|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:33 am
Американската криза ... дали е американска.
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Е та ти всяка година ли я мериш от януари до декември ? Почни от тенденцията за застой, започнала лятото и брой една година.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 21, 2008 4:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми хубаво, ще чакаме следващото лято да видим кой ще пие бирата 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 21, 2008 5:22 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Дадено, топла бира и студени чибабчета 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 21, 2008 6:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цецо може би е така, ама според мен не е точно така. Не мисля че е редно да се правят директни съпоставки, ако погледнеш реално на нещата по сегашни пазарни цени ще се укаже че средното БГ семейство е по богато от такова в САЩ, тъй като най-веротно има поне 2 имота които са лично негова собственост. От друга страна знаеш че това няма никакво значение. цената на една стока имасмисъл тогава когато някой иска да я продаде а друг да я купи. Наясно си защо се вдигнаха толкова цените, увеличението е много повече от 30%, и много добре ти е ясно че е чисто спекулативно. Верно от една година нассам реално има осезаемо повишение на себестойността, но всъщност големия скок в цените на имотите стана преди това, и си беше чисто спекулативен .... голямо търсене значи може да скачат колкото поеме пазара. Тъй като баните финансираха с широки пръсти пазара пое доста повече от това което би следвало. Какво ще стане при евентуален проблем с банките един господ знае, тук има много фактори, а и нашата икономика много често е реагирала много неочаквано. Лично според мен обаче спад от 30% в пазарната стойност на имотите няма да е неочакван, но и не значи че държавата ще спре да съществува. Лошото е че им адруги фактори които могат да променят много нещата. Тоя фиксиран курс на еврото не може да е вечен, а спре ли да бъде фиксиран мисля ще стане много по страшно от имотите. Имотите сами по себе си не са толквоа страшни. Да може да има много хора които да изгубят жилищата си, но не малка част от тези хора имат къде да живеят, това не са им еиднствените жилища, т.е. никой няма да остане на улицата. Банките ор друга страна ще пофалират, но това си е техен проблем, доколкото имат минимални резерви, и държавата гарантира около 90% от влоговете/толкова горе долу са в границите гарантирани то нея/, то хората няма да изгубят реално почти нищо. В момента живеят все едно под наем. Най-голям ще е проблема за тези които са вземали заеми в началото като почнаха да дават, тогава изискванията бяха доста строги, не поемаха много голям процент, т.е. хората са наляли свои пари. От друга страна се предполага че това са наистин хора способни да връщат заема, или поен към датата на вземането, което не е точно така във момента. След това те са ги купували на едни съвсем други пари, съответно и там няма да има много прецакани. банките и техните кредитори да му мислят. Лошото е че това ще повлече строителния сектор който не е никак малък, освен това според мен ще се увеличи безработицата извън София, тъй като много хора може би ще си тръгнат от София притиснати от липсата на жилище и ще се върнат от където са. Те от там не е ясно какво ще стане, може просто да ни върне 10-15 години назад, а може и да е доста по страшно. Ако в същия момент падне фиксираният курс което е почти сигурно, еврото ще литне нагоре а снего и цените на стоките в левове, и тогава заплата от 3000 може да се укаже много малка, в същото време поради свития пазар никой яма да с еюрка да вдига заплати и ето тия зимата на 97 ама малко по-страшна.
Може пък да съм черноглед ... може някой все пак да се освести и да се опита да вземе арите които имаме да вземаме от ЕС, които да се укажат един добр стимул за икономиката. Инфраструктурни проекти с тези пари могт да заместят до голма степен загубата на строителният сектор от евентуален проблем на пазара на недвижими имоти. От друга страна там има не малко пари които могат да отидат по малки общини и така да с еподпомогнат и те. Парите не са никак малко, и 50% да се откраднат, другите 50 могат да свършат добра работа ... само да има честни крадци 
|
| Чет Окт 23, 2008 7:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе много неща могат да се направят. При такава малка и все още слабо развита икономика като нашата... при добри управленски мерки, може въобще да не устим криза, даже да се извлекат ползи може.
Ама за тая цел трябва управниците да не са българи и народа да не е български...
А тук зорлем ще се насерем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 23, 2008 10:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да така е, и всичко от лакомия ... като че ако имаш 10 къщи и 15 мерцедеса ще живееш по добре отколкот с по 2 .... То че не са останали политици не са, тези които наиситн абяха способни или сами си биха камшикаоще 90-те или им го биха. Всички от тия сега нямат грам мярка. Преди години, когато се появи НДСВ един авер ме навиваше да се хващам с тях, човека от училище си беше по далаверите дето не искат много труд, е сега не му е лоши, дали са на власт или не е все тая, натрупа парички, но пак е от по умните, не се олива като някои други .. е не е и от най-премерените, ама то таквиа тук май няма. Наистина икономиката ни не е много развита, хората все още не са много зависими от банките, пусто обаче всеки иска да крадне и то по много.
|
| Чет Окт 23, 2008 10:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе задокеанските колеги - верно ли че DHL щяли да обявяват банкрут? Казвайте да знаем да внимаваме с пратките, че само това ми липсва сега.
|
| Нед Ное 16, 2008 11:32 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
преди 5-10 години DHL май ги купиха немските пощи, та може би да кажат тия,
дето живеят в Германия (или гледат немска телевизия отдругаде, де - аз оттук
не мога, наскоро отпадна и последната от евроком, ARD..., а и тя не ставаше
от няколко години насам никак).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 17, 2008 1:09 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Казаха, че съкращават доста хора. Аз поне не съм чул да се готват за банкрут. Пък и то зависи какъв точно ще ебанкрута - по глава 7 (ликвидация) или глава 11 (реорганизация). Ако е второто, няма да има проблем, защото те си продължават да си бачкат, просто кредиторите и инвеститорите духат супата. Circuit City (нещо като Технополис в БГ) обяви банкрут миналата седмица по глава 11 за да се оттърве от кредитите и да продължи да работи, защото ноември и декември правят 50% от годишната печалба. ГМ сега се чудят какво да ги правят и при тях положението не е хич розово, защото нито могат да ги наливат с пари вечно, нито могат да ги реорганизират по глава 11. Та май натежават мненията за ликвидация, което ще е голям майтап  .
|
| Пон Ное 17, 2008 6:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
За Cicuit- а знам, все пак и мойта рода е в Чикаго  Ама останах с впечатление че са по първата глава, ама явно не съм разбрал.
То и за DHL - a е слух от родата, а те не са финансови специалисти.
Ама за всеки случай ще гледам да ги заобикалям засега. Не че са ми любимци де.
|
| Пон Ное 17, 2008 11:27 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нищо чудно - последните години яко се нагълтаха с изкупувания.
адски разшириха бизнеса и нищо чудно сега да издишат.
моето впечетление беше, че са купили немските пощи, а не обратното...
и аз не съм им фен, но това май е по-скоро заради българския им офис.
по същата причина всеки път, като ми пращат нещо по федекс ми настръхват косите.
|
| Пон Ное 17, 2008 11:51 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> моето впечетление беше, че са купили немските пощи, а не обратното...
Ми може и така да беше, не помня вече... (не били пощите а DHL и не ги
купили а били купени  )
> и аз не съм им фен, но това май е по-скоро заради българския им офис.
тия дни получих през тях едни платки от Китай, май само те ме намериха
без да звънят по телефона с въпроси. Но и аз съм им сърбал попарата
(строшиха ми един дисплей преди 10-ина години).
Fedex са по мои наблюдения най-тъпи от цялата банда (но това от времето,
когато трябваше да ходя до митницата на летището да си откопчвам
пакетите). Тия дни дойде един пакет от Израел, бяха го препратили
тука през Спиди -куриерът беше намерил улицата, не и номера (който
е бая едра табелка, де).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 17, 2008 12:54 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hehe
 |  |  |  | tgi написа: > моето впечетление беше, че са купили немските пощи, а не обратното... Ми може и така да беше, не помня вече... (не били пощите а DHL и не ги купили а били купени  ) > и аз не съм им фен, но това май е по-скоро заради българския им офис. тия дни получих през тях едни платки от Китай, май само те ме намериха без да звънят по телефона с въпроси. Но и аз съм им сърбал попарата (строшиха ми един дисплей преди 10-ина години). Fedex са по мои наблюдения най-тъпи от цялата банда (но това от времето, когато трябваше да ходя до митницата на летището да си откопчвам пакетите). Тия дни дойде един пакет от Израел, бяха го препратили тука през Спиди -куриерът беше намерил улицата, не и номера (който е бая едра табелка, де). |  |  |  |  |
Ако знаеш пък DHL какви са смешници тук, за 3 милионен град имат един офис близо до летището и тва е. Когато получавам нещо от тях напрао ми се отщява. А Федекс дори не знам де са и дали ги има
Най добре е тук с държавната има офиси на всеки шоп и местенца с шопчета , като не те намерят оставят бешежка другите са ужасни 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Ное 17, 2008 1:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
При нас DHL не са много разпространени - аз поне не се сещам да съм виждал техен офис. Мой фаворит са Федекс - не знам защо не ги харесвате в БГ (може да е нещо на локално ниво), но тук нямат грешка. Даже самата компания е на едно от челните места като предпочитан работодател  .
|
| Пон Ное 17, 2008 6:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тука са пародия на спедитор, затова.
никакъв ангажимент за нищо, тотален непукизъм, че нещо ти се проваля. говоренето с лош тон води до затваряне на телефона. като се обадиш на началника и разбираш, че оне наистина е баш-ептен-най-ръба в офиса, затова са го избрали за първенец на селото. то и отношение към клиента си е на ниво лелка от селска поща.
митнически дилари не са нито дилъри, още по-малко митнически - на практика те оставят сам да си оправяш нещата, че понякога те бавят и с документите, че да ти пуснат цесия. други по-ненадути и несветовни спедитори го правят доста по-добре на родна земя (значи може!) и за доста по-малко кинти. преди време не бачкаха събота и неделя. като дойде пратка, даже и документите не можеш да си вземеш да се възползваш от липсата на навалица на вносните гишета (на износните никога няма навалица, което ги кара да те мотаят по половин ден, че да ти показат колко са важни)
за цени на пратката не мога да коментирам... на всички са ужасни
то все едно още сме на 9 планини и дерета след гъза на географитя, а не в европа (дали наистина сме в европата?)
ма какво да се учудваме, че в страната в която хората не могат да си направят трансплантация и ходят да мрат в разни *стан-ски държави, нямаме читави куриери...
то май нищо читаво няма?
|
| Пон Ное 17, 2008 8:21 pm |
|
|