|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
продавам лампов усилвател с PCL86
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Израснал съм между доста музиканти  . И сега чат пат се мотам в такива среди. Сигурно се сещаш че съм виждал и слушал мноого лампова техника. Но проблема е че съм се сблъсквал и с мноого нелампова но истинска техника  :).
При положение че слушам предимно MP3  ,моя древен транзисторен усилвател си ми върши много добра работа
Ама то някои хора слушат музика а други усилватели и колони  :):) Света е шарен  :)
Вероятно аудиофилите са създадени да ни забавляват и да хранят някои от колегите  :). Цял живот не успях да намеря някаква друга причина за съществуването им 
|
| Вто Окт 28, 2008 10:12 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тоя израз си мислех, че само аз го употребявам...  (отдавна не съм, де).
Дали човек е от единия или от другия чешит е генетична даденост - не съм констатирал
някой да се е променил от едното в другото.
Е, слушайки музика човек предпочита хубава уредба, естествено - ама като няма
се радва и на каквото има.
А по какъв начин на света могат ламповите усилватели да предложат параметри, които
не могат да бъдат постигнати със съвременни средста е отвъд хоризонта ми....
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 28, 2008 11:57 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хъх
Брех тя каква стана от една лампа. Все пак една антика си е скъпо удоволствие да го имаш
Но е така де с годините човек освен че остарява, оглупява и оглушава. Та в тоя ред на мисли характеристиката на ухото му се променя и честоти на 12кхз трудно ще улови. Не че ламповите прескачат 10кхз-вия праг с тия трафчета
А тоя мит с ниския шум май ще си остане в легендите само. Съвременните полупроводници отдавна са прескочили тоя праг на старите си събратя. Така че по тази линия няма смисъл от спорове.
А мощноста е другия мит от лампите. Нека една лампа поработи 1ч на 50вата да видим живота и с колко ще се скъси и дали ще има сили за 5вата на следващия 1час.
Да не говорим за живота на лампите.
Единственото им преимущество е че не им влияе радиацията. За всичко останало за мен лампата си е за музея 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Окт 29, 2008 12:53 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Хехе, балсам за очите и ушите.
Хомо аудиофиликус - рядък и застрашен вид, виреещ предимно в тъмни квартири с купчинки от специализирани хи-фи списания, подредени някъде около внушителни на размер озвучителни тела и поставен на пиедестал усилвател. Секретният му а-ла масонски поздрав е кодовата фраза "кадифен звук". Може надълго и нашироко да обясни естеството на кристалния звук в хилядите му малки нюанси и съответните ценови диапазони, без дори да е необходимо да разбира от физика, електроника или психоакустика. Сънува често блянувания усилвател за $18000 с изход за слушалки. Изпитва неистово раздразнение към всеки който се опита да влезе в тайното братство без да вярва всеотдайно и безгранично в съществуването на отделната дименсия на кристалния звук и ламповата доминация. Да не се дразни и храни!
|
| Сря Окт 29, 2008 12:59 am |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Брей, това българите сме много толерантен народ !
Добра тема за размисъл е "как се отнасяме към мислите и предпочитанията на другия, които не съвпадат с нашите". Важи и за двете страни
_________________ LZ
|
| Сря Окт 29, 2008 1:11 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
човека просто продава ламбов усилвател и тва е... нека го продава/пуска обяви.
ако пусна обява, че си продавам колата, ще коментирате ли колко са емисиите на въглероден двуокис или още по-лошо:
как се е отразило инцидентното пушене на ароматизиран тютюн с лула на специфичния мирис на кожената тапицерия и махагоновите орнаменти?
макар че няма уред да се премери горното, на мен си ми харесва аромата. това че няма измислен мирисометър, не значи, че аромата не съществува.
на много хора може да не им хареса, ма и никой не ги кара да ми купуват трошката
та мислълта ми е, че щом има кой да плаща за сетивни удоволствия - негова си работа.
философси погледнато, всичко дето го правим е тъкмо за тези сетивни удоволствия - ядене -> пиене -> кадифена топлина, тютюн, ... лампи.
не че съм фен или антифен на ламбите. (по-скоро съм фен на шишетата и дамаджаните)
но няма да ми попречи някой ден в подходящо разположение на духа да се възползвам от поканата на колето и да чуя светлината.
|
| Сря Окт 29, 2008 12:00 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Факт е че разлика в звученето на транзисторен и ламбен усилвател си има - та ако ще и чисто субективна да е. Според експерти- лампофили това се обяснява с фазово-честотната характеристика - вероятно при ламбите е по-"кадифена"
Ама човека сигурно е съжалил вече за тази обява  Прав е ДедоБоре... Или сега като Атмел / Микрочеп не е актуално, минаваме на ламби / всичко останало? 
|
| Сря Окт 29, 2008 12:58 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|

Сайта dealextreme продава директно стоки от китайските производители.
Може да се поръчва и от България, необходима е VISA electron. Доставката е безплатна.
Цените са: взимаш цена в България и делиш на 10.
Пример: http://auction.dir.bg/item466272288-rc- ... rotek.html 400лв.
http://auction.dir.bg/item466272300-rc- ... rotek.html 280лв.
http://www.dealextreme.com/search.dx/search.Helicopter цените почват от 20$
Та в този сайт продават http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14138
Vacuum Tube Style Large LED Desktop Clock with Wooden Base Часовник с 7 сегметни LED цифрички.
В България цената му би следвало да струва 600$.
Та щом сложиш Vacuum Tube надпис и може да продаваш на цена по 10.
Та щом продваш в България може да продаваш на цена по 10.
За 2,50 лв може да се сглоби усивател с една интегралка 2х2 Вата. Намерете 100 аудиофила завържете им очите и пускайте през лампата и през интегралката звука. Нека си носят 10 лентовите мраморни колони, рубидиевите еднопосочни кабели, 5.1 слушалките да видим дали ще могат да определят кога слушат от усилвател за 250 лвва и кога за 2,50 лева.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Окт 29, 2008 1:10 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Комедия....
Като няма Атмел - Майкрочип. Сега заядохте хората с различен от вашия мироглед.
На моменти си мисля че сте се събрали тука като махленските клюкарки да одумвате тоя и оня, чакайки някой да каже нещо което се разминава с разбиранията ви и да го направите на нищо...
Крайно време е да излезете от стереотипа, че музиката е нищо повече от шум способстващ за по добро напиване...
А Никола... Най накрая ще ти подаря една отварачка за консерви. Обещавам! 
|
| Сря Окт 29, 2008 4:40 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Сря Окт 29, 2008 5:58 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Принципно този спор е безсмислен. Но все пак : от човек до човек има балкан разлика. Например имам един познат дето не може да различи калпава мп3-ка от нормално аудио сиди - просто слуха му е такъв. Пример 2 - преди година ходих да си попромия ушите - ми на излизане се уплаших как чувам тихото скърцане на пантата на врата дето е на 10 метра от мене, а като се прибирах у дома чувам как стържат цилиндърчетата на патрона като си вкарвам ключа в ключалката. И ако има такива дето досега не са ходили на симфонични концерти, да го направят и после у дома да си пуснат някаква симфонична музика та да видят каква е разликата.
|
| Сря Окт 29, 2008 6:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе хубаво, ама аз продължавам да не разбирам на колко точно нормални вата са равни тия лампови 2W. Шо за чудо е това? Изходна мощност ли е, електрическа ли е, що ли?
Щото 2W са си 2W - на 4 ома колони, някакви пикливи 0,5А.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 29, 2008 6:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Цецо, не знам на Никола от къде му е хрумнало че 2W лампов свирят като 200W нормален. Въобще не иде реч за мощността, но на хората 2W им стигат да се кефят. Това че на някой и 2kW на "буфера" не им стигат е друг въпрос.
А иначе при аудиофилите обикновенно се говори за звукова мощност, а не колко консумира от мрежата, или колко изгарят бобините на колоните докато се мандахерцат.
|
| Сря Окт 29, 2008 6:42 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
2W са си 2W. Друг е въпроса как се използват и какво е озвучителното тяло. Има една наука наречена акустика там може да намериш обяснение защо в един случай 2W не се чуват изобщо и защо в друг случай може да ти съборят прозорците... :wink
Ето ти един пример разглеждал ли си принципа на действие на първите грамофони, как една игличка стъжеща се по някаква плоча успява да изкара звук който да се чува добре в цяла стая ? И то без усилвател. 
|
| Сря Окт 29, 2008 6:58 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|

Аз все си мисля, че:
- за да се усети звука от вибрацията при падащ от устата полов косъм, трябва усилвача да е с позлатени аудио връзки, медните са остараля контрацепция, освен това променят и фазово-честотната нагласистика;
- около ламБата трябва да се поддържа строго определена влажност, заради кадаифения звук;
- прехвърлящите кондензатори трябва да са 0.2uF WIMA, тези Phillips ми се струват с висок остататъчен котарангенс на загубите;
- температурата на отоплението трябва да се регулира с PID регулатор с 256 битови числа с плаваща запетая, задължително с калибриран сертифициран и ROHS съвместим сензор;
- таймера за отоплението трябва да цепи хилядните от секундата, това е много важно;
- фабричните изходни трансформатори трябва да са от Електрожен Кракра 160А минимум, иначе се насищат и изкривяват;
- диодното изправяне на напрежението не е достатъчно, трябва да се изправя синхронно, по възможност с последен модел полеваци на фирма Международни Токоизправители;
- фийдбека трябва да се реализира за всеки полутон поотделно с бързи ламБови АЦП-та, така се получава релефно-перфектния звук, иначе усилвача ще има студеното звучене на фабричните ламБови усилвачи;
- Изходната мощност трябва да е в интервал e-¶ (2.71-3.14)W, защото се губи тихото жужене на електроните бомбардиращи анода;
- И накрая, такъв усилвач не се гаси !!! Всяко изстиване на ламБите води до микропукнатини на балона и оттам спада налягането на звука;
В заключение да кажа, че благодарение на хората с аудиофилско ухо, много други се прехранват, затова не бива да се ебавате с тези които Ви дават Ляба 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 29, 2008 7:22 pm |
|
|