|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:06 am
С или Basic, каква е разликата?
| Автор |
Съобщение |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Ти наистина не правиш разлика между компилатор и библиотека, функция, "команда". Не те и нтересува дори:) Безмислено е изобщо да се коментира с теб, това е ясно. Ако изобщо някой ден си в състояние да осъзнаеш собствената си глупост, това ще е огромен прогрес за тебе  Силно се съмнявам, че всичките тези "команди", които ползваш са писани на Байсик. Има ли им сорс кода? Не дай си боже някой ден да ти са наложи да правиш нещо, което някой друг не е направил наготово за теб и да го няма като "команда" в Протона 
|
| Пет Дек 12, 2008 2:39 pm |
|
 |
|
rumen
|
И понеже завоя става към компилаторите ще ви кажа няколко думи и за Протона.
Мисля че ако Протона беше компилатор на С аз щях да пиша на С и всички щехтее да пишете на Протон.
Навремето Киров се оплакваше от всеки компилатор който хванеше единя бил бъгав другя бил труден за свикване.
Аз изрових Протона и му казах че съм доволен той отговори :
Че това не е ли Бейсик?
Аз:
Че какво като е Бейсик ?
и се почна спора С срещу Бейсик.
И така ето какво ми харесва в протона:
1. Много удобна първоначална инициализация. Отляво са регистрите като цъкнеш на него и ти генерира кода със съответните коментари.
2. Винаги ме гледаме в ръцете какво пиша. Щом напиша правилно командата веднага си сменя цвета , променливата взима големи или малки букви според случая. Напрактика синтактични грешки са изключени.
3. Не е бъгав!!!
4. Генерирания код по-нищо не отстъпва на генерирания код от всепризнатите С компилатори. Дори ги превъзхожда.
( Има цяла тема където сме ги сравнявали който иска да гледа)
5. Няма нужда от номер на редовете. Слагат се етикетчета където ще се правят преходи или където ти е кеф.
6. При логическа грешка казва точно къде е грешката а не да посочва следствията от нея!!!
7. Възможност за хардуерен дебъгер. ( Аз лично не съм го ползвал, пускал съм го видял съм че работи и толкова просто не съм фен натакива технологии но Протонаджиите във форума си твърдят че биел микрочипските дебъгери)
Твърдя че всичко това на едно място го няма никъде другаде.
Наздраве!
|
| Пет Дек 12, 2008 3:24 pm |
|
 |
|
rumen
|
Тогава се прави това което и ти ще направиш на С в този случай.
Четеш пдф-а на нещото и си пишеш кода кеф ти на асемблер и си го импортваш кеф ти на езика от високо ниво като подпрограма.
П.П.
Предлагам да се спрете с определението на кое е глупост и кое не е.
Най-малкото някой ще реши че максимата глупака мисли всички за глупаци е вярна.
А наздраве!
|
| Пет Дек 12, 2008 3:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Румене, въпреки че и аз пиша на протон все още, мога да ти кажа че всичките тия недостатъци на протона са си трън в г...а. Имам предвид : липсата на процедури и функции с вход и изход както е при другите езици от високо ниво, а не само С. Също така и указатели към функции и т.н.. Невъзможността за управление на паметта е ш....а работа - правил съм разни гимнастики за да подкарам простотията - пример : за 18-ка масив от 256 стойности ако не е разположен в една банка при по сложна програма с повечко прекъсвания и използване на 2/3 от паметта винаги едни и същи стойности не ги прочита от където трябва - играл съм си един ден докато открия проблема и да намествам променливи че масива да остане в една банка или слагам doomy променливи (то това си е и недостатък на чипа де). Богатството от функции го има навсякъде а пък освен математическите всички останали подлежат в общия случай на критика. Само че математическите ако си обърнал внимание са сорсовете на м-чип. Например функциите за ЛЦД са изключително тромави и груби. Повечето функции за работа със стрингове пък са супер неудобни. Липсата на конфигуриране пък ти излиза солено - трябва да гледаш *.PBP файла за да си напишеш конфигурация на фусовете, щото например в пиккит2 софта не може да се пипат и трябва да са компилирани предварително. Въобще мога да псоча достатъчно недостатъци. Не съм го оставил само защото имам вече готови написани неща и не е излязло нещо дето няма да става с протона, или по точно ще бъде много по-лесно да се пише на С. И още нещо - погледни компилатора на микроелектроника - там доста от липсите на протон ги няма. В смисъл има си и процедури/функции с вход/изход, и разни други благинки. А удобството на средата е на нивото на протона.
|
| Пет Дек 12, 2008 3:55 pm |
|
 |
|
rumen
|
Липсата на конфигуриране?
Значи в codde explorer горе в ляво ти е процесора изглежда като папка.
Цъкаш на + чето и ти излизат регистрите
Цъкаш на регистара примерно INTCON и ти излиза прозорец със описанието на фузовете.
Долу в новия прозорец има Generate and insert code at the current cursor position
За едно и също нещо ли говорим?
Ще черпиш ли?
П.П.
На микроелектрониката отначало много се зарадвах.
Но има бъгове и кода който генерира е отчайващ поне така беше преди година и половина.
LCD функциите на кой компилатор ти харесват? 
|
| Пет Дек 12, 2008 4:12 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Какво да говорим? Ти наистина смяташ функциите за част от компилатора, а?
Autocomplete и syntax highlight ги има във всяка нормална среда за разработка. Wizard-и за комфигуриране също. Хардуерния дебъг не го изтъквай като предимство изобщо. Без него закъде?
Абе, Румене... хайде сподели с нас някой от проектите си, моля. Кой от тях оценяваш като най-сложен? Като функционалност имам предвид. Да добием реална представа за чудото на Протона
P.S. Какви фюзове в intcon?  Какви 5 лв?
|
| Пет Дек 12, 2008 5:51 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@setoy, турците имат една приказка:"Белли, белли ким делли!" (Личи, личи кой е луд)
Тука форума почна да прилича на онези скечове на "НЛО" с Георги Мамалев, Велко Кънев и Антон Радичев. Седим си тука и си приказваме всеки за различни неща. Накрая всеки вади я краставичка, я бутилка с ракия, я тука три чашки и си казваме "Наздраве".
Айде "Наздраве!" и от мене.
Хората искат чалга, а не таксономизиране на езици от "високо ниво".
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Дек 12, 2008 7:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе Румене чак се чудя как може ли да си толкоз тъпо парче.
Хайде сподели какво сложно си правил с тоя протон че да ахнем и да ни затвориш устата веднъж завинаги. Може би правиш изследвания за ЦРУ и е секретно. Тогава няма да нахалстваме. Чухме че някакъв Български Изследовател проектирал с PIC управлението на новите американски стратегически ракети. Да не би да става дума за теб? То като се замисля доста ядрено ми звучи този PROTON. Сигурно има вградени команди за изстрелване на ракета,за детониране и т.н.
А ако има и вградена команда за самоунищожение на системата на която работи заедно с задкомпютърното устройство не се колебай. Използвай я. Това е най доброто което може да направиш за себе си  :):)
А сега сериозно. Или си седни на задника да се ограмотиш или просто спри да ръсиш тъпотиите си. Много се дразня на тъпанари и ако продължаваш да сееш простотия тук ще ми паднеш в ръцете и ще има да съжаляваш.
|
| Пет Дек 12, 2008 7:30 pm |
|
 |
|
rumen
|
Верно че съм правил илюстрации добре че ми напомнихте да ги изкарам:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... c&start=15
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... =lcd#30348
Обръщайте внимание на времента между постовете.
Наздраве!
|
| Пет Дек 12, 2008 8:10 pm |
|
 |
|
zaphod
|
добре, разбрахме че протона е велика среда, която има само един недостатък - езика под нея е бейсик.
|
| Пет Дек 12, 2008 8:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Значи продължаваш. Ще видя дали някой ден не може да помогна на съдбата да ни срещне.
А що се отнася за илюстрациите ти и в двата поста са те направили смешен но си толкова тъп че не го осъзнаваш даже.
|
| Пет Дек 12, 2008 9:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ех Румене, целия свят е крив а ти си прав, дай да видим как подкарваш USB и на каква скорост, в какъв режим и с колко код. Интересно би ми било и още нещо, твоите програми толкова ли са прости та за теб основната сложност в кода е управлението на дисплея или комуникацията по някой от портовете. Аз като се замисля, не че пиша някакви кой зане какви сложнотии, ама управлението на периферията ми е най-малия проблем и като цяло най-лесната и малка част от кодовете ....
Я кажи по колко променливи помни ако не предаваш стойности през функциите, щото там нямаш функции.
И за това което за теб са команди, това не са команди, това са си точно функции, библиотечни функции, може би предварително компилирани, или пък не, това че не ги инклудваш е друг въпрос.
|
| Пет Дек 12, 2008 10:45 pm |
|
 |
|
rumen
|
Що бе Тони защо трябва да съм прав или крив.
Неможе ли да си работя с ПИК, Протон и Протеус.
Не е ли странно че някой може да се дразни от този факт.
Освен това какъв ъкъл трябва да има човек за да мисли че може да ми дава тон в живота?
Наздраве казах ли?
|
| Пет Дек 12, 2008 11:31 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
"Неможе ли да си работя с ПИК, Протон и Протеус."
Може. И без това акъла ти стига само за толкова. Но да разправяш колко хубаво било да се програмира микропроцесор на BASIC в този форум няма да я бъде. Мигай си кротко в къщи с светодиодите и си кротувай.
То един куп хора ти обясняваха. Примери ти давахме. Компилирахме ти примерни сорсове....
И с глупостите си ме ядоса съвсем не на майтап и със сигурност ще се видим с теб 
|
| Пет Дек 12, 2008 11:54 pm |
|
 |
|
rumen
|
|
| Съб Дек 13, 2008 12:19 am |
|
|