Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
RF трансмитери до 1 ресивър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение CC1110
Здравейте,
Пареметрите на CC1110 изглеждат приемливо, но с какъв програматор се нуждая за да го подкарам, развойна среда, език за програмиране и какви външни елементи трябва - в смисъл, антената трябва ли да е много дълга и какво представлява, и има ли печатен оригинал който да налепя.

Чет Яну 22, 2009 6:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
За CC1110FXX виж темата по-долу.
Използвал съм автономния трансивър CC1100/1101 на 433MHz. Пуска се лесно и работи добре.
Покрива достатъчно разстояние, лесно и най-важното бързо превключва честотата...

Чет Яну 22, 2009 9:22 pm
Профил

Мнение 
Относно развойните средства за СС1110 - трябва ти емулатор/дебъгер. Има един единствен такъв - на Chipcon (TexasInstruments). Казва се SmartRF04EB. Предлага се с китче (Виж сайта на Тексасци). Китчето струва около 700 долара.
Трябва ти и компилатор, който да поддържа този SmartRF04EB. Вариянтите са 2 : IAR или Keil.
В китчето на SmartRF04EB има и 30 дневна версия на IAR, която би могъл да си я дръпнеш и от сайта на IAR безплатно.

Пет Яну 23, 2009 3:55 pm
Профил

Мнение Хехе
emilvtc написа:
Относно развойните средства за СС1110 - трябва ти емулатор/дебъгер. Има един единствен такъв - на Chipcon (TexasInstruments). Казва се SmartRF04EB. Предлага се с китче (Виж сайта на Тексасци). Китчето струва около 700 долара.
Трябва ти и компилатор, който да поддържа този SmartRF04EB. Вариянтите са 2 : IAR или Keil.
В китчето на SmartRF04EB има и 30 дневна версия на IAR, която би могъл да си я дръпнеш и от сайта на IAR безплатно.

За 2 чипа ще похарчи цяло състояние :)
Не плаши човека. Най лесния кит е да си вземе 2 чипа и да ги ползва за кит, чипа си има datasheet чете програмира и пробва.
Има и по лесни варианти само трасивър в чип без контролер.
Този е за 433Мхз
http://www.nordicsemi.com/files/Product ... rev1_6.pdf
Те имат и за 2.4ГХз
http://www.sparkfun.com/datasheets/RF/nRF2401rev1_1.pdf
Е няма вграден контролер но пък може да си слагаш отвън какъвто искаш и най вече с какъвто си работил до сега, защо трябва да се връзваш с техния контролер.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Яну 24, 2009 1:04 am
Профил

Мнение 
plameniv,

Не схванай идеята ти. Предлагаш на човека да вземе 2 чипа СС1110, да им прочете дейташита, да си направи програматор (хардуер и софтуер), да си напише програмата за радиоустройствата, да я компилира примерно с 30 дневен компилатор на IAR, да я запише в чипа и да гледа какво ще се получи ли ?
Аз лично не съм фен на идеята ти сам да си правя ардуера и особенно софтуера на този програматор (не че не съм си правил няколко такива на времето за различни процесори).Още по-малко съм фен на начина на "дебъгване" на програмата - програмираш - гледаш какво става ... Нещо не ми звучи много професионално.

Поправи ме ако не съм схванал правилно идеята ти.

Поздрави

Съб Яну 24, 2009 2:54 pm
Профил

Мнение Защо не?
emilvtc написа:
plameniv,

Не схванай идеята ти. Предлагаш на човека да вземе 2 чипа СС1110, да им прочете дейташита, да си направи програматор (хардуер и софтуер), да си напише програмата за радиоустройствата, да я компилира примерно с 30 дневен компилатор на IAR, да я запише в чипа и да гледа какво ще се получи ли ?
Аз лично не съм фен на идеята ти сам да си правя ардуера и особенно софтуера на този програматор (не че не съм си правил няколко такива на времето за различни процесори).Още по-малко съм фен на начина на "дебъгване" на програмата - програмираш - гледаш какво става ... Нещо не ми звучи много професионално.

Поправи ме ако не съм схванал правилно идеята ти.

Поздрави

Ако държи на тези сложни чипове и не му е минал мерака да е с тях, това е начина. Взима си 2 чипа прави си прототип по примерите там, извежда си от прототипа изводи за програмиране. Пише си софта, компилира с най пиратския софт за по тънко, налива и тества :idea: :idea: :idea:
Защо трябва да е с траял версия ако може да намери нетраял пиратска иначе за 10-20 бройки няма да се изплати никога това изделие, каква ще е цената на крайния продукт как мислиш. Ако ще се правят няколко хиляди може би си заслужава но пак не е сигурно, трябва да надуеш в крайния продук и сметката за развоя не мислиш ли :?: :?: :?:

Другия вариянт е ако още не ги е купил, бол да искаш трансмитери различни без контролер в тях, бях пуснал и от тях 2 модела, погледни нагоре. Избира си контролер ако ще Микрочип, Атмел или какъвто и да е по негов избор ако е работил и си знае някой си там, прави си прототип с цокъл за контролера, програматор най вероятно вече има ако е работил с някой тип. Програмира налива и т.н., какво има да се умува толкова. :?
Но според мен ако не си е имал работа с такива, и още не си ги е купил, най добре е да си намери чип без контролер вътре !!!

Съб Яну 24, 2009 4:18 pm
Профил

Мнение 
plameniv,
Прав си. За 10-20 бройки определено не си заслужава инвестицията. :)

Съб Яну 24, 2009 4:32 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:

Скъпичко е , не ми влиза в бюджета. :( А с rfPIC може ли да се осъществи заданието? Имам малък опит с пикове и без това, среда и Pickit 2 дебъгер

Съб Яну 24, 2009 7:19 pm
Профил
Аватар

Мнение Леко извън темата:
Май ще разберете защо събирам железа, дори стари, и ги специализирам за определена работа. Също така мнооого държа на клонирането на системата.
К'во ви пречи да имате подходящозаформен 2-ри че и 3-ти компютър (и Netbook би се справил с програматор) на когото да зареждате "траял" версиите и после правите едно възстановяване...
Щото пак предупреждавам: напоследък чисти пиратски програми направо няма. Аз обаче досега пари за програми не съм давал, ей така, от инат :)

Съб Яну 24, 2009 8:08 pm
Профил

Мнение ?
Silence написа:
Скъпичко е , не ми влиза в бюджета. :( А с rfPIC може ли да се осъществи заданието? Имам малък опит с пикове и без това, среда и Pickit 2 дебъгер

Каква скорост очакваш да постигаш.
Този чип който ти подхвърлих nRF401 го има във Фарнел за 5Евро демек 10лв, по евтино е с него дори ако имаш реализация с 2 RX/TX модула или един двоен ще ти стъпи над 20лв на точка.
http://www.farnell.com/datasheets/111806.pdf
http://bg.farnell.com/nordic-semiconduc ... tid=369054

Малко е скъпо във фарнел, но ако знаеш някоя друга фирма може да го има на по тънки цени, не вярвам този чип да е повече от 2Евро!
Вземи си колкото за прототип с 3 точки , за останалите може да ги поръчаш от някъде другаде.
Чипа е много лесен за работа и не изисква някаква сложност.
Взимаш си ако щеш и най лесния ти микрочипски контролер без значение. Може и 16FXXX имаш скорост на данни доста по висока от обикновен модул.
И ще имаш вече под 15лв части на точка с контролер :wink:

Прикачени файлове:
nRF401rev1_6.jpg
nRF401rev1_6.jpg [ 63.26 KiB | Прегледано 1806 пъти ]

Нед Яну 25, 2009 1:39 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: ?
А още по-добре CC1100 или CC1101 - пак във Farnell са по под 3 евро, а модемът е същият като този в CC1110.

Нед Яну 25, 2009 5:46 pm
Профил

Мнение Re: ?
БатеВаньо написа:
А още по-добре CC1100 или CC1101 - пак във Farnell са по под 3 евро, а модемът е същият като този в CC1110.

По добре е за теб, за него може да е по добре с nRF401 защото той е подобен на външен RX/TX модул и няма кой знае какво управление. Единственото управление е ON/OFF на посоката на данните а на този имаш сума ти неща за управление, настройка и инициализация накрая ще вдигне ръце и ще каже не става!
От тоя модел имат C1000 той е по лесен за работа и прилича на nRF401, ако е по евтин може и с него но е на 3.3V :)
http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/cc1000.pdf

Пон Яну 26, 2009 3:19 am
Профил

Мнение 
Колеги,
Нека не забравяме, че СС1110 (RF + MCU) CC1101/CC1100 ( RF only) улесняват ама много живота на програмиста, тъй като радиото само сканира ефира за начало на фрейм, само разпознава началото на трансмисията, само филтрира фрейма по адрес на получателя (ако е зададено де), само приема фрейма, само прави CRC проверка и FEC (Forward Error Correction) и ако всичрите тези условия са изпълнени - генерира прекъзване към микроконтролера, за да го уведоми, че в RX радио буфера има приет валиден фрейм (филтриран или не по адрес на получателя).
За описаните по-горе в статията радиа - всичко това трябва да го прави микроконтролера.

Относно RF PIC-a - на времето пробвах с него. Става, само дето трудничко наметих подходящи кварцове, за да работя в ISM банд-а. Бяха някаква крива стойност (13.56MHz или нещо такова).
ppm -ите на кварцовете също са много важни, а тези с малките стойности са доста скъпички.
(СС11ХХ решава този проблем, като има възможност за финна донастройка на честотата (автоматична)) Наистина ПИК-а е евтино решение, става за ФМ и ООК модулация. Аз го бях изпробвал с ФМ и работеше.
С него обаче трудно ще покриеш РФ стандартите (незнам дали това ти е нужно). PLL-а не му е много стабилен и ако погледнеш спектъра му на честотен анализатор - ще разбереш какво имам в предвид.

Пон Яну 26, 2009 11:17 am
Профил

Мнение ???
emilvtc написа:
Колеги,
Нека не забравяме, че СС1110 (RF + MCU) CC1101/CC1100 ( RF only) улесняват ама много живота на програмиста, тъй като радиото само сканира ефира за начало на фрейм, само разпознава началото на трансмисията, само филтрира фрейма по адрес на получателя (ако е зададено де), само приема фрейма, само прави CRC проверка и FEC (Forward Error Correction) и ако всичрите тези условия са изпълнени - генерира прекъзване към микроконтролера, за да го уведоми, че в RX радио буфера има приет валиден фрейм (филтриран или не по адрес на получателя).
За описаните по-горе в статията радиа - всичко това трябва да го прави микроконтролера.

Относно RF PIC-a - на времето пробвах с него. Става, само дето трудничко наметих подходящи кварцове, за да работя в ISM банд-а. Бяха някаква крива стойност (13.56MHz или нещо такова).
ppm -ите на кварцовете също са много важни, а тези с малките стойности са доста скъпички.
(СС11ХХ решава този проблем, като има възможност за финна донастройка на честотата (автоматична)) Наистина ПИК-а е евтино решение, става за ФМ и ООК модулация. Аз го бях изпробвал с ФМ и работеше.
С него обаче трудно ще покриеш РФ стандартите (незнам дали това ти е нужно). PLL-а не му е много стабилен и ако погледнеш спектъра му на честотен анализатор - ще разбереш какво имам в предвид.

Каква е тази реклама дето им правиш на тези чипове?
Добри са няма спор, но ако тепърва ще правиш някакви малки проекти с тях изобщо не си заслужава. А и защо смяташ че улесняват живота на програмиста аз бих казал че го усложняват. Как така улесни живота на програмиста с чип с 1001 неща в него и с чипа дето споменах, като там имаш вход и изход на данните и ON/OFF за посоката, нещо не му го увира главата а и:

1. Има много да се разучават кой знае колко време ще му отнеме на човека само на RF часта командите да разучи да не говорим за онзи модел с контролера.
2. Имаш малко не съвместимост не можа ли да разбереш намека че са на 3.3V и ще си усложниш доста живота ако имаш схема основно на 5V да ползваш и тях с 3.3V мислиш ли че няма да имаш нужда и от буфериране!

Пон Яну 26, 2009 1:14 pm
Профил

Мнение 
Всъщност идеята ми не е да правя реклама на чиповете.
Просто ако някои има по-добро решение - ще съм му благодарен да го сподели с нас.
Това е.

За това 5V <-> 3.3V - прав си. Чипа не е 5V толерантен. Всъщност не се замислих (Съжалявам за което), тъй като от доста време дизайните са ми 3.3 волтови.

Пон Яну 26, 2009 3:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща