|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:17 am
Наблюдение на PC , автоматичен рестарт/пускане
| Автор |
Съобщение |
|
zomane
Ранг: Минаващ
|
 Наблюдение на PC , автоматичен рестарт/пускане
Здравейте.
Идеята ми е да направя нещо, което да следи 2 PC-та ако зависнат или спрат да ги рестартира/пуска.На пръв поглед изглежда простичко, но като нямаш никакъв опит нямаш и идея какво да търсиш и четеш.Аз си представям нещата така : един контролер, който да пуска пингове, не е задължително icmp такива, малко образно е казано, просто някакъв пакет през някакъв интерфейс на който да получава отговор, ако не получи такъв да ги рестартира или пуска. Спирането и пускането лесно на reset/shutdown бутона слагам реленца,които пък ще се управляват от оптрони закачени на контролера(аз такива ги мисля, но дали съм прав е друга тема) , но как да ги "пингвам", какъв интерфейс да ползвам ? Първата ми идея беше етернет(защото го познавам) ама май с него е по сложно от старна на контолера , сериен/паралелен също става, от страна на PC-то не е проблем да напиша демон на bash/perl, който да обслужва "пинговете" , та моля за някакви насоки какъв интерфейс да ползвам и какво да чета/търся из гугъл, че отначало се юрнах да търся за паралелен и контролер. но намирам или все програматори(то не че няма да ми трябва) или описания на паралелния, но не и как да имаме контролер с паралелен порт, който да си приказва с ПЦ . Също и какъв контролер да ползвам, защото нямам никакво понятие.Благодаря предварително за всяка помощ, пълен заек съм и всяко нещо ще ми е полезно.
П.П.
Целта на упражнението е за домашни нужди, т.е. мерака ми е някак сам до го сборя, не съм притиснат от време или срокове така че мога да си човъркам/ровя/чета неограничено, не ми трябва нещо готово да купувам искам да го сделам сам.
|
| Съб Ное 29, 2008 2:19 pm |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Наблюдение на PC , автоматичен рестарт/пускане
 |  |  |  | zomane написа: Здравейте. Идеята ми е да направя нещо, което да следи 2 PC-та ако зависнат или спрат да ги рестартира/пуска.На пръв поглед изглежда простичко, но като нямаш никакъв опит нямаш и идея какво да търсиш и четеш.Аз си представям нещата така : един контролер, който да пуска пингове, не е задължително icmp такива, малко образно е казано, просто някакъв пакет през някакъв интерфейс на който да получава отговор, ако не получи такъв да ги рестартира или пуска. Спирането и пускането лесно на reset/shutdown бутона слагам реленца,които пък ще се управляват от оптрони закачени на контролера(аз такива ги мисля, но дали съм прав е друга тема) , но как да ги "пингвам", какъв интерфейс да ползвам ? Първата ми идея беше етернет(защото го познавам) ама май с него е по сложно от старна на контолера , сериен/паралелен също става, от страна на PC-то не е проблем да напиша демон на bash/perl, който да обслужва "пинговете" , та моля за някакви насоки какъв интерфейс да ползвам и какво да чета/търся из гугъл, че отначало се юрнах да търся за паралелен и контролер. но намирам или все програматори(то не че няма да ми трябва) или описания на паралелния, но не и как да имаме контролер с паралелен порт, който да си приказва с ПЦ . Също и какъв контролер да ползвам, защото нямам никакво понятие.Благодаря предварително за всяка помощ, пълен заек съм и всяко нещо ще ми е полезно.
П.П. Целта на упражнението е за домашни нужди, т.е. мерака ми е някак сам до го сборя, не съм притиснат от време или срокове така че мога да си човъркам/ровя/чета неограничено, не ми трябва нещо готово да купувам искам да го сделам сам. |  |  |  |  |
Щом комповете са два и работят непрекъснато, не ти трябва чак контролер. Накарай ги всеки да пуска пингове към другия през определено време и ако не получи отговор, през реле да рестартира другия. За управление на релетата можеш да ползваш LPT портовете, ако са свободни. Няма да ти трябват и допълнителни връзки между тях, а ще ползваш излишните чифтове от LAN кабелите.
|
| Съб Ное 29, 2008 3:07 pm |
|
 |
|
zomane
|
Мислил съм го това и не е приложимо, даже и много симпатично софтуерче на буквално 20-30 реда бях намерил да управлява паралелния - ей го на в случай че на някой му е любопитно http://bigasterisk.com/projects/parallel ,но реално забиването почти не е проблем(чукам на дърво), предният който ми служеше за рутер забиваше, но той имаше хардуерен проблем, сега откакто съм го сменил проблеми със забиванния няма, проблема основно е при спиране на тока, UPS-а им праща shutdown те спират обаче няма как да тръгнат после.Единият няма опция в биос за always on, другият има, но реално и тя не може да сработи, защото ups-а ги спира когато му намалее критично батерията, но когато те спрат съответно остава без натоварване и с малкото останала батерия може да изкара доста време и като дойде тока този с опция в биос също не тръгва(защото реално не е оставал без напрежение), иначе отначало мислех той да се грижи да пусне другия, но при така описаната ситуация няма как да се случи и трябва да прибегна до нещо външно да я върши тая работа....Ех колко беше хубаво с XT машините, цъка си го човек като ламба  .
|
| Съб Ное 29, 2008 3:21 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Зелена с черна жичка не става ли?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Ное 29, 2008 4:14 pm |
|
 |
|
zomane
|
Не съм навътре с PC захранването, ти имаш впредвид, че ако сложа едно ЦК ключе м/у тях ще се държи като ключа на XT-тата ли ? Т.е. машината си работи и това си е свързано, когато тока дойде отново машината директно тръгва ? Защото ако е така ме устройва, ще сложа на буутлоудъра дълъг timeout примерно 5 минути така UPS-a ще ги спре и те веднага ще тръгнат да буутват отново, но докато са все още на ниво буутлоудър ще му свърши батерията и ще спрат, и после като дойде тока ще си тръгнат отново.
|
| Съб Ное 29, 2008 4:45 pm |
|
 |
|
ike
|
Дънната платка получава 5В stand-by напрежение. Така тя работи даже когато е изключена, но захранването е включено към мрежата. Като й цъкнеш копчето за включване окъсява PS-ON с маса, докато не дадеш shutdown когато прекъсва контакта. Най добре експериментирай и виж какво ще се получи.
|
| Съб Ное 29, 2008 4:53 pm |
|
 |
|
zomane
|
Като чета май това ще свърши чувна работа http://www.hardforum.com/archive/index. ... 78565.html
One thing about AT that ATX addressed was that the power switch was a mechanical power switch actually connected to the power supply itself. Flip the switch, it turns on, it turns off, nothing spectacular, no auto-shut down when you close Windows. This was called "hard" switching as it was a physical toggle. ATX power supplies, however, are turned on by an electric signal from the motherboard, which can also be addressed by software allowing auto shutdowns and startups. For this reason, the power switch is actually connected to the motherboard by the PS_ON you describe. There is no actual "switching", the switch is just a "momentary" switch that isn't toggled, but temporarily bridges those 2 pins when it is pressed, completing the circuit there and telling the mobo to send the signal to the power supply to turn on. After you let go, the switch goes back to its previous state of "not connecting" and not doing anything, hence the term "momentary" switch. Press it again, and it connects the circuit again and the mobo knows to tell the power supply to turn off. What does it tell you that the mobo is able to know to turn the power supply on even though it is off itself? There is only one explanation - it means there is always a small amount of current going through even when the system is off, so it is never really completely off. This is called "soft" power switching because physically, the power supply is constantly on, and you are using a "virtual" power switch that is really only sending electric signals to the motherboard and is not actually turning off power. There is often another switch on the power supply itself that physically turns it off so there is zero current running through the PC (best to do this when you got the case open fellas).
Т.е. NUT-а праща shutdown-a OS-а си спира процесите, размонтира дисковете и т.н., т.е. нормален shutdown само дето не може да изключи ПЦ-то ,батерията свършва и то си спира, след което идва тока ups-а тръгва и машините тръгват , дори не трябва да пипам bootloader-а . Ще го тествам в понеделник, из офиса има доста морално остарели ATX машини, които не са изхвърлени само, защото на колегата не му се занимава с документацията по бракуването.
|
| Съб Ное 29, 2008 5:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Вземи си RILO boards (Remote Insight Lights-Out boards) ...
|
| Съб Ное 29, 2008 5:05 pm |
|
 |
|
zomane
|
Това са домашните ми машини, а не някой високоотговорен сървър, не си струва да давам толкова пари, вярно ще получа всичко от което има нужда и доста отгоре, но просто е излишно.Аз искам някакво евтинко и просто решение като за моите нужди, пък и ще се забавлявам докато го правя и без това отдавна не съм хващал поялника, а и от доста време се каня да се запозная с контролерите, сега като имам конкретна задачка ще имам стимул да го направя.Вярно ще трябва да си купя/сглобя програматор и ще мине време докато реализирам нещо работещо , но инвестицията в него е нищожна в сравнение с rilo-то.
|
| Съб Ное 29, 2008 6:05 pm |
|
 |
|
3aek
|
мониторинг и рестарт за компютър в къщи?
|
| Съб Ное 29, 2008 6:52 pm |
|
 |
|
zomane
|
Какво странно има ? Държа винаги да си имам ssh до вкъщи, много пъти ми е било полезно, я да си взема някой скрипт или документация или дори музика, пък и ПЦ-то учавства в домашната автоматизация, линка към parcon (за контрол на паралелния), който дадох в началото ми трябваше за друга цел, а именно да спирам тока вкъщи с него, още когато си правих ремонт си предвидих контактори в таблото , на тях са закачени предпазителите за бойлера печката и голяма част от контактите(тези в които жена ми може да включи ютия) и управляващи кабели от таблото до ПЦ-то, за да мога да спирам част от тока(само пц-то, хладилника и осветлението нямат контактор) вкъщи където и да съм, защото един ден любимата ми заяви(все едно е нещо нормално) по телефона(гладила и излязла), че май била забравила ютията включена и няма да ви описвам с каква скорост съм се прибрал, добре че от офиса до нас е малко разстоянието и за щастие се оказа че само е си е мислела че е включена. Та тогава реших, че трябва за вбъдеще да няма такива изцепки. Ей тук http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html е схемата с конкретни стойности и елементи за тая цел, евала на хората за труда наистина полезно писание.
|
| Съб Ное 29, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Един приятел искаше да направим подобно нещичко (да следи дали не е забил компютъра). За целта щяхме да следим светодиода на HDDто. Ако спре да мига за 1 мин (примерно) значи е забил, и подаваш сигнал на бутона за reset. Мисля че се подава лог.0. Но това лесно може да се провери.
|
| Съб Ное 29, 2008 9:15 pm |
|
 |
|
ike
|
При рестарт паралелния порт действа като порт 80.
Тоест подава почти случайни комбинации на изхода.
Така не ти ли спира и пуска уредите няколко пъти в секунда при рестарт?
|
| Съб Ное 29, 2008 10:24 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 ?
За какъв компютър става на въпрос?
Може да си вземеш един евтин рутер и да му смениш флаша с Линукс, слагаш си скрипт да пуска пинг или да следи каквото и да е, има 20 порта на който може да подадеш сигнал като закачиш един транзистор с реле и си готов!
Другия вариант е не знам до колко по евтин ще е и колко време ще си загубиш е да си го направиш в контролер нещо като embeded OS да върши същото!
Иначе рутерчета бол и са евтини, но е добре да се ослушаш за такъв който става да му се смени флаша, дори може да си пуснеш и интернета да минава през него 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Ное 30, 2008 2:48 am |
|
 |
|
zomane
|
Рестарт се случва само ако UPS-a остане без батерия, а това е само когато няма ток повече от 9 минути(или колкото там издържи ups-a), а готварската печка, бойлера и прочее уреди не им е голям проблем, климатиците имат защита ако спре тока 3 минути след това не се пускат, а чакат дали няма да има ново прекъсване.Телевизора и усилвателя са на един бушон с ПЦ-то т.е. те нямат общо с контакторите.
Последна промяна zomane на Нед Ное 30, 2008 3:09 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 30, 2008 2:50 am |
|
|