| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
На темата MCU съм 100% самоук, така че нищо не схванах от това размитото, но аз преди време правих управление на нагревател за "казан", и използвах вече модерното огледало само че температурно, просто следя темп. през точно определен интервал (delta Temp/delta T) и от тази стойност ми зависи какъв ток ще подавам към нагревателя. Единственото което е важно е, че (delta Temp/delta T)>0 демек налага се винаги да нагрявам, щото иначе му се еб... м... на алгоритъма ми!
|
| Съб Окт 30, 2004 10:54 am |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Размитото май няма много общо с MCU, пък и с мойте обяснения, и аз няма да се ориентирам.  Основното е, че върши същата работа като ПИД, т.е. поддържа това което си му задал, дори да се опитваш да му пречиш.
Е да, няма как нагревателя да охлажда. Можем най-много да го изключим т.е. ток = 0. Това влиза в алгоритъма.
Заинтригува ме с модерното огледало. Какво представлява. Като разбереш колко е температурата как решаваш колко ток да отпуснеш? Някакъв линк?
Предполагам пак се използва грешката: т.е. грешка = желана_темп - текуща_темп.
При казаните с вода хватката е да настроиш параметрите на алгоритъма така, че да получиш енергоикономично управление. Печелиш 20-30% спестена енергия. Представи си какви са облагите, ако управляваш някой солиден казан на голям софийкси ТЕЦ.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Съб Окт 30, 2004 12:39 pm |
|
 |
|
Гроздан Грозев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 16, 2005 5:52 am Мнения: 47 Местоположение: Houston
|
абе остависе с тази анлиска терминология
Да неговориш за нелинеен много стъпален релеен регулатор?
|
| Нед Ное 27, 2005 4:39 am |
|
 |
|
joro
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
И аз попрочетох тук там по нещо и като гледам основната разлика на размитият контрол е , че не се разчита на една предавателна функция , а по-скоро бъркаш в една таблица и си вадиш функцийка в зависимост от сигнала(ите) на входа(вете). Първият пример който ми иде на ум за размито управление е лъскавите перални у магазина.
Последна промяна joro на Нед Дек 04, 2005 5:02 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Ное 28, 2005 12:35 am |
|
 |
|
Filo
|
Не можах да разбера Ползваш го това Аутомейшън студио заедно със Степ7 ли?
Изобщо ще ми е любопитно да го разгледам това Аутомейшън студио.
Ако го имаш ще ми спестиш търсенето.
Мерси.
|
| Пон Ное 28, 2005 11:39 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
в мулето го има това Automation Studio...
|
| Пон Ное 28, 2005 12:31 pm |
|
 |
|
Filo
|
С мулето докат го дочакам вече сигурно няма да е актуален тоя софтуер, ама все пак го заредих.
|
| Пон Ное 28, 2005 3:23 pm |
|
 |
|
Гроздан Грозев
Регистриран на: Сря Ное 16, 2005 5:52 am Мнения: 47 Местоположение: Houston
|
За да оценяваш теглото им ти трябва база за сравнение или ясно дефиниран оптимум ако говориш за системата. Прочетох повечето от англииските статий и коментара по тях но доколкото помня от лекцийте на пр. Пантевникъде не се използваше коментара fuzzy
защото според руската и българската номенклатура говорим за 3 различни типа системи работещи заедно.
Мисля че гледах наскоро хубава кнжка на Камен Велев "Адаптивни Системи" пробвах повечето от моделите през Матлаба и те работят доста добре.
|
| Чет Дек 01, 2005 4:19 am |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Дръпнах от мулето AUTOMATION.STUDIO.5.FULLY.CRACKED.ISO
Ако някой го иска да каже къде да му го уплоадна.
Ако може да е достъпно за всички - по-добре.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Пет Дек 09, 2005 3:47 pm |
|
 |
|
CALL-151
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 3:30 pm Мнения: 13 Местоположение: SOFIA
|
az si spomniam kak predi primerno 15-20 godini v spisanie NAUKA I TEHNIKA (onova zelenoto na BTA) pisese ce bila izmislena nekva si "razmita logika"! kak stela da urpavlava klimatici, pecki i t.n.
togava mu zvucese mnogo absurdno i nerazbiraemo. sega mi zvuci po sastia nacin... 
|
| Вто Дек 13, 2005 12:33 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
Някой поразгледа ли това automation studio ?? аз не успях да го поразгледам по подробно но тия дни мисля да му скоча на хелпа....
интересуваме доколко е съвместимо с Step7 и дали си струва да се занимава човек с него според занимавалите се ??
|
| Вто Дек 13, 2005 2:28 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Call-151 написа:
Може да звучи неразбираемо, но наистина работи, при това много добре. Ползвам размита логика за управление на малка пещ (диапазон 100-1200градуса целзий), в която температурните процеси са сравнително бързи и изключитлно зависещи от текущата температура. Регулатора постига отлични резултати като: постоянна скорост на нарастване на температурата (1-200градуса/мин. +/-1 градус/мин) , извеждане на зададена температура без пререгулиране (максимум 0.4 градуса) и подържане на температура с отклонение макс.+/-0.3 градуса. Преди това бях правил доста екперименти с ПИД, но неможах да постигна задоволителни резултати.
|
| Вто Дек 13, 2005 2:49 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Готовите решения са почти съвършени. Ето един пример за температрурен регулатор
http://www.iprocessmart.com/Omron/Omron_pdf/e5_k.pdf
Имаме паралено работещи самонастройващи се ПИД и размит регулатор.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Дек 15, 2005 4:01 pm |
|
|