Отговори на тема  [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Майкрочип и ON наддават за Атмел... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://www.eetimes.com/210605347

обърнете внимание на последните 2 изречения:

"ON Semiconductor is a strong proponent of consolidation in the semiconductor industry," Jackson said. "We will finance the transaction through existing cash [about $410 million), credit facility and other financing. We are confident we will be able to get additional financing even in the current environment."

Microchip's Sanghi isn't worried about obtaining financing. The company has enough cash on hand to finance the deal without recourse to the credit market, or even an equity swap. "

Он ще теглят заем за сделката, докато Микрочип се чудят какво да си правят кеша и то в условията на финансова криза (остър недостиг на пари за сделки). Това е царска позиция към момента - да имаш излишни пари, когато на пазара продавачите са притиснати да смъкват цените.

Пон Окт 27, 2008 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ето един по-пресен коментар по темата:
http://embedded.com/columns/breakpoint/ ... SCJUNN2JVN

Пон Окт 27, 2008 12:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Засега takeover-ът се отменя.

Ето поста в comp.arch.embedded, отдето видях (не съм се задълбавал):

http://groups.google.com/group/comp.arc ... ee50ec1cf3

------------------------------------------------------------------------
FYI: Todays press announcement

San Jose, CA, October 29, 2008.Atmel® Corporation (Nasdaq: ATML), today
announced that, after careful consideration, its Board of Directors has
unanimously determined that the October 1, 2008, unsolicited proposal from
Microchip Technology Inc. (NASDAQ: MCHP) and ON Semiconductor Corporation
(NASDAQ: ONNN) is inadequate in multiple respects, including value,
conditionality and complexity, and is not in the best interests of Atmel's
stockholders.

--
Best Regards,
Ulf Samuelsson
This is intended to be my personal opinion which may,
or may not be shared by my employer Atmel Nordic AB

------------------------------------------------------------------------------

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 30, 2008 1:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
незнам кое е за предпочитане - да се продадат на Микрочип или да се самозатрият...

Чет Окт 30, 2008 1:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
След като отказват офертата вероятно положението не е много зле при тях. Номера на Мокрочип беше много мръсен и е накарал доста проекти минат на друга платформа. След като са преценили че ще издържат и на този удар явно засега ще ги бъде :).

Интересен факт е че IAR са инвестирали доста усилия в средата си за AVR32. Преди няколко дни изкараха нова версия на тази среда. Въвели са поддръжката на най новия дебъгер на Atmel - AVR ONE и са ъпгрейднали още доста неща. Това говори че явно този компилатор се продава което ще рече че AVR32 има продажби.

Чет Окт 30, 2008 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе може да правят гениални продукти, но трябва да си променят маркетинга...
не може все да намираме чипове полу-криминално, да не говорим за развойни средства.

Чет Окт 30, 2008 3:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
След като отказват офертата вероятно положението не е много зле при тях.

Кольо, бъркаш се. Те и Yahoo отказаха офертата на М$ и положението им съвсем не е розово.
Като знам какви интриги се въртяха в Атмел почти бях сигурен, че ще откажат.
Сега Майкрочип ако са пичове на място ще предприемат едно яко изкупуване през борсата и хем даже и по-евтино може да им излезне като се има предвид какви са цените на акциите в момента. СЕО-то на Яху - Джери Янг вече го въртят на шиш за това, че отказа офертата на М$ :) .
За компаниите с много наличен кеш като двете майкрота сега е идеален момент да пазаруват на воля - случва се веднъж в живота такава ситуация, дето да имаш бол пари и всичко да е на разпродажба с -40% от цената :D .

Чет Окт 30, 2008 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе много общо има между Мicro-компаниите. Все едно един и същи зъл гении седи зад всеки техен ход :)

Чет Окт 30, 2008 4:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цел номер едно на компаниите е (а и така трябва да бъде) да правят пари за акционерите си и инвеститорите в тях. Всичко друго са подробности и сантименталности. Дори и най-горещия привърженик тук на Атмел и противник на Майкрочип ако трябва да инвестира парите си някъде и трябва да избира само между двете ще го направи в Майкрочип. Ако пък някой случайно си ги инвестира в Атмел, значи от икономическа гледна точка е пълен глупак :D .

Чет Окт 30, 2008 4:52 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Цел номер едно на компаниите е (а и така трябва да бъде) да правят пари за акционерите си и инвеститорите в тях. Всичко друго са подробности и сантименталности. Дори и най-горещия привърженик тук на Атмел и противник на Майкрочип ако трябва да инвестира парите си някъде и трябва да избира само между двете ще го направи в Майкрочип. Ако пък някой случайно си ги инвестира в Атмел, значи от икономическа гледна точка е пълен глупак :D .

Не съм съгласен много... В момента за Атмел е време да жънат и да кешират една инвестиция дето я правят вече повече от 10г. Ако си пооправят маркетинга (или някой друг им го оправи) имат какво да продават поне за няколко години напред. Просто те взеха едно тактически правилно решение да поддържат съвместимост в перифериите на чиповете си. Сега, ако вземеш един атмелски професор, нито ядрото е нещо особено, нито перифериите му са върха на сладоледа. Обаче, като фамилия са просто уникални. Няма друг производител който да поддържа толкова широка гама нисък и среден клас контролери, които да са съвместими един с друг.
Това страшно улеснява мен, пък и всеки дръг който се занимава с по-тегави и грандомански проекти. Слагам атмелче и знам, че ако се проточи проекта или пък утре трябва да вкарам някоя нова поериферия, ще сменя чипа и платката но няма да преправям всичко из основи. Освен това имам и по-прости и по-сложни неща, веднъж мога да сложа малък чип, друг път нещо по-тежко, но не пиша различен софтуер за общите неща. Значи колко компании могат да се похвалят, че не си оправят бъговете и клиентите са щастливи? Ми тъй де, като оправят някой бъг само ни създават работа и трябва да пиша различен код за старите и новите чипове.

Иначе интересни чипове бол, ама един АРМ7 или АРМ9 си е ебати времето докато го разучиш като хората и ако ще го ползвам само в един проект - не мерси! Колкото и да е хубав не си струва нито времето нито риска. Отделно и 9-ките на атмел излязаха доста читави, вече имат прилична поддръжка от развойни среди, ОС-чета и само мерак да има човек. Не е като едно време дето нямаше нищо...

Та с две думи Атмел хем си имат уникални предимства, хем са в най-масовите класове процесори. Сега им трябва само един добър маркетинг.
А Микрочип може и да имат добър маркетинг, но не мисля че имат читава стока поне в момента. Квото и да си говорим с тия ПИК-ве в момента плуват срещу течението. По никакъв начин не могат да се конкурират с АРМ и като хардуер у като цена и като развойни средства и като всичко. Хайде, много лесно се мигало светоди с ПИК, ама тва си е бизнес без бъдеще. Те и Атмел с тяхните AVR-и правят същата глупост... Това са обречени неща, един свиващ се пазар.

Чет Окт 30, 2008 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за периферията може да има значение за теб, ама за големите потребители на контролери не е много тежък фактор. Ти му отдаваш значение защото пройзвеждаш дребносерийни неща които онеследяваш. За един автопройзводител например... пука му на шушулката, ако трябва ще купува нов програмист и нова среда за всяка разработка...

Чет Окт 30, 2008 8:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Всичко опира до време... (time to market)
Атмел напоследък пускат повечко чопове, даже спрях да ги следя. Хрумне им някаква идея - ядрото готово, периферията готова, натъманяват и са на пазара. Не е като едно време да обяват чип 1-2 години предварително.
Сега като се появи чипа на живо - хоп, веднага цъфват и туловете му и портовете за лайнукси и всякакви щуротии. И като дойде при мен пак веднага съм в джаза, щото аз 95% документацията си я знам. Щото съм я чел още преди да го измислят процесора! Само проверявам дали са чистили бъгове или не са.

Иначе е просто много време и работа - документация, бъгове, тулове и прочие... Всичко докато се изчисти минава време. И кво прай автопроизводителя - или взема някой стар чип, който да е улегнал, или рискува, или чака? Тия с колите не мисля че им се рискува... и да чакат не могат, щото всяка година трябва се пуска нов модел кола, а пък не може баш най-накрая да сложиш електрониката.
Та избора остава между Атмел и някой друг чип който има празнуван поне един рожден ден ;-)

едит: Тая идея за съвместимостта не е измислена от Атмел и мисля че е доказана като полезна. Пести страшно много време на всеки по редичката като почнеш от производителя на чипа, минеш през инструментите и стигнеш до разработчика. Освен време, всеки си трупа и някакво know-how. Аз примерно така си правя сорсовете, че да не зависят от хардуера. Само в хедър файлове настройвам колко памет има и каква периферия и другото не го барам...

Чет Окт 30, 2008 8:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро - пазара и борсата показват кой е бил прав и кой крив. За мен като професионалист няма никакво значение какви съвместимости имат чиповете, още повече пък в тоя динамичен свят да ми говориш за "добра" инвестиция направена преди 10г., която тъкмо щяла да почне да се изплаща. Та колко им са хубави чиповете няма никакво значение (Бат Били го беше казал навремето същото за Уиндоус и Мак ОС). За мен добра компания от всяка гледна точка например е Луминари - много чипове и супер библиотека, която ти дава направо летящ старт. Аз например съм направил една камара неща с Кортекса им и смея да твърдя, че въобще не го познавам на ниско ниво. Дейташита съм го отворил точно 3-4 пъти за съвсем дребни справки. Успеха на Майкрочип и неуспеха на Атмел ясно показват кой е бил направил правилната инвестиция и кой е почнал да носи печалба на акционерите си веднага а не след някакви виртуални 10 г. Погледни борсата тия дни да видиш как се променя с по 10% в два съседни дни - никой вече не сика да чака дълго време за да печели :D .
Цитат:
И кво прай автопроизводителя - или взема някой стар чип, който да е улегнал, или рискува, или чака?

Автопроизводителя си поръчва къстъм чип и после ТИ го вземаш тоя олегнал чип да го ползваш. Това, което си купуваш ти е все остатъци от олегнали чипове, които са били направени конкретно за някой голям :) .

Чет Окт 30, 2008 9:26 pm
Профил

Мнение 
Ех, да Атмел са известни с това че правят чипове по поръчка и след време ги пускат масово... Но в бизнеса с технологиите по-често става обратното, като има идея за нова технология първи са дребните риби, а големите дебнат. Ако потръгне идват акулите и изяждат дребните риби. Майкрософт много често го правят тоя номер. Ослушват се до последно с всеки нов стандарт, докато дребните се мъчат с драйвери едно друго после М$ пуска драйверите фрее.
И луминари същата работа. Не ми казвай че са почнали с голяма поръчка. Те бяха никой, просто решиха да скочат първи с кортексите и знаеш в началото какви дървета направиха. Но явно се оказаха упорити и с достатъчно пари и сега и те ще берат плодовете си. Ама нямат много време, щото май всички акули вече са в бизнеса с кортексите... Те поне имат малко повече късмет от Атмел, че АРМ вече е утвърдено като технология и само за няколко години кортексите се наложиха. За това Луминари нямат пръст, просто ги има вече и дебъгери и компилатори и всичко. Без тия работи просто не става.
Аз си спомням някъде 96-97г. много си бях харесал едно АРМ-че на каубойците. Супер си беше като чип, ама като няма читава среда за разработка така си останах с гледането...
Та така за някои неща минава доста време.

Пък за аутомотива знам че практиката е къстъм неща... щото там изискванията са съвсем различни, приказката беше просто за "големите" които все пак ползват стандартни чипове.

Чет Окт 30, 2008 10:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ех, да Атмел са известни с това че правят чипове по поръчка и след време ги пускат масово...

Аз нямах предвид Атмел а всички в бизнеса. Т.е. за абсолютно всички не мога да твърдя, но Максим са така, ТИ, Фрискейл от тия с които имам повече контакти. От опита ми в САЩ мога твърдо да заявя, че почти всичко което съм видял е къстъм разработка за голям клиент и после вече се пуска на пазара да му се търсят още ниши. Никой няма да хвърли пари да дизайнва чип и тепърва да му търси клиенти.
Цитат:
И луминари същата работа. Не ми казвай че са почнали с голяма поръчка. ......За това Луминари нямат пръст

Луминари не ги знам с какво са почнали, но са собственост на самите ARM и не е въобще изключено или да са имали голям клиент или пък просто да експериментират с нещо си. Самите ARM са създадени за конкретен проект на Ейпъл (ако ти е известна тая история). Така, че тук масово нещата стоят по следния начин - появява се голяма компания с идея да прави нещо и си поръчва една камара къстъм чипове. После тия дето правят чиповете си ги пускат на пазара, може и в още 100 варианта :) .
Цитат:
Аз си спомням някъде 96-97г. много си бях харесал едно АРМ-че на каубойците. Супер си беше като чип, ама като няма читава среда за разработка така си останах с гледането...

Точно пък те са най-големия пример за тия тактики - ако няма да купуваш стотици хиляди бройки за тях си просто несъществуваш :) .

Пет Окт 31, 2008 1:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 122 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща