|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Първо се засмях, щото ми се видя като виц, после разбрах, че не било виц. След това взех да се чудя, дали ТоНи като подмине 45г. няма да попадне на клиент, който като му види ЕГН-то да се откаже от бизнес с него  Щото може да си помисли и да каже тоя се е уял и сега ще гледа да ме прецака
Според моето скромно мнение, винаги е имало можещи и неможещи, без значение на каква възраст са. Имал съм щастието ( или нещастието, зависи от гледната точка ) да работя със "старчоци" между 45 и 60г., и трябва да си призная, че бая тарикатлъци съм научил от тях  , неща дето никой на моята възраст не е можел да ми ги покаже или обясни с ценз. Та султана, че е съжалявал, не се и съмнявам.
От друга страна, има и една друга приказка, каквото ти е отношението към по-възрастните, такова ще е и към теб, когато ги настигнеш.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 17, 2008 10:01 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мда бе хора,
въобще не исках да попарвам дискусията
само че, не става дума да пост преходни (наследени от капитализма , социализма и прочие... 20 - 30 40 годишни т.н..) отношения..
тези арабски приказки са поне на хиляда години...
и все има някой дето си мисли че е вечен а другите около него грохват на 40 години
а иначе имам наблюдения например над арсеналските работници... там младо старо по обяд си прави салатка(ракията е по подразбиране)... за нощните смени да не говорим.... сигуно затова има толкова сакатлъци там...
но мисля вече и там са затегнали дисциплината... дрегери имат(тестват засега охранителите) но мисля че и пролетариите ще ги почнат...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 17, 2008 11:05 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Абе крайно време е да се направи една родна школа за професионални пазванти - има нужда от тях във фабриките, в училищата, в парламента и т.н, и т.н. 
|
| Пет Окт 17, 2008 11:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз съм готов да се обзаложа колко от тези над 40 години са годни наистина за работа, не казвам да са физически здрави и да са със всичкия си, ами има в предвид да работят съвестно и да не се опитват да скатават.
Относно меннеито че като поостаряват поумняват, сигурно е така, но ако не са искали и на 45 да им се налага да работят като на 20 да са се развивали, а те и сега не го мислят. Аз принципно съм на мнение че човек работил повече от 3-4 годино по времето на социализма като цяло не е годен за работа. Първо 3-4 години са напълно додтатъчни за да с еизградят толкова вредни навици че и 100 години див капитализъм да не ги промени. Значи сигурно много хоа тук ще възроптаят, и ако погледнем в някаква определена професия може би са прави. Истина е че най-дорите хардуеристи които познавам са над 40, истина е че много от добрите мениджъри които познавам са над 40, най-добрите шлифофчици за които знам в БГ са също доста над 40, най-добрите оптични специлисти за които знам тук също са над 40 .... мога да изброявам още много. Но не е целта това. Има няколко основни фактора които влияят и тук и на запад /ако някой си мисли че там няма дискриминация много се лъже/ Нека вземем хора които като цяло са съвестни, отписваме мнозинството кето искат да хитруват и скатават. Да речем инжинери, колко от инжинерите които познавате на тази възраст имат все още младежки ентусиазъм да усвояват нова материя .... не са много, въпреки че това е нещо естествено за добрите инжинери,но на тази възраст много от тях вече започват да се отегчават и уморяват. Ето една причина такива кари да им се търси по друг тип работа, ръководна, да помагат с опита който имат на по младите. Тук обаче идва следващия момент, специално за БГ, тук хората са големи индивудуалисти, това май е навсякъде за инжинерите но тукнай-вече. На тези хора им е трудно да ръководят екип, трудно се сработват, имат много знания и опит но начина по който го споделят е трудноразбираем за останалите. Та какъв е процента на тези които не са така, от моя опит не голям. като цяло инжинерните кадри са и лоши ръководители, т.е. трудно е да им се повери нещо ез да бъдат постоянно наглеждани. Та за таквиа хора може да с енамери подходящо място, но дали те ще са подходящи за мястото .. а дали на тях ще им харесва... аз затова съм бил винаги много внимателен. Още в началото казах че съм твърдо против за назначаванеот на такива хора на изпълнителска позиция, не изобщо като цяло.
Нека се върнем към болшнството, те не са инжинери, те не търсят ръководни позиции, те търсят изпълнителски ... и тук става страшно. Последно имах един такъв преди 1 година, сложих го шеф на монтажна група, с идеята да поеме цялата инсталация. Човек с десетки години опит, поне според CV точно в подобен род дейности. Човек който е инжинер, който трбяваше да има елементарни познания. Дори не ми хрумна да проверявам доколко има познания с оглед елементарните задачи които трябваше да отследява. По ме вълнувае способноста му да организира .... и какъв е резултата ... неговата група за 2 месеца имаше еидн месец закъснение, при това беше опитвал да хитрува и не подменяха а изпозлваха старата инсталация. Оказа се че той не върши почти нищо, а малкото което е свършил е почти на 100% грешно. И като капак на всичко материалите които не е положил а е ползвал стари се опитва да ги свие. Няма да казвам че това беше и човек с препоръки ... това не е еиднствнеия ми случай, това е последния от много подобни, и всеки път се получава едно и също. Понякога човека изглежда много надежден, понякога не съвсем като този, но резултата почти винаги е такъв, поне от моя опит.
