|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:15 am
Въпрос за USB харддисковете
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз в нас съм с 4 диска и RAID5. Като угася компютъра, чувам 4 пъти "тък-тък-тък-тък", очевидно се паркират. Въпроса е защо това се случва последователно. 
|
| Пет Яну 09, 2009 5:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Хмм, едва ли самите дискове се бавят различно (а и вероятно са еднакъв модел).
Вероятно контролерът на тоя RAID 5 ги приспива един по един като види, че е паднало
захранването (без да им дава те да го видят, та да хукнат да се самопаркират). На размер
това би трябвало да е видимо, кондензаторите за целта не ще да са много малки (?).
Целта на подобно упражнение вероятно е да напишат въдху диска всички кешнати
писания, ако ги има я по буфери в самите драйвове, я в паметта на контролера им.
Само си гадая, де - в момента се бъхтя с разни дискаджийства (не RAID) и съм лесен
за подкарване в тая посока....  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 09, 2009 2:21 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Според мен им изстиват главите и метала пука, нещо като да изгасиш кюмбето 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Яну 09, 2009 5:46 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Мерси, Пи, за отговора - май твоят най-много ще ми свърши работа 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Яну 10, 2009 9:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Хихи
Няма проблем с изпускането. Лаптопските имали акселерометри  Единственото условие е да го "изпуснеш" достатъчно отвисоко, та да сработи сигурно защитата  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 10, 2009 10:30 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Ако в даден момент машинката, която ползва харда не прави запис, съвсем спокойно може да се вади. За целта трябва индикаторът на де мига в продължение на няколко секунди. В общия случай плейърите не записват данни върху флашките и дисковете. Обаче няма 100% гаранция - баща ми ми се оплака, че напъхал ЮСБ-хард в неговия плейър вкъщи и оттогава почнали да му изчезват данни ...  Ха сега де!
Я най-хубаво си ползвайте харда на компютър (защото в крайна сметка за компютър е проектиран), пък за плейъри и подобни машинки си ползвайте флашки с копия от информацията - така и да сгъне нещо, просто ще имаш половин час играчка, да я докараш пак до състоянието, в което я ползваш. 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Яну 12, 2009 4:01 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
А на твоя въпрос дали е лошо за харда ако го изключваш вече и го включваш сутрин - проблеми нямаш, ама никакви. Изключение е само ако през нощта го държиш някъде на студено - виждам съм замръзнал хард-диск. Изглежда смазката в лагерите на шпиндела се сгъстява много и не може да се завърти. Ама тука говорим за екстремни температури - примерно -15 градуса. В такъв случай решението е да го оставиш включен, при което харда да може да се топли сам.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Яну 12, 2009 4:12 pm |
|
 |
|
velio
|
Абе вие все едно не сте разглабяли харддиск.
Има си система за паркиране и заключване. Паркирането го прави софтуера на диска, а заключването е различно - най-често с магнит.
Тошиба мисля, се хвалеха че главите на техните дискове дори се паркират на специални подложки и никога не докосват плочата.
Било е едно време когато е било необходимо да се паркира ръчно харда. Казвам било, щото аз като си купих първия комп преди 11 години, това отдавна не беше проблем...
Цитат от Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive
|
| Пон Яну 12, 2009 5:12 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Ново двайсе:
За паркирането се разбрахме ама сега искам и RAID на който да записвам нещата които не ми се губят. Ще ми излезе по-икономично, по-контролируемо и по-лесно от това да ги съхранявам на 3-4 компютъра. Обемът е голям, за онлайна знам...
Как влияе кешът на диска на сигурността? С 8М или 32М дискове да сложа?
(извинявайте за питанките ама напоследък нямам време да се ровя. Дори списанията от 2-3 месеца си стоят в найлонче. Пък и за някой друг ще е полезно...)
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Яну 18, 2009 3:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
В края на краищата изключването на диска се оказа болна идея - филмчетата почнаха да се сбръчкват прогресивно. Аз първо изключвам плеъра и после диска обаче напоследък забелязвам че и жената се научила да го изключва  А въпросният диск години наред го ползвах за разнасяне на видео без грам проблем, в момента е напълно стационарен.
|
| Чет Мар 05, 2009 10:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 ???
Нещо си си внушил че е от това.
Ако е на USB единствения проблем е ако в момента пише и му дръпнеш кабела. Иначе ако нищо не правиш дърпаш чакаш да му спре двигателя и размъкваш.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Мар 06, 2009 1:50 am |
|
|