|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ами ако може и да се ползват компенсации (в ирландско уиски), ако цяла година нямаш махмурлук.........
нещо като премийка де.... 
|
| Нед Дек 21, 2008 1:55 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Колко от нас, биха се кандидатирали за независими народни представители, ако от това не произтича обвързване с някакви политически или други организации? И така да се опитаме реално да променим нещо, без само да си говорим по форуми и кръчми?
Аз бих 
_________________ LZ
|
| Нед Дек 21, 2008 6:48 pm |
|
 |
|
sthx
|
nickich, да не си попаднал в някоя перачница? Щото нашите мутри за препиране изплзваха софтуерни и дизайнерски фирми. Печабата им хич не ги интерисуваше.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Дек 21, 2008 6:52 pm |
|
 |
|
sthx
|
Имам си занимавака и не ми се занимава и не ми се занимава с междухорски проблеми. Но, само кажи и ще те подкрепим 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Дек 21, 2008 6:54 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Доста наивно от твоя страна.
По Конституция всички народни представители (не депутати) са ДЛЪЖНИ да са независими, обаче кой да ти чете в Парламента такива книжлета без гола кака на последната страница ? В сегашния си вид избирателния закон практически забранява "независимите" кандидати или по-точно им поставя такива условия ,че е невъзможно да бъдат избрани. За разлика от "зависимите" (сиреч - партийците) на които се предоставят всякакви благинки. Да не говорим ,че съвсем официално има и избирателна "бариера" - сиреч свободен е избора ама има бариера ?! Заради тая бариера на всички избори съвсем "законно" между 10-25% от избирателите бивът лъгани и гласът им се отнема в полза на големите тарикати. Ако я нямаше тази 4% бариера ,например, партията на Доганчо щеше да е треторазредна групичка в някое кьоше на НС. Но нали сме "демокрация" - ще слагаме бариери. Толкова за "свободния" избор на народа.
Всъщност класическата демокрация си е вид робовладелски строй , та може би нещата не са чак толкова нелогични.
|
| Нед Дек 21, 2008 7:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Много си е добра демокрацията. Просто не е пригодена за българи. Българите са спряли развитието си някъде около феодалния строй и оттам нагоре каквото и да пробват - не се получава.
Тъжно но факт - толкоз са ни възможностите явно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Дек 21, 2008 8:31 pm |
|
 |
|
lz
|
Ами не мисля, че съм наивен  Всичко за което пишеш ми е пределно ясно и всички виждаме, че е така. За това и зададох въпроса. Защото е много лесно да гледаме от страни и даваме оценки. Те за това дУпетатите не искат да променят избирателния закон. Моето твърдо убеждение е, че за да започне някаква промяна, първото нещо, което трябва да се направи и да се случи е пробив в сегашното статукво на възпроизвеждане на състава на парламента в голямата му част. Сега парламента не е народно представителство, а партийно представителство, разбирай представителство на разни групировки, които седят зад партийте. Не е нормално, тотално провалени политици да не излизат от там. За неработоспособността на сегашния избирателен закон говори и все по-ниската избирателна активност. Може да ме наричате наивник, но аз съм убеден, че в тази държава има качествени хора, които искат да допринесат с труда и енергията си за развитието и. Но тези хора, никога, най-малкото по морални причини няма да се забъркат с мафиотските организации, каквито са в момента партиите. И съм сигурен, че ако им се даде възможност да се обявят пред хората със своите идеи, хората ще ги подкрепят доста масово.
Е, надеждата умира последна
_________________ LZ
|
| Нед Дек 21, 2008 9:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
lz, ако станеш депутат ще правиш същото което правят депутатите. и аз преди да стана програмист плюех програмистите колко бъгав софтуер пишат, ама ей на, пиша същия бъгав софтуер
освен другото, депутатите са зле платени - вземат по-малко от квалифициран специалист в частния сектор, което ще рече че депутатството може да привлече само наивни идеалисти (като тебе), корумпирани тарикати или не особено интелигентни хора, за които 2к са много пари. на практика най-голямата вреда се докарва именно от първата група, макар че хуманистичната сган се опитва да обвини за това втората.
|
| Нед Дек 21, 2008 9:53 pm |
|
 |
|
lz
|
Поне човек ще има моралното успокоение, че е опитал да промени нещата, които не му харесват, ако това все още има значение.
Но ако масово хората не ги интересува и не си дават поне малко труд да правят нещо, нещата отиват много на зле. Ами, надявам се да не е така.
_________________ LZ
|
| Нед Дек 21, 2008 11:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
lz и ти мислиш фундаментално грешно. Изхождаш от позицията, че качественото управление е просто въпрос на качествени хора. Т.е. ако извадиш късмет и ги уцелиш - всичко е ОК.
За съжаление не е толкова просто. Добри политици априори несъществуват. Даже и да намериш идеалния, некорумпиран, честен, достатъчно подготвен и немеркантилен човек (вероятността да го откриеш е под 0,1%), то попаднал в средата която имаме в момента, той ще бъде покварен за отрицателно време. Или ще бъде изолиран от останалите, така, че да не може да свърши нищо.
И всичко това защото фундаментално мислим грешно. Виж как функционират развитите общества - там след избори нищо не се променя фундаментално. Защото изборите са най-маловажната част от мандата. В развитите държави, обществото е намерило начин да натиска политиците си след избори, така, че който и да е уцелил късмета нещата си вървят по що годе нормален начин.
Но българина е привърженик на тото-то. Вярва в късмета. Според него гражданското му задължение се изчерпва с това да гласува ( а повечето, даже и това не правят). И после да седи, гледа отстрани и псува, че пак е уцелил грешно. А шепа селски тарикати са схванали тази му особенност на простия българин и какво правят - на всеки 4 години му спретват едно шоу, българина скача и се пени като бясно куче, намразва и майка си и после кво.... е знаеш какво.
Е така не става. Даже вземи за пример въпроса от който тръгна темата - при подобни медийни/имиджови издънки на едно управление в една нормална държава, даже и тези които са гласували за това управление, щяха да му таковат мамата. А у нас - тия дето не понасяме червените - ще псуваме. Тия дето са гласували за тях ще кажат - ами лошо, ама наши са си момчетата, трябва да стискат властта. И така до следващите избори където пак ще пускаме тото-то.
Ама то - погледни го Ганьо как кола управлява, пък после чакай да мисли граждански:
http://news.ibox.bg/news/id_1204214881. На ден в БГ измират повече хора по пътищата, от колкото годишно мрат при военни мисии. Ама колко джабала вдигаме за вторите и как мълчаливо подминаваме първите. Въобще българина си е сиерджия, но за мозъчна дейност - не го търси.
Чалгата е пълна...
Само за едно се радвам - при толкоз слаба мозъчна дейност, добре че не сме с гореща кръв като гърците например... че тая смес би била наистина страшна... сигурно щяхме да се колим един друг като в Руанда.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Дек 22, 2008 10:54 am, променена общо 1 път
|
| Пон Дек 22, 2008 9:00 am |
|
 |
|
zaphod
|
а ти цецо идеализираш "развитите общества".
|
| Пон Дек 22, 2008 10:43 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пон Дек 22, 2008 12:21 pm |
|
 |
|
lz
|
Aми, прощавайте но предпочитам да съм си идеалист от колкото да махна с ръка и да кажа "Еми това е положението". Предпочитам, макар и според много да е наивно и фундаментално грешно, поне да опитам да направя нещо, колкото мога - толкова, вместо само да говорим колко е безнадеждно положението.
Нещата трябва от някъде да започнат да се променят, иначе за какво изобщо ги коментираме 
_________________ LZ
|
| Пон Дек 22, 2008 1:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
не си ме разбрал. Аз не съм казал, че нещата са екстра и няма нужда да се променят. Или пък че не могат да се променят. Просто начина по който ти и аз мислим, че това може да стане е коренно различен. Според теб трябва да се изберат читавите хора и после те ще свършат останалото. Според мен читави хора няма, а трябва наличния материал да бъдат пресиран да работи "читаво". Т.е. ти разчиташ на логото на фирмата, а аз на гаранциония срок 
|
| Пон Дек 22, 2008 4:01 pm |
|
 |
|
velio
|
Цецо, стига плю по българите. Всеки народ си заслужавал управниците. Я погледни колко от управниците са българи...
Дори премиера ни не е... Нито сегашния, нито предишния, нито по-предишния...
И Костов не е (за мен си е циганин).
А ти откога си започнал да ИЗБИРАШ управници? Аз лично не съм избрал нито един. Пускаш едно листче и партията казва кой ще управлява...
Изобщо какъв избор имаш, че да плюеш по избиращите?...
Общо взето на изборите се явяват бай Ганьо и Андрешко. Кой да избереш...
Ако сегашните управници са кофти, я кажи кой трябваше да спечели на последните избори за да са наред нещата?
ЕДИТ:
С това съм съгласен..
|
| Пон Дек 22, 2008 4:03 pm |
|
|