Иначе има и изключения, в момента имам монтажник който може да ми е баща, работи наравно с 20 годишни момчета, стара е се и не хитрува но колко са таквиа като него ????
|
| Съб Окт 18, 2008 10:19 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@ToHu,
А колко са добрите инженери, които идват при теб направо от студенската скамейка и са готови да поемат ръководна или конструкторска работа веднага, без да се налага да им почваш образованието от начало? Или тия, търкали бюрото в някоя фирма след завършване и работили само по каталозите на търговската фирма, пишейки оферти ще сложиш да управляват производство или да ръководят проект?
|
| Съб Окт 18, 2008 10:48 pm |
|
 |
|
sthx
|
Арсенал е една от "социалистическите" фирми, които познавам. Нещата там са непоправими. Главната причина е , че е голямо предприятие. Имал съм доста вицоподобни случаи с тях, включително и тази година.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 18, 2008 11:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи това с ръководните кадри особенно на средно ниво е много болен въпрос. Знаеш че мен такива кадри ми трябват задейности не съвсем в нашата област, т.е. по далеч от електрониката, и ако искаш вярвай но хората които позлвам дори нямат техническо образование и се справят по добре от тези с такова които съм пробвал, да имат опит, но пък са под 30 години. Истината е че областа която визирам, както и доста други по скоро се иска малко опит, малко мислене и малко хъс. Ако говорим специално за нашата си област там е друг въпрос, но колко са зети в тази област в БГ .. 0,1% ... или 0.01% .... това не е показателно. Иначе да, и хора от скамейката, ето сега има едно момче, от една година е при мен, сега есента се дипломира, работи досега като монтажник въпреки че действаше и като ръководител на група. Ами момчето бързо схваща, има мерак, учи се бързо, мисля да му поверявам и по-отговорни задачи вече.
Лупос не искам да засегна нито теб, нито някой от другите които са с повечко годинки, както и в предишния пост писах при инжинерите е малко по друго положението, поне при тия практикуващите, иначе ония само с дипломите и за колчета за домати не стават, но като цяло това е ситуацията.
|
| Съб Окт 18, 2008 11:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има и един друг момент... като назначиш някой възрастен е по трудно да го разкараш после. Като е някой келеш и ти писне, биеш му дуспата и аре. Дето вика Тони и в багажника може да го повозиш, няма да тежи на съвестта. Докато ако е някой дето може да ми е татко... съвеста почва да работи. Ни можеш да му се навикаш, ни можеш да го напсуваш, да не говорим да го биеш ако се налага  :):)
Това е за работодатели със съвест де  Щото то в момента съвестта май е вреден навик....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 19, 2008 11:40 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 MMM
Винаги има начини ако не си върши работата. И с викане става ама ефекта не е много голям и само нерви късаш. Бръкваш му в джоба и не те бърка че е с 20г по голям за това са премиините, нека се опита да каже нещо без премия докато не се укроти и така. Всеки месец част от заплатата да е като премия в случай че има издънка клъц и следващия път ще е мушица
Ако е пък в пройзводството има си норма за целта като не я направи си е негов проблем, за да държиш качеството на ниво, норма + премиални и няма мърдане.
Абе варианти много важното е да искаш да бачкат. За това всяка уважаваща фирма си има мениджър или началник на който тези управленски неща са му ясни, ако не са значи мястото му не е там 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Окт 20, 2008 1:35 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Тази песен любовна я забрави.За заплатата си има договор.А с възрастта човек поумнява и вижда доста неща - не си мисли,че само работодателя може да изклати работника
От много "чорбаджии с акъл" и от много "кадърни работници" на пазара в момента има глад за качествени кадри.Темата е много голяма и не ми се спори.
Тони,във всяка работа се изисква много хъс и много мислене.Работата е там че освен четенето трябва и практика,а тя нещо куца.Гледам ги в университетите имат някаква редовна практика но повечето студенти намират от някъде бележка.Университета не може да организира провеждане на практиката.От това се губи - първо че е 2 месеца за 4 години следване, и второ че на тази практика нищо не се прави.Няма връзка между нещата.Има според мен едно межнинно решение: фирма която има потенциал и си търси качествени кадри отива в университетат и си намира.Сключва си договор с хората,като от тях се изисква да учат здраво и да работят в свободното си време за фирмата ,т.е да се учат.Фирмата ги спонсорира,така че човека да не му се налага да работи в някое кафене за да си изкарва прехраната.По този начин и фирмата и студента печелят - единия бъдеща работа и шанс да се реализира,а фирмата - подготвен кадър.В договорните отношения се описват подробностите.На запад това е факт.Познавам и няколко човека собственици на фирми които са приложили този модел тук.А доколко възрастта е критерий - има хора над 45 във форума и си работят и не им пречи  Но това не е като да носиш тухли на строеж !
|
| Пон Окт 20, 2008 5:50 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами...повече са от тези, под 40 - 
|
| Пон Окт 20, 2008 6:49 pm |