| Автор |
Съобщение |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
 С или Basic, каква е разликата?
Брей, много се чудя кой от двата езика да захвана  Досега съм дъвкал само асемблера, но виждам, че доста по бявно се работи с него . Прегледах десетки готови примери на двата езика (С и Basic) и почти не виждам разлика.
Може ли някой да ме упъти кои са истинските предимства на единия или другия език. Имат ли някакви съществени различия или е въпрос на лично предпочитание?
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Пон Дек 08, 2008 2:54 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: С или Basic, каква е разликата?
Малко питането ти е Абе имам една гайка с какъв ключ да я развия .. гайчен или тръбен.
Всичко е до навик .
|
| Пон Дек 08, 2008 3:25 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Коментирано е неведнъж. Накратко: Бейсик е език, създаден за обучение. Самото му име говори достатъчно. Изразните възможности на С са в пъти повече от тези на бейсика. Изобщо недей да се чудиш. Ако е контролери, С и асемблер нямат алтернатива
|
| Пон Дек 08, 2008 4:57 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Да, знам, че така звучи, но преди време имаше дискусии и някои доста върло отричаха Бейсика, че бил отживелица. А гледам, че доста се ползва, та затова зададох такъв въпрос. Добре, да го конкретизирам малко - има ли някакво предимство С пред Бейсик? Не знам защо, но Бейсика ми се струва по лесен.
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Пон Дек 08, 2008 4:58 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
-указатели
-union
-условно компилиране
-гъвкаво преобразуване на типове
-преносимост между платформи
.....
|
| Пон Дек 08, 2008 5:01 pm |
|
 |
|
rumen
|
Ако смяташ да се занимаваш с изкуствен интелект или да пишеш операционна система ще ти трябва С.
Ако искаш бързо и лесно да направиш нещо с контролер - Бейсика.
|
| Пон Дек 08, 2008 10:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Няма такова нещо че е по лесен, дори обратното, в еидн момент може да си скубеш тиквата що не може да се направи на С, случвало ми се е с една курсова работа кято трябваше да се прави на VB.
Когато започнах да се заниавам конкретно с пикове, първото което намерих беше бейсик компилатор, бейсика ми беше познат език, писла съм доста за правците едно време, реших че ще е ОК. Резултта е че много скоро го зарязох и си продължих на чист asm, а по късно започнах да пиша за тях на С. предиствата на С са страшно много, от сравнително еднакъв кода за различни палтформи, та дори и такива писани на CCS който е далеч от ANSI стандарта и си има особенности та . до където се сетиш, по горе са писани някои от предимствата. За C има и ткаив акомпилатори като тези на IAR които се разработват за почти всички популярни платформи, и имаш ако не 100% то почти толкова преносимост на кода, разбира се ако пишеш както трябва, въпреки че лично на мен IAR не ми допада, но пък Никола май му е голям фен, казват свикване трябвало.
|
| Пон Дек 08, 2008 10:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз много не съм съгласен как Кольо те третира, ама айде спри да дрънкаш глупости вече.
Най-показателно е да отвори човека един сайт за намиране на работа и да види колко хора с Бейсик търсят и колко със С.
И ако искаш пък да знаеш С-то едва ли е най-подходящия език за изкуствен интелект - така, че като не разбираш нещо не се напъвай да даваш съвети за него на другите  .
Напиши - "Аз мисля, че предимствата на Бейсик са тези и тези...", но недей да обелваш и дума за С-то, защото явно идея си нямаш от него  .
|
| Вто Дек 09, 2008 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
п.с. относно изкаването на Румен, ако иска може да проверим дали на базик става по лесно и бързо отколкото на С, без да позлвам стар сорс, мога да се обзаложа че ще съм по бърз, при все че последните 3 години съм написал не повече от 100 реда код, при все че както може да се забележи от постовете ми на 10 реда код ще имам най-малко 10 грешки от липсващи букви и сляти оператори ....
|
| Вто Дек 09, 2008 1:41 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Изобщо не се чуди - С!
Вероятността наистина да се ти се наложи използването на Бейсик е минимална.
|
| Вто Дек 09, 2008 11:17 am |
|
 |
|
rumen
|
"С или Basic, каква е разликата? "
Основната разлика е че Basic е направен да почнеш със него. 
|
| Вто Дек 09, 2008 12:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хахаха... почна се.  :):)
Чакайте да си отворя биричка и сядам да гледам екшъна.
А само да питам някой да знае кога ще дават пак "Микрочип vs Останалите" и "Microsoft vs Linux", че и тия два филма мноооого ме кефят.
 :):):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 09, 2008 12:32 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами нищо не пречи да почнеш от Бейсика. Така ще имаш възможност да провериш на практика дали си посредствен човек. Ако останеш на него работата е ясна. Самоубийството е някакъв изход тогава.  Следващия живот може да се родиш по истински човек а не демо версия  :):)
|
| Вто Дек 09, 2008 12:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Цецо, докато си пиеш биричката грабвай свирката - ти ще си рефер.
rumen и Никола могат да излизат на ринга.
Аз се оттеглям. Споделих мнение.
|
| Вто Дек 09, 2008 12:55 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
охх защо не сме 1935-1960...
Представям си някъде в Сибир..
Група интелектуалци да спорят за Ц и бейзик  ровейки с лопатите в заледената кал(да кажем някъде в началната отсечка на Байкало-амурската магистрала)....
И като дойде някой нов... да пита Ц или бейзик да захвана...
Главният надзирател да му каже: -"ти по-добре хвани моторната резачка, и от тук до хоризонта режи дървен материал  ,
а Ц-то или Бейзика за самоподготовка в бараките след като изгасят лампите  "
Имената лесно мога да ги извадя от контекста на форумната преписка
иначе съм съгласен с мнението на Никола (в ролята на главния надзирател  )
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Дек 09, 2008 1:07 pm |
|
|