| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Разглобяване на лаптоп - Asus A6000KM
Не обичам лаптопите и досега не съм се занимавал с тях.
Един познат разлял чаша с Аспирин-С върху клавиатурата. Тръгнах да го отварям но ми попречи скрит винт някъде под буквите W,E. Извадих диска и DVDто, залях обилно със спирт, напръсках със спрей за чистене на електроника и подсуших със сешоар на ниска температура. Сглобих го ама ядец. Само лампичката за външно захранване свети.
Доколкото успях да надникна вътре всичко беше идеално чисто, нито прах, а за следи от вода да не говорим. Най-вероятно лекарството си е останало отгоре и блокира клавишите. Ама как да се докопам до тях?
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Ное 01, 2008 7:32 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Разглобяване на лаптоп - Asus A6000KM
За по-основен ремонт на лаптоп ти е нужен половин ден без външни дразнители, много спокойствие и една кутийка, където да запазиш хартисалите винтчета. Такъв е моят опит. Лаптопите са ми консуматив.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Ное 01, 2008 8:57 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Търси в гугъла или в ютуб. 
|
| Съб Ное 01, 2008 9:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
кофти работа
|
| Съб Ное 01, 2008 10:18 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Благодаря много!
С една дума: да не ме е срам, че както го взех така ще го върна. Дори разлепените лепенки не си личат а и болтчета не останаха. Майсторът си е Майстор!
 за да не бъркам болтчетата: събирам разноцветни капачки от спрейове и ги залепвам с "гумено лепило" върху подложка. Имам си система - в този цвят слагам болтчетата от капака, в онзи от парната турбина и т.н. Така и след 3 месеца не ми е много зор да сглобя животното.
|
| Съб Ное 01, 2008 11:20 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Благодаря много!
А недей ползва разноцветни че ако ги набара далтунис познай 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Ное 02, 2008 4:09 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
в сайта на производителя (от опита ми с дел и компак) обикновенно има сервизно описание на конкретния модел - като основното е естественно разглабянето !
Който не е виждал сервизно описане - ето един пример: http://support.dell.com/support/edocs/systems/wsM65/en/sm/index.htm
_________________ путинофили: "иди н***й"
Последна промяна ps66 на Нед Ное 02, 2008 12:33 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 02, 2008 10:03 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Лаптоп винаги разглобявам с отверка и ..... фотоапарат 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 02, 2008 12:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
С лаптопите се свиква... при първите няколко и аз имах проблем, но после им хванах цаката. Обикновено клавиатурата е хваната с болтче отдолу и после щипки отгоре. Виждал съм и само щипки...
Малко повече търпение и спокойствие е няма проблем, ще го видиш как е... не е трудно. Мен фотоапаратите ме мъчат, особено когато са падали на отворен обектив. Отварял съм два такива, донякъде успешно - закърпих ги, макар и да не можах да ги възстановя до първоначалния им. А третия просто не можах да го отворя...
|
| Нед Ное 02, 2008 2:25 pm |
|
 |
|
quad
Ранг: Новодошъл
|
Време за разглобяване на лаптоп 15-30мин в зависимост от модела. Обратната операция отнема около 10мин повече.
За клавиатурите конкретно:
Ако са заляти с течност, снимаш разположението на буквите и ги вадиш една по една, под тях вече може да почистиш лесно. Малко с чалъм става ваденето и слагането, но като му хванеш цаката е лесно. Първите който пробваш да вадиш, гледай да не са много използвани, в случай че счупиш механиката.
Като разглобяваш отзад гледаш за болчета скрити под капачки(примерно рам, wifi...), лепенки и разни други орнаменти. При някои модели има лайсна над клавиатурата и трябва първо тя да се свали и тогава самата клавиатура. При някои лаптопи самата клавиатура се откача освен с ботчета и щипки, и с натискане навътре на зъбци на пружинки от горната част на клавиатурата (пример acer).
Ако под някоя лепенка се съмняваш че може да има ботче, но не искаш да разваляш лепенката без нужда, можеш да провериш с натиск с дръжката на отверка като плъзгаш отгоре и където хлътне, там е болта.
Като стигнеш до етапа на тестването, спокойно можеш да разкачиш всичко, клавиатура, двд, мрежови устройства, дори и дисплей и да старираш машината. По светлините ще разбереш дали проблема е в дъното или нещо в периферията товари захранването и сработва защитата.
_________________ Ти не си някаква атракция на пътя, ти си част от него!
|
| Нед Ное 02, 2008 5:20 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
А бе, все пак за Asus става дума. Очертава се като най-сериозната фирма ако не броим Sony която обаче е съвсем друга история. Според спецовете единствено в сферата на лаптопите Toshiba е някакъв конкурент.
Явно Asus не иска всеки неудачник да му разглобява лаптопите. Не намерих полезно четиво на сайта им (не че много се старах), с лепенките се справих отлично, извадих всички болтчета отзад с изключение на единственото отпред (видях му "дупето") някъде под буквите W,E. Извадих няколко клавиша но под тях има черно пластмасово изрязано фолио. Механиката на клавишите се състои от 2е фини пластмасови сложнооформени квадратчета със "щрак" зарепване, бутон с гумен маншон и капачката. Абсурд е да ги вадя ако не си взема отпуска.
Аз приключих със случая още вчера но постът ще е полезен за "всезнайковците" - да знаят с какво имат работа.
А пичът не го мисля - живее в столицата а не в "Занзибар" като мен. И щом се е навил да изплаща това чудо само срещу 1800 евро...
P.S.: Почти сигурно проблемът бе в клавиатурата щото надолу бе идеално чисто. А животното си зареди батерията и се изключи напълно. Има отдолу дупка за копчето Reset но не дава резултат.
Оопа! Съвсем лаишки въпрос: как се включва това чудо? От копчето 1/0 или иска някаква комбинация?
P.S.,P.S.: Тъкмо прочетох в списанието за новият Intel Core i7 Extreme 965 който се проявява в тестовете като 1.5 пъти по-бърз от всичко досегашно. На следващата страница реклама за PC: Intel Core i7 Extreme 965 (4х2х 3.2GHz), Intel Desktop Board X58S0, RAM 6GB DDR3-1333 и т.н. всички екстри "само" за 1889 евро. И да си купя скъп лаптоп ли?!
|
| Нед Ное 02, 2008 5:51 pm |
|
 |
|
sthx
|
За всеки лаптоп си има мераклия. За служебен лаптоп до сега не съм дал повече от 200лв и не ги жаля. Вече имам няколко покойника. На синковеца взех един MSI. Пантата му заяла, пък той нали е силен откъртил захващането на дисплея с пантата. Сега стои на една панта, но и там пластмасата се е напукала. Май лаптопът още е в гаранция, но едва ли ще се съгласят да признаят нещо - механична повреда. Ще трябва да му отфрезовам някаква протеза. 
|
| Нед Ное 02, 2008 8:43 pm |
|
|