Отговори на тема  [ 165 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Американската криза ... дали е американска. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
той долара не расте защото американската икономика става по-добре
ами защото европейската става по-зле, така че логика все още има
преди два дни имаше статия във financial times че ръководството на ККП решило леко да девалвира юана за да им се поразмърда експорта че намалял, е това не е икономическа логика според мен, ако юана стане световна валута всеки които се върже към нея ще зависи от някой конгрес на ККП :)

Пет Дек 12, 2008 8:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
е, европейската икономика си е европейска икономика, но долара се вдигна и спрямо другите валути. а това за юана ще е смела стъпка наистина, но китайците да си преценят дали са дорасли.

Пет Дек 12, 2008 9:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Долара се вдигаше. Минало време. От няколко дни пада. Изчака ме мръсника да си напоръчам коледните играчки... :( Но това са моментни движения.:)

Големия скок на долара преди 1 месец се обяснява с два факта:

1. Официално Европа и Япония нагазиха яко в кризата.
2. Много играчи на пазара, губейки изпадат в големи задължения (заради ливъриджа) които с падеж сега. Общо взето те са предимно играчи зад океана и им трябват долари за да си върнат задължнията. И разпродават всякакви активи в полза на долари. От което се повишава търсенето на долари - оттам и цената.
3. Незнам защо но все още битува (поне битуваше допреди месец), вярата , че американската икономика макар и страдаща е с най-стабилния фундамент. Може би заради активната игра на Фед се създаваше такова усещане. Та много световни капиталодържачи (предимно от азиатски и арабски произход), поради спада на суровините и акциите се принуждават да минат в кеш за да инкасират по-малко загуби. И поради това че не вярват в еврото и йената - пазаруваха долари.

Както казах все още много играчи смятат долара и американската икономика за нещата които имат най-здрава основа. Пък може и да са прави, времето ще покаже. Знам обаче че в момента ако си купиш американски държавни книжки - ще получиш лихва под 1% с падеж след 10г. :) Толкова високо е търсенето и толкова ниска възвращаемостта. Това показва, че много играчи са отчаяни и притиснати в ъгъла.

Апропо тая нощ отказаха на авто 3-ката държавна подкрепа. Това може да е много лошо, защото това са поне 1млн. застрашени работни места в целия свят (най-вече там де, но и в БГ даже). Това са фабрики, сервизи, дилари и огромно количество поддоставчици (вкл. такива от силиконовата индустрия). Да видим ще отпуши ли лавината.... То така преди време конгресмените се направиха на принципни и отказаха да отпуснат 700млрд. та потопиха индексите с 20тина процента и кандисаха накрая... вероятно и сега ще се принудят да направят още една крачка към светлия социализъм... но може вече да е късно...

Все си мислех че ще удържат упорито вълната до Коледа.... ама не успяха май...

Относно Китайците - аз лично очаквам да им се вгорчи живота сериозно още първата половина на 2009. Тъй като те са основно пройзводител за ЕС и САЩ, нещата там се движат с малко закъснение. Първо трябва сериозно да пострадат клиентите, да почнат да пестят пари и тогава идва тежкото и за Китай, Индия, Мексико и др. от Латинска Америка, които са напрактика едни огромни заводи за потребителите в САЩ и ЕС. Просто е въпрос на време - ето ако фалира 3ката, това значи, че 1млн. китайци правещи чипове за автоиндустрията отиват директно на улицата. Мексико и Бразилия също са голям поддоставчик за Детройт.

Единствения шанс на жълтите при такава ситуация е вътрешното потребление - там има огромен резерв, тия са адски много и бедни като цяло. Но пък то си противоречи с доктрината на ККП. Зер образовани и богати хора трудно се командват....

Пет Дек 12, 2008 10:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Най-голямото предимство на щатите бяха и все още са хората и желанието им и възможността да работят и да постигнат "aмериканската мечта". Тая мечта обикновено означава да стане човек безумно богат и известен. Ето един дядка, който я е постигнал:
http://dnes.dir.bg/2008/12/12/news3729118.html

Предимствата започват да се превръщата в недостатъци. Ако има сериозна и продължителна криза там много хора (не само емигранти) ще се изселят от там и положението ще стане неспасяемо. Системата започва да се самоизяжда, което е ставало и с другите империи. Тука обаче мащабите и последствията ще са покъртителни.

Европа закъса най-вече, зашото тукашните банки бяха изкупили към 50% от "новите финансови инструменти" - пакети лоши ипотечни кредити. Купили са нищото. Доларът се вдигна рязко, защото зад океана започнаха да си търсят хартийките. Сега липсата на задължения е най-добрата характеристика за предприятие, банка и домакинство. След наливането на стотици милиарди, които при безкасовите плащания не е необходимо и да се печатат, може да се очаква значителна инфлация не само в САЩ, но и в световен мащаб. След кратката дефлация ще започне по-продължителна и голяма инфлация. От това в САЩ имат полза - намаляват им се държавния и частните дългове. Нищо хубаво не ни чака и Пирев е прав - да си кътаме градинките. Зеленчуците за разлика от парите не могат да бъдат виртуални. :)

Пет Дек 12, 2008 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://pazari.dnevnik.bg/show/599469/ - светоизвестните икономисти пак се усраха в прогнозите си :D , въртят гъза като кючкини.

Пет Дек 12, 2008 2:52 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
http://pazari.dnevnik.bg/show/599469/ - светоизвестните икономисти пак се усраха в прогнозите си :D , въртят гъза като кючкини.

Какво те учудва? Икономиката винаги си е била Историческа наука - всички икономисти надълго и нашироко "научно" обясняват какво се е случило вчера, но халхабер си нямат какво ЩЕ се случи утре. :D

Цецо написа:
Апропо тая нощ отказаха на авто 3-ката държавна подкрепа. Това може да е много лошо,

По-добре за американците е да фалирват - ще ги изкупят японците и ще им правят по-хубави коли. Така ще могат да се съсредоточат върху танковете и ракетите си. Също като руснаците. :wink:

Пет Дек 12, 2008 9:31 pm
Профил

Мнение 
Мдаааа за мое нещастие пак почна да пада, а моя хамериканчо явно и него го друсна кризата бави ми плащането за последния експорт, хич нямам късмет с тоя долар, като беше нисък сменях долари, свъриха точно преди да почне да се качва та се наложи да купувам, сега неми преведоха на добри курс и акопродължи дапада пак ще съм прецакан на нисък курс .... шибан късмет..... ще запаля свещичка, няма да е лошо да си се върне на 1.5 :)

Пет Дек 12, 2008 10:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Мдаааа за мое нещастие пак почна да пада, а моя хамериканчо явно и него го друсна кризата бави ми плащането за последния експорт, хич нямам късмет с тоя долар, като беше нисък сменях долари, свъриха точно преди да почне да се качва та се наложи да купувам, сега неми преведоха на добри курс и акопродължи дапада пак ще съм прецакан на нисък курс .... шибан късмет..... ще запаля свещичка, няма да е лошо да си се върне на 1.5 :)

ToHu, и аз паля ама никой не ще да ме чуе :oops:

Пет Дек 12, 2008 11:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Ми дай да съгласуваме паленето, мое да постигнем резонанс в общата цел и долара да скокне точнов момента в който ни трябва, а а ко успеем аз имам идея какво даправим с това knowhow.

Пет Дек 12, 2008 11:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Тони от постът ти оставам с впечатление за хаос там.
При мен нещата се сгъбясват по-организирано. :)
Получих нов график за получаване на парите.
Притеснителното за мен е, не че ще се бавят парите, а че ще се увеличава делът на вътрешно фирмените проекти.
Добрата новина от това е че мениджъра се опитва да съхрани състава.
Лошата е че със сигурност няма да издържи безкрайно дълго време.
Освен това се увеличават проектите със ниска придадена стойност.
Увеличават се и броя на "мрънкалниците" дето незнаят точно какво искат.
Доскоро таях надежди че кризите в БГ и в УСА ще се разминат във времето.
Като ги гледам ще продължават да потъват според мен поне още 3-4 години.
А тук вече набираме скорост по надолнището и ще се укризим яко следващата година.

Пон Дек 15, 2008 1:57 pm
Профил

Мнение 
Ами проблема е в клиентите на моя клиент, той е почти в медицинската сфера, реано изделието се води медицинско, не малка част от клиентиет му са оптици с по една оптика, съответно явно те нещо са я закъсали може би, или просто им се бавят удобренията на кредитите, е знам. Ще видим, доста са оптимистични за другата година, дано да е така.

Пон Дек 15, 2008 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега Федовците като занулят (почти) лихвата....

Лошо става за всички дето имаме доларови постъпления под една или друга форма.

Вто Дек 16, 2008 12:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тя щото сега е мноогоо различна от нулата :D

Сря Дек 17, 2008 12:04 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе лошо е. Щото това вече ми мяза на отчаян ход. Ако съм прав и ако мярката не подейства кой знае колко... което е 99% сигурно.... иде лошо. Щото под 0 няма да как да я свалят и да искат. Дано не съм прав де, и финансовите мозъци във ФЕД са наясно какви ги дробят...

И дано Трише устиска на натиска и не се пусне по пързалката като федералния.... че

P.S. Е верно е ги гони пълно отчаяние - 0,25%, това си е чиста нула бе. Ако някой очаква плащане в долари... е честито... :(

Сря Дек 17, 2008 9:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Че защо лихвата да не може да е отрицателна ? Оставаш пари в банката и плащаш за съхранението им, че то и досега при мен е така, влагаш пари в банката, от време ти изпращат писмо, че ти удържали еди какви си пари за поддръжка на сметката и на края на годината като сумираш лихвата с тия удръжки се получава отрицателна сметката :D

Сря Дек 17, 2008 4:57 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 165 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща