|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:17 am
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 US вота расиски ли е
гледам телевизия и уж в америка няма расизъм а постоянно се разисква каква победа било това за афроамериканците и цитати за мартин лутър кинг и прочее
то че след буш републиканците са два метра под земята е ясно, но като че ли този вот си е и на етническа основа - китайци, мексиканци, африканци които вече са мнозинство там гласуват просто срещу бялото момче(старче)? или ако не е какви са тези победи на афроамериканците които всеки цитира
|
| Сря Ное 05, 2008 8:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе това което аз чувам по BBC worldservice (вече само по мрежата, забраниха ги
на УКВ в София...) е, че си знаят, че има расизъм и че това е крачка надалеч от
него. Звучи разумно, тя пропагандата за да работи трябва да звучи разумно.
Истината е, че политиката ще е еднаква с тази ако бяха избрали Макейн, разбира се.
Както и това, че печели тоя с най-много пари за реклама (над 2 пъти повече е
изхарчил спечелилият тоя път спрямо загубилия...).
Като слушам обаче колко екзалтирани са реакциите из черните страни по
Африка и Азия, почвам да си мисля, че е било не лош външнополитически/пропаганден ход.
Де да бяха толкова добри реакциите и на Wall Street...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 05, 2008 8:54 pm |
|
 |
|
3aek
|
е да де но не е ли расизъм също да се гласува срещу белия просто защото е бял? т.е. няма значение кой какво смята да направи а просто гласувам за този който по-прилича по цвят на кожата на мен? леле колко сме елементарни всъщност по природа ние хората, може да имаме по 10 висши образования но едни ей такива импулси ни ръководят в 90% от реакциите ни
|
| Сря Ное 05, 2008 9:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Според мен издигането и победата на Обама е един много мъдър ход. Така негрите вече не могат да се пишат онеправдани, малтретирани и пр., губят доста привилегии. След днешния ден те вече не са горките. Щат нещат ще им се наложи да живеят наравно с останалите. Оттук насетне, много трудно някой ще каже - ама те така се отнасят с мен, щот съм черен. Щом черен може да стане президент....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 05, 2008 10:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разбира се, че е расизъм, ама такъв е светът...  .
Човек се понаучава да контролира емоционалните си реакции с времето, някои реакции
повече от други, някои хора се научават по-добре от други  ..
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 05, 2008 10:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо - 95% от черните са гласували за Обама. Това си е чист расистки вот. И човека обеща, че ще "spread the wealth around", т.е. ще вземе от тия дето работят за да даде на мързеливите. Не стига това, ами социалистите-демократи взеха контрол и в двете камари на сената. Дупе да ни е яко от тук на татък на тия дето сме в САЩ  . А относно външната политика - тия дето са си мислили, че ще има промяна и няма да има войни жестоко са се излъгали. Още снощи пича даде заявка да се чудим кой ще е следващия изгърмял - Иран или Пакистан  . Както и още снощи каза, че промените ще искат години и може би повече от един мандат да се случат, което поне на мен ми вдъхна малко надежда, че просто ще се окаже тукашния цар, дето обеща да ни оправи за нула време  . Като ги питам повечето колеги, дето са глсували за него защо са го направили и все ми отговарят - защото е честно да вземе малко пари от богатите, защото щял да вдигне минималната заплата от 7.5$/час на 9.5$/час и все едни такива неща, дето ние поне сме им се наслушали за доста дълго време преди  .
|
| Сря Ное 05, 2008 10:48 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дааа. Някой вече каза, че това е началото на края на Америка. Ма нищо - свиква се. Дет' се вика - на тия избори черен - на другите - още по-черен. Цецо, що не вземем и ние да направим "много мъдър ход" и да изберем някой оперен циганин за президент? Поне при нас президентът няма много работа.
Сериозно - нахакан е човекът и евалла! Днес за първи път му прочетох биографията. Той не е типичен черен за щатите - няма предци роби.
Американските гърци също са гласували "етнически" за него. В предизборният му щаб има грък съветник по финансовите въпроси. Обама има изказване в което казва, че "Македония е гръцка". Освен да пожелаем и на българските американци някога да имат подобен успех!
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 05, 2008 11:45 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бая "бели" щати, с бяло население > 85% също са гласували в мнозинството си за Обама-та  :
- Minessota, 87.3% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 54%;
- Iowa, 96.14% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 54%;
- Maine, 98.08% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 58%;
- Oregon, 93.45% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 55%;
- Wisconsin, 91.00% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 56%;
- Pennsylvania, 87.60% White Population (non-Hispanic), Обама печели с 55%;
и т.н. Някак си тезата за расистко гласуване отпада от само себе си  Беше пределно ясно, че МакКена-та
нямаше как да спечели тези избори, и с Пейлин, и без нея  От друга страна бяло спрямо черно+азиатско+
латиноамериканско население е вече на кантар, така че за в бъдеще ще има повече не-бели държавни ръководители.
Честито на демократите  , и кофти тръпки за републиканците 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 06, 2008 12:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ням никакъв шанс президент да спечели само от малцинствта, белите все още са мнозинство и то солидно, а не малка част от малцинството не може да гласува, т.е. няма право. Обама е спечелил с не малко бели избертели което е наистина чудно особенноза консервативните щати. Освен всичко друго резултата е много далеч от предварителните резултати, което също звучи странно. Американците са овце по принцип, а обама е сладкодумен, а и носвен негроидни има и европеидни черти ако не сте забелязали, отначало ми мязаше по скоро на латино. Имах надежда че не малкото косервативни американци ще обърнат вота в полза на маккейн ноуви. Да видим какво ще стане, това сппоред мен ще е най-лошият им президент.
|
| Чет Ное 06, 2008 2:01 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Факта си е факт - бялата раса губи позиции. Вече взе да избива и на високото. Ама така е - много се оядоха и омързеливиха белите, вместо деца гледат кучета и котки, че е по-лесно. Даже и кенефите не искат да си чистят сами. А и света много се изпедерасти и най-силната страна на белите ,агресията, е трудно използваема. Пренасочиха я в производството ама на изборите не се броят болтчета и гайки ,а хора.
|
| Чет Ное 06, 2008 2:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе жичка, не е проблема в числеността а бялата раса, както писах по горе те са нозинство 66% без испанците и 74% с тях, а те са си бели, т.е. силното мнозинство, срещу 13% черни, още повече че не можеш да говориш за никава консолидация на малцинствата, това че негрите са гласували за негър е едно, но не това е причината да гласуват за него испанско говорящи, т.е. мексиканци най-вече.
Не е лошо да погледнеш демографска статистика и ще видиш колко от черните щати какъв дял от гласовете са оформили. Ако погледнеш тук http://www-personal.umich.edu/~mejn/election/2008/ може да видиш много интересни неща, обърни внимание на резултата по окръзи. Също така погледни кои са типично черните щати, и ще видиш че точно там печелят републиканци ..... вода за черня е основно бял. Дори погледни типичните щати с малцинства, също че видиш че в не малк от тях печелят републиканци. Вота си е чисто бял според мен.
п.с. а за мързелуването също не си много прав, много от сериозната работа се върши основно от бели, погледни кои са щатие с земеделска продукция, основно бели, кои са щатие с дърводобив, основно бели, имаш ли идея в автомобилните заводи какъв е процента на черните, а в петролната индустрия, а гледаш ли онова филмче за скраба по дискавъри, колко черни рибари видя? Черните не работят, те мързелуват и живеят на гърба на белия човек. Мексиканците работят, но те са разпространени основно на юг, освен това испанците нямат чак такъв мерак да се бутат м-у шамарите, т.е. да влизат силно в политиката. Ако има раса която застраава белите това са точноиспанско говорящите, 2050 те ще достигнат 30% от нселението на щатите, за сметка на белите отново, черните не се множат много.
|
| Чет Ное 06, 2008 3:30 am |
|
 |
|
Цецо
|
Какъв расистки вот ви гони бе Димитре.
Средностатистическия избирател е с потенциално изгърмяла ипотека, и задължения по кредитни карти които не може да покрие 10 години напред. Като капак на всичко му се изтъпанчва Бушчо и казва - "ей май тука тия с белите якички и поршетата малко са се поосрали, ама не можем да ги оставим горкичките, данъкоплатците ще им платим греховете". Води се някаква война в Ирак и Афганистан, дето може да не свърши в следващите 20 години, при все че им беше обещано за 1-2 години да са приключили. Всеки ден се губят работни места. Маса народ няма достъп до здравно обслужване (по една или друга причина). И ще става по лошо.
Е съвсем нормално е средностатистическия избирател (пък бил той черен, бял или зелен), да свърже влошаването на живота си с 2-та мандата на републиканците и по-конкретно Буш. И да иска промяна (друг е въпроса дали Обама ще му я донесе).
На практика Макеин загуби поради две причини. Едната се казва Буш, другата Пейлин. Мен ако питате, демократи и републиканци се бяха разбрали отдавна за смяната на властта, просто им трябваше кандидат да загуби достойно - Макеин. Парите изхарчени от двата щаба говорят красноречиво за това че републиканците не бяха тръгнали да печелят. Евала на Макеин - достойно се представи човека де, при все ролята му на предварително загубил.
Мисълта ми е че републиканците губеха гарантирано, с или без черния Обама като опонент. Мен ако питате, ако беше Хилъри, можеше и по сериозна да е разликата, защото доста анти-Буш гласоподавател просто отказа да гласува за черен. Аз лично не познавам българин гласувал за Обама
Иначе Димитре, ти пък незнам какво толкоз се притесняваш от Обама и евентуалната му левашка политика. Америка си е Америка, там ляво в известния нам смисъл на думата не вирее.
Аз лично бих сложил циганин за президент в БГ. И после ще бутна всички ромски гета. Никоя правозащитна организация няма да може да ме обвинява после че дискриминирам ромите - ей на даже за президент съм го сложил. Абе Американците го разбраха това преди 40 години - вземи 10 по образовани чернилки и им дай някакви по видими постове. Така оправдането - ама те ни тъпчат и дискриминират не хваща дикиш. И после ги третираш като нормални данъкоплатци - няма нотариален акт - марш навън. Няма пари да си плаща глобите - аре у затвора.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 06, 2008 11:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
Цецо на теория е така, на практика не съвсем, негрите са с много повеч епривелегии от всички останали, и в университети, и като помощи и всякак. Шом в Лас Вегас, където расата принципно няма голямо значение, на доста места съм виждал как тия дето трбява да ти изнесът мебилите или ТВ от магазина са и бели и черни, да ама черния не пипва нищо, седи и гледа, а белия работи. Един път трбяваше да ми изкарат бюро, белия шеф каза сега пращам човек, седя аз и чакам, гледам някакъв мангал се мотка наоколо и сравнитено учтиво го питам дали няма да изнесе бюрата от гишето, това е в офис депот, та онзи гледа гледа и се врътна, питам белия шеф кой ще ми изкара нещата той вика ей там има човек за мангото говореше, леко по български го "помолих" да ми го изнесе и оня се завъртя завъртя, влезе навътре докара някакво бяло момче и то ми го изнесе .... честно казано прииска ми се да вляза вътре и да му завръ главата там де слънце не огравя, ама после щяха да ме изкарат расист сигурно. И това е еидн от малкото случаи, масово ги гледма как се скатават и нищо не правят, и никой не ги уволнява. Никоя частна фирма която не се натиска да бъде расово необременена не иска да взема негри, за сметка на това вземат мексиканци защото ония работят и нямат негърското самочуствие, ако направим паралел негрите са точен еквивален на наште циганета, а мексиканците са аналог на нашите турци.
А относно вота, ако беше Хилари Маккейн нямаше никакъв шанс, принципно изборите наиситна бяха донякъде предопределени, до момента в който Обама бе номиниран от демократите а Хилари отпадна. Несъмнено след два мандата републиканци и икономическа рецесия е нормално да управляват демократи, но имах някаква надежда че има повече хора които да се откажат от Обама пък било то и от чисто расистки предрасъдъци. Значи това не е Европа или БГ, тук президентите нямат кой знае каква власт, и изпълняват основно представителни функции, пък било то и главнокомандващи /което тук е повече за престиж/, в САЩ ролята на президента е доста по голяма, както и властта му, както и простотиите които може да забърка, в това отношение, в настоящия момент с толкова много конфликтни точки, при тези международни отношения лично аз бих предпочел на чело на тази армия да има друг човек а не малоумен негър който сигурно не може да съчини и 10 реда от речите си. Да говори умно, доста тренира, аз го следя от първото му изевление когато стана кандидат преди 3 години, този човек не си пише сам речите, не измисля в 90% от случаите какво да говори, но за сметка на това има способността да запленява тълпата и дори когато не е подготвен да я накара да слуша и да се радва ... не знам защо но ми напомня за един друг добър оратор от преди 70 години .....
|
| Чет Ное 06, 2008 1:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам Тони, но мойте впечатления се, че тенденцията е негрите в Щатите последните години да бъдат ограничавани в расовите превилегии.
И обратно допуснати са напрактика навсякъде в обществения живот точно с тази идея - наука, спорт, политика. В държавната им машина на високо ниво има маса чернокожи - Райс, Пауъл, половината им висши генерали.
Между другото - Америка отдавна е подготвяна за негър президент психически. Сещам се за поне 5 филма от последните години в които президента е негър 
Последна промяна Цецо на Чет Ное 06, 2008 2:01 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 06, 2008 1:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
http://www.dnes.bg/article.php?id=60344
те ти и тва на главата...
абе щом и Исус го изобразяват като негър ... що ли пък не....
няма да забравя филма дето Орфей беше црън... та чак синееше
абе луда работа
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Ное 06, 2008 1:56 pm |
|
|