Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
PIC18F67J11 и Atmega168 не се програмират? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение PIC18F67J11 и Atmega168 не се програмират?
За пика програмиран е няколко пъти и в един момент отказва да да се програмира, но процесора си работи на платката без видими проблеми. Програматора ICD2 работи нормално пише си всякакви други процесори но с този не става.

Отделно съм програмирал един чип Atmega168 няколко пъти, и понастоящем си работи, но програматора JTAG mkII не може да го програмира. Пиновете по които става програмирането се ползват в програмата и си работят нормално, т.е. нямам изгорени връзки.
Просто е минало някакво време, в което не съм променял програмата, всичко е било наред при последното писане в проца, и се почват някакви странни изненади.Друг чип от същата серия го програмирах със същата програма и фюсове, на същата платка на мястото на проблемния процесор, и след това си работи нормално и може да бъде програмиран.

Получава ли се някакво заключване, аз ли бъркам някъде?

Нед Дек 21, 2008 2:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
За AVR-a няма начин да се самозаключи пък и да се заключи ще можеш да го изтриеш. Вероятно е да си забранил ISP то или да си активирал Debug Wire интерфейса. Пробвай да се вържеш по DW. Да не би да си го дебъгвал и после да си го оставил с активиран DW. Ако DW е забранено и серииното програмиране също само с паралелно програмиране може да го изкараш от това състояние.

Нед Дек 21, 2008 7:04 pm
Профил

Мнение Re: PIC18F67J11 и Atmega168 не се програмират?
Ники написа:
... Пиновете по които става програмирането се ползват в програмата и си работят нормално, т.е. нямам изгорени връзки.

Провери пак пиновете - понякога изгаря само изходния драйвер, а входния си е ОК или обратно. Ако ги ползваш само за входове може да ти изглеждат здрави но да не са.

Нед Дек 21, 2008 7:07 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
За AVR-a няма начин да се самозаключи пък и да се заключи ще можеш да го изтриеш. Вероятно е да си забранил ISP то или да си активирал Debug Wire интерфейса. Пробвай да се вържеш по DW. Да не би да си го дебъгвал и после да си го оставил с активиран DW. Ако DW е забранено и серииното програмиране също само с паралелно програмиране може да го изкараш от това състояние.

Също си помислих че съм го оставил в дебъг режим, но след неколкократни несполучливи опити да вляза през DebugWIRE, явно не съм. Отделно ISP за тези процесори е забранено да се пипа в средата на АВР студиото, а и не съм опирал до панела с фюсовете, програмирал съм, и съм го оставил да работи на платката, сега ми се наложи да променя софтуера и ядец.

Цитат:
Провери пак пиновете - понякога изгаря само изходния драйвер, а входния си е ОК или обратно. Ако ги ползваш само за входове може да ти изглеждат здрави но да не са.

Ползвам пиновете за програмирене като изходи в софтуера, управлявам по SPI LCD и дисплея си работи нормално, т.е. няма как да е изгорял изходния буфер.

Нед Дек 21, 2008 11:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Странно. Не съм чувал за самопроизволно променяне на фусовете при AVR. Пробвай с по ниска честота на ISP-то. Трябва да е минимум 4 пъти по малка от тактовата на процесора за да работи стабилно.

Пон Дек 22, 2008 1:31 am
Профил

Мнение 
Странно е, но явно се случват и такива странни неща, проца atmega168 работи а не се пише.

В допълнение за проблема с PIC18F67J11 ще допълня, че програматора го разпознава като такъв, показва му версията, но не може да го записва. Случвало ли се е при някой от борещите пикове?

Пон Дек 22, 2008 5:43 pm
Профил

Мнение 
Имай в предвид ,че към един пин на контролера е закачена различна периферия и всяка си е отделна схема - нищо чудно да се е повредило нещо в модула за програмиране. Това което ти писах по-горе ми се е случвало на ПИК на пина за данните (PGD), резултата беше че пик-а си бачка но вече не мога да му вкарам нова програма. Може да си пипал нещо грубо с програматора или статично електричество,или слаб силикон, кой знае...? Зарязвай ги.

Вто Дек 23, 2008 1:21 am
Профил

Мнение 
За пика, ако наистина се е повредил някой блок от функционалността на някой пин, свързан с програмирането на процесора, програматора би ли прочел кода отговарящ на даден процесор и ревизията му, но да не успява да програмира процесора?

А относно тези два процесора, отписал съм ги. С въпросите си не целя да ги съживявам, а да си изясна дали тези проблеми са серийни или единични, за да знам за в бъдеще дали да ги ползвам!

В случая добивам негатовно мнение за 'J' серията на 18-ките, от всички пикове които съм ползвал, дори описани като жестоко бъгави, тоя е първия който се дъни с програмирането на чипа, иначе съм горил всякакви други, но сефте , да работи проца, а да не се програмира.

За атмегата няма четене на нищо от проца, нито програмиране, но тъй като скоро съм започнал да ги ползвам, нямам натрупана статистика за поведението им.

Вто Дек 23, 2008 1:51 am
Профил

Мнение 
Ники написа:
За пика, ако наистина се е повредил някой блок от функционалността на някой пин, свързан с програмирането на процесора, програматора би ли прочел кода отговарящ на даден процесор и ревизията му, но да не успява да програмира процесора?

Ами възможно е ,например ако е нещо по адресните шини. Мисля ,че кода на процесора е в съвсем различно адресно пространство от главния флаш. Може да не е повредата на самия пин а да е нещо вътре по силкона, но това са само догадки. Конфигуорда чете ли?

Вто Дек 23, 2008 2:03 am
Профил

Мнение 
Заключвал съм атмелски мцу-та по погрешка като при програмиране му задам външен тактов генератор..
"Отключването" е сравнително лесно - пускаш му външен тактов генератор докато е боцнато в програматора и спокойно си го препрограмираш.

Сря Дек 24, 2008 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нали платката му работи. Не може да е това

Сря Дек 24, 2008 12:57 am
Профил

Мнение 
Това че работи на платката не отхвърля на 100% възможността да е конфигуриран външен тактов генератор ;)

Та сега по конкретно - докато се мъчих да си подкарам 2х16 дисплейчето с мега8 ми се случи подобно нещо като при теб
- програмира се чипа, без програматора да каже че е бил неуспешно записан.. и така в рамките на няколко часа аз променям кода и уж го записвам в чипа.... в крайна сметка пуснах верификация, която естествено ми каза, че записа не е успешен. Дадох пълно изтриване на чипа и той отново можеше да се презаписва нормално.
Този проблем се появи след като чипа е бил презаписван повече от 50 пъти.

Чет Дек 25, 2008 6:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]