Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за честотен темп. сензор SMT16030M 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Я
Егати, имам напредък. :D На порта, на който беше закачен сензора, бях закачил и 3-те управляващи сигнала на LCD-то, както и бутона който стартира/спира логването. Преместих сигналите на LCD-то и нещата се стабилизираха значително. Но като натискам бутона просто ги виждам как се променят показанията (3-4 градуса надолу), като го отпусна се оправят. Явно процесора е нещо фалшив, или не правя нещо съвсем както трябва.
Най-много ме шокира това, че показването на 1 доп. ред на дисплея променя показанията с 1 десета. 8O Абсолютно съм сигурен в това, гледах го доста време.
Какво ли може да е?

Пон Дек 22, 2008 2:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...трошки... \:D/

Пон Дек 22, 2008 3:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кое бе?

Пон Дек 22, 2008 3:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
автомобилите... особено японските :yawinkle: датчици, климатроници, подгряване на седалки. глезотии.
комфортен вседеход [url]http://ru.wikipedia.org/wiki/ГАЗ-М72[/url]
победозавър http://www.gaz20.spb.ru/php/picopen.php?pic=/img/pobedozavr.jpg
:roll: тва беше офтопика.

по твоя върос.
дали няма още някъде датчик в купето и да се бърка? да не е двузонов или четизонов примерно климатроника.
аз имах такъв проблем на единия котарак - ту студени, ту топли вълни, сменяше си оборотите привидно без причина.
оказа се, че климатика е двузонов (отпред-отзад) и задния датчик беше корозирал.
ма не навлизах в детайли - хората се бориха цяла седмица с колата.

ако имаш духалки отзад, можеш ли на логера да сложиш няколко датчика и да мериш по купето температурата?

Пон Дек 22, 2008 4:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи както съм писал в темата, гледах климатика през диагностиката и датчика си му бачка перфектно. Проблема е, че показва, примерно, 21, но климатика е настроен на 24 и не ебава да взима мерки.
За това си направих температурния логър, да видя точно какво се случва във времето.

Пон Дек 22, 2008 5:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Рек, проблема винаги е в предмониторното устройство. Никой няма да продава датчик, който не работи като хората. Най-малкото, защото никой няма да го купува. Или имаш грешки по хардуера или по софтуера. Ако искаш да ти се помогне максимално пусни тук и схемата и програмата :D . А най-добре отиди си вземи един терморезистор, сложи си го на АЦП-то и по-просто от това няма как да стане 8) . А още по-добре - спри да си купуваш японски таралясници :D .

Пон Дек 22, 2008 6:33 pm
Профил

Мнение Мда
Реконструктор написа:
Значи както съм писал в темата, гледах климатика през диагностиката и датчика си му бачка перфектно. Проблема е, че показва, примерно, 21, но климатика е настроен на 24 и не ебава да взима мерки.
За това си направих температурния логър, да видя точно какво се случва във времето.

Абе в оня форум дето беше дал линк имаше много предположения защо така става. Имало някакъв маркуч дето често се откачал и не подавал въздух не разбрах само към или от тази кутиика дето се намира датчика. И като няма този циркулиращ въздух и датчика мери наоколо температурата и се шашка системата. Други споменават че радиото като печало и го нагрявало.
И какво казва твоя логер. Ама ти от същия ли термодатчик мериш. И би било добре да си стой там при запис на лога. По скоро мяза на хардуерен проблем. Откъм страна разположение, маркучи ..... не е електроника. Вземи я разчовъркай там.
Сигурно е на кофти място всичко ама аз така си оправях парното на моята А4, че и аз имах някакви хардуерни грижи с едни моторчета, германеца като ги сложил на криво място с кофти завинтване. Зора беше да го извадя едното сигурно 3ч съм разглабял да стигна до него за 2мин работа да му смениш спеклата грес :( :evil:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Дек 23, 2008 12:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Винаги, когато се засичат фронтове по дълга линия, става размазване в резултат на капацитета на проводниците и способността им да си променят потенциала в зависимост от външни полета. Това се оправя с филтриране - избор на честота на семплиране и период на статистика пропорционални на периода на най-бавните смущения.
Помага и минимизиране на изходното съпротивление на източника и съответно намаляване на входното от към приемника.
Но в случая проблема идва от захранването - за да се стабилизира, е нужен кондензатор поне 10 микро (танталов) запоен на краката на термометъра, защото генерирането на стабилен честотен сигнал с еднакви фронтове изисква значителна енергия.

Вто Дек 23, 2008 12:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Сложих як електролит на захранването и добавих двустепенно интегриране и нещата заспаха. :D Тая нощ ще го оставя да пренощува на балкона, да видим как ще се справи.

Съб Дек 27, 2008 12:10 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Извинявайте, че точно аз опреснявам темата ама нямам друга работа :)

К'во стана бе, Рек?

А защо филтъра/буферирането се слагат максимално близо до входа: по свързващата жица текат к'ви ли не смущения и ако няма нещо да ги отслаби още на входа все едно си пуснал кумчо вълчо при 7те козленца. Затова хората слагат резисторите близо до входната точка, дори и на масата слагат поне 10Ома, а при добре проектирана платка т.е. дебела маса в дървовидна структура местоположението на кондензатора не е критично.

Пет Яну 02, 2009 12:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2