Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
какъв език за програмиране да науча 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Купуваш си книгата на Млад конструктор "PIC микроконтролери" 1 част
http://www.constructor.bg/mk/
от това по за начинаещи няма накъде.

Вто Окт 14, 2008 8:58 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами да пиковете са лесни, но ако ще се хваща да учи особенно с симулатор за начало, не виждам защо да не научи малко по-истински асемблер, пик-а според мен при напълно начинаещи ще има по скоро негативен резултат. Пика както и програмируемата логика лично според мен са за хора които най-малкото са напълно наясно с цифровата електроника и могат да синтезират произволен алгоритъм само с логика. За тях и асемблера на пика, и начина на работа на програмируемата логика ще са много близки и ясни, в противен случай човека ще придобие една малко изкривена представа за асемблер. Иначе пика си има доста предимства за начинаещ.

Вто Окт 14, 2008 7:11 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Значи за нивото ми с техниката аз лично смятам , че съм на ниво макар да нямам с кого да се сравня и се надявам да не се надценявам много. За запояване запоявам от доста време сам си правя платки за почти всичко което съм творил :) измислял съм доста нестандартни схеми с CMOS логически схеми като си мислех че откривам топлата вода но хората я били открили бая преди мен , за програмиране не съм го правил имам само бегли спомени за разни програми правени някога на правец 8 :oops: и дори си мисля , че те май бяха на някъкъв машинен език .
А относно конкретният контролер и устройството което искам да направя несъм мислил по това защото преди няколко дни мислех , че писането на програми е лесно и исках да пробвам много неща.
Имам някой други контролери под ръка (pic12f629,675 16f630 16f84a atmega8 , 32 attiny2313) може би и някой друг а като устройство мисля да пробвам някоя светодиодна матрица да пробвам например 5х7 .
Имам един малък програматор JDM а сега мисля да си направя и един PROPIC2
http://www.pctuner.info/up/results/_200706/20070603143513_Schema_Main.jpeg
Техническият и изобщо английскят са ми малко слабички вдявам тук там но пък имам доста речници.
Надявам се , че не скачам много високо и отново много благодаря за вниманието и съветите ви към мен.

Вто Окт 14, 2008 7:40 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
И един съвет от бивш вече програмист, който си пише само за собствено удоволствие ...
Езика не е важен, езика е просто средство за изразяване на алгоритъма ... Ако искаш да ставаш програмист почни с мислене, езика идва след това. Почни с някаква твоя измислена задача, ако твърдо си се ориентирал към контролерите - стандартните мигащи диоди примерно, схвани как работи контролера, какви са му основните принципи, измисли как точно да раздвижиш светлините и чак тогава се хващай с асемблера, 80% от работата се върши далеч преди да си стигнал до писане на код.
Поздрави ;>

Вто Окт 14, 2008 8:39 pm
Профил

Мнение 
Ами по това кето схващам повърхностно за контролерите мисля , че за да накарам няколко диода да мигат ще е достатъчно да се запише в един регистър на контролера някакво логическо ниво което да се прехвърля в следващ регистър и т.н. и т.н. като преместващ регистър и така ще получа някакво просто движение на светлините
Знам , че не е толкова просто това нещо и дано се разбира каква точно ми е мисълта защото го обяснявам с мои си думи и без всички други подробности които трябват
Това е просто идеята за сега от която мисля да започна и ако постигна нещо (надявам се) да започна да се развивам
, но наистина трябва да се чете много и да се пробва най-малкото за да мога да обяснявам какво точно искам.

Вто Окт 14, 2008 9:04 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Цитат:
И един съвет от бивш вече програмист, който си пише само за собствено удоволствие ...
Езика не е важен, езика е просто средство за изразяване на алгоритъма ... Ако искаш да ставаш програмист почни с мислене, езика идва след това. Почни с някаква твоя измислена задача, ако твърдо си се ориентирал към контролерите - стандартните мигащи диоди примерно, схвани как работи контролера, какви са му основните принципи, измисли как точно да раздвижиш светлините и чак тогава се хващай с асемблера, 80% от работата се върши далеч преди да си стигнал до писане на код.

Прав си, но според мен не е точно така поне за начинаещи. Ти имаш голям опит и твоята гледна точка е друга, когато започваш нова задача. Той трябва да започне с конкретен асемблер, с С ако ще прави нещо, което ще работи наистина, а не да мига сам осветодиоди и постепенно ще разбере, че наистина езика няма значение. Но до тогава трябва да се научи добре да си служи с конкретен език. Какво мислите?

Вто Окт 14, 2008 10:40 pm
Профил

Мнение 
Определено не е така. Да почнеш с езика преди да знаеш какво и как ще правиш си е точно да поставиш каруцата пред магарето. Да не говорим, че навика да почваш първо с кода и след това да си нагаждаш задачата по кода е меко казано неудачен за начинаещ ... Винаги почваш със задачата, планираш си нещата какво трябва да свършиш, разучаваш какво точно трябва да направиш, за да постигнеш целта и едва тогава стигаш до въпроса как да го направиш - това последното ти е коденето и съответно езика.

Сря Окт 15, 2008 1:03 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Не е лошо и да се попрочете за микропроцесори, принцип на работа, различните архитектури. Така, щото да се познава извътре поне принципно едно ядро и по-лесно да се предвижда поведението на конкретен контролер. Това за адресните шини, за програмната памет, за оперативната памет, периферията и подобни.
Една книжка от рода на "PIC-микроконтролери" ... аз от нея започнах ...

Чет Ное 20, 2008 2:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2