| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Ное 04, 2008 12:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
http://www.youtube.com/watch?v=xF15NA4v ... re=related - малък стирлинг двигател.
Обаче докато се мъчите върху хартиения двигател хората направиха селф ръннинг 900 ватов двигател: http://www.youtube.com/watch?v=8fR3vBB1 ... re=related 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 12, 2008 7:38 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
flame sucker-те са били много популярни през 18-ти век  А съкъри като втория линк май винаги са били популярни 
|
| Пет Дек 12, 2008 10:14 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
miro, това от първия линк си е стърлинг, flame sucker -а има само 1 цилиндър
като този например:
http://www.youtube.com/watch?v=0TI-scZGthc
за втория линк да не говорим

|
| Пет Дек 12, 2008 6:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Наясно съм много добре какво е съкър... виж първия постинг в тая тема
Разликата не е в броя на цилиндрите, а принципа на действие. Основните термодинамични цикли включват компресия, добавяне на топлина, декомпресия и охлаждане и се чертаят с точки 1,2, 3, 4 между тези стъпки, като чели цикълът е затворен. На практика по-често се ползват отворени цикли като се ползва 1-2-3-4 и няма връзка между 4 и 1.
Особеното при съкърите е че се "разтваря" между 2 и 3, т.е. ползва 3-4-1-2 с други думи стандартното компресия-нагряване-декомпресия се заменя с декомпресия-охлаждане-компресия.
Някои наричат това "инверсен" цикъл и в известен смисъл всичко е инверсно - от двигател с вътрешно горене (нагряване) става двигател с вътрешно охлаждане. Но всъщност цикълът е един и същ, просто отворен на различни места. Съкър може да се направи най-лесно по Брайтън или Дизел цикли, донякъде и Ранки става (парен-съкър). Само за инверсия на Ото не сещам сега как би могла да стане.
Стърлингите в повечето случаи са затворени цикли, т.е. нямат си съкър-варианти. Но доколкото "истинските" съкъри са навлезли първи и действително са засмуквали пламъка от свещите се е наложило това име. И всички джаджи от тоя сорт им викат така.
И така до наши дни... и моят принос в съкърите е вакуум помпа на аспуха. Според мен е най-елементарния и най-ефикасен начин да се използва топлината от изгорелите газове.
|
| Пет Дек 12, 2008 10:49 pm |
|
 |
|
¶
|
Има и други приложения, например преди години в Ню Йоркско американски умни глави решили да се топлят с изгорелите газове от бензинови електрогенератори, вкарани за по-удобно в статята, та после комшиите яли жито 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 12, 2008 11:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В Канада това е много популярно, само че те изнасят водния кръг и вкарват само радиатора...
И аз съм се замислил за нещо подобно, щото имам газ... но едва ли ще намеря подходящ генератор
|
| Съб Дек 13, 2008 1:24 am |
|
 |
|
¶
|
Ти имаш газ, добре, но правил ли си калкулации при цени на петрола да речем от $200 ? Няма ли да е кошмарно това отопление ?
За по-голяма екзотика ако е голям хола може и колата да се вкара, през тръба се вкарва ауспуха в комина, може и една плазма да се сложи на предния капак, все едно си на лятно авто кино 
|
| Съб Дек 13, 2008 12:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Каквито и калкулации да правя цената на горивата и тока са като скачени съдове. Стане ли петрола 200$ и газта скача и тока скача. Само у нас е малко по-шибано ето сега петрола се срива а природния газ скача щото цената му се пресмятала по формула и се вземали цените на петрола от преди 9 месеца...
Та така сега ще плащаме газ по цени все едно че петрола е 140$ а пък той е 40$ ама карай да върви... Единствено прецакани са тия които карат на газ или метан, иначе за отопление е все тая, токът не се очаква да падне
Иначе за колата имам място... но двигателят ми не е много подходящ - над 100kW кво ще правя с толкова ток и още 200kW топлина - все пак вкъщи не е болница
Идиалният вариант е двигател&генератор за ~1 киловат + климатик. Така цикълът е затворен - ще харчи газ за около 3 кВт, от тях 1.5 да кажем си останат топлина и 1 стане ток. От тока захранваш климатик и правиш 2-3 квт топлина. В крайна сметка плащаш 3, а получаваш към 4. Не е голяма далавера, но поне си независим - ако няма газ оставаш на ток с климатичето, ако няма ток си имаш генераторче... Пък ако няма и двете, ще консумираме повече ракийка да се стоплим 
|
| Съб Дек 13, 2008 1:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
всъщност цялата идея може да се реализира без ток. Ще стане 2 в 1, т.е. две функции в едно устройство. Просто една микротурбина, като на реактивен двигател само че с размер колкото яйце.
И точно както при реактивен двигател налягането на изхода ще е много по-високо от входното (атмосферно). Така изгорелите газове докато са още с високо налагане се прекарват през радиатор. А на изхода на радиатора с клапан се изпуска налягането (и газовете). Това е едновременно и климатик и горелка, защото температурата се вдига веднъж от горенето, втори път от компресията.
Ако турбината е с високо кпд и се постигне високо налягане и ако радиаторът е добър, преди клапана да кажем имаме 10-20 атмосфери при 100С, то след клапана ще имаме 1 атмосфера, но с много ниска температура. Демек на изхода на системата въздухът ще е по-студен отколкото на входа 
|
| Съб Дек 13, 2008 2:07 pm |
|
 |
|
kasparov
|
ето как са го направили новозеландците- 2 кВт ток, когенерация на топла вода, на газово гориво.
- колкото готварска печка
http://www.cibse.org/cibseimages/AC%20WhisperGen.jpg
|
| Съб Дек 13, 2008 3:07 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Бе май малко са ви криви сметките с тая газ - смятали ли сте колко струва 1квч топлина от газ? Калорийността е около 13.8квч/кг ,а ако е с комин има и допълнителни загуби. Най-евтино е земносвързана термопомпа на ток но началната инвестиция е много голяма. Другото е изолацийка.
А това ,че гледали цените на петрола преди 9 месеца си е нагла лъжа - лятото гледаха цената предния ден на борсата. Иначе по тая логика сега цените трябва да са като тези през март , а април догодина да са най-високи защото пика им беше юни-юли. Въобще нашата икономика е тип "върхов детектор" с много голяма времеконтанта - много успешно ловим пиковите цени ама при спадовете хич ни няма.
|
| Съб Дек 13, 2008 6:53 pm |
|
 |
|
kasparov
|
|
| Чет Яну 15, 2009 11:15 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Аз лично видях парна машина със звездообразно разположение на цилиндрите и едностранно действие на буталата ...
А вие ?
И съвсем естествено не обясняват как точно генерират налягането, което движи тая машинка.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пет Яну 16, 2009 2:17 pm |
|
 |
|
Popeye
Ранг: Минаващ
|
|
| Съб Яну 17, 2009 1:16 am |
|