Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
CE ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение CE ?
някой има ли опит с вадене на CE сертификат ?

интересува ме кой издава сертификата, за колко време и ... колко пари (общите приказки и аз ги знам:))

става въпрос за "декларация" !

Сря Яну 07, 2009 1:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За какво изделие (какъв тип) иде реч. Има голяма разлика....

Сря Яну 07, 2009 2:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
декларацията си я пишеш ти.
декларираш, че съответстваш на приложимите стандарти и подписваш.

ако си съвестен, би трябвало да имаш протоколи за горното.
обаче преди да се изпъчиш да те мерят, трябва да си почти сигурен, че ще минеш, щото кинтите са яки.
тва му се вика пред-сертификационно мерене.

ако някой някога някъде те фане в изцепка, вината си е твоя (невярна декларация+глобите за съответното несъответствие)
което донякъде е добре при нашта разтеглива съдебна система.
все пак не ми е съвсем ясно кой за какво би могъл да те съди. и къде...

за доста типове изделия обаче декларацията трябва да се "завери" от независима лаболатория. викат му оценка на съответствието.
те също мерят (ако има какво) и ти водят проследимо досие, разбира се срещу още повече кинти.

под цялата планина от глупости е хубаво да имаш и сертификат за внедрена система 900х (пак кинти).
всичко е навързано. ако си по 9000, трябва и всички твои доставчици да са (още повече кинти).

в крайна сметка няма никаква гаранция, че продукта ще е читав или няма да утрепе някого.
всички хартии са за връзване на гащи и за правене на кинти (не от тебе).

Сря Яну 07, 2009 3:33 pm
Профил

Мнение 
Зависи какво е изделието и къде ще се продава най-вече. Никъде в Европа не гледат добре на наши сертификати.
По принцип СЕ знак може да сложи всеки който има внедрено ISO9001 тогава се предполага, че той има цялата документация архивирана и направени всички измервания в съответни лаборатории. Самата фирма си прави декларация за съответствие и шефа се подписва отдолу....

Сря Яну 07, 2009 3:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
По принцип СЕ знак може да сложи всеки който има внедрено ISO9001

абсолютно погрешно, CE за електронните изделия предимно следи за EMC електромагнитна съвместимост, т.е. дали излъчваш в допустимите норми и не смущаваш друго оборудване, това няма нищо общо с контрола на качеството който се третира от ISO9000, т.е. ако дизайна ти е скапан и да произвеждаш по исо9000 не може да мине CE

Сря Яну 07, 2009 4:09 pm
Профил

Мнение 
За електронни изделия е ясно .... но аз затова попитах какви изделия.
А дали са върнали акредитацията на единствената лаборатория в БГ, която може да мери тези излъчвания при другаря П....... ?
Изобщо ако ще се продава продукта извън Бг трябва там да се проучи как стои въпроса и там да се направи сертифицирането за Бг нищо не важи ..... и какво ли всъщност означава Европейски Съюз на Бг.

Сря Яну 07, 2009 4:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
както казах ... теорията ми е ясна :)

това което не ми е ясно е ... какво да правя декларацията!

вариантите са два:
1) тествам в лаборатория(и) и си пиша декларация в която декларирам че изделието ми отговаря на еди-кви си ЕУРО стандарти
2) не тествам ... и пак си пиша декларация... какво да я правя ... би трябвало да бъде "заведена" в някоя EU службичка (най-малкото да ми вземат парите :))

с две думи на кого трябва да платя :) ?

по нета има доста мушмуроци дето си вадят хляба с подобни ***** ...
родни мушмуроци: http://www.sgs.bg/html/CEmarking.html

За да е по-ясно, ето една CE декларация (за тухла четворка:)):
http://www.wienerberger.bg/servlet/util/getDownload.jsp?blobtable=WBDownload&blobcol=urlimageupload&blobkey=id&blobwhere=1194260842426&blobheader=multipart/octet-stream&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=attachment;filename=CE_D_PTH12_Iclass.pdf&sl=wb_bg_home_bg

в нея фигурира:
Индификационен номер на органа за съответствие (не е лаборатория за тестване, ... явно тия вземат парите - ама кои са те?) !

в US сайтове има "оферти" за 1500$ - само за подготовка на документите (срещу още 1000$ - щели и да ги проверят !?) ...

P.S. става въпрос за CNC машина, захранването (250W) има CE, вързва се по USB ... би трябвало на отговаря на EMC, лоуволтидж, и ... машинарии стандартите!?

Чет Яну 08, 2009 11:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
за съжаление тука не важи принципа на матрьошките.
т.е. добре е компонентите да имат сертификати за ЕМС, но това не значи, че цялото желязо ще е добре.
дори един неправилно подбран захранващ кабел може да влоши дотолкова ситуацията, че иначе читаво изделие да минава нормите.

