на пръдня. Какво ли ще стане, ако вследствие на дрискането, нашата борса спре да функционира ?

Е ти какво очакваш да стане? Аз ще ти кажа - нищо няма да стане. Нашата пиклива борса с капитализация вече 18млрд. не е определяща даже и за нашата страна. Ако спре да функционира, държателите на акции просто ще загубят възможността за директен маркет с тях и ще трябва да си търгуват по старому. Остават си държатели на акции, щото депозитарните разписки си ги има.

Апропо, нашата борса се държи учудващо добре. По спад сме някъде между "развитите пазари" и "равзиващите се такива". Руската и Китайската направо си ебаха мамата. Китайците както каза Димитър, забраниха да се говори въобще за борсов спад, а Руснаците вчера прекратиха търговия щото много падна. То и по това можеш да познаеш кой пазар е що годе развит. Щом изкуствено го спират... значи спукана му е работата. Е пак са по добре от пакистанците, дето ходели с камъни и тояги да борят лошия пазар :)

Сря Сеп 17, 2008 8:31 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
sthx - AIG не е станала държавна (няколко пъти вече казах, че ФЕД хич не е федерален). Ню Йорк банк ъф Ню Йорк, която е най-големия акционер във ФЕД отпуска на AIG заем в размер на 85 млрд. с лихва около 11.5% на година. В замяна на това, ще получи и контрол над 80% от компанията. Къде видя в тая новина AIG да става държавна и камо ли пък Буш да гарантира за това. AIG трябва да върне заема за 2 г. Относно пък поемането на контрола над Фреди и Фани от правителството, това пак не мога да кажа, че е някаква национализация, защото те никога не са били чисто частни компании. Единственото засега използване на долари от данъкоплатците беше когато правителството "помоли" JP Morgan да купи Bear Stearns и JPM си изпросиха в замяна държавна гаранция за евентуални бъдещи загуби в размер до 29 млрд. долара. В днешния свят нещата са много навързани - всеки от нас е не само обикновен гражданин и данъкоплатец, а и инвеститор (всеки има някакви акции, пенсионни сметки и т.н.) и потребител. Тези ни роли вече постоянно са в противоречие и конфликт на интереси - като граждани и данъкоплатци искаме едно, но като инвеститори и потребители искаме точно обратното. Та не е зле всички преди да почнем да пишем разни неща насам, натам да седнем да помислим какво точно искаме от живота, дали искаме да не ни харчат данъците за войни и спасяване на международни корпорации или искаме да купуваме евтини стоки и пенсионните ни сметки да продължават да растат или поне сега да не се сгромолясват. Въобще в интересни времена живеем :) .

Сря Сеп 17, 2008 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето и тукашно измерение на кризата - такова чудо не бях виждал.
Днешното движение на курса на долара - явно някой тукашен дебелосерко
(бая дебело) е схванал, че доларът ще има да се качва тепърва, и на
два пъти по за 15-тина минути курсът е смъкнат с над 10% за него...

Взето е от http://www.dir.bg/, прекопирах го, че да се вижда и след като
го променят.

По света е нямало нищо подобно на тия дупки, разбира се (сверих го само
с BBC, на мене толкова ми стига).

Прикачени файлове:
mezdubankov_znewfp.gif
mezdubankov_znewfp.gif [ 2.29 KiB | Прегледано 2190 пъти ]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
Сря Сеп 17, 2008 7:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Ето и тукашно измерение на кризата - такова чудо не бях виждал.
Днешното движение на курса на долара - явно някой тукашен дебелосерко
(бая дебело) е схванал, че доларът ще има да се качва тепърва, и на
два пъти по за 15-тина минути курсът е смъкнат с над 10% за него...

Взето е от http://www.dir.bg/, прекопирах го, че да се вижда и след като
го променят.

По света е нямало нищо подобно на тия дупки, разбира се (сверих го само
с BBC, на мене толкова ми стига).

Това трябва да е бъг някакъв. Незнам откъде dir-a вадят инфо, но никоя търговска банка не е луда да продава долари на 1.24, така че не може да е междубанков тоя рейт.

Сря Сеп 17, 2008 7:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Малко мнения на американци, малко по-грамотни и по-знаещи от мене:
http://money.ibox.bg/news/id_1350678256
ФЕД наистина не е държавен, само дето управителя му се назначава от президента. И едва ли има някакво сериозно решение на ФЕД, без то да е санкционирано от правителството.
Цитат:"Президентът на САЩ Джордж Буш и финансовия министър Хенри Паулсън изразиха подкрепата си за решението. "
Впрочем,сега виждам, че съм изял тая сутрин една думичка: "или". Изречението в предишния ми пост трябва да се чете "Както е тръгнало почти всички големи финансови институции в САЩ ще станат държавни ИЛИ на ФЕД." Съжалявам.

Dimitar написа:
В днешния свят нещата са много навързани - всеки от нас е не само обикновен гражданин и данъкоплатец, а и инвеститор (всеки има някакви акции, пенсионни сметки и т.н.) и потребител. Тези ни роли вече постоянно са в противоречие и конфликт на интереси - като граждани и данъкоплатци искаме едно, но като инвеститори и потребители искаме точно обратното. Та не е зле всички преди да почнем да пишем разни неща насам, натам да седнем да помислим какво точно искаме от живота, дали искаме да не ни харчат данъците за войни и спасяване на международни корпорации или искаме да купуваме евтини стоки и пенсионните ни сметки да продължават да растат или поне сега да не се сгромолясват. Въобще в интересни времена живеем :) .

A, тука не сме никакви инвеститори. Инвестираме само в себе си. Рядко има някой да се лъже да дава пари за акции. Мислете му в щатите къде да се хвърляте парите. Между другото един от познатите ми там имаше много трезва и реалистична преценка за иканомиката. Първо гласува за Буш, но не защото си мисли , че први добри неща за хората въобще, а най-вече за него - Буш обеща и след това намали данъците на богатите. От това той спести няколко стотин хиляди долара до сега. Не беше оптимист за американската икономика, позна, че ще се сговняса и вложи парите си с опция (не зная как се казва :oops: ), при която на всеки процен спад на борсата печели 2%. Обратна инвестиция. Мед му капе на сърцето, като се случи седмица като сегашната. Така, че мислете там, мислете... Пък после пишете. :)
Димитре, и за пенсионните фондове не се притеснявай какво ще стане - то е ясно. Ситуацията в GM е показателна, но е нищо в сравнение с това, което ще стане в национален мащаб след 10-15 години. Да не кажеш после, че не съм те предупредил. Нали Шварценегер се опита по разумен начин да реши проблема на държавните пенсионери в Калифорния. Показаха му среден пръст. Тоя пръст сочи и към пропаста, но никой не иска да я види. И ако САЩ ще се сгромолясат тоя век , да знаеш , че това ще да е от глупост, късогледство и лакомия. Все вътрешни причини. Нищо ново под слънцето. С всички предишни империи е било така.

Последна промяна sthx на Сря Сеп 17, 2008 8:24 pm, променена общо 1 път

Сря Сеп 17, 2008 7:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
....
Това трябва да е бъг някакъв. Незнам откъде dir-a вадят инфо, но никоя търговска банка не е луда да продава долари на 1.24, така че не може да е междубанков тоя рейт.

Сигурен съм, че точно това ще кажат и ако ги попита някой... (не че в БГ има
журналисти да питат, де).
А дебелосеркото ще обменил достатъчно, та да храни дебилите от рода си поне няколко години
напред от "сделката", която е направил...

Инак съм съгласен, че е невъзможно да има такъв скок в курса - извън БГ, разбира се.

Тук учудващото е, че е изтекла информация.

Сря Сеп 17, 2008 8:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Стига бе човек, ти изгради цяла теория на конспирацията. Това е междубанков курс нали? Т.е. това не е курс по който аз и ти можем да купуваме (даже и да сме дебелосерковци). Това е курса по който работи междубанковия пазар.

Коя ще е тая банка която ще си продаде доларите на 1.24 при положение че може да ги продаде на 1.3+. За какво да го прави? А и даже да го е направила, това е сделка между търговски банки, т.е. там дебелосерковците нямат участие. Освен ако не са мажоритари на банка...

Сря Сеп 17, 2008 10:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Стига бе човек, ти изгради цяла теория на конспирацията.

Само цитирах данни. Знам, че "конспирация" е мръсна дума в днешно време;
и на практика 100% от публиката е приела наложеното от пропагандата клише.
Само този факт би трябвало да е достатъчен за мислещото малцинство (част от същата публика) да
започне да си задава въпроси, но не съм толкова наивен да очаквам да има
повече от прогледнали единици тук таме, та да говоря за такива работи.

Цитат:
Коя ще е тая банка която ще си продаде доларите на 1.24 при положение че може да ги продаде на 1.3+.

Някоя "банка" в БГ - тук май кавичките са нужна част от описанието на толкова много неща...

Цитат:
За какво да го прави?

За да може някой дебелосерко (група дебелосерковци) да прехвърли парите си в
удобна му валута.

Цитат:
А и даже да го е направила, това е сделка между търговски банки, т.е. там дебелосерковците нямат участие. Освен ако не са мажоритари на банка...

Е ти какви очакваш да са тия, дето го могат това в БГ. Най-вероятно не са мажоритари в банка,
а от тия, дето раздават позициите на такива... Или си купил и тая басня на пропагандата,
как са били много умни и чевръсти и залагайки панелния апартамент са започнали
милиарден бизнес (тия, за които се говори и им трябва подобна легенда, около баш тарторите
няма такива рискове и толкова шум, те "журналистите" си знаят къде да не пипат).

Сря Сеп 17, 2008 11:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.brillig.com/debt_clock/

расте с 1.79 милиарда на ден а ние сме се притеснили за нашия дълг :)

Сря Сеп 17, 2008 11:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@tqi, не бе човек не падам от луната.

Обаче ти ме утепваш. Виж сега ако някой мажоритар в малкото бг банки (защото надявам се няма да вкараш в играта и Unicredit) реши да си прехвърля парите в долари, то той няма да го направи така, че сделката да мине на междубанков пазар. Защото няма как да го направи. На междубанков пазар се въртят сделки между юредиченски институции - банки. :) Между дебелосерко и банка - няма как да мине от там.

Пък и нали се сещаш, че ако дебелосерко реши да извърти подобна далавера (всъщност що за далавера е 10% печалба, дебелосерковците работят с 100ци проценти), той няма да го направи по такъв набиващ се на очи начин. Този курс влиза в хиляди банкови и разплащателни системи в БГ, повечето от които автоматизирани. Всички те са реагирали мигновенно при тези пропадания. Що за идиот трябва да е за да го прави по толкоз показен начин, при положение, че има хиляда и една възможности да го извърти леко и скрито.

Има нещо друго обаче - сега се замислям че е възможно да са минали сделки между банки на тия цени. Нещо заемно или опционална сделка...

Чет Сеп 18, 2008 8:27 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://pazari.dnevnik.bg/show/554781/

Тц, тц докъде го докарахме. А имах приятел в Франция с който си говорихме преди време. И той ми обясняваше че няма какво да си прави парите в брой - викам му - ми тури ги в банка, а той вика - ми никоя банка не ги ще. Ако нямаш поне 200000 еур банката не ще да се занимава с теб и ти дава толкова лоши условия че да те изгони. Заета е да раздава кредити :):):)

http://www.investor.bg/?cat=6&id=69281
Американците не били толкоз тъпи май, а?

Макар че още една банка утече...
http://www.investor.bg/?cat=6&id=69316

Но ако се не лъжа това май е първата спестовна банка... Което е лошо.... много лошо.

Чет Сеп 25, 2008 1:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://dom.dir.bg/2008/09/26/news3414574.html

И к'во стана сега? Всеки редови данъкоплатец в щатите ще даде 2-3000$ (за сега) за справяне с кризата, домът му струва вече малко, но го изплаща като за скъпо, повечето хора, които са имали акции и са се правили на инвеститори са изпляскали с ръце. За сметка на простолюдието повечето банкери пак ще са щастливи и някой ТЕЦ ще намаже, като съберат бумагите с несъбираемите кредити. :? И там се взима от когото може и се дава на когото трябва.

Нед Сеп 28, 2008 6:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 165 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Следваща