Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Стана ми много интересно как руснаците контролирали българската държава след 1990г., май в момента се кове най-последната версия на постмодерната ни история :lol: Не напразно, когато преди 3 седмици в Чикаго беше председателя на СДС Пламен Юруков, на среща с българската общност повдигна същия въпрос: България се управлява от Русия и ние трябва да спрем това, а на гурбетчиите им беше през кривата манивела кой управлявал в момента БГ. На другия ден обаче човека направил дарение за българските училища в Чикаго, хвала за което =D>

Ще ми се да ме осветлите, мен заблудения, пък и другите заблудени уфси, как аджеба Русия контролира в момента БГ, ако може цитирайте факти, щото другото е бош лаф и кал в ушите :lol: Все пак сме техничари, вярваме на факти и цифри :lol:

Чет Сеп 25, 2008 4:15 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ти какви числа имаш на разположение в подкрепа на тезата, че
през 1990 контролът е бил изтърван и е преминал другаде.

Промениха езика на пропагандата и посмениха публичните лица
да не са предишните мумии.

Изпуснаха парата - отвориха границите и тия, за които положението
беше нетърпимо и бяха способни на нещо (и така представляваха заплаха)
избягаха накуп.

Тая част от работата на полицията, която не можеше да се върши открито при
новия език на пропагандата (например да следи някой да не завърти бизнес,
без да е под техен контрол) почнаха да я вършат разни официално нелегални
групи (малоумниците, дето са го планирали, трябва да са им казвали "бойни групи".... LOL).

Въобще не малко и значителни промени направиха - но къде виждаш изпускане
на контрола освен в приказките, които целодневно бълва агитационният им апарат, не знам...

Та какви числа имаш ти, казваш? :-)

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Сеп 25, 2008 5:21 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Стана ми много интересно как руснаците контролирали българската държава след 1990г., май в момента се кове най-последната версия на постмодерната ни история :lol: Не напразно, когато преди 3 седмици в Чикаго беше председателя на СДС Пламен Юруков, на среща с българската общност повдигна същия въпрос: България се управлява от Русия и ние трябва да спрем това, а на гурбетчиите им беше през кривата манивела кой управлявал в момента БГ. На другия ден обаче човека направил дарение за българските училища в Чикаго, хвала за което =D>

Ще ми се да ме осветлите, мен заблудения, пък и другите заблудени уфси, как аджеба Русия контролира в момента БГ, ако може цитирайте факти, щото другото е бош лаф и кал в ушите :lol: Все пак сме техничари, вярваме на факти и цифри :lol:

Ами пич просто помисли над следния факт - за тръби и АЕЦ се говори от поне 3 години. Нашите си барат оная работа, на Руснаците не им беше зор... нещо като Дунав мост - ще го правим ама друг път. В един момент ЕС се активизира за Набуко, засилиха се антируските настроения в ЕС. Една седмица след това в БГ пристига Путин. Нашите се кълнат пред Европейците, че нищо няма да подписват, само ще се водят предварителни преговори и то само за Бургас-Александрополис. Следва среща впосреднощ между Путин и нашите отворковци. На другия ден сесе събуждаме с подписани договори за две тръби и един АЕЦ. Съответно ЕС ни се ядоса и ни резна парите (не че тогава откриха кражбите, ама не ги бяхме ядосали достатъчно).

Та ти ми отговори как се подписват стратегически договри без предварителна подготовка на нощна среща, ако не става дума за диктат? Също така можеш да ми отговориш как така се промени дългосрочен договор за доставка на газ, който си бепе изгоден за нас, но неизгоден за Ръшаните, в това чудо което имаме в момента и виждаме какво става с цената на газа. Промени се под чист диктат. Всички енергийни проекти в БГ са свъзани единствено и само с Русия, изключае вентилаторите.

Та Русия диктува политиката в БГ по един много елементарен начин - чрез енергийната ни зависимост. А срещу това има само едно лечение - стремеж към намаляване на тази зависимост. Лошото е че БГ политиците правят точно обратното - всячески и целенасочено се стремят да засилят тази зависимост, с оправданието - ами няма как друго яче да стане. Което абсолютно не е вярно. Народа явно го одобрява - така че какво лошо? Ние дето не ни харесва освен да го духаме и да псуваме. И да изпитвам злорадо задоволство като виждам пенсионерите дето мрънкат че парното скачало, това скачало, онова скачало. Нека им е. 3 пъти по скъпо да стане и пак умиращи от глад и студ да гласуват за същите боклуци. Аз ще оцелея и при 3 пъти по скъп бензин и при три пъти по скъп ток и при три пъти по скъп хляб. Ако ми дойде нанагорне ще си стегна багажа. Но тия дето са най-големи радетели на Българо-съветската дружба - те нямат шанс. Което може би е за добре - като не може по друг начин...

Само да вметна - нямам нищо против обикновенните Руснаци, имам приятели руснаци имам и колеги Руснаци. Имам обаче много против политиката на България в отношенията и с Русия. Руската политика е ясна - гледат си интереса. Нашата е проблема. Но както вече казах - явно тази политика среща народното одобрение - така че аз съм пас. Демокрацията явно работи в БГ.

Чет Сеп 25, 2008 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, ти си прав, ама я го погледни от към другата страна : България е една носна кърпичка на картата на Европа. Заобиколени сме от какви ли не странни птици - от север цигани със самочувствие, от юг цигани със покритие на самочувствието (1 млн. армия) + византийци. От запад шантави славяни. Вся някой иска да сложи ръка и да казва накъде ше върви влака. Аз не виждам за какъв грездей им е всичко това щото тука нищо не остана. Та или ще е Турция или САЩ или Русия. На Хамериканците явно им е през "кривата манивела" напоследък, останаха другите две. Те и без това още 45-та са ни разпределили да сме си към Русия ама наште отворковци тука нещо замазват очите на "електората" (стадото в превод от латински) с НАТО и ЕУ.
Пирев, обществена тайна е че България от около 20-тина години се "контролира" от шепа хора задкулисно. Кръга "Монтерей" е много ярък пример. Даже напоследък хорицата не се и крият. Та в този кръг са разни генерали - руски възпитаници. Министър предсевдателя си е руснак каквото и да се говори ( С. Дмитриевич Станишев). Разните групировки (ВИС, СИК, ТИМ и т.н.) са с язно изразени връзки с руската мафия. Освен всичко останало имат и сериозно участие в "легален" бизнес.

Чет Сеп 25, 2008 10:56 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:

Но както и да е... имате си калкулатори. Мощността е 2х1000 МВт - изберете си "някаква" цена - ха сега сметнете за колко време ще се избие инвестицията? Това нещо просто няма избиване... както и да го смятате!

Ами да видим 365 дни * 24 часа = 8760 часа им в годината.
да премем че сме пуснали 2000 000 Кв. мощност *8760= 17 520 000 000 Кв/h за година
Да приемем че го продаваме по 2 евроцента = 350 400 000 Еур за една година * 10 години = 3,5милирда
Или за 30 години получаваме сума около 10 милярда Еур.
Очевидно има избиване дори и при 0,02 цента.
А иначе съм съгласен че няма да ни продават евтин ток и разликата ще потъва някъде.
Но това от нас зависи в края на краищата.

Чет Сеп 25, 2008 11:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
miro_atc написа:

Но както и да е... имате си калкулатори. Мощността е 2х1000 МВт - изберете си "някаква" цена - ха сега сметнете за колко време ще се избие инвестицията? Това нещо просто няма избиване... както и да го смятате!

Ами да видим 365 дни * 24 часа = 8760 часа им в годината.
да премем че сме пуснали 2000 000 Кв. мощност *8760= 17 520 000 000 Кв/h за година
Да приемем че го продаваме по 2 евроцента = 350 400 000 Еур за една година * 10 години = 3,5милирда
Или за 30 години получаваме сума около 10 милярда Еур.
Очевидно има избиване дори и при 0,02 цента.
А иначе съм съгласен че няма да ни продават евтин ток и разликата ще потъва някъде.
Но това от нас зависи в края на краищата.

