Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Защо при земетръс GSM имат проблеми? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Защо при земетръс GSM имат проблеми?
Вчера е имало нещо, което почти не усетих, видях темата в Дир.бг, че доста хора са писали. Но бях озадачен, че някои споменават за проблеми в мрежите на GSM. Трусът не е бил толкова силен за да причини някакви физически щети, а дори от люлеене на клетките, което бих сравнил с духането на по-силен вятър, едва ли клетките биха отказали. Не познавам материята за да коментирам, но ми е интересно защо са се получили проблемите, те измислица ли са или реалност? :)

Нед Ное 16, 2008 1:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Защо при земетръс GSM имат проблеми?
Ники написа:
Вчера е имало нещо, което почти не усетих, видях темата в Дир.бг, че доста хора са писали. Но бях озадачен, че някои споменават за проблеми в мрежите на GSM. Трусът не е бил толкова силен за да причини някакви физически щети, а дори от люлеене на клетките, което бих сравнил с духането на по-силен вятър, едва ли клетките биха отказали. Не познавам материята за да коментирам, но ми е интересно защо са се получили проблемите, те измислица ли са или реалност? :)

Проблемите са реалност, но те се дължат на човешкия фактор, а не на технически неизправности. Обяснението е просто: след някакво събитие като земетресението всички започват да звънят на близките си за да разберат как са, на приятели и роднини в други населени места за да получат информация или просто за освобождаване от стреса. Клетките се претоварват и няма свободни слотове, които да поемат всички заявки. Това създава усещането за повреда или блокаж, но рядко в действителност е така.

Нед Ное 16, 2008 1:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А имат ли някаква система за изключване при вибрации? Макар че аз лично не виждам смисъл от подобно нещо - в крайна сметка те не са опасни, най-много ако падне да спре да работи.

Нед Ное 16, 2008 1:32 pm
Профил ICQ

Мнение 
Според мен нищо не им става .. просто хората се паникьосват.

Нед Ное 16, 2008 2:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То и по нова година GSM-ите ги няма никакви само че тогава нямането продължава чак до сутринта... :D

Нед Ное 16, 2008 7:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аз по това време си говорих по м-телта. след тръскането продължих поне още 15мин без някакви ритъмни нарушения.
по мое мнеие, ако се стигне до там да вземаш мерки при земетресение, вече ще е късно :D ама имам солидна школовка от япония

задръстването става от привършване на ресурс на оператора.
като правило никой вече не спазва отношението 1/10 на инсталиран към продаден капацитет, така че е ясно докъде води това.
единия от безжичните оператори (дет пак завършва не тел) няма дори централа в GSM смисъла, та нищо чудно всичко да се стутква.
също съм забелязал, че джелеза на различните производители се държат много различно при натоварване от 85% нагоре.
някои понасят дори претоварвание (>100%), което определено означава презастраховане от страна на производителя.
други производители пък (с думички като хуй и вай в имено) седят чудестно в ценовата си категория.
е, в нашта "економика" да не очаквате операторите да се арчат все за убави джелеза? не става въпрос за яхти все пак :wink:

Нед Ное 16, 2008 9:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]