|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:56 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
А бе хора ,спрете да говорите за тая криза! Преди 2-3 седмици мин-фин. и мин-пред. се кълняха ,че нас кризата не ще ни засегне , обаче ако много говорим за нея - ще. Сега видяхте ли като говорите - ей на засегна ни. Но затова вие сте си виновни ,а не мин-фин. и мин-пред. , те ви предупредиха хората.
И за Кремиковци не са виновни - те само го подариха за 1$. Е-е-ех, да има и на мен някой да ми "продаде" няколко милиона тона скрап за 1$, пък нека ме чака после да "инвестирам". 
|
| Пет Ное 14, 2008 4:15 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
http://news.ibox.bg/news/id_622276691
Проблемите с ВМЗ не са от вчера и това че това се случва точно сега, а не по друго време... не означава кой знае колко.
Това също не е от вчера. Практикува се почти от началото на "демокрацията", само че доскоро на никой не му пукаше. Колко нещо е изнесено оттам... От друга страна, не мисля и че имат кой знае какво производство или продажби. Ясно защо. За останалите линкове не мога да коментирам, но за ВМЗ поне съм наясно как стоят нещата.
|
| Пет Ное 14, 2008 4:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
заглавие на първа страница от вчерашния труд:
имали план хората да продадат 2 яхти, ма на - купувачите се отдръпнали.
и пазара се сринал...
нашта форндова борса е същата работа. надуват се спекулативно някакви цени на някакви акции.
акциите стигат космически висоти, без да има нещо кой знае колко реално зад тях.
така се случи банки с един офис и без клонове да надминат борсова стойност от 1млрд, което си е абсурно за мен (като инженер).
но за младите банкерчета беше нормално. трупаха акции и час-по-час гледаха картинката на нарастването.
че вземаха и кредити да си купят нови акции...
както и да е, аз от финанси не разбирам. но съм свъкнал зад някаква сума (примерно 50лв) да виждам нещо свършено - 1м2 плочки, 10м2 положен латекс, 1м програмен код, 20 напоени платки... всъщност, никой не може да ми отговори в какво ще се състои кризата? ако е в сриването на пазара на яхти - ми добре. ако нещата си дойдат на реалните места - още по-добре.
лошото е, че кинтите са изхарчени вече. и няма да пострадат белите якички, за съжаление.
|
| Пет Ное 14, 2008 6:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Абсолютно вярно! Ситуацията там не вследствие от кризата, а от други фактори.
|
| Пет Ное 14, 2008 7:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, за мен и за теб е абсурдно 2+2 да не е 4, но за господата банкери не е. За тях 1$ в депозит = 10$ дадени на кредит, т.е. 10% лихва по кредита за тях е 100% печалба. Ама даже и когато беше така пак биваше. Проблема е, че сега стигнаха до там 1$ да е равен на 40-50$ и като спрат да плащат 2-3% от кредитополучателите и банките духат супата. На това му викат "фракшънъл ризърв банкинг"  .
|
| Пет Ное 14, 2008 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами Дедо, ако не работи за БГ пазара, едва ли ще я усетиш, ако имаш приходи които не с евлияят от положението в БГ това кеото за някои ще е криза за теб може да си е манна небесна. Лично на мен ми допада идеята да се увеличи безработицата, както и на всички рбаотодатели според мен. Лично мен ме притеснява малко скапването на вътрешният пазар, инвестираме две госини в продукт, който като цяло не е мислен да е за БГ пазара но имахме идея да се предалага и тук. Имам няколко проектчета за продукти които трябваше от тук да почнат, имам и проекти изцяло свързани с БГ пазара, отделно получавам и не малко приходи от дейност свързана със строителният бранш. Например преди 1 година ми бяха ясни проекти за тази година, съответно какво ще получа от тях и т.н., акто и по предната ми бяха ясни за предната, в момента нищо свързано със строителството не е ясно, ако миналата година съм занел че ще има проекти за 2 млн от които ще имам Х риходи, тази година нямам никаква идея какво ще става, т.е. няма нито един проект още. Ако предположим че със нестроителните проекти всичко е наред, строителните все някак ще ги прежаля, но не е в това работата. Просто задаващата се криза опредлено ме интересува и определно виждам съвсем реални изражения.
|
| Пет Ное 14, 2008 9:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бг пазара или не... освен ако не правиш супер специализирана продукция... все тая, кризата ще вилнее навсякъде. Съдя по себе си - чорбаджия в Швейцария, медицинска техника, но вече се чуват приказки за оптимизиране на разходи, стягане на колани и пр. Болниците стягат бюджети, съкращават разходи. И това са държавни разходи за здраве в ЕС, дето уж никой не пести.
Е предполагам че няма да сме от най-пострадалите. Но не мисля че има някой който да е застрахован, освен ако не продава наркотици.
Днес слушам по радиото, някакво студентче в Германия дърдореше, че там криза нямало, народа пазарувал като луд за Коледа, всичко било ОК. И 2 часа по късно излезе новината, че Германия е официално в рецесия, Опел искат държавна помощ, а Сименс почват да съкращават персонал.
Яд ме е за едно - нашата пиклива държавица имаше доста изгодна позиция в началото на кризата. Ако някой от тъпунгерите горе беше проявил елементарна финансова култура можехме да се измъкнем достатъчно сухи. А както сме го подкарали - лошо, много лошо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 14, 2008 11:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Нещо не мога да те разбера какво ни е било изгодното в позицията?
|
| Съб Ное 15, 2008 12:47 pm |
|
 |
|
3aek
|
ей сега се върнах от електроника - мюнхен, тази година бе доста по-слабо като посетители и изложители
всички производители на чипове се оплакват че след септември продажбите са паднали значително заради намалялото производство
атмел дори нямаха щанд
най-интересни са азиатските, набутали ги бяха в една отдаличена палата, стотици фирми с по щандове два метра лице.
помня преди време като ги попиташ нещо и все почваха едни пазарлъци минималната поръчка да била поне 5 000-20 000 usd, сега всички казват - няма минимална поръчка, ако искаш поръчай една ролка пращаме
говорих с един стар доставчик на дисплеи от тайван, казва тази година обикаляме като луди всички изложби да намерим някой нов клиент, ето от октомври не съм се спрял - тайтек в тайпе, чина експо хонг конг, електроника мюнхен, другата седмица в чехия, после не знам къде и навсякъде виждам едни и същи хора разглеждат изложбите, 40% са им паднали продажбите тази година
и сме още в началото на кризата...
|
| Съб Ное 15, 2008 1:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не мога да рабера какво се оплаквате толкова. Все едно не сме преживели от 89-та до сега . То само и 96-97-ма ни стига за сравнение. Щяло да има спад с 0.2%. Голям праз. Не съм сигурен дали сме стигнали производството от преди 89-та година.... Спадът беше с десетки проценти, а сега 0.2% ли ще ни уплашат?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Ное 15, 2008 8:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то и ледников период сме преживели, ама не е в това въпроса. Тия 0.2% са някава смешка, само от началото на тази година мога да си заложа топките че спадът в ръста спрямо предната е не по малко от 10-15%, инвестициите от чужбина са много по малки, а догодина ще са още по малки, възможно е да става въпрос за разлика в пъти ... А ти на заплата ли си, или имаш твой бизнес, така според мен може да говори човек който е или ученик или студент, и всичко му е наготово. Аз лично 97 не я усетих никак даже, ях в казармата, на застава, ядях месо до повръщане защото имахем много прасета, едва ли обаче така са я усетили повечето хора ... Не виждам как човек който има някакъв бизнес може да говори така, е освен ако бизнеса му не е от тия които не се влияят от кризи, но моя не е такъв. Също и ако си на заплата, това да има увеличение на заплатата с по 20-30% на година вече може да е само илюзия, аз ще с еопитам да задържа подомно повишение при мене но това не е никак лесно. А сещаш ли се какво ще стане със всички стоки .... мотите могат да паднат, но неможеш да ядеш апартаменти нали ....
|
| Съб Ное 15, 2008 9:20 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Бе те тоя капитализъм бетер планова икономика го обърнаха - тая година спечелихме 1млн. ,догодина трябва да спечелим 1.04млн, по-догодина 1.1млн. И ако случайно печалбата падне до 0.5млн (не загуба,а печалба) всички ревват - аууу криза. Де да имахме и ние такива кризи тука. Не знам ако ги сполети нашата криза сигурно ще си помислят, че е дошъл "свършисвят". Тия с имотите в комбина с банките дето излъгаха хората да се набутат на супер надути цени, яко запушиха пазара. Сега хората вместо да пазаруват други стоки ще се чудят как да връщат заеми и така година-две докато инфлацията стопи дълговете. Ама няма лощо - просто ще почнат нещата да се продават на истинските им цени, докато след време не почне да се надува някой друг балон. Хората си плачат някой да им лапне паричките, стига да ги имат.
|
| Съб Ное 15, 2008 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тук при нас не беше точно подлъгване, всъщност никой никого не е лъгал. Вярно в курорти като банско може да се каже че има подлъгване, хората сакупували с надеждата да изкарат някой лев, обаче по софия и големите градове е нямало никакво лъгане от никой. Има строител който строи и продава за Х пари, има банка която е готова да дадетия Х пари, има и човек който е готов да вземе Х пари от банката и да ги даде на строителя за да получи това което той е построил. Ако беше въпрос за покупка с цел инвестиция най-умното е да се купув аот фирми които строят бързо, да купуваш на зелено, и в момента в който е готово да продаваш с около 20-30% печалба, разбира се част от тази печалба щеше да се губи покрай кредита, но печалба щеше да остава. Да но не, масово хората купуваха жилища в които да живеят, на всички е ясно че в големите градове с епреместиха много хора от по малките, София, Пловдив, Варна, Бургас привлякоха много хора от съотвените раьони, тези хора са без жилище и си правеха простат сметка, наема ми е 300 лв, ако купя апартамент ше плащам 400, да ама ще си е май, което всъщност е най-голямата заблуда  Така започна да се увеличава търсенето на апартаменти, съответно цените започнаха да се вдигат, това стимулира и строителите. По високите цени изкушиха тези които даваха под наем да започнат да продават а ако не продаваха вдигаха наемите. До тук не беше кой знае какъв проблем, 2004-2005 банките все още имаха доста строги критерии, не отпускаха така лесно заеми и цените малко или много се саморегулираха. Верно че в перода 2002 - 2005 цените в сфия скочиха страшно много, но основната причина беше търсенето от хора дошли от провинцията и чужденци. Но купуваха тези които наистина изкарваха добре, и много често тези от провинцията имаха пари в брой, те можеха да платят 30-50 % от стойността на имота, дали защото продаваха нещо по родните си места, или са имали събрани пари, или пък мама и татко са помогнали, няма значение. Лошото настъпи 2005 когато банките взеха да отпускат заеми на куцо и сакато, когато започнаха да се конкурират коя ще отпусне повече заеми и да измислят все по ненормални условия, като да не платиш нито лев предварително и да взееш апартамент. Това дори на пазара в САЩ беше невъзможно, там винаги има някава сума която трябва да се плати, верно че за да спечелят пари агентите светваха иначе тъпия американец че всъщност няма нужда да ги има тези пари, а може да ги вземе на заем от друга банка, и със също толкова светнати "лоан офицер" както ги наричат там уреждаха тези заеми. Но самият факт че тук банката ти дава без да си дал и еидн лев е странен. При заеми срещу ипотека основната защита на банката в случай че клиента не може да плати е че тя е дала по малко пари от стойността на ипотекираният имот. Да се разчита на постоянно растящите цени е тъпо, най-млако още от преди година ръста на цените доста се позабави.
Та соиред мен вина тук имат не само банките, те са виновни с това че искаха да спечелят, но в същото време и купувачите заслепени от постояно растящите заплати, правейки си някакви криви сметки без грам анализ на ситуацията, те са най-виновни от всички, и ако има , или по скоро когато дойде истинската криза, лично аз не бих дал и парче хляб на някой от тези та ако ще да умира от глад.
|
| Нед Ное 16, 2008 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе положението с банките не е толкова лошо в БГ. Поне сравнено с Америка, направо е розово.
От вътрешни хора в кредитните отдели знам, че в момента по-голяма част от банките са прекратили неофициално всякакво кредитиране по заповед на майките и са се отдали на депозтно натрупване. Единични банки отпускат кредити но при много стегнати и гарантирани условия.
Отделно, че нашите банки никога не са стигали до такава експозиция в ипотечни и потребителски кредити както западните банки. На практика колко и да си говорим за кредитен бум, средната частна задлъжнялост на българина е смешно малка сравнена с Америка, че и даже ЕС. Мисля че процента на ипотечните кредити не минаваше 20-25% при никоя банка, на практика ние нямаме "ипотечни банки" както в Америка.
Проблема е по - скоро в това, че банките в момента отказват всякакво финансиране. Ако отказваха само на строители и купувачи на жилища - ОК. Но те отказват кредитиране на всичко - селскостопанство, промишленост. А тези отрасли без кредитиране не могат да виреят.
Та проблема в БГ няма да са банките (както беше в УСА). Едва ли ще се стигно и до фалит на която и да е банка. Проблема е в реалната икономика, която и без това почти липсва, а сега съвсем ще се заталачи положението.
Всъщност не съм съвсем прав де - ако банките майки решат да спасяват преоритетно тях си за сметка на нашенските клонове... Орешарски вече им се примоли да не си прибират печалбата зад граница, а да се капитализират тука, но това са си търговски субекти и никой не може да им го забрани. В крайна сметка те сума ти време наливаха пари и ако сега решат да си ги изтеглят с все печалбите... тяхно право си е.
Иначе относно това - кой, кого бил подлъгал - никой не е заставял никого с пушка да взима кредит. Който го е взимал да е мислил. Аз лично познавам доста хора които са яко на кредит - но плащат си, реват и си плащат. Засега няма изгледи да фалират, ще им се види зор - но всеки да си прави сам сметката. Всеки има глава на раменете си, всеки сам си преценява ситуацията.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 16, 2008 1:07 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
То това е най-лошия сценарий. Реалния сектор, този който носи истински приходи - промишлеността, енергетиката, селското стопанство ще изпаднат в колапс поради липсата на кредитиране и инвестиции. На строителите им е лесно - замразяват готовите обекти и чакат по-добри времена или свалят цените до себестойност за да се отърват и да си върнат заемите. Замразява се и започнатото, но незавършено строителство при липса на финансиране. Но какво да правят тия от селското стопанство, на които им трябват свежи пари за да обработят земята и да засеят? А като не го направят, догодина ще закъса хранително-вкусовата промишленост поради липса на суровина. И ето ти верижна реакция - следват доставчиците на торове, търговията със селскостопански машини и сурова продукция и т.н.
|
| Нед Ное 16, 2008 1:26 pm |
|
|