Евала първия човек дето сложи някаква цифра на масата.

Чет Сеп 25, 2008 11:30 am
Профил ICQ

Мнение 
Имам съмнения във всички сметки. Причината е липсата на сигурностт в данните, които ни се поднасят. Не може да е сигурна и цената на договора за АЕЦ-а. Имаме бази за сравнение - Румъния с друг тип реактор, Китай със същите реактори. Е . да ама можем ли да кажем, че АЕЦ-а в Белене ще е по-добър по отношение на румънския ? Става въпрос за експлоатационни разходи, надеждност, цена на гориво, срок за експлоатация и много други по-маловажни показатели. Пак нямам информация и не съм сигурен, дали ще се снабдя с нея , ако загубя 1 месец в ровене. За китайските централи също не може да се каже, че има равенство. Цената на труда тука е по-голяма, данъците са други... Пък и да се надяваме, че ще има подобрения в техническо отношение - някои бъгове ще са отстранени..
Гледайки по-отгоре, обаче мога да отбележа следните неща:
1. Зависим ли от Русия в енергийно отношение? Зависим. Алтернатива има ли? Няма. Това е положението. Който не му харесва това, трябва да си смени географското положение - там ще е зависим от другиго. Ако се изсели от земята и от арабския петрол няма да зависи.
1.1. Шел не иска да вземе Нефтохим-а и Костов (който най-много сега се гърли против зависимостта от Русия) го даде за 200 милиона на Лукойл. Нямаше друг сериозен кандидат за АЕЦ Белене. Не бих имал нищо напротив изпълнителят да е америкаска, английска или френска компания, но не би.
1.2.Какви са последиците от тази зависимост? Първо могат да печелят добре, второ - да ни налагат решения , които са им по вкуса. Неприятно, не е факт.
2.Трябва ли ни АЕЦ-а. Аз съм "за".
2.1.Сметките с цените , колкото и достоверни да са след 10 години ще са съвсем други и никой не може да каже сега какви ще са. Както никой не може да каже каква ще е цената на петрола тогава. Но тенденциите са ясни - светът тепърва ще се сблъсква с липсата на енергия и се търсят заместители на петрола.
2.2.По-лошото от високата цена на тока е неговата липса.
2.3.Износът на ток ни поставят в положение ние да имаме влияние върху съседните ни страни.

Мога само да се надявам тези , които взимат решенията , въпреки корумпираността има и вероятно недостатъчната им компетентност все пак се направили що-годе сполучлива сделка за България.
Имаче нищо не ни пречи да ги псуваме от време на време . Сигурем съм, че има за какво. :)

Чет Сеп 25, 2008 3:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Ти какви числа имаш на разположение в подкрепа на тезата, че
през 1990 контролът е бил изтърван и е преминал другаде.
...
Та какви числа имаш ти, казваш? :-)

tgi, не си бърши гъза с мен, попитах преди теб какви са доводите за диктата на Русия върху България.
Твоите отговори са задушевен лаф моабет от кварталната кръчма, а доводите ти са като касова бележка
от термичен принтер, след 2 часа на слънчева светлина.

Цяла Европа е зависима от руските природни залежи, не сме само ние. По твоята логика излиза, че има
руска диктатура в Европа, хвала, пренаписахме и таз част от историята на Европа.

Мутрите ги създаде индиректно държавата, след като съкрати полицията и армията, което не беше
най-належащото по онова време. Ама народа го искаше, помниш ли ? Полицията и армията били в тежест
на обществото, не ни трябвало такъв апарат. В интерес на истината главния поток гастарбайтери
се заформи след 1997г., а не преди нея, т.е. положението до 1997г. е било сравнително търпимо, а не
както ти твърдиш.

БСП може и да не са изпускали кокала, но това не означава, че Русия управлява БСП. Кой ще е този
глупак от БСП, дето ще иска някой друг да го управлява ?

Чет Сеп 25, 2008 5:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Гледайки по-отгоре, обаче мога да отбележа следните неща:
1. Зависим ли от Русия в енергийно отношение? Зависим. Алтернатива има ли? Няма. Това е положението. Който не му харесва това, трябва да си смени географското положение - там ще е зависим от другиго. Ако се изсели от земята и от арабския петрол няма да зависи.
Типичната теза на политиците - правим го защото нямаме избор. Което е 100% невярно, избор има. Например ако постигнем поне половината от енергоефективността на силните европейски икономики, ще ни остане много ток в излишък и без нов АЕЦ. Но защо не влагаме пари в енергийна ефективност - адски прост е отговора - защото там няма как да гепят с такава сила, както при градежа и експлоатацията на един АЕЦ.

sthx написа:
1.1. Шел не иска да вземе Нефтохим-а и Костов (който най-много сега се гърли против зависимостта от Русия) го даде за 200 милиона на Лукойл. Нямаше друг сериозен кандидат за АЕЦ Белене. Не бих имал нищо напротив изпълнителят да е америкаска, английска или френска компания, но не би.

Ти май не си много запознат с провеждането на "търга". Че той беше направен така че да няма друг сериозен кандидат. Адски просто а? За търга за АЕЦ-а говоря, за Лукоил не съм го следил.
sthx написа:
2.Трябва ли ни АЕЦ-а. Аз съм "за".

Аз също съм за, но когато се докаже, че това е ефективно. Защото както казах има много по важни и ефективни места където може да се прахосат няколко милиарда. Мама му стара - народа гладен, тъп и необразован, боледува и няма пари за илачи - те седнали АЕЦ да строят. С тия пари сума ти по-полезни неща могат да се свършат. Поговорката я знаете.
sthx написа:
2.1.Сметките с цените , колкото и достоверни да са след 10 години ще са съвсем други и никой не може да каже сега какви ще са. Както никой не може да каже каква ще е цената на петрола тогава. Но тенденциите са ясни - светът тепърва ще се сблъсква с липсата на енергия и се търсят заместители на петрола.

Хубаво. Само че печените икономики влагат както в енергийни мощности, така и в повишаване на ефективността и икономии. По това ще ги познаеш. Обратно калпавите икономики ръгат само в мощности, без да мислят за нищо друго - справка Русия, Китай и Индия. В момента България също прави така - в ТЕЦ и АЕЦ се наливат пари. В повишаване на ефективността - никакви. Пак ти казвам причината за това е адски проста и прозаична - вложенията в ефективност са много по трудни за крадене и манипулиране в полза на .....
sthx написа:
2.2.По-лошото от високата цена на тока е неговата липса.

Ток никога няма да липсва. Винаги има възможност за внос. Пак е въпрос на цена, цифри и разчети. Нещо което аз продължавам да не виждам в доводите на политиците. Аз не знам дали това (вноса) ще по изгоден. Но и никой от вас не може обосновано да докаже че това не е така. Проблема тръгва единствено и само от липсата на разчети, прогнози и стратегии. Такова нещо няма. То не е скрито от нас - просто го няма :) Защото е по удобно да го няма.
sthx написа:
2.3.Износът на ток ни поставят в положение ние да имаме влияние върху съседните ни страни.

Хаха, българската мечта. И какво пречи на Гърците или Турците да си направят собствен АЕЦ. За тях 4млрд. са съвсем никакви пари. Или пък да си го купят от Франция?
Да си износител на ток с влияние можеш само ако затвориш цикъла - суровина, пройзводство, отпадък. Елеметарен пазарен закон. Ние нямаме суровина, няма къде да хвърляме отпадъка. Което значи че нямаме никакво предимство пред който и да е друг решил да си пльокне централа. Със същия успех и турците могат да се бръкнат за 4млрд. и тока ще им излиза на същата цена - за чии да го взимат от нас? Всъщност не - от нас ще го зимат, щото така или иначе ще трябва да им го продаваме на загуба както е тръгнало.... На руснаците винаги ще им излиза по евтин тока щото си копат урана, и после си го ровят обратно в градината.

Но всички вие реално извъртате темата от ЗА И ПРОТИВ АЕЦ БЕЛЕНЕ в ЗА И ПРОТИВ АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА.

АЕЦ да - но не на всяка цена. От опит знам, че когато човек се хвърля сляпо, обикновенно стига не там където е тръгнал. А строежа на тоя АЕЦ за вас си е точно това - нищо незнаете (и аз вкл.) по съществото на договорките - но важното е да има АЕЦ, пък какъвто ще да е, колкото искат да крадат, важното е АЕЦ да има. За мен това е тъпо.

Чет Сеп 25, 2008 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶ написа:
....
БСП може и да не са изпускали кокала, но това не означава, че Русия управлява БСП. Кой ще е този
глупак от БСП, дето ще иска някой друг да го управлява ?

Бе разбира се, че никой не иска друг да го управлява, проблемът не е в желанието а във
възможностите...

Русия е прекалено общо казано може би. Фактите, които знаем са: Лилов наследи
държавата от Живков (т.е. архивът с контролните досиета е отишъл у него); не съм
чул да ги е сдавал някому оттогава. Дали е под контрол на КГБ или както там му
казват тази седмица може да се гадае от три пъти... очевидно го контролират.
Какви са детайлите около това, как контролират чрез него или покрай него
тукашната "политика" не знам.

Дали това означава, че управляват тук - ами не знам, въпрос на дефиниция.
Очевидно имат огромно влияние, по-голямо от това на всеки друг (пъти по-голямо).
Очевидно от запад им отхапват на малки хапки от влиянието - наведнъж няма как без
да влязат тук с армия, а и това може да не проработи (Афганистан, Ирак).

И съм съгласен, че подобни разговори са чесане на езиците в кварталната кръчма,
нямам претенциите за нещо повече - затова са "общи приказки"... :-).

Чет Сеп 25, 2008 6:45 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi, значи нищо не знаеш като факти, само очевидни неща, които са си очевидни ако си с определен модел очила, диоптър и цвят, и се базират на недомлъвки, Лилов, конспирации, Живков, контролни пакети, контролни числа, числата от ТОТО-то, или както там му викали, и въобще ... манджда с грозде... от която става ясно, че следващия път ще са виновни вкуп Гестапо, Хамас и най-вечер Мосат :lol: Както и да е, последния да затвори вратата :D

Чет Сеп 25, 2008 7:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Проблема не в това кой е бил агент или не,имал ли е досие в ДС и от сорта.И като се отворят досиетата някой ще бъде наказан ли ? - абсурд,сигурно 100 пъти му е сменено написаното в досието.Проблема в момента е контрола над спец. службите.Който държи информацията - той води хорото. Всички сме свидетели как пребиха журналиста - което води до простичката истина,че е извадил информация за далавери на хора на стойност милиони.Просто в момента се опитва да се сложи цензура (не че няма такава) над средствата за масово осведомяванеи да се дезориентира обществото - било то с купища фрешна информация или с плащане на медиите да не побликуват такава.И като е дезориентиран един човек - по лесно се манипулира,което е целта на нещата.
Поради тази проста причина,каквато и информация да се извади в момента за АЕЦ тя на първо четене ще е съмнителна.Ще трябва да се проверява няколко пъти,всичко да се направи публично достояние и едва тогава ще се разкрие действителната цена.Българина не защитава интересите си това е факт.Всеки се спасява самостоятелно.За това не се учудвам на мизерията в която тънем.Съвсем спокойно може да поддържаме икономически контакти с Русия на база АЕЦ и да си гледаме интересите - копуваме от тях гориво и след това им го връщаме за обогатяване/унищожаване и в същото време АЕЦ си работи и изнасяме енергия за Турция или Гърция и от това държавата печели.Не ми е работа да правя сметки колко ще е печалбата от това,но със сигурност ще има.Просто нямаме правилно функционираща държавна политика,стратегия за развитие на страната и хора които могат да направят това.

Чет Сеп 25, 2008 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
tgi, значи нищо не знаеш като факти, само очевидни неща, които са си очевидни ако си с определен модел очила, диоптър и цвят, и се базират на недомлъвки, Лилов, конспирации, Живков, контролни пакети, контролни числа, числата от ТОТО-то, или както там му викали, и въобще ... манджда с грозде... от която става ясно, че следващия път ще са виновни вкуп Гестапо, Хамас и най-вечер Мосат :lol: Както и да е, последния да затвори вратата :D

Само цитирах очевидни неща, не казах, че само тях знам.

Кое от очевидните неща, които споменах, може да бъде видяно другояче според
цвят на очилата или каквото там си избереш. Таблицата за умножение си дава все едни
и същи резултати, както и да я гледаш...

Не знам какви недомлъвки виждаш - и какви Мосади и т.н., не знам много за тях, ти
ги вкарваш в разговора.

Гледам да се ограничавам в изказаванията си до неща, които знам - ако виждаш нещо невярно
в това, което съм казал, давай, обясни кое е, вместо да повтаряш мотива от приказките на всеки
партиен агитатор, когото съм слушал последните 40 години.

Чет Сеп 25, 2008 8:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
...Просто в момента се опитва да се сложи цензура (не че няма такава) над средствата за масово осведомяванеи да се дезориентира обществото - ...

Лошата новина е, че не се опитват... Не са изпускали контрола над медиите.
В нито един момент откак се помня.

Чет Сеп 25, 2008 8:31 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо, каква може да бъде ролята на държавата в енергийната ефективност? Да даде ей така няколко милиарда да си опаковаме къщите ли? Не може да стане. Ролята на дъжавата за енергийната ефективност е да създаде закони, които задължават и да ги контролира. И това тя го прави. Дава и пари, но е ограничено и полза от това май имат само банките. Ефективността на производството е грижа на собствениците на предприятията - ако не са ефективни пазарът ги изхвърля. Защо да намесваме държавата тука? Впрочем, от всякъде може да се краде - и от проектите за енергийната ефективност. И се прави.
Относно търга. Зная какво стана . Търга се проточи няколко пъти, за да се съберат кандидати. Ходиха наши делегации насам-натам. Последно се явиха руснаците и канадска фирма. Канадските реактори бяха с тежка вода и не отговаряха на условията. Защо обаче не се включиха и по-сериозни фирми? Ти сам каза, че за 4D скенерите стрелят. А за АЕЦ-овете , защо си мислиш, че не стрелят. Даже и бомбардират. Само американският посланик да се беше покашлял и условията на търга щяха да бъдат други, ако се беше наложило. Но той не го направи. Защо? Вероятно никой не е проявил принципен интерес. Канадците ги оставям на страна - и според мене не са сериозни.

Турците като вносители на ток можем вече да ги забравим. Преди години почнаха строежи на големи AEЦ-ове по средиземноморието. Не са глупави. И за албанците чух, че имат такива намерения.
Не си прав, че ток винаги може да се внесе. Македонците внасяха ли си ток, като спряхме 3 и 4-ти блок? От къде да го внесат? Преносът на електроенергията над 500км започва да си губи смисъла. При очакваното намаляване на използването на петролни горива може да се очаква рязко покачване на електропотреблението. Друга реална енергийна алтернатива просто няма.

Цецо написа:
АЕЦ да - но не на всяка цена. От опит знам, че когато човек се хвърля сляпо, обикновенно стига не там където е тръгнал. А строежа на тоя АЕЦ за вас си е точно това - нищо незнаете (и аз вкл.) по съществото на договорките - но важното е да има АЕЦ, пък какъвто ще да е, колкото искат да крадат, важното е АЕЦ да има. За мен това е тъпо.

Е, тука си прав. Трябва да си гледаме сметките. И да искаме да ни информират и да им търсим сметка на политиците за щяло, пък и за нещяло.

Чет Сеп 25, 2008 9:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40  Следваща