| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Мда
Жиците баш на пика директно , пробвано и бачка 6+ , колко е консумацията на входа отсреща нали е нищожна загуби почти 0
Излишно си усложняваш живота така. Като искаш да е както си трябва сложи 2 чипа MAX232 с тях и до 100м няма да имаш грижи но пак ще си усложниш живота.
Без нищо е най добре. Сложи усукана двойка от мрежов кабел, 2 за захранване и 2 за данни. Пробвай и ще говорим пак. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Дек 23, 2008 1:04 am |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
Syrius-B, това е ясно. След първия омазан байт ще разбера че има колизия, нататък е ясно какво се прави.
Мога ли да пре*ба РС232 драйвера по тоя начин, все пак?
|
| Вто Дек 23, 2008 1:05 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Можеш, затова той не е подходящ
|
| Вто Дек 23, 2008 1:07 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Да питам : Към изхода (TX) на MAX232 ,колко входа(RX) на същия чип могат да се свържат? Имам у-во което изпраща данни към 2 други. Като е свързан само единия "получател" си е ОК ,ама като свържа и втория се шашкат сигналите 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Дек 23, 2008 12:17 pm |
|
 |
|
optron
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Вероятно ще се наложи да буферираш по някакъв начин, защото МАХ си прави необходимите напрежения с кондензаторни помпи, които уреждат напрежението, обаче откъм ток са зле. Другите ти две устройства пак с такъв чип ли са ? На какво разстояние са? Може би ще е по-добра идея да ги вържеш с ТТЛ-нива направо, вместо да ги прекарваш през МАХ...
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Вто Дек 23, 2008 1:17 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Второто е поне на 6-8 м , наблизо минават кабели за мотор 15-20 Kw с тиристорно у-е , мисля да сложа втори MAX като предавател , проца няма да има дерт да клати 2 чипа мисля.Чиповете (MAX232) са еднакви в 3-те у-ва.
|
| Вто Дек 23, 2008 11:39 pm |
|
 |
|
optron
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Абе тия 15-20 киловата там с тиристорно управление ме притесняват да ти кажа - може и да не е виновен чипа ... !? Тиристорите такъв шум правят в момента на комутация, че спектрографът прилепя линията в горната част на скалата ...
Екранирал ли си комуникационната линия ? При такава ситуация, мисля че диференциален линеен предавател и съответен приемник е най-подходящо решение ... Това с кабел с два проводника за данни и независимо екраниране.
Другия ваирант при такава шумна електрически среда е с фиброоптично влакно - при такова разстояние даже не ти трябват медия-конвертори... Тука в един магазин за осветление видях оптични влакна, дебели два милиметра - направо му забучваш светодиод и заспива.
Бе варианти много, просто си избери.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Сря Дек 24, 2008 12:24 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти накрая пак ще опреш до CAN или нещо подобно, ама щом искаш помъчи се първо. Аз например много обичам да гледам как софтуеристи се мъчат с хардуера  .
|
| Сря Дек 24, 2008 6:36 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Туй сериозно става ли ? И какви диоди,спектър какъв ли най безпроблемно минава през тия "светлинни жици"
Адаш, пишмян програмист съм,туй чудо CAN не е ми е познато. Разбрах ,че работи Джелязно . Умувах за 485 , ако 232 продължи да се шашка .
|
| Сря Дек 24, 2008 11:24 am |
|
 |
|
maker_1
Ранг: Минаващ
|
|
| Сря Дек 24, 2008 3:30 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
CAN е ОК - само че за "пишман програмист" може да се затрудни откъм софтуер - бод рейтове, фазови сегменти, идентификатори ...
Мисля, че LIN е баш за едножична комуникация, съответно има индустриални (автомобилни) драйвери.
Само че 15м с тия 15квт не ми се връзва никак с едножична комуникация - аз не бих рискувал. RS485 е евтиния и изпитан вариант за такива случаи, а и откъм контролера иска само един UART.
Или ако ще има само една тел между двамата, може да се тръгне на модулация - демодулация (модем), ама това си е за "фенове".
|
| Сря Дек 24, 2008 11:19 pm |
|
 |
|
tolstolob
|
Варианта с една жица за комуникация май отиде на майната си... Спрях се на най-икономичния и сравнително стабилен вариант за случая (така мисля) - RS485 драйвер, халф-дуплекс, две жици за сигнали и две захранване - демек ланаджийски кабел, барабар с RJ-тата в двата края. Сега остава въпроса дали да се тапи линията в краищата при тая относително ниска скорост (38400) и ако да с колко ома? Благодаря за офертите на всички 
|
| Вто Дек 30, 2008 12:26 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Ха
Какви омове те гонят, какво да затапваш?
Изобщо ги забрави омовете, връзвай директно без никакви затапвания че напрежението ще иде на 0V в крайщата 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Вто Дек 30, 2008 4:55 am |
|
 |
|
tolstolob
|
 Re: Ха
Не ме гонят никакви омове, така пише по книгите. Най-вероятно пак съм проспал нещо, че да задавам такива въпроси  Ако всичко ми беше ясно, нямаше да отварям тема.
|
| Вто Дек 30, 2008 10:55 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Ха
Виж ако беше коаксиален кабел айде разбирам или симетричен там целиш съгласуване и т.н. и ти трябват тези затапвания. Ама това е нужно за честоти от 50Мхз нагоре не си ли се замислял ?
За тези ниски честоти някакви си смешни килохерци, да му мислиш затапване че дори и траф не може да сложиш.
До сега да си го направил и забравил имаш 3 чаркулчета на кръс 
|
| Вто Дек 30, 2008 1:40 pm |
|
|