ся... таз наука не е проста. няма как с малко усилия да направиш небръмчащо изделие.
а една CNC фреза има голям потенциал за бръмчене - дълги жици, големи тоци и несиметрични импулси.
общо взето си е серозна работа да го натамъниш да не излъчва.

не можеш ли да го продаваш като кит за сглобяване?

Чет Яну 08, 2009 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
за съжаление тука не важи принципа на матрьошките.
т.е. добре е компонентите да имат сертификати за ЕМС, но това не значи, че цялото желязо ще е добре.
дори един неправилно подбран захранващ кабел може да влоши дотолкова ситуацията, че иначе читаво изделие да минава нормите.

ся... таз наука не е проста. няма как с малко усилия да направиш небръмчащо изделие.
а една CNC фреза има голям потенциал за бръмчене - дълги жици, големи тоци и несиметрични импулси.
общо взето си е серозна работа да го натамъниш да не излъчва.

не можеш ли да го продаваш като кит за сглобяване?

ситуацията е: фрезата се произвежда в US, мои са само софтвуера и фирмварето на контролера. потенциален дистрибутор в EU иска да има CE (защото се внася в EU) ... и аз се опитвам да изясня процедурата по сертифицирането (понеже имаме и няколко модификации)

... полезна информация съм намерил тук: http://www.cemark-bg.org/

съдейки по това:
Код:
...Декларацията за съответствие трябва да съдържа необходимата информация, за да се идентифицират: директивата, съгласно която се издава; производителя, неговия упълномощен представител, ако е необходимо, лицето, което пуска продукта на пазара и/или в действие; нотифицирания орган, оценил съответствието, [b]ако е участвало в оценяване на съответствието[/b]; продукта и където се изисква, посочване на хармонизираните стандарти или други нормативни документи. ...

изглежда че не е задължително да има "нотифициран орган", ... "освен" в нEкои случаи !

нотифицирани по директиви: http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/index.cfm?fuseaction=directive.main
мушмуроците от SGS ги има листвани като "нотифициран орган" по всичко което ми трябва, ... в краен случай ще се консултирам с тях ...

Чет Яну 08, 2009 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Специално за фрезата - не мисля че ти трябва нотификация.

Ако фирмата(пройзводствената) има система за контрол (най добре да е ISO, ама не е задължително), общо взето аз го виждам така:

1). Правиш си тестовете, сигурен си че всичко е ОК, пишеш си декларацията, слагаш си CE символа и продаваш.

2). Пишеш декларацията, слагаш си символа и продаваш. Така правят всички китайци :)

Общо взето зависи какво и къде ще продаваш. По принцип никой няма да седне да те проверява, ако не стане някой сакатлък или ако не настъпиш нечии много силен интерес.

SGS в случая можеш да ги ползваш само като консултанти. Те в случая няма какво да ти "нотифицират", фрезата няма да се прави в БГ, а нотификация на самата декларация не ти трябва. Аз лично от сблъсака с тях нямам добри впечатления. Но на мен ми трябваха при малко по различен тип изделие, където те очевидно нямаха никаква идея какво се прави. Докато за фрезата нещата са привидно ясни.

Пет Яну 09, 2009 9:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
фрезата е от типа на дрелка или шмиргел - наистина н е трябва заверка на декларацията.
цецо ти е описал двата варианта, ти си решаваш.
ако минеш на вариант 2, направи една буферна фирма, примерно "кънчо рисърч интернешанъл", регистрирана в долно камарци и ако стане инфекция - да ходат да и дирят седалището.
ако минаваш на вариант 1... "правиш си тестовете" е трудната част, да знаеш

ако много искаш, можеш да се обадиш на СГС и да си говориш с някоя 22 годишна "експертка" по прибиране на кинти.

Пет Яну 09, 2009 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
за сега нещата клонят към ... да се плати на US нотиф. фирма ... да се занимава с CE, UL и к'вото друго вадят

много неща могат да се тъкуват нееднозначно ... а аз нямам необходимия "умствен капацитет" :)

и не съм китаец .... за да правя подобни "китайски" CE (нищо против китайците :))

Пет Яну 09, 2009 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това е най-добрия вариант. Особенно ако за там вадите UL, то най-добре е същите да изкарат и евродокументите. Ще ви излезе по тънко и ще пишете по малко (щото има мнооооого да пишете :) ) Имай предвид, че фирмите на които се плаща да правят тия работи, знаят как да прекарат през наредбите дори устройство което не отговаря на тях. Докато нормалните хора (като нас) трудно ще успеят да прекарат през наредбите и устройство което отговаря на наредбите напълно :)

Под фирмите разбирам ония фирми на запад. Щото тука нашите консултанти...

Пет Яну 09, 2009 11:54 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
бе най-добре е да направите читаво изделие. така се спи по-спокойно.

Пет Яну 09, 2009 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нали знаеш, че читавостта няма абсолютна стойност :)

Пет Яну 09, 2009 2:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]