|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:27 am
С к'во да меря по-височка температура, до 250'С или до 400'С
| Автор |
Съобщение |
|
dimolin
Ранг: Минаващ
|
http://www.melexis.com/Sensor_ICs_Infra ... 4_615.aspx
Ето това чудо е инфрачервен сензор, който мери до 380 градуса, случайно се произвежда в България 
|
| Чет Окт 16, 2008 8:05 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Tо лошо няма, напредва техниката, ама това, което са се изхвърлили:
High accuracy of 0.5°C over wide temperature range (0..+50 C for both Ta and To)
Measurement resolution of 0.01°C
Не съм длъжен да вярвам за първото, а второто е безсмислено - има само рекламна цел. Личи си , че е правено от електрончици, които си мислят, че щом сложат АЦП с повечко битове и DSP, всичко е възможно. За диапазона до 380 градуса грешката може да бъде десетки градуси при този тип измерване и се дължи на излъчвателната способност на телата. А тя зависи не само от вида на материала, но и от състоянието на неговата повърхност. Не забелязвам как се мери, или елиминира тази константа. Ако бяха написали, че точността е при измерване на температура на абсолютно черно тяло, всичко щеше да е наред.
Случайно на млади години и аз нaправих такова чудо. С направено следящо АЦП и линеаризатор с ЕПРОМ. Без процесор. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Окт 16, 2008 9:33 pm |
|
 |
|
Trigger
|
0.5°C в обхвата 0..+50 C е напълно постижимо...
Това е вярно но чак пък да сбърка с десетки градуси...грешката е от порядъка на 2 - 3 C. Вероятно, ако искаш да мериш температурата на определена повърхност могат да ти направят custom версия, където всичко относно материала е взето в предвид...
_________________"...но мене ако питаш, стени не се разбиват с глави..."
http://www.youtube.com/watch?v=AugZsin4x1o
|
| Пет Окт 17, 2008 10:59 am |
|
 |
|
dimolin
|
Понеже доскоро работих в тази фирма, не че заслужават да им правя реклама, но модулчетата не са лоши а в обхвата 0 - 50 градуса точността +-0.5 си е така,...но си има доста особености когато се измерва инфрачервена топлина и ако човек не е запознат с тях, големи ядове ще бере.
|
| Пет Окт 17, 2008 8:55 pm |
|
 |
|
dimolin
|
А да не ми се рови сега из даташита да видя какво беше написал колегата,който също от скоро вече не работи там,..но стойностите са дадени за абсолютно черно тяло. А модула си има еепром в който си има разни регистри с които може да се правят настройки. Та понеже в природата няма абсолютни черни тела в модула е предвиден регистър чиято стойност може да се променя за да се компенсира това. Въпросният параметър е известен като емисивити, няма да навлизам в подробности,.....не е лошо модулчето, ами калпави са шефовете на фирмата, бих ги определил като кауни, затова им избягаха хората,ама и на тях продължава да не им дреме.
|
| Пет Окт 17, 2008 9:03 pm |
|
 |
|
sthx
|
Аха, така може! Та въпроса опира до точността за определяне на тоя коефициент. Може да се избира по таблица, или да се определи практически, след като се мери температурата на тялото с контактен термометър и след това се изравнява показанието на пирометъра с регулировка на коефициента. За малък температурен диапазон наистина не е невъзможно да се постигне такава точност, стига да се знае излъчвателната способност на тялото. Макар, че има и други подробности, но нека да не бъда заядлив.
Имам две други невинни въпросчета. Първо приемникът пироприемник ли е ? Ако е такъв, то за да работи правилно е необходим модулатор на оптичния поток.
Второ, би трябвало да има и някаква оптика. Обикновено се използват германиеви лещи. Иначе не се знае какво се мери. Тези неща предлагат ли се към модула?
|
| Пет Окт 17, 2008 9:40 pm |
|
 |
|
Trigger
|
Едно малко отклонение...не съм мн нясно със свойствата на пироелектриците (осн елемент от структурата на пироприемника)...но те не са ли прекалено
нелинейни...вероятно не всички съединения имащи такива свойства...
_________________"...но мене ако питаш, стени не се разбиват с глави..."
http://www.youtube.com/watch?v=AugZsin4x1o
|
| Пет Окт 17, 2008 10:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
SMT IR9901 - има го в комет. Та това чудо е пирометър (имам едно ама още не ми е останало време да си играя с него). По даташийт е 100 (или 50 не помня) термодвойки Ni-CrNi последователно с малка леща пред тях. Пише че са направени подобно на интегрална схема. Та мисълта ми е че би трябвало директно с някакъв усилвател да може да се мери напрежение - като обикновенна термодвойка и някаква термокомпенсация. То всъщност има такъв датчик и с вграден терморезистор. Настройката му вече е друга тема.
По въпроса на bongo-bongo : за такива температури ако не му се играе със ИУ+АЦП, има един чип на MAXIM - MAX6675ISA - преобразувател от Type K в 12 бита по SPI. Малко е скъпо ама е чудно направо. Без външни елементи - директно на два крака термодвойката и към професорче - останах очарован от този чип. Мери до 1023.75 градуса (резолюция 0,25). Грешката му е около +/- 2 градуса(тествано), вградена компенсация на студения край, линеаризация и разпознаване на прекъсната термодвойка.
За заваряването на термодвойките - баща ми като стар кипаджия ми е показвал - сол слага докато се насити максимално водата. Останах изумен направо ама явно бая термодвойки енправил - там където работеше бяха с платинови и имаха около 300-400 позиции. Накрая като ликвидираха фабриката бяха се събрали над 2 кг. платина от бракувани термодвойки.
|
| Съб Окт 18, 2008 12:20 pm |
|
 |
|
sthx
|
Брях, не бях за загледал подробно в тия сензори. 100 термодвойки BiSb и NiCr, 110V/Wр даже и оптичен филтър за над 5 микрона. Дадена е и формулка за смятане на температурата. Само лещата липсва. Трябва да е ясно на какво разстояние може да мери модула. Иначе е шест! По принцип не е необходим модулатор. За да се докара точност при известна излъчвателна способност на тялото е необходимо да се мери точно и околната температура. При повишаване температурата чувствителността на приемника намалява и намалението не е много добре определено. Както и да е. 
|
| Съб Окт 18, 2008 1:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Май до 30-40 см и леща не му трябва, спомням си че някъде пишеше че за разстояния над 50 см май трябва леща. Само дето комет не ги продават пусто. А в сайта на Smartec май бях гледал и ралзични лещи.
Едит : от околната температура ще окаже влияние само на двата студени края - демек на двете изходни крачета. А това може и опитно да се установи колко миливолта на градус офсет ти дава и после си го компенсираш дали цифрово дали аналогово.
Едит 2 : ама и аз едни глупости пиша  То ще окаже влияние и на термодвойките вътре, ама ако се конструира като хората, в смисъл да нямаш кой знае какво влияние на околна темепратура. То нали и това си му е основната идея - да мериш топлото без да се доближаваш до обекта. И пак може да се компенсира. А и по принцип се знае термодвойката колко миливолта на градус тава, така, че и със сметки само може да се докара.
|
| Съб Окт 18, 2008 4:16 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ако няма оптика, дачикът ще приема в голям пространствен ъгъл. Едно, че не може да се определи точката до която се мери, второ ще има методична грешка. Пак може да се калибрира да показва нещо, но цялото му зрително поле трябва да е покрито с една и съща повърхност.
Според техническите данни температурата оказва въздействие и на чувствителността на термодвойките. Обикновено тя е нелинейна, но там са я дали с коефициет, с относително голям толеранс.
Temp. Coeff.of sensitivity -0.52 ± 0.08 %/K
Неизвестността само от тука за промяна от 20 градуса на околната температура е 0.08%*20=+/-1.6%. Зависимостта на температурата от измерения сигнал е нелинийна и не ми се дълбае какво ще е отражението върху показанието. Ако е линейна е ясно - +/- 0.8 градуса за диапазона 0-50 градуса.
|
| Съб Окт 18, 2008 4:37 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Все не ми остава време да го изпробвам, ама ще се хвана и ще направя един ИУ да го пробвам и ще дам инфо какво става. За това за което го искам петното ми е 5 см при разстоянието което имам (около 30 - 40 см.), а повърхността на "обекта" е около 1 метър така че тази разпръснатост не ме притеснява даже ми е от полза и по широко петно да имам.
|
| Съб Окт 18, 2008 5:37 pm |
|
 |
|
dimolin
|
На въпросчетата на STHX инфрачевения детектор на МLX90614 е така наречените thremopile detector, т.е не са PIR детектори, нямат оптика и затова ъгълът на виждане е около 90 градуса, има модели при които имат ъгъл на виждане 35 градуса, като това е постигнато чрез стесняване на диаметъра на отвора отпред.
|
| Нед Окт 19, 2008 6:14 pm |
|
|