Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за USB харддисковете 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Въпрос за USB харддисковете
Как и кога се "паркират" и доколко е безопасно изключването им?
Въпросът е когато НЕ СА включени към компютър а към някой плеър с USB букса. В момента ползвам един стандартен за РС пъхнат в специализирана кутия със собствено захранване и се чудя дали не му правя лоша услуга като го изключвам за през нощта.
Освен това се чудя дали да не взема един малък за в колата или да си карам на флашки...

Сря Яну 07, 2009 6:24 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Бонго, диск не съм паркирал от времето на 10 мегабайта в ХТ-тата :D . А USB дисковете ми постоянно ги включвам/изключвам и вече 3 години са си ОК :) .

Сря Яну 07, 2009 7:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми всяко Хот-плъгъбъл устройство си има функция за гасене. На бозата става от иконката долу-вдясно. Ако диска има нужда от паркиране (в което сериозно се съмнявам), то той ще го направи тогава.

Сря Яну 07, 2009 9:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дали се паркират, гарират или какво правят дисковете не ги знам; но всички, които
съм виждал последните 15 години имат в себе си достатъчно кондензатори, та да
изетглят главите нанякъде при отпадане на захранването (и евентуално да допишат
един сектор, който са почнали).
Та няма какво да им се кахъриш толкова. Дали им е по-гот да работят непрекъснато
или да се гасят когато може не знам; ако лагерът на шпиндела няма проблем (както
сякаш е), непрекъснатата работа е по-добре (по-малко температурни цикли на цялото нещо,
главите си стоят във въздуха без да трият - инак при всяко спиране/развъртане
трият в диска - и по-малко удари от изтеглянето на главите и т.н.).
Но и едва ли ще ги палиш/гасиш повече от 2-3 пъти на ден средно, което си е
нищо.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 07, 2009 10:04 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
На всеки диск или флашка в Device Manager в пропъртитата има таб Policies. Флашките и външните дискове тръгват с избрана първата опция. Така че могат да се вадят без да се използва иконката долу вдясно.

Сря Яну 07, 2009 10:07 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
проблема при hot изключването не е в "паркирането" а дали write кеша (рама на писито и/или кеша на диска) е записан на диска ... т,е, вероятността за незаписани данни (а не задиране на главите ...)

да не говорим че таков нещо като "паркиране" няма .... от ... както бях на 20 :)

Сря Яну 07, 2009 10:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
хм, преди 10тина години като отворих един харддиск беше с "аналогово" паркиране - отпадне ли тока постоянен магнит издърпва главите извън плочата. дърпа ги и докато си бачка, но позициониращата система е по-силна.

Сря Яну 07, 2009 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
хм, преди 10тина години като отворих един харддиск беше с "аналогово" паркиране - отпадне ли тока постоянен магнит издърпва главите извън плочата. дърпа ги и докато си бачка, но позициониращата система е по-силна.

то за туй и няма вече "park.com", щото дисковете се грижат само за себеси :)
да не говорим че повечето от сегашните мобилни дискове имат и фреефал сензори, дори и при работа - при голямо ускорение си прибира кратунките на сигурно място :)

Сря Яну 07, 2009 11:58 am
Профил

Мнение 
освен с постоянен магнит, най разпространената система е чрез двигателя на шпиндела, инерцията генерира достатъчно ток за да прибере главите след опадане на захранването, а главите пък не излизат от паркинга без да се е развъртял шпиндела, така че няма опасност да останат непаркирани :) всичко това е решено преди повече от 15 години чак се учудвам че още се помнят тия времена :)

Сря Яну 07, 2009 3:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имах един лаптоп ТоШиба, кофти японска работа, скапа се 3 дни преди изтичането на гаранцията, изкарах го на паркинга пред къщи и му паркирах диска като минах с Хондата отгоре :-) Не се сетих да направя едно видео, как точно става паркирането :D

Сря Яну 07, 2009 5:15 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ама аз изрично казах, че НЕ става дума за включване в компютър а към елементарен плеър на USB входа за флашки.
Иначе правя разлика между "паркиране" и park.com. Просто се притеснявах да не би като дръпна "щепсела" главите да си останат върху данни а това със сигурност би ги повредило.

Мерси за акъла! Значи, както и да дръпна "щепсела" главите ще се издърпат преди да намалеят оборотите.

Чет Яну 08, 2009 1:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то дали е компютър или плеър или пък кокошарник - USB хоста трябва да отговаря на определени стандарти :) .

Чет Яну 08, 2009 2:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, бре Димитре, ама не. Аз проблем с USBто нямам. Просто ме е страх просто ей така да дръпна жицата на диск който дори за външен не е проектиран. Все още не са станали два за лев пък и стига ми и тази награда: форматиране, търсене на кофти сектори и нов подбор/запис на данните ако ги има все още. И още повече тръпки ме побиват като си помисля за малките които се захранват през USBто. Как да не се почеше по врата човек?

Чет Яну 08, 2009 4:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
OK, аз още не мога да разбера какъв ти е проблема, ама щом мислиш, че имаш проблем - дръж си диска постоянно включен :D . Обаче какво ще правиш като се наложи да спреш плеъра - идея си нямам. Или дръж и него включен, ама пък ако спрат тока :? ? Баси те станаха много неизвестни - я по-добре недей ползва никакви дискове, ами си купи една флашка 16 гигабайта например - имат нямат 20-30$ и си решаваш всичките проблеми :D .

Чет Яну 08, 2009 4:30 am
Профил

Мнение Хихи
bongo-bongo написа:
Да, бре Димитре, ама не. Аз проблем с USBто нямам. Просто ме е страх просто ей така да дръпна жицата на диск който дори за външен не е проектиран. Все още не са станали два за лев пък и стига ми и тази награда: форматиране, търсене на кофти сектори и нов подбор/запис на данните ако ги има все още. И още повече тръпки ме побиват като си помисля за малките които се захранват през USBто. Как да не се почеше по врата човек?

Като те е страх от мечки не влизай в гората. Такова животно отдавна е изчезнало непаркирал хард диск.
Всички дискове си имат силен магнит който за някакви части от секундата връща главите. Единственото условие да не омажеш пейзажа е да не го изтървеш на плочките че тогава 100% ще заорат в нивата и с чиста съвет може да го изхвърлиш в коша :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Яну 08, 2009 12:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща