Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
За българската ЕЛКА 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
bkulev написа:
Миро, че кой си е напълнил банковата сметка с бачкане :D . Аз поне не знам такъв.
де ше знаеш.

¶ написа:
Ако не ти харесва какво сме имали, твой си проблем.
кой е в америка ве плямпало? на думи си най-голям българин, а на дела подлагаш гъз на американците. верно ли вече сичките американци били рязани впрочем?

Вто Дек 09, 2008 8:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
кой е в америка ве плямпало? на думи си най-голям българин, а на дела подлагаш гъз на американците. верно ли вече сичките американци били рязани впрочем?

Ти май не можеш да си сдържиш нервите, а ? :D Давай го по-спокойно. Не помогна ли лимонадката :lol: ? Ех на батя изтърсачето бре, иска му се чеп, ама никой не ще да го сайбиса :D :D

Вто Дек 09, 2008 9:53 pm
Профил WWW

Мнение 
zaphod написа:

Я! Кой бил тук! :D

Гледам , че темата за зората на българаската електроника се е изродила в съставяне на диагноза. 8O
Има-няма диагноза, но комплекси има и @zaphod е достатъчно умен да ги дефинира. Букварите на Фройд могат да му помогнат.

Вто Дек 09, 2008 10:08 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение За ас Българите
Че иахме електроника имахме.Знае ли някой колко радиоприемника сме имали?А знаете ли от кога имаме телевизия?Аз видях за първи път телевизия в далечната 1963 година телевизор "опера" И да попитам Вие къде сте учили електроника и сте станали толкова добри,сигурно не в България или може би сте се пръкнали на този грешен свят научени,щото в България няма нищо добро хубаво.! И защо тотално отричате всичко?След като сте толкова "велики"Вие какво направихте,отговора е -ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! А колкото до това,че всички нации са долу горе с еднакви възможности това хич ама хич не е вярно,даже има разлика между половете в една нация,а ако не е тъка защо има отделно първенство по шахмат за мъже и за жени.Какво са дали негрите на света,освен мулати и метиси?Крайно време е да престанем да плюем собственната си страна и сами себе си,как да ни уважават другите,като ние сми не се уважаваме.Една държава ако няма самоуважение и дори извесна доза национализъм то нея май няма кой да я уважава.

Чет Дек 11, 2008 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тези дни баща ми ми направи неочакван подарък. :)
Тука съм качил няколко снимки. http://picasaweb.google.com/zdravkokd/160#
Централния чип предполагам е български. Както и останалите елементи. Не знам дали сме правили такива индикатори. Може би те са руски. На платката се мъдри едно 84 което е вероятно годината около която е проектиран/произведен този модел.
Заедно с нея баща ми ми подари и логаритмичната си линийка с която е смятал преди тази елка. :) 8)

Съб Фев 21, 2009 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
като ученик имах елка 135м.
струваше ... 135лв. ако някой си спомня, тогава това си беше една инженерна заплата.
на това сметало се учех на тригонометрични функции, логаритми и т.н.
беше супер за времето си. вършеше ми работа докъм 2-ри курс в меи-то.
обаче имаше недостатък - светодиодни индикатори...
предполагам, че са били на HP, защото ги виждам на много техни уреди от онова време.
на батерии арчеше като тогавашна волга. та бях направил едно захранване с кондензатори, резистор и стабилизатор.
стана интересно, когато поредния път го полях с кафе.

чипа е дялкан тук. къде е мислен - сигурно вече няма живи хора, които да го знаят от първа ръка.
но според мен е много вероятно да си е наш.

Съб Фев 21, 2009 5:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Тези дни баща ми ми направи неочакван подарък. :)
Тука съм качил няколко снимки. http://picasaweb.google.com/zdravkokd/160#
Централния чип предполагам е български. Както и останалите елементи. Не знам дали сме правили такива индикатори. Може би те са руски. На платката се мъдри едно 84 което е вероятно годината около която е проектиран/произведен този модел.
Заедно с нея баща ми ми подари и логаритмичната си линийка с която е смятал преди тази елка. :) 8)

Ето ти информация за чипа: http://www.iele.polsl.pl/elenota/CEMI/mc14005_7.pdf
Индикаторите са седемсегментни газоразрядни лампи. Не са руски, западняшки са, ама нямам спомен от къде ги внасяха. Сигурно ако се разровя из старите чарколяци ще измъкна някоя....

Съб Фев 21, 2009 8:58 pm
Профил WWW

Мнение 
Индикаторите може и да са немски, на тех би трябвало да пише. Някой ден като се врна в Шумен имам една подона нашенска и мога да проверя, но тези определено не са руски, поне аз не съм виждал такива точно. цвета е друг, а и балончето друго мяза.

Съб Фев 21, 2009 9:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дали да не вземем да си направим един музей на българската електроника? След десетина години сигурно вече няма да има кой да си спомня първите...

Съб Фев 21, 2009 11:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами Zdrav, попаднал си на "луксозен" вариант. Подобни неща бяха напълно побългарени с изключение на руските индикатори - ИВ-13, ИВ-17 или к'вото беше там. И аз доскоро имах подобни щуротии в БГ ама майка ми прави основен ремонт...

Нед Фев 22, 2009 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Дали да не вземем да си направим един музей на българската електроника?

Вече е направен:

> Национален Политехнически Музей

Цитат:
Колекцията изчислителна техника проследява развитието на техническите средства за пресмятане от най-простите, използвани от различните цивилизации в древността до персоналните компютри. Тук се включват прототипи на античните абаци, индианското “кипу”, разпространеният в българските земи “рабош”, дървените сметала, аритмометрите, механичните касови апарати от края на ХІХ век, механичните и електрически сметачни машини, първите български електронни калкулатори “Елка”, първите български персонални компютри “Правец”.

Нед Фев 22, 2009 4:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Идеята за музей е наистина добра, може би малко по-закъсняла. Хубаво би било да се спасят от унищожаване нашите, български изделия от соц времето, все пак това си е нашата история, за добро или за зло.

Нед Фев 22, 2009 10:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus да разбирам ли че централния чип е разработка на UNITRA и евентуално е само "издялкан" у нас. Не знам дали на снимките се забелязва, но като че ли надписа на чипа е бил зашкурен и после пренапечатан. Както и да е не смятам да навлизам в подробности, но тази ЕЛКА за мен има вече сантиментална стойност. Макар че е била в масово производство и всъщност едва ли е толкова уникална. Като дете имам спомени и за една доста по-голяма ЕЛКА(на размери де :)). С размери горе долу като стар лаптоп и с едни огромни цифри и копчета.
Индикаторите май наистина са руски. Не мога да им видя маркировката защото са така монтирани че трябва да им извия крачетата при което ме е шубе да не пукна стъклото. Но леко завъртях най-крайния и прочетох първите букви - ИВ.
Аз лично смятам да я запазя тази сметачна машинка за поколенията макар да не усещам в себе си колекционерска страст. Единствено може да добавя към колекцията някой "Правец-82" от ония в жълтата кутия. Пък след време внуците ако ги запазят може някой ден и да ги дадат в някоя музейна сбирка. Мисля че не е минало достатъчно време още. Светът стана по-динамичен и усещането е че е минала цяла епоха, а всъщност са минали само някакви си 20-30 години. Засега мисля че по-добрия вариант за съхранение е семейна реликва отколкото музеен експонат.

Нед Фев 22, 2009 3:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
първия ми осцилоскоп беше Н313. едвам виждаше 1MHz 8)
но с него ми светна пред очите (буквално)
като направя ралика със сегашната техника... не поколения, планети са се сменили.

и аз и имам спомен от една по-голяма от мен лЕЛКА :oops:

Нед Фев 22, 2009 8:43 pm
Профил

Мнение Re:
zaphod написа:

абсолютно всички. ти какво, да не мислиш че съм някво нещастно джаварче?

Можеш ли пак да публикуваш снимата на "Кадаифа"?

Сря Ное 07, 2012 3:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4