|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не съм се знимавал с програмируеми логики и затова може и да ми е тъп въпроса но такъв процесор може ли да има собствена RAM и флаш или ще са във външни чипове?
Иначе и аз мога да се включа с тестване на изделието и други периферни деиности,за повече не мога,не съм се занимавал с програмируеми логики както казах.
|
| Нед Май 15, 2005 11:38 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това е въпрос на технология. Аз като краен резилтат го виждам като 1 - 2 - 3 чипа, функциониращи като контролер. Останалото са технически подробности 
|
| Пон Май 16, 2005 12:14 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
При един такъв проект, бих могъл да се включа към преработката на gcc, някаква развойна среда, системата от инструкции, ALU-то, но не и по периферията, шините и т.н, там си мисля че трябва да участвуват специалисти по микроелектроника. Ако обаче няма комерсиален ефект не си струва да се занимаваме, освен ако екипа не е от студенти. От време на време пускам ТОТО, ако спечеля, ще заделя безвъзмездно 10% за този проект.
Иначе в момента си мисля за много по-скромен проект: български PLC контролер, изграден на базата на PIC18F или MSP430 серията, кутия за DIN релса, няколко 24V цифрови входа, няколко цифрови изхода, програмируеми таймери, АЦП, ЦАП, вграден модем по V23, I2C, USART - 2 броя, захранване 50W, импулсно от 85V до 240V входно, евентуално USB и Ethernet. С хардуера и софтуера за чипа ще се справя, ама като си помисля, че ще трябва да се прави развойна среда и ми се при??ира ...
|
| Пон Май 16, 2005 7:28 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз имам разработен (и работещ) такъв PLC контролер: с PIC18F е, има и Ethernet и GPRS модем и всичко там дето го изброяваш. Ако искаш пиши развойната среда и сме готови  .
|
| Пон Май 16, 2005 9:14 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Колеги, защо трябва да се преоткрива PLC-то. Има достатъчно голямо разнообразие на модели и цени. Да се пробие в тази част на пазара, както и да се преборим с китайските фирми в този бранш мисля, че е немислимо. По интересно е да обменяме идеи и проложения за PLC. Разбира се това е лично мнение и не искам да обидя никого от колегите!
|
| Пон Май 16, 2005 10:13 am |
|
 |
|
tcsa35
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
Идеята на колегата за процесора е добра, аз също съм навит да се включа/разработка на компилатор среда е.т.ц./.
Но нека не преоткриваме колелото на ново, първо хвърлете
по един поглед тук: http://www.opencores.org/browse.cgi/by_category
пък после да дискутираме 
|
| Пон Май 16, 2005 10:22 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Интересни линкове, но темата е Булгарския професор...не китайски, не хамерикански, а БЪЛГАРСКИ. Та идеята на първо място е да докажем, че до някаква степен сме специалисти... Най малкото това ще бъде една тренировка преди влизането в EU 
|
| Пон Май 16, 2005 10:34 am |
|
 |
|
¶
|
Първите български процесори са направени отдавна, още по бай Тодорово време. Това че копират 1:1 Моторолски процесор не намалява тежеста на българските процесори, най-малкото че се произвеждаха тук, в Бугаристан. ( някой би ли опитал сега да направи аналог да речем на MSP430 ? ) . Имахме изградени традиции в производството на електронни елементи, но с лека ръка унищожихме всичко. Някой да знае българска фирма да произвежда чипове или да познава специалисти по микроелектроника работещи в Бугаристан ? Така че ентусиазма е хубаво нещо, но като се започне работата по един такъв проект ще окапят 90% от участниците още първата седмица, защото повечето сме "широки" специалисти. Апетита идва с яденето, това че има китайски и тайвански процесори е напълно резонно, та от години там е меката на електронната промишленост в световен мащаб. Ако нямаха толкова години опит в производство и крадене на технологии, надали щяха да могат и буфер да проектират.
Проблема не е в българските PLC-та, колкото в липсата на развойни среди, кой би си купил такова PLC ? За всеки влак си има пътници, познавам една БГ фирма, която продава в Британия, контролери на цената на 10-тина бутилки вино средна хубост ( на цени в Британия ), обаче продава стотици на месец. А конкуренцията на PLC-та е жестока, ами като се замислиш, то къде не е жестока конкуренцията ?
Някой да е виждал по магазините да се продават PLC-та, да речем на цени около 100 USD ? Май няма такива, най-евтините Siemens мисля, че бяха над 200 Euro. Има достатъчно приложения за евтини такива у-ва, най-вече в битовия сектор.
|
| Пон Май 16, 2005 11:01 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
баси якия сайт
Дърпаш си vhdl файловете и почваш да печаташ процесори.  Ех, не е като едно време. 
|
| Пон Май 16, 2005 11:07 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Напълно съм съгласен с pirev. Навремето правехме процесори. И не само процесори, но и доста периферни схеми. Самият аз съм започнал с МС6800 или СМ601 (бг-вариант) И най-откровено мога да кажа, че нашите схеми не остъпваха на оригиналите. Така, че българите са доказали, че могат. Въпросът е не само да се доказваш, заради самото доказване, ами да има и някаква полза от това.
Та затова казах, че е по-добре да се съсредоточим в приложенията на тези неща. А колкото до PLC-ата, има и евтини, които не остъпват на SIEMENS. Ако искате погледнете http://www.fatek.com/. Тайванците са направили нещо много добро, но го и пласират отлично. Документацията безплатна, софтуера безплатен(е не е кой знае какво, но работи), интерфейсите към PC ги дават как да се направят за тези, които не им се купува, цените без конкуренция. Е какво ти трябва по-вече?
|
| Пон Май 16, 2005 12:21 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Идеята на Батето е повече за престиж ... според мен поне, добре ще е всеизвестните БГ-девелопери да имат и роден контролер, аз съм за начинанието, но незнам къде да се включа  , може би като бета тестер за друго май не ми стига капацитета 
|
| Пон Май 16, 2005 12:32 pm |
|
 |
|
Lino
Ранг: Минаващ
|
Pirev:
"ще окапят 90% от участниците още първата седмица, защото повечето сме "широки" специалисти".
Хайде направи експеримент, напиши списък от тесни специалности
необходими според теб за такъв проект. Не е задължително всеки от обадилите се " аз съм добър в тази област " да участва( просто може да няма възможност).
Да видим колко позиции ще се покрият.
|
| Пон Май 16, 2005 12:54 pm |
|
 |
|
¶
|
Ми аз казах някъде по-горе от какво разбирам и къде мога да се включа в този проект. Тъй като не разбирам от микроелектроника, не мога да дам такъв списък. Ако ти разбираш давай, ще го вземем изпредвид в какво трябва да се квалифицираме.
|
| Пон Май 16, 2005 1:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
По принцип, Пирев е прав. Това е огромен проблем на българския манталитет по прицип - работи се на дребно, без мисли за нещо голямо и велико. От време на време възникват идеи, насочени към голямото и великото, като в началото на проекта има много участници. След това, обаче, ентусиазмът много бързо угасва и всеки се връща към ежедневните си дребни задачки, а проектът се разпада. На какво се дължи този бърз спад на ентусиазма - до сега не съм могъл да си го обясня.
|
| Пон Май 16, 2005 1:02 pm |
|
 |
|
¶
|
Според мен, провалянето на колективни проекти се дължи на това, че ние сме от нациите дето се опитваме да на#б#ем дявола още във въздуха.
|
| Пон Май 16, 2005 1:09 pm |
|
|