Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Наблюдение на PC , автоматичен рестарт/пускане 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: ?
plameniv написа:
3aek написа:
мониторинг и рестарт за компютър в къщи?

За какъв компютър става на въпрос?
Може да си вземеш един евтин рутер и да му смениш флаша с Линукс, слагаш си скрипт да пуска пинг или да следи каквото и да е, има 20 порта на който може да подадеш сигнал като закачиш един транзистор с реле и си готов!
Другия вариант е не знам до колко по евтин ще е и колко време ще си загубиш е да си го направиш в контролер нещо като embeded OS да върши същото!
Иначе рутерчета бол и са евтини, но е добре да се ослушаш за такъв който става да му се смени флаша, дори може да си пуснеш и интернета да минава през него :)

Аз рутерче имам, служи да размята wireless за лаптопа на жена ми, не че не можеше да сложа една вwireless карта на ПЦ-то, но рутера и е подарък от една фирма с която работеше , та пари за него на се давани, а и съм му сложил openwrt, но той няма изведени интерфейси(освен етерентските) иначе знам, че си има сериен(то реално и етернета мога да ползвам), определено не е лоша идея да се обмисли .Интернета през него няма да пусна, просто ми е твърде неудобен и с малко памет, настоящото ПЦ, което ми служи за рутер освен че рутира два доставчика има и postgreSQL, nut, apache, denyhosts, ftp , просто си е пълноценна ОС и то slackware :) и ми е удобно да си правя каквото искам, на рутерчето се вбесих докато му напъхам в init-а един скрипт за forward, линукс е ама има разни криви неща в него, то е обяснимо все пак има малко памет и място, но определено не ми допада как е организирано.Иначе първата ми идея беше точно за контролер, който да ги наблюдава и да ги рестартира, аз не бързам тъй че времето не от значение и ще е забавно да уча нови неща.

Нед Ное 30, 2008 3:03 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Нещо го задълбахте, аз не разбирам, ама да попитам:
zomane, к'ъв е тоя UPS - мечта, бре? Щото мен при авария най ме е яд: изключвам комповете, батерия дал Господ, искам да си светя с икономична крушка или да слушам радио/ТВ обаче ш*баното UPS се изключва на 5мин. На всичко отгоре НЕ СЕ ВКЛЮЧВА като дойде тока.
А ако се намира някъде из планината...

Нед Ное 30, 2008 3:17 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Hm
zomane написа:
Аз рутерче имам, служи да размята wireless за лаптопа на жена ми, не че не можеше да сложа една вwireless карта на ПЦ-то, но рутера и е подарък от една фирма с която работеше , та пари за него на се давани, а и съм му сложил openwrt, но той няма изведени интерфейси(освен етерентските) иначе знам, че си има сериен(то реално и етернета мога да ползвам), определено не е лоша идея да се обмисли .Интернета през него няма да пусна, просто ми е твърде неудобен и с малко памет, настоящото ПЦ, което ми служи за рутер освен че рутира два доставчика има и postgreSQL, nut, apache, denyhosts, ftp , просто си е пълноценна ОС и то slackware :) и ми е удобно да си правя каквото искам, на рутерчето се вбесих докато му напъхам в init-а един скрипт за forward, линукс е ама има разни криви неща в него, то е обяснимо все пак има малко памет и място, но определено не ми допада как е организирано.Иначе първата ми идея беше точно за контролер, който да ги наблюдава и да ги рестартира, аз не бързам тъй че времето не от значение и ще е забавно да уча нови неща.

Ти си лесен в такъв случай, но найстина не са и изведени тия изводи , но пък не пречи да ползваш някой от изводите на светодиодите а не му трябват всички, на теб повече от 2-3 извода едва ли ще ти трябват. Сложи му и един акумулатор да не гасне, не консумира кой знае колко!
Правиш си скрипт да следи слак-а ти и други компове ако имаш с пинг или каквото и да е, ако не отговори му цъкваш ресета. За по сигурно си направи следене и на напрежението на мрежата пак на единия от тия изводи за светодиодите инициализираш го като вход и му подаваш от някакъв оптрон като дойде напрежение и да задържи 1-2 мин и чак тогава да включва.
Изобщо не е трудно да се вкара какъвто и да е скрипт там, ако имаш достъп по SSH качваш го в crontab записваш с "flash save" :wink:

bongo-bongo написа:
zomane, к'ъв е тоя UPS - мечта, бре? Щото мен при авария най ме е яд: изключвам комповете, батерия дал Господ, искам да си светя с икономична крушка или да слушам радио/ТВ обаче ш*баното UPS се изключва на 5мин. На всичко отгоре НЕ СЕ ВКЛЮЧВА като дойде тока.

Какви са тия UPS само 5 мин, кой знае каква сапунерка е. Земи си един свестен и му изведи кабели навън, сложи му една автомобилна батерия и ще кара поне час докато дойде тока :D
Ей тук при нас тока не спира и за секунда, гърми трещи вали съдира се там горе не трепва и лампата даже :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Ное 30, 2008 9:17 am
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:

Хич не е мечта даже inform guard 1200 VA - някакво турско творение, нямаше поддръжка в nut-а та един колега беше модифицирал малко powercom-ския драйвер и ползвам него, и сега си работи чудно .С 2 ПЦ-та и едно LCD при нормален load на машините натоварването на самия ups е ups.load: 28.0 +/-5 и кара около 8-10 минути , взех го за около 150 лева преди 2 години, новите им версии обаче са по смотани се оказва, из офиса има бая такива по десктоп машините и старите не правят проблеми . Старите са бели със светодиоди отпред, новите са черни с противно синьо светещ дисплей и за една и съща мощност са по-дребни от старите .

plameniv написа:
Ти си лесен в такъв случай, но найстина не са и изведени тия изводи , но пък не пречи да ползваш някой от изводите на светодиодите а не му трябват всички, на теб повече от 2-3 извода едва ли ще ти трябват. Сложи му и един акумулатор да не гасне, не консумира кой знае колко!
Правиш си скрипт да следи слак-а ти и други компове ако имаш с пинг или каквото и да е, ако не отговори му цъкваш ресета. За по сигурно си направи следене и на напрежението на мрежата пак на единия от тия изводи за светодиодите инициализираш го като вход и му подаваш от някакъв оптрон като дойде напрежение и да задържи 1-2 мин и чак тогава да включва.
Изобщо не е трудно да се вкара какъвто и да е скрипт там, ако имаш достъп по SSH качваш го в crontab записваш с "flash save" :wink:

Аз точно по ssh му го наливам, вярно е само два реда, но не е като на другите дистрота и това ме дразни иначе като го направиш си работи безгрижно.Ще видя как да му изкарам серийния, предпочитам него да го ползвам вместо светодиодите.

Нед Ное 30, 2008 12:36 pm
Профил

Мнение 
zomane написа:
Аз точно по ssh му го наливам, вярно е само два реда, но не е като на другите дистрота и това ме дразни иначе като го направиш си работи безгрижно.Ще видя как да му изкарам серийния, предпочитам него да го ползвам вместо светодиодите.

Ми и по него става, дори контролера има 2 сериини. Нали са 3 извода какво да му мислиш, аз от там си наливах на моя софта :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Ное 30, 2008 3:04 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Има измислен принцип за следене на компоти и рестартирането им - нарича се стражеви таймер. Даже на доста микроконтролери го има това като вградена функция, обаче то си е за самия микроконтролер.
Стражевия таймер е свързан с някакъв интерфейс на компота, според удобството и конкретната реализация. Софтуер от компота му подава сигнал, при който таймерът се нулира и започва да брои отначало. Ако се случи таймерът да изтече, той подава рестартиращ сигнал на компота. Така компютърът си осигурява нормална работа, като редовно рестартира таймера преди да е изтекъл. Ако забие, няма да може да го рестартира тогава таймерът рестартира компа.
За конкретна реализация можеш да си ползваш някакъв микроконтролер, който си брои време, вързан примерно на сериен порт - когато портът изплюе някаква дума, контролерът почва да брои отначало. Мисля, няма да е проблем да си кроннеш някакво скриптче, което да изкарва през серийния порт някаква дума на всяка минута да кажем ...
Като гъзария и екзотика, може да го направиш да следи и диода за захранването на компота, за да може да реши дали да подаде рестартиращ или пускащ сигнал. За още по-голяма гъзария, може и да го направиш да следи дали има ток в момента в електрическата мрежа, за да знае дали има смисъл да се опитва да пуска машината. Абе веднъж като ти падне микроконтролер в ръцете, бая неща могат да се навъдят. :twisted:
Все пак кажи накрая как си решил да го направиш. Успех!

Нед Дек 07, 2008 4:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2