Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Какви са ни очакванията за 2009 година 

Kаква очаквате да бъде за Вас 2009 година във финансово отношение спрямо 2008?
Анкетата свършва на Нед Дек 21, 2008 5:14 pm
Много по-добра 11%  11%  [ 5 ]
По-добра 11%  11%  [ 5 ]
Без съществени изменения 26%  26%  [ 12 ]
По-лоша 30%  30%  [ 14 ]
Много по-лоша 15%  15%  [ 7 ]
Не зная 7%  7%  [ 3 ]
Общо гласове : 46

Какви са ни очакванията за 2009 година 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аре сега го обърнахте на евроскептицизъм. ЕС ни е виновен за осраните гащи. Типичното Ганьовско изказване. Tова че ние сме прости - както управниците ни, така и целокупния народ - не ни е виновен ЕС.

Лупус относно програмата за Конкурентноспособност - незнам защо, но си мисля, че проблема е най-вече в ония мърши българските чиновници. Просто са толкова тъпи, некомпетенти и мързеливи, че не могат една програма да организират като хората. Поне аз доколкото съм се сблъсквал с еврофинансиране - винаги съм блокирал на ниво тая мърша - български чиновник.

Апропо, знаете ли, че ако въобще се усвояват въобще някакви пари от ЕС, то това е 90% осъществено през кадри свързани с ДПС. Доган има много добре подготвени чиновници. Естествено преоритетно работят за неговите интереси и отчасти на електората му. Къде е корупция, къде не е, но е е факт, че Догановите хора умеят да пишат правилно програми за еврофинансиране, а тъпите "български" чиновници не умеят нищо. Факт - неговите хора ги уличиха в крадене от фондовете, ама все пак са успяли да докопат парите. А нашите тъпанари - нищо. Сган.

Не ми харесва тоя евроскептицизъм дето се надига масово. Ако въобще нещо ме задържа тука, е факта че ни взеха все пак в ЕС. За мен това е единственото положително нещо което ни се случи в последните 10 години. Верно че е тъп социалиазъм, яка бюрокрация, ама го предпочитам пред угрозата да сме отвън. Мойта теза е че българина е достатъчно прост за да не може да вирее независимо, а пред съюз изток или запад - предпочитам запад. Най малкото сега мога да си щъкам свободно където ми е кеф из Европа. Мога да си организирам внос/износ с Европата без шибани митници. Ще преглътна спрения АЕЦ, ROHS директивите, правите краставици и пр. Ако ще излизаме (или ще ни изхвърлят) и аз излизам. :) Майната му, отдавна изпитвам сантимент само към земята, но не и към хората и държавата като цяло.

Съб Ное 22, 2008 11:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Погледнете една Гърция. ЕС я носи на гърба си вече 25 години. Строи им пътища, субсидира им портокалите и маслините, абе явно византийците знаят как да усвояват.

Тъпо ми е, че единствените парички дето лично съм намазал от еврофондове бяха докато бачках за гърци... Тук нямам и една стотинка да съм усвоил :-(
И почти не познавам някой от нашия бранш да е спечелил парички от проекти. Просто сме много тъпо племе...

Между другото гърците взеха много, ама много пари точно в нашия бизнес. Приказвал съм си с колеги и тя бяха учудени, че толкова много средтва получават точно в тая сфера а не да кажем туризъм. Значи те бяха гола вода в IT, електроники и прочие. И като почнаха програмите и финансирането просто нямаше кой да взема парите. Особено единия там който се занимаваше с писането на проекти постоянно търсеше за кого да напише проектче (май вземаше само 10%). В тоя кръг от фирмички там просто нямаше такава която да не беше намазала...
Но гърците може да са всякакви, обаче не крадяха всичко... срещу всеки проект се стараеха да има нещо насреща. Наистина използваха парите. Е Интраком примерно ако някой е ходил из сараите им, те си построиха направо едно малко градче. По мое време там бачкаха към 3000 инженера, половината от които не бяха гърци. Повечето с които се запознах там бяха австрийци, белгийци все западняри. То просто нямаше достатъчно кадърни гърци... Но Кокалис е тарикат, изпозлва парите, разви дейността си, а те точно за това ги дават парите европейците - да се развие нещо, а не да потънат вдън земя.

Както и да е... по темата аз викам да го погледнем от добрата страна - ще имаме време да направим доста от проектите дето сега все нямаме време... може би кадърни хора ще се намират по-лесно. Всяко зло за добро ;-)

Съб Ное 22, 2008 11:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> ...
> Но Кокалис е тарикат, изпозлва парите, разви дейността си, а те точно за това ги дават
> парите европейците - да се развие нещо, а не да потънат вдън земя.

Именно затова ги дават хората, и именно защото ги дават затова тия говеда тук
не пускат нито стотинка да влезе.
Развие ли се нещо, говедата си отиват по оборите и въобще нещата почват да
си отиват по местата - а тоя процес е наникъде в БГ.

И въобще не е до тъпотия или квото и да е на българите, само в тоя форум
вече съм регистрирал достатъчен брой хора годни да направят забележима
промяна към много по-добро за обществото.
Ако не ги държаха с вързани ръце и at a gunpoint, разбира се.
Но това е положението - гадовете държат пушките и знаят, че стига само
да мигнат и ще престане да бъде така.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Ное 23, 2008 12:39 am
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:

И въобще не е до тъпотия или квото и да е на българите

А бе не знам... китайците имат една поговорка "не подозирай лоша мисъл там, където всичко може да се обясни с глупост"
И то се обеснява прекрасно... не че индивидуално сме глупави, просто "колективният интелект" ни е колкото мозъка на гол охльов, та затова има да се влачим по корем...

Нед Ное 23, 2008 7:35 pm
Профил

Мнение 
Ами те тук почи никакви програми не са тръгнали, от тов акеото е тръгнало почтинищо не е стигнало до финансиране. Но за да не останат хората с грешни впечатления не малко пари се усвоиха от IT фирми по какви ли не проекти, някъде преди време бях постнал линка, сега не мога да го намеря, но тези пари обикновнно не се изпозлват по предназначение.
Аз имах подобна идея, но май се отказах, твърде голяма бюрокрация, и съдейки по познати които се опитват да го направят парите може и да ги вземеш, но когато вече не ти трябват.

Нед Ное 23, 2008 8:21 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
...И то се обеснява прекрасно... не че индивидуално сме глупави, просто "колективният интелект" ни е колкото мозъка на гол охльов, та затова има да се влачим по корем...

"Колективен интелект" е една добре звучаща безмислица, също като "гражданско общество", "политическа отговорност" и т.н. "демократични" термини, чието основно предназначение е безнаказано оправдание. В повечето случаи проблемите у нас идват от прекалено ниско самочувствие и самооценка най-вече на високо управленско ниво. Ниското самочувствие на един човек вреди само на него, но ниското самочувствие на управника вреди на цялата държава. Като се кланяш ниско ,все ще се намери някой който да те понатисне още по-надолу.
Иначе в администрацията ни хората са достатъчно умни и грамотни ,но са длъжни да спазват безумни закони и правилници и да търпят шефове-партидиоти. Някой скоро чел ли е български закон? Докато стигнеш до края вече си забравил за какво става дума. А като се знае ,че един закон води след себе си още една камара нормативи, укази, подзаконови актове , блатото става пълно.

Нед Ное 23, 2008 8:45 pm
Профил

Мнение 
Май дължа извинение на голите охлЮви....

Нед Ное 23, 2008 9:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
точно сега от някой в българия нищо не зависи, колкото и добре да са ти в къщи нещата, като всички около тебе са затънали няма как да бравиш бизнес само със себе си нали?

Прав си Заек, но визирах друго.

Пон Ное 24, 2008 10:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka, малко не си прав.При нас думите "политическа отговорност" не са съпроводени със нищо,по този начин си измиват ръцете.А ако имаме подобен инцидент като този с японския министър на земеделието http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=190362 нещата щяха да стоят по друг начин предполагам.Или ако имахме примерно разстрелян министър за корупция или държавна измяна :wink: Ама какво да се прави. Скотовете така са се окопали и направили закона,че са недосегаеми. И още нещо
Цитат:
Като се кланяш ниско ,все ще се намери някой който да те понатисне още по-надолу.
- нас не само ни натискат надолу,а като сме се навели ни го набутват и отзад.

Пон Ное 24, 2008 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Напротив Миро е абсолютно прав. Дежурното извинение на българина - "Ние сме умни, трудолюбиви, сърдечни хора, ама все лоши управници ни се падат", вече работи само за собствено успокоение.

20 години вече не успяваме да направим нищо смислено. Това има само едно обяснение - прост народ. Съжалявам че го казвам, но фактите го сочат категорично. Колективния ни интелект е на нивото на африканско племе. Т.е. малко повече от на гол охлюв, ама не много повече.

Иначе Ганьо все ще си намери оправдание за собствените неудачи - ако не са му политиците, то ще са циганите, евреите, руснаците, американците, ЕС (много актуално напоследък). Ако не намери виновен - и глобалното затопляне става за оправдание. Закона бил крив. Ами явно не сте чели евродирективи, затова българските закони ви се виждат лоши. Ама проблема не е в закона, а в това, че на Ганьо му е вроден инстинкта да го нарушава с оправданието че закона е лош.

Абе на крива ракета, космоса и пречи.

Пон Ное 24, 2008 2:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Напротив Миро е абсолютно прав. Дежурното извинение на българина - "Ние сме умни, трудолюбиви, сърдечни хора, ама все лоши управници ни се падат", вече работи само за собствено успокоение.

20 години вече не успяваме да направим нищо смислено. Това има само едно обяснение - прост народ.

Само едно обяснение, глупости. Че е прост народът прост е, ама той е прост и в развитите страни.
Управниците не ти се "падат", както ти казва пропагандата, на която очевидно си повярвал.
Контролът е в ръцете на все същите криминални типове - до един подлежащи на доживотен
за държавна измяна - в чиито ръце е бил от 1944 насам. Много промениха гласа на пропагандата
последните 20 години наистина, и много малко друго промениха.
Да псуваш другите около себе си в затвора е стандартно поведение, разбира се, кой не
е фрустриран. Но не те са ти виновни задето охраната е въоръжена и нищо не
можеш да и сториш.

Цитат:
Абе на крива ракета, космоса и пречи.

Типичен пример на *оргомна тъпотия* като поговорка, илюстрираща колко масово
е насадена мисълта - очевидно погрешна - че винаги сам си си виновен, ако не можеш да постигнеш целта си.
Тук сме свикнали да разбираме кое кога и защо не работи, не би трябвало толкова
лесно да се хващаме на подобни елементарни клишета, пуснати в обращение от хора далеч
по-тъпи от повечето ако не всички от нас - и адресирани към доста по-елементарна
аудитория.

Вто Ное 25, 2008 1:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И какво според теб е решението - да седнем в центъра на стаята, да хленчим тихо, че сме жертви и накрая да лапнем дулото на пистолета?

Точно пораженческото мислене - ами това е, нищо не може да се промени, работи в полза на ония там, тъмните сили. Защото така още повече ги олесняваш, всъщност на тях това им е идеята - да ти внушат, че от теб нищо не зависи. Така вечно ще си под контрола им, и няма да им се налага да се напъват за да те държат в кочината.

Това погледнато от твойта плоскост.

А аз изповядвам религията на Миро - няма зли гении които седят отзад и дърпат конците. Има едни малко по-хитри и лукави индивиди които ползват овчедушието и простотията на българина за да му държат главата в кочинката. Защото ако погледнеш реално - кой от тези отгоре може да бъде окачествен като "зъл гении" - Доган? Симеончо? Първанов? Лилов? Някакви генерали от ДС? Това са дребни селски тарикати, които просто са схванали някой елементарни особенности на българската народопсихология и успешно ги използват за манипулация. Нещо като мангали играещи си с минаващите по тротоара хора на "тука има - тука нема". Нищо повече.

И да аз продължавам да твърдя, че българина е виновен сам за съдбата си. И си заслужава всеки грам мизерия и неволя които му се струпват на главата. Даже са му малко.

Вто Ное 25, 2008 10:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
> И какво според теб е решението - да седнем в центъра на стаята, да хленчим тихо,
> че сме жертви и накрая да лапнем дулото на пистолета?

Къде точно ме регистрира да предлагам такова нещо.

> Точно пораженческото мислене - ами това е, нищо не може да се промени, работи в полза на ония там, тъмните сили.

Ами така е, прочети пак какво сме писали и виж кой от двамата казва, че нищо
не може да се промени.
Да подценяваш силата на врага си е една от най-големите услуги, които можеш
да му направиш. Точно това е една от главните цели на пропагандата им, да
убедят публиката колко слаби и глупави са. И двете са, но не толкова, колкото
е прието да се смята.

> А аз изповядвам религията на Миро - няма зли гении които седят отзад и дърпат конците.

Религията не работи, когато става дума за установяване на истината.
Земята не е плоска, колкото и упорито да ти го повтарят... фактите са други.
И в случая е така - и са очевидни, просто ти избираш да вярваш на по-гласовитите,
че е по-лесно.
Не ги улеснявай - така вярваш точно това, което искат да вярваш. Очевидно ако
искаш можеш да видиш, че е така.

> И да аз продължавам да твърдя, че българина е виновен сам за съдбата си.
> И си заслужава всеки грам мизерия и неволя които му се струпват на главата. Даже са му малко.

Да, колкото ти си виновен, че не владееш света и не си го променил към по-добро.
Че много от хората заслужават (далеч) повече мизерия, отколкото получават, си е чиста
истина - и е общовалидна за цяла Европа, че и Америка. И аз не харесвам
простотията и кво ли не из много от хората. Но те не са преки виновници за
това, което става; не те пишат законите, не те държат пушките. Те само
са индиферентната среда, в която гадовете виреят - и историята е видяла
подобно виреене къде ли не, няма нищо уникално в тукашната ситуация,
всички двуноги могат да бъдат превърнати в подходяща или неподходяща
среда, въпрос на контрол. Е, в момента тука са подходяща, разбира се - което
не прави работата по-лесна....

> Така вечно ще си под контрола им, и няма да им се налага да се напъват
> за да те държат в кочината.

Точно на мене да ми се говори за примирение е малко весело, нека стигнем
дотам останалите да покажат 10% от смелостта, която съм демонстрирал с изборите,
които съм правил през живота си и продължавам да правя, би било огромна промяна.
Инак с приказки да се обвиняват тия наоколо е най-лесно, всеки го прави.
Също не вреди, де, трябва да им се напомня, като се поуспят повечко.
И аз съм го правил - и вероятно пак ще го правя :-).

Вто Ное 25, 2008 11:48 am
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Типичен пример на *оргомна тъпотия* като поговорка, илюстрираща колко масово
е насадена мисълта - очевидно погрешна - че винаги сам си си виновен, ако не можеш да постигнеш целта си.
Тук сме свикнали да разбираме кое кога и защо не работи, не би трябвало толкова
лесно да се хващаме на подобни елементарни клишета, пуснати в обращение от хора далеч
по-тъпи от повечето ако не всички от нас - и адресирани към доста по-елементарна
аудитория.

Изобщо не е погрешно... В днешния свят, а и вчерашния свят винаги са оцелявали нациите, които са единни и които са силни. Нещата не се дават даром, те се вземат.
Ако като държава искаме нещо трябва да си го вземем. Тук винаги една по-силна нация може да ни прецака и да ни изпревари. Но истината е, че ние изобщо не си знаем интересити, винаги сме разделени и не правим абсолютно нищо. Возим се по едно течение и само се оплакваме че другите са виновни.
Не, първо трябва да репим накъде ще плуваме, да погребем дружно и едва тогава ще можем да се оплакваме, че течението е било твърде силно.

Мисля че всички които пишем тук сме живяли по чужбинско и би трябвало да знаем, че нещата в белите държави стоят по много различен начин. Верно навсякъде има корупция има полиция има мафия ако шеш, която се опитва да командва парада, но другите народи някак си успяват поне за елементарните неща да си кажат думата. Има си граница, която обикновения човек устоява и до нея не позволява да му се бъркат. Над тая граница вече го командват, но поне има неща които обикновения човек определя.

У нас проблемът е че няма такава граница. Ние сме склонни да приемем абсолютно всичко. Някой да си спомня нещо през последните 15-20г. политиците ни да са посикали нещо и народъ да е казал "НЕ!, това минава границата" ? Търпим ВСИЧКО абсолютно всичко - всякакви безобразия. И само мърморим под сурдинка без нищо да првим.
Някой беше казал за народа и за мършата....

Ще дам само два примера как е навън - първия какво стана с RWE. Излязаха 20-на еколози и казаха че тая немска компания няма да участва в Белене. Тропаха по общини, вдигнаха малко парлама и постигнаха своето. Другият пример е с Могилино - излезе филма на BBC и във форума им имаше поне 1000 възмутени англичани, като поне 100 от тях казваха че вече са написали гневни писма до най-различни техни власти с искане върху бъргаските институции да бъде оказан натиск. В случая англичаните това е особеното им че всичко правят с писма... ако има една дупка на пътя съответната община бива спамната от писма. Обиквено не им се налага да правят нещо повече и да излизат да лопат с тенджери и тигани по улиците, защото управляващите им обикновно вземат мерки навреме. Говоря за елементарните неща ествено, говоря че има граница между властта и народа.
Нородът не търпи управляващите ако те преминат тая граница. Естествено навсякъде има неща от другата страна на границата, за които управляващите си правят каквото си искат.

Това е демокрацията... народът да успее да си извоюва една мъничка територия от проблеми, за които той да има думата. Това никой не им го е дал на англичаните, швабите, франсетата че и дори гърците... Те сами са си го извоювали. И народът там си знае мястото и управляващите си знаят мястото. И двете страни имат някакво усещане за "границата" и никой не си отстъпва територията. Ето англичаните са го докарали дотам, че само с писма в повечето случаи гонят нарушителите, но това е плод на много години труд и бой. Управляващите слушат, защото са принудени, ако не отговорят на писмата се почва друг натиск още по-сериозен и чрез медии и чрез църкви и по всякакъв начин. Първоначално там врявата е вдигат шепа хора, но това са хора с авторитет и ако до следващите избори не им бъде запушена устата става страшно. Те затова и управляващите слушат за по-елементарните неща. А пък за другите и народът сам знае че трябва да си трае....

Докато у нас - просто няма граница. Ние като народ позволяваме абсолютно всичко на абсолютно всеки. Утре ако ни кажат че трябва да продадем майките си - ще ги продадем. И то не само че ще ги продадем, ами и ще ги доставим. И ще мърморим само само, че "наглите" са ни накарали да го направим....

Вто Ное 25, 2008 11:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
не знам дали имате спомен как през 97 имаше финансова криза в азия и как корейците които бяха пред банкрут тихо и кротко си оправиха къщичката и продължиха, понеже винаги са били в сянката на япония имат големи комплекси от това, но мотото им е "аз мога" и това им се набива в главите от малки
по телевизията имаше предаване и показваше разликата в манталитета на корейците спрямо другите нации - голям разлив на нефт в някакъв залив, по призив на медиите 1 милион души доброволно излизат на брега и почистват, хората са задружни пред трудностите и преодоляват собственото аз
как го виждате това да стане тук? тук всеки е индивидуалист и непукист за общото, после плюем резултата и чакаме някой друг да оправил нещата

Вто Ное 25, 2008 12:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща