Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Булгарски процесор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Булгарски процесор
Здравейте, строители на новото време!

Имам една идея, точно тук й е мястото, да разработим едно чисто българско процесорче / контролерче. Крайната цел на проекта не е комерсиална. По скоро за чесане на сърбежа, но ако някой предложи комерсиална реализация, това е добре дошло. Мисля като начало да започнем с формулиране на основните параметри на чудото - предназначение : сегмент от задачи; ядро : архитектура, разрядност, команди, адресации; периферия : какви модули да има и т.н.
Като следваща стъпка ще е детайлизирането на архитектурата, разработката на основните модули и прочие. В крайна сметка би трябвало да се получи нещо във вид на FPGA, което някак си работи.
Та за този проект бих се радвал да се съберем отбор дружина ентусиасти и да определим как да я къдрим нататък. Ако някой иска да се включи в екипа, да се обади!

Нед Май 15, 2005 7:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хммм ми ще стане, дори си е доста комерсиално, ако се направи добро ядро ...... лошото на FPGA-то е че не може да интегрираш аналогови опции но това не е болка за умиране .....

Нед Май 15, 2005 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz, какво и е безумното на тази идея...просто тряба да се събере един сериозен екип и ще стане работата...Онез американци да не са много по-умни от нас... Аз съм за, как да се включа?

Нед Май 15, 2005 7:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Безумното не е в техническите проблеми. Безумното е в крайния ефект от дейността - тук у нас това трудно ще добие вид, който може по някакъв начин да донесе финансови облаги на тези, които са го реализирали.
А за включването - мисля като се съберем достатъчно ентусиасти, да си назначим време кога да се срещнем в някой чат или в ICQ. Иначе най-добре е среща очи в очи, ама не ща да е в Русе.

Нед Май 15, 2005 7:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е, за срещата ще го измилсим...тъкмо от такава среща се прибрах преди малко... среща на НБС СЕТ (Национален Браншови Съюз Сервизи Електронна Техника)...А крайния ефект може да е доста на ниво, вида му ще дойде с времето.

Последна промяна Predator_MF на Нед Май 15, 2005 7:57 pm, променена общо 1 път

Нед Май 15, 2005 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами идеята не е чак толкова безумна, според мене. :) Даже и производството не е проблем - купуваш една яка партида програмируеми логики без маркировка отгоре и си печаташ квото искаш. :)
За ядро предлагам следното:
1. 32 битова RISC архитектура
2. вектори на прекъсванията
3. стек
4. хардуерен умножител, а защо не и делител :twisted:
5. 64 регистъра :twisted:
6. поне 4 програмируеми 32 битови таймера

Не съм сигурен, обаче, дали искам да е Харвард или Фон Нюман.
Относно периферията, имам една идея - самия процесор да е голо ядро, без нищо в него. Допълнително да се изобрети една системна, 32 битова шина, на която да се закача всичко останало. И допълнително да се разработи цяла гама от периферия - АЦП-та, ЦАП, USART, I2C, SPI, (тук следват всички други видове серийни интерфейси), памети най-различни и т.н. Като интерфейсните чипове може да включват комбинации от разни наща, трябва да има и един супер-чип, който да има всичко.
За да се привлече вниманието, може да се направи напълно безплатен софтуерен пакет за разработчици. Един C/C++ компилатор, клониран gcc и едно хубаво IDE ще са достатъчни.

Нед Май 15, 2005 7:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз съм за, така че бройте ме и мен. Пък ако ще и само с изпитите бири да си останем 8) .

Нед Май 15, 2005 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, аз го мислех нещо доста по-скромно. По-скримното
1. По-бързо ще се разработи
2. Ще има доста по-малко бъгове
3. Лесно ще се произвежда (ако)
4. Ще е по-евтино и ще има по-голямо търсене
За сравнение - един PIC с мижаво ядро се радва на доста по-голяма популярност от напр. доста по-яките ядра на Хитачи или Нешънал.
5. По-безпроблемно ще достига по-високи тактови честоти.
6. По-лесно ще се учи и ще има повече почитатели.
А за безплатните средства за разработка - тук съм съгласен.
И естествено, това ще е едно ядро с различни сетове от периферия (за в бъдеще). За сега да е едно ядро с периферии някакви.

Моите предпочитания са : фон Нойман, 16-битова командна дума, 8-битови данни, стек в RAM, повече регистри и повече методи за адресация, 20 - 30 базови команди, векторни прекъсвания, без хардуерен умножител/делител, повече RAM и някои екзотики като DMA и CPLD в ядрото.

Нед Май 15, 2005 8:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами то, да ти кажа, зависи от логиката, колкото събере - толкова. :)
Иначе проблема на фон Нойман е незащитеността на софтуера - това ще спъва много хора

Нед Май 15, 2005 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съгласен съм напълно с батето. Хем с по-простото ще натрупаме и опит (невярвам някой от нас досега да е разработвал процесори 8) ). Аз предпочитам като за начало да не е с външни шини и да има няколко UART-a/SPI-a. Пък после ша видим :) .

Нед Май 15, 2005 8:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ами то, да ти кажа, зависи от логиката, колкото събере - толкова. :)
Иначе проблема на фон Нойман е незащитеността на софтуера - това ще спъва много хора

То едно FPGA може да побере i80386, ама такова не ни трябва. По скоро нещо компактно, малко и скромно на ресурси - площ на кристала и консумирана мощност. Въпросът със защитата на софтуера също не стои така - има доста примери.

Нед Май 15, 2005 8:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хм .. бате .... абе не ти ли се струва по добре 16 битови данни .... а и хардуерниа умножител /делител .... добре звучи, а и в логиката не е трудно да се релизира ... естествено с 32 битов резултат за да е какт триабва ..... иначе другото е добре .....реално освен това което иска налогова част /компаратори, ADC/ всички останали модули могат да се разработят за FPGA-то ..... в момента има доста евтини вънни конвертори така че това ми се струва най-малкия проблем. А за възможностите на FpGA-то ... доста повече от 386 може да събере ...

Нед Май 15, 2005 8:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По всички въпроси ще има обсъждане, вкл по разрядността на данните. Аз съм стигнал до такава архитектура след като си направих една доста яка статистика каво и за какво се ползва. Един управляващ контролер рядко има нужда от дълга дума и сложни команди. RISC с 8-бита : това ще застряля почти всички задачи. По-дълги думи имат смисъл само при интензивни аритметики, ама това не е типична задача за микроконтролер.

Нед Май 15, 2005 8:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе бате .. редполагам си правил ПИД регулатори ......сега има случаи когато си требе да имаш малко повече скорост, тй смаия ПИД не е сложен, ама като го събереш с един кош неща, и ако трябва да е бърз ... като за позициониране на ИМ а не просто за температура или ниво ..... става с 8 бита но ..... 16 по добре ми звучат :) а и аз имам доста приложения дето им се налага да смятат, не лсожни сметки но пък са критични от към време ...

Нед Май 15, 2005 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм. Може.

Нед Май 15, 2005 9:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща