|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:58 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 FLASH граница
оня ден се прибрах в нашия гьол с кола.
сигурно стотици пъти ми се се случвало вече, ама все ми е гадно. верно, с кола прехода е някак си по-плавен и имаш време да свикнеш, ама пак ми е криво.
дори в балканската част на европата, като минаваш границата на някоя държава, има най-много 2 гишета - митница и граничен контрол. виждал съм да икономисват будки и да ги събират 2-в-1. даже на едно място съм вижда и 4-в-1 на един градски граничен пунк межди босна и хърватска са си направили обща кабинка за двете държави.
у нас допреди време гишетата бяха 4: обезаразяване, граничен контрол, митница и пътни такси.
като остваим настрана онези законни обирджии от обезаразяването, минем транзит покрай уникалната ни за европа винетна система за доене на изстрадалите автомобилисти по националната "пътна" "инфраструктура", граница се минаваше сравнително бързо - за десетина минути ако няма никой.
сега са направили усъвършенстване. браво ники, браво василев! време беше да се похарчат малко кинти на народа.
добавили са 1 будка в началото, където навъсено девойче ти иска талона на колата, гледайки те от високо. будката е доста неудобна и като височина и като разположение. на мен ми се случи да е от дясно, та без излизане не стана. връчва ти една флашка без да те светне, че не е сувенир.
после тръгваш по утъпкания коловоз - калната локва за "дезинфекция", граничен контрол (един чичко ти казва стого: "къде си тръгнал бе?" и те гледа през мръсен като на БДЖ вагон прозорец от очукана будка), митница ("откъде?" "от еди-къде-си" "че какво си правил там" "ъъъ?" "минавай"). на гишето за винетки, където обикновено минаваш транзит се задържаме повече време, щото имаше 2 коли пред мен, дето трябва да си купят винетки. аз си имам, ама няма как, и аз спирам, щото трябва да вземат флашката и да отбележат нещо в нея.
после в тъмното налитам на будка с надпис "банка". позачудих се дали да спра. подавам им флашката. вътре имаше поне 7 момчета и момичета, които оживено коментираха последния си купон. за около 4 минути девойката успя да ми вземе флашката, да си я пъне в компютъра си и да ми измърмори че нямам да плащам. то оставаше и да имам да плащам, не знам за колко време щях да мина. върна ми флашката.
последната будка има само кака и барера. няма "добър вечер" или "здравейте". седи си на барово осветление и само взема и пъха (флашки). бариерата мързеливо се вдигна, явно и желязото беше прихванало всеобщата ленност. аз бодро дадох газ и навлязох в зоната на мрака. осветление разбира се няма. има някакви неасфалторани паркинзи с локви, на който трябва да си много закъсъл, че да спреш. подминавам и една будка, на която не ме спряха, но имаше хора вътре. едно време там питаха "имаш ли паспорт?", сега не знам каква и е функцията. посреща ме не очакваната табелка "София 43", а "Troian Grand Prix 173". и път в ремонт без всякакво обозначение.
в крайна сметка рекапитулацията е:
- вместо 2 будки на границата имаме 7, без да броим онази в тъмното, на която не ме спряха.
- точно 18 мин. за преминаване в 2 през ноща, през деня нямам идея колко време ще е. пред мен имаше само 2 коли.
- много нови работни места от всякакви институции, включително и банка.
- "високи" технологии - можеше да измислят някаква безконтактна памет, или поне камера за разпознаване на номерата на колите да сложат.
на това му викали "флеш преминаване"
|
| Пон Окт 06, 2008 10:42 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: FLASH граница
 |  |  |  | ДедоБоре написа: оня ден се прибрах в нашия гьол с кола. сигурно стотици пъти ми се се случвало вече, ама все ми е гадно. верно, с кола прехода е някак си по-плавен и имаш време да свикнеш, ама пак ми е криво.
дори в балканската част на европата, като минаваш границата на някоя държава, има най-много 2 гишета - митница и граничен контрол. виждал съм да икономисват будки и да ги събират 2-в-1. даже на едно място съм вижда и 4-в-1 на един градски граничен пунк межди босна и хърватска са си направили обща кабинка за двете държави.
у нас допреди време гишетата бяха 4: обезаразяване, граничен контрол, митница и пътни такси. като остваим настрана онези законни обирджии от обезаразяването, минем транзит покрай уникалната ни за европа винетна система за доене на изстрадалите автомобилисти по националната "пътна" "инфраструктура", граница се минаваше сравнително бързо - за десетина минути ако няма никой. сега са направили усъвършенстване. браво ники, браво василев! време беше да се похарчат малко кинти на народа.
добавили са 1 будка в началото, където навъсено девойче ти иска талона на колата, гледайки те от високо. будката е доста неудобна и като височина и като разположение. на мен ми се случи да е от дясно, та без излизане не стана. връчва ти една флашка без да те светне, че не е сувенир.
после тръгваш по утъпкания коловоз - калната локва за "дезинфекция", граничен контрол (един чичко ти казва стого: "къде си тръгнал бе?" и те гледа през мръсен като на БДЖ вагон прозорец от очукана будка), митница ("откъде?" "от еди-къде-си" "че какво си правил там" "ъъъ?" "минавай"). на гишето за винетки, където обикновено минаваш транзит се задържаме повече време, щото имаше 2 коли пред мен, дето трябва да си купят винетки. аз си имам, ама няма как, и аз спирам, щото трябва да вземат флашката и да отбележат нещо в нея.
после в тъмното налитам на будка с надпис "банка". позачудих се дали да спра. подавам им флашката. вътре имаше поне 7 момчета и момичета, които оживено коментираха последния си купон. за около 4 минути девойката успя да ми вземе флашката, да си я пъне в компютъра си и да ми измърмори че нямам да плащам. то оставаше и да имам да плащам, не знам за колко време щях да мина. върна ми флашката.
последната будка има само кака и барера. няма "добър вечер" или "здравейте". седи си на барово осветление и само взема и пъха (флашки). бариерата мързеливо се вдигна, явно и желязото беше прихванало всеобщата ленност. аз бодро дадох газ и навлязох в зоната на мрака. осветление разбира се няма. има някакви неасфалторани паркинзи с локви, на който трябва да си много закъсъл, че да спреш. подминавам и една будка, на която не ме спряха, но имаше хора вътре. едно време там питаха "имаш ли паспорт?", сега не знам каква и е функцията. посреща ме не очакваната табелка "София 43", а "Troian Grand Prix 173". и път в ремонт без всякакво обозначение.
в крайна сметка рекапитулацията е: - вместо 2 будки на границата имаме 7, без да броим онази в тъмното, на която не ме спряха. - точно 18 мин. за преминаване в 2 през ноща, през деня нямам идея колко време ще е. пред мен имаше само 2 коли. - много нови работни места от всякакви институции, включително и банка. - "високи" технологии - можеше да измислят някаква безконтактна памет, или поне камера за разпознаване на номерата на колите да сложат.
на това му викали "флеш преминаване" |  |  |  |  |
Баси тъпотията, и аз мислех като се върнем един ден да се поразмърдаме с колицата из европа
То на излизане добре ама на влизане после как ли ще е 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Окт 06, 2008 3:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
От всички граници, които съм минавал (оттук до Германия, че и малко нататък)
с кола, влак или автобус няма и една, която да е съпоставимо гнусна с българската
(откъм българската и страна).
Колкото по-затворническо е едно общество, толкова по-прилича на затвор и
откъм входа местообитанието му, кво да се прави. Гавазите са въоръжени и има
опашка за работно място като гавазин (въоръжен слуга), та не виждам причини
за какъвто и да е оптимизъм в тая посока...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 06, 2008 4:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
откъм европа е малко по добре. Гърция/Румъния общо взето се минава за 5-15 мин. ако не си уцелил час пик.
Но Дедо предполагам че е идвал от към вражеска Сърбия и затуй е минал през будко-чиновническия ад.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 06, 2008 4:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ахъм, за калотина идеше реч...
между впрочем, в сръбско нямаше митничар, само гранична полиция. вече не слагат даже печати на паспортите - поглеждат и се хилят: "оди се реди на опашката ви, брато!"
преди границата (в сръбско де) има OMV и ново голямо заведение с огромен паркинг.
изобщо... http://wikimapia.org/#lat=42.9977972&lon=22.8347397&z=18&l=0&m=a&v=2
снимката е старичка, но се вижда де са опашките. да не говорим за боята по асфалта, калните паркинзи и т.н.
|
| Пон Окт 06, 2008 5:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Дедо, това било щото не смогнали да пуснат "мрежата" между будките, то кабел ли не било скъп, то мрежови карти трудно се намирали. Такива работи. Ама щяло да стане ... другата седмица (без да се уточнява коя друга).
|
| Пон Окт 06, 2008 6:26 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Welcome to Jamaica and Have a Nice Day
http://www.zora.me/01/01gishe.html
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Окт 06, 2008 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
хех ... ми че аз не се ли похвалих за това нововъведение, само дето ти си минал за 18 минути а аз за 8 часа, дали не бяха и 10 не помня вече, ама на турската ... същата работа, и пари ми взеха, ама парите бързо ги взеха ... интересното беше че турците казваха че Българите се моткали, което до някъде беще ясно и верно, ама интересно че и те доста се бяха омоткали, 8 колони ги събираха на две в края. българите като по пестиливи от тези 2 правеха една, верно че след това я деляха на 4 ... ама то КПД на тая едната беше клонящо към нула, а другите 4 след нея работеха достатъчно бавно та да не сеналожи тези на едната будка да работят по бързо
п.с. Интересното стана като спрях да изчакам втората кола която не случи на колона и закъснявае с около час, та аз спрях м-у двете граници, където си има място за спиране, обаче хитреците помислиха че това е друга колона, и за 15 минути таква суматоха настана та от 1 колона се появиха 4 които в последствие преминаваха пак в 1 ..... абе ... а пък да не говорим колко пъти минавах от българско в турско без да ме проверят изобщо размъквайки чипсове, кроасани вода и кво ли не ..... спокойно моех да разнасям кокаин и торбички с пари и никой не си даваше зора да ме проверява...
|
| Пон Окт 06, 2008 8:51 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хм
 |  |  |  | ToHu написа: хех ... ми че аз не се ли похвалих за това нововъведение, само дето ти си минал за 18 минути а аз за 8 часа, дали не бяха и 10 не помня вече, ама на турската ... същата работа, и пари ми взеха, ама парите бързо ги взеха ... интересното беше че турците казваха че Българите се моткали, което до някъде беще ясно и верно, ама интересно че и те доста се бяха омоткали, 8 колони ги събираха на две в края. българите като по пестиливи от тези 2 правеха една, верно че след това я деляха на 4 ... ама то КПД на тая едната беше клонящо към нула, а другите 4 след нея работеха достатъчно бавно та да не сеналожи тези на едната будка да работят по бързо  п.с. Интересното стана като спрях да изчакам втората кола която не случи на колона и закъснявае с около час, та аз спрях м-у двете граници, където си има място за спиране, обаче хитреците помислиха че това е друга колона, и за 15 минути таква суматоха настана та от 1 колона се появиха 4 които в последствие преминаваха пак в 1 ..... абе ... а пък да не говорим колко пъти минавах от българско в турско без да ме проверят изобщо размъквайки чипсове, кроасани вода и кво ли не ..... спокойно моех да разнасям кокаин и торбички с пари и никой не си даваше зора да ме проверява... |  |  |  |  |
Не знам как е сега ама миналата година като излизахме от БГ->Турция ни проверяваха точно 5 мин на Българската и 2ч на Турската , като взеха да се ровят из багажите на Турската граница па вади всичко на едни тезгяхи па ръчкаха па бъркаха па хвърляха в гюма, който носеше алкохол и месища познай какво им се случи, един кош имаше 3м огън от едни пътници 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Окт 07, 2008 2:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Към Турция само със самолет. На сухоземната е смърт.
По принцип турците са ни много ядосани защото ги порязахме с транзитни такси (с пълно право). И сега при всеки удобен случай ползват да ни го изкарат през носа. Като прибавим и дебилните животни в нашите КПП-та.... трагедията е пълна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 07, 2008 10:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз като пътувах още май не бяха в сила тия такси. На излизане никакъв проблем, два пъти съм излизал натам и двата пъти беше ОК. На предното влизане минахме турската граница за има няма 30 мин .... стояхме на нашата пак 7-8 часа, ама това е друга работа. Тоя път ми се струва много гастербайтери имаше може би затова беше това чакане, не ми стана много ясно. А по турско ниаккъв проблем на 2-3 пъти ни спираха полицаи, но като видяха че сме Българи и ни пускаха нататък, но ми направи впечетление немски коли с очевидно турци в тях ги държаха доста дълго, даже мисля че точно за такива стояха.
|
| Вто Окт 07, 2008 3:43 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|