|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:00 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
много въпросчета на начинаещ
| Автор |
Съобщение |
|
spas92
Ранг: Минаващ
|
 много въпросчета на начинаещ
зд
та сега започвам да се занимавам с микроконтролери...
като за начало си помислих да си направя една мн проста схема
у нас ми се намират 2 7-сегментни диспля.. и си помислих че мога да си направя секундарник от тях - т.е. 01,02,03,,,,59,60 и после пак 01 и така.. - мисля че като за първи опити е добре
попрочетох доста литература и се насочих към PCI 16xx - там ги описваха така - предполагам че те има доста разновидности.
та въпросите ми са следните :
1. какъв микроконтролер трябва да си взема за да мога да оправляван 14-те сегмента
2. какъв трябва да е програматора
3. мисля че за всеки микро контролер производителя задаваше иструкций за неговото програмиране - за самата програма
- тази част ме плаши най-много - занимавал съм се с какволи не но сега вече на такова ниво не бях стъпвал
ако може някой стар вълк да помогне 
Последна промяна spas92 на Вто Дек 09, 2008 2:54 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Дек 08, 2008 11:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами какъвто и да вземеш гледай да е с повечко крачка, раничко ти е като за начало да се хвърляш на динамична индикация та ще трябва със статична да минеш. 16F877А според мен е ОК, имаш всякакъв хардуер който го има в тези серии, имаш достатчно крака и може да се учиш лесно. Според мен е по доре от 16F84, 628 или други от 6хх серията, най-вече заради повечето памет. Може да ти е съвсем малко по трудно да го подкараш, но невиждам основателна причина освен малко повечето регистри.
Като развойна среда започни с MPLAB, тегли се от сайта на микрочип, а за програмиране, може да почнеш със всичко, но аз бих те посъветвал един дебъгер, в комет ако се не лъжа има от тези на олимекс, не са скъпи, за начало само ще прогрмаираш през него но после ще може и да ддебъгваш, а като напреднеш лесно е го изпозлваш с CCS примерно.
|
| Вто Дек 09, 2008 1:36 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"оправляван"
"иструкций"
"у нас му се намират 2 7-сегментови дисплей"
"вапросите"
Нямам думи. В няма десет реда текст. Май ще трябва да повториш началните класове че тогава да мислиш за по сериозни неща.
Чудя се на акъла на Тони че си даде зор да ти отговаря.
|
| Вто Дек 09, 2008 12:45 pm |
|
 |
|
spas92
|
ок
ще внимавам повече ОБЕЩАВАМ
днес се поразходих из пазарджик да потърся от къде мога да си купя поне микроконтролера но ударих на камък - никаде
целият град обиколих и нищо
сигурно ще ми се наложи да си ги поръчам от някаде 
|
| Вто Дек 09, 2008 3:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"никаде"
"някаде"
В две изречения. И то внимавайки. Явно няма да те бъде.
Айде и един жокер да не се излагаш. Явно че сега си неграмотен но това все пак подлежи на корекция при добро желание.
Това трябва да ти помогне. На теб и на такива като теб.
http://bgoffice.sourceforge.net/mozilla/index.html
|
| Вто Дек 09, 2008 5:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
Спасе, смело мога да ти дам съвет - като обикаляш из Пазарджик, влез в накоя книжарница и си купи някоя по-дебела книга за четене. Ако ще и криминале да е за начало, стига да ти е интересно. И чети, чети... Много ще ти помогне за микроконтролерите. Сериозно!
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 09, 2008 10:18 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Добре де, явно че човека прави правописни грешки, но все пак основната задача на този форум е да помага на желаещите да се развиват в областа на микроконтролерите. Похвално е все пак, че опитва да се развива в някаква област, така че го поощрете малко.
Ето един линк от мен
http://www.mikroe.com/en/books/picbook/7_08chapter.htm
Най-важното е като започнеш първия си проект, да го завършиш до край, да проработи и да се накефиш. После нещата идват от самосебе си.
Успех!
|
| Вто Дек 09, 2008 11:02 pm |
|
 |
|
spas92
|
накрая един човек които ме разбира... то не случаино на класната по български имам 4
сега се порових из нета и гледах едни клипчета в youtube та искам да питам http://www.youtube.com/watch?v=CjKdLAUdoGA това с какъв софт го правят
|
| Сря Дек 10, 2008 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ники, има неща към които съм доста нетолерантен и се дразня, но правописа, първо че аз определено не съм човека който да прави забележки за правопис, верно повечето са от бързото минатискане по клавиатурата, но определено не съм сила в правописа, ща не ща съм го понаучил, най-вече защото някак не върви да пишеш сериозна оферта имаш повече правописни грешки от нулите в сумата. В това отношениеима чуство че съм си подобрил правописа на англииски повече от този на Български. Сигурно е млад, живота не го е принудил да научи правопис, а аз пък четейки не съм забелязал ни една от гршките му, предполагам не съм се задълочил да чета.
Нека се учи човека щом иска, аз мисля че на всеки който иска да се учи трябва да му се помага, пък какво ще излезе никой не знае.
Иначе и аз съм за да се спазва както граматиката така и правописа, акто и да се пише на кирилица.
п.с. софта е протеус, може да ти помогне, но първо по добре накарай единият сегмент да мига
|
| Сря Дек 10, 2008 12:18 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|