Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Standalone programmer.... 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Standalone programmer....
Някой занимавал ли се е с подобно нещо, идеята ми е да вкарам кода за някакъв pic /около 500байта/ във рома на един pic16F8xx, и когато ми се наложи да използвам тоя код просто слагам у-вото в ICSP щрак и готово, два диода зелен и червен ми стигат, в нета намерих някакви схеми ама те много усложнени работите, RS232 връзка с персоналният комп. LCD-та и чудесии, на мен ми трябва нещо много просто и то само за един процесор...!

Вто Май 10, 2005 10:05 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз правих такова за PIC16F627 с друг такъв. Само дето нямаш късмет че малко след това грозен вирус ми го затри и сега го нямам. Но аз го бях правил програмата дето ще я записвам ми беше в външен еепром. Така ми се видя по лесно. Записвам си необходимия hex в еепрома и го бях направил с 3 бутончета. Абе глътна ми 3 дена играчка тогава. С нещо по програмирането на процесора си блъсках главата ама беше миналата година и вече почти не си спомням.
Сега като съм се занимавал с Атмел бих го направил бързо и лесно с една АТмега8. Така и бързо ще му спретнеш да си записваш фаил през серииния порт и други улеснения ще имаш и достатъчно флаш имаш.

Вто Май 10, 2005 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам едни пикове дет ми се търкалят по масата, пък да седна да я уча тази Мега за това у-во... не ми се ще точно сега... за RS232 си прав че ще е много добре ако може да се ъплоудва хекс файла направо във еепрома на процесора, аз се сетих за рома щото пиковете имам малки еепроми ще трябва да се слага външен ....

Вто Май 10, 2005 10:56 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Tова е добра идея, реализацията не е сложна. Сигурно задавам тъп въпрос, ама няма ли да е по-добре ако от HEX се обърне в BIN? Щото HEX файловете са изцяло ASCII и няма смисъл от такъв огромен EEPROM :wink:

Вто Май 10, 2005 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то програматора за еепроми при мен се занимаваше с преобразуването. в външния еепром си е вече бин като го запиша. Затова прецених че с външен еепром ще ми е по месно и така го направих тогава

Вто Май 10, 2005 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен ще е по-добре ако не се сваля EEPROM-a, а всичко се качва от COM-порта (USB :) ) директно към EEPROM, оттам нататък LCD-та/LED/бутони/квот се сетиш. Абе май ще седна да го сглобя едно такоз, че много ми допада идеята, пък и отдавна не съм писал :D

Вто Май 10, 2005 11:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм правил такъв програматор за производствени цели - програмира MSP430 фамилията по JTAG-а или по Bootstrap loader-а. Има графичен дисплей, клавиатура, термичен принтер за етикети и RS-232 за зареждане на програмите. Разполага със 1 мегабайт флеш памети за зареждане на до 6 различни профила за програмиране :) . Така, че има хляб в идеята - зависи за какво ти трябва и е доста по-удобно от РС, особенно ако ще го ползва не чак толкова квалифициран персонал 8) .

Вто Май 10, 2005 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз бих го направил с някой ПИК дето има SPI и UART. По UART-а да може да зареждаш кода , а на SPI-а некъв ЕЕ или FLASH дето да пази кода. А ако много ме мързи ще взема един 18F - и ще тъпча кода направо във вътрешната му памет.
Абе всичко зависи от конкретната задача. Решенията варират от един прост пик (16Ф84) до нещо голямо с дисплей и Флаш карта. Ама всичко опира до инвестиции в време и пари.

Сря Май 11, 2005 9:44 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение PIC to PIC
При мен варианта на такъв програматор беше много прост(една цигарена кутия):
PIC master, jumpers, два светодиода,няколко транзистора, стабилизатори +13V,+5V, бутон старт, цокъли source CPU 18/28/40 пина, куплунг target CPU/ICSP.
С jumpers избираш типа на процесора, слагаш в цокъла чип с програмата ,kоято искаш да прехвърлиш, старт, PIC master чете ot source чипа и прехвърля в targetCPU /ICSP програмата и накрая активира security bit.
За ограничен брой процесори върши добра работа.

Сря Май 11, 2005 9:56 am
Профил
Аватар

Мнение Re: PIC to PIC
Lino написа:
С jumpers избираш типа на процесора, слагаш в цокъла чип с програмата ,kоято искаш да прехвърлиш, старт, PIC master чете ot source чипа и прехвърля в targetCPU /ICSP програмата и накрая активира security bit.
За ограничен брой процесори върши добра работа.

В рома на мастер процесора имаше ли място за програма около 500 байта??? Да не се слага процесор с код ..имам предвид?

Сря Май 11, 2005 11:28 pm
Профил YIM

Мнение PIC prog
PIC master беше 16f84 и не си спомням колко свободно място оставаше, но едвали са оставали 500 байта свободни. Трябва да потърся програмата, че тя е от изгрева на F84. Готов хардуер ли ще използваш, че държиш процесора да е 16f84( ако правилно съм те разбрал). Вероятно ще се наложи да сложиш поне 16F628 за да има достатъчно свободно място .

Чет Май 12, 2005 7:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Обмислих вариантите и реших, че трябва да се сложи външен еепром и rs232, става доста по гъвкаво а труда е еднакъв, като ми остане време ще се задълбая по сериозно! А за процесора нямам нищо конкретно като идея просто имам още от 16f84 купувал съм ги 1999г. от комета, тогава ми се струваха върха ама бързо им се нарадвах, че ми хартисаха :D !

Пет Май 13, 2005 10:21 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Aз в конктетния случай бих сложил PIC18F452, има място във флаша за съхраняване на кода, едно LCD + 4 бутона, опции за писане на security bit-a и разни ей такива. Иначе зареждането задължително от RS232 (по-вероятно USB).

Пет Май 13, 2005 11:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
Aз в конктетния случай бих сложил PIC18F452, има място във флаша за съхраняване на кода

Хищник, тоя професор е с 256 байта еепром, ако имаш предвид чрез бутлоудер да зареждам във флаша за код, ще трябва всяка промяна на хекс файла за таргет чипа да се прекомпилира на ново... :?:

Пет Май 13, 2005 11:06 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Е, не ти говоря за bootloader, а главната програма ще ти бъде в (примерно) в първите 1K, кода ще си пишеш в свободното място. PIC18 държат 100,000 презаписвания във Flash-a (24LC256 също).

EDIT:
Е, може и един EEPROM да се сложи ей така да има, не е задължително само PIC да се програмира, може и EEPROM-и разни.

Пет Май 13, 2005 11:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща