ами не ми се е налагало да конвертирам протелски дизайни. не съм фен на протела, дори го нямам качен за гледане.
нямам идея докъде е стигнал новия алтиум, но горе-долу знам на какво е способен 99.
пък и честно казано, и ментора ми е достатъчен да ме държи на ръба на лудостта
за полигоните е възможно и да не ти ги показва (то и не знам какво имаш предвид под полигон). при тях има поне 20 вида особености, та е нормално да има разминаване в превода.
има купища атрибути (към компоненти, бъсове, нетове и т.н.), които ги виждат различни програми и понякога не се разбират дори помежду си.
няколко пъти се опитвах да взема схематичен чарк от протела, за да не чертая.
работи само с по-стари версии и резултата винаги е бил такъв, че си вкарвам чарка наново (направих си няколко скрипта, дето вземат ибис модела и правят грозен чарк)
частично неудовлетворението ми е и заради самия оригинален протелски чарк. в много случаи не ми харесват как изглеждат в самия протел. ама това си е лично мнение.
ментора отваря направо оркадски библиотеки без конверсия. нещата са горе-долу приемливи, поне в няколкото единични случая.
не знам каква ви е точно представата за прехвърляне на дизайни.
ако е да ръчкате нещо по старите - по-добре си запазете копие на протела и ръчкайте с него.
ако искате да стъпите на стар дизай и да редизайнете или да правите ново изделие - по-добре почнете отначало за всичко с ментора . но си оставете доста време за превключване от протел към ментор. удивително е колко неудобен е интерфейса. ръководствата, въпреки дебелината си, също са пълни с плява и (поне на мен) не влизат мазно в главата.
зависи и какво правите най-вече.
ментора има предимства при RF и контролирани дизайни. под контролирани разбирам - диференциални линии, точен импеданс, закъснения, дължини и т.н. все high-speed неща. цар е на акордеоните, дори при бъсове. разбира се, не замества микровълнов тул, но работи добре с импорт от ADS. ако ви е такъв случая, ще го обсъдим допълнително. иначе за цифрови дизайни докъм 500MHz нещата са по-лесни, но е добре да си вземете и симулатора, а не да си изсмуквате ограниченията от пръстите. ако искате да правите и аналогови симулации, ще го обсъждаме и него отделно.
ако правите кръгли платки (за снаряди примерно), работата в полярни координати вероятно ще ви хареса.
много от тестовете ги прави самия ментор, но се разбира чудесно с CAM.350 и в двете посоки. така че подецвания, къси при заливания на спойка-вълна и други такива луксове може да се гледат и в CAM-а, и ако той намери грешки се връщат в ментора. все пак си зависи от вашия процес на работа.
ако правите монтаж на кристали (примерно за BGA корпусиране) ментора май е връхта. е, аз тоз фучър не съм го ползвал (още).
IDF 3.0 импорт (за къстъм контур от 3D) и експорт към 3D работи относително забележително добре. при експорт може да ти експортне и дупките и пистите дори, че да си зяпаш какво се е получило. НО: (1) трябва ти външна програмка за наместване на моделите; (2) за прецизно моделиране трябва да имаш 3D модели на чарковете ти. ментор предпочитат да работят с pro-engineer, но става и с SW. спестява адски много време, особено ако имаш модел на кутията (което се предполага, ако вие си проектирате корпусите)
ако ползвате иглени тестери при серийното производство много от нещата с общо название DFT трябва да ви харесат.
и накрая: "ментор" и "просто" са оксиморони. не очаквайте прехода да е плавен и/или бърз. осигурете допълнително месец-два на планина за човека, който ще си блъска ментора по главата (или абонамент при психар). въпреки всичко, резултата е повече от добър (когато някой ден се случи). мисълта ми е, че ментора не е подходящ за прости платки (не ви интересуват импеданси, дължини, скорости и закъснения), и няма да правите платки с по 10 въртекс-про с по 1000 пина всеки и т.н. не че няма да станат и прости платки, но има и по-лесни, по-евтини и по-удобни решения.