Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Delta Sigma ADC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Delta Sigma ADC
Аз понеже това в обучението си нещо съм го подминал, та да питам най-левашки.
Дайте малко смляна информация за принципа на действие. Из нета информация бол, ама много научно поднесена, по-скоро търся нещо на практична основа. Що е то? Какви са тия филтри вътре? Що са толкоз бавни/толкоз точни.
Конкретно ми трябва нещо къде 18/20 бита. 1000 Hz - 8 канала. Едната възможност е да ползвам SAR, щото те са ми по ясни, а и са осезаемо по-евтини даже и при 18 битовите. Но ми е интересно какво пък животно е това другото, и какви са му +/-.
А на някой да му се е налагало да прави 18 битова аналогова част (при захранване 5В), в близост до примерно 60Мхз процесор? Че и това ми изглежда плащешо.

Пет Май 27, 2005 9:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Pравил съм 16-битов фронт-енд близо до 24 MHz контролер и 'почти' не съм имал проблеми. Задължително ползвай добре развързани захранващи шини, защото през захранването се опищяват много. Отделни цифрова и аналогова маса са задължителни. Ако имаш възможност за избор, ползвай ADC с диференциален вход. За сигма-делта : реалната точност е не-повече от 20 бита при бавно преобразуване ( 10 - 20 семпъла в секунда ). При по-високи скорости пада до 16 бита. Над 20 kHz семплиране нямат никакви предимства пред SAR.
Смущения от електромагнитно излъчване, ако имаш импулсно захранване, също можеш да очакваш. Те ще са доста по-осезаеми от смущенията от процесора.

Пет Май 27, 2005 11:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
10 - 20 семпъла са ми много малко. 8 канала на 1000 семпъла, начи към 10K семпъла отивам. И кво викаш да се откажа и да бегам на SAR? А що дават такива космически точности в характеристиките - 24 бита??? То и принципа им на действие е някъв космически дето хич не ми е ясен.

Пет Май 27, 2005 12:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дори по .PDF не дават повече от 21 бита. Виж т.н. ENOB ( Effective Number Of Bits ) - зависи от т.н. Decimation Ratio - грубо казано, брой осреднявания. Колкото повече, толкова по-точно. И по-бавно. Едно друго решение е да ползваш аудио чип, ама трябва да го калибрираш през 1 - 2 минути.

Пет Май 27, 2005 12:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Точно, аудио картата е два канала по 24 бита на 44 kHz, според мен е идеално решение. А защо трябва да се калибрира?

Пет Май 27, 2005 1:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми щото аудио 24 битов чип дава 18-20 бита монотонност, но мащабът на преобразуването му е 1 : гьотери. И при това дрейфа от температура, захранване, даже входна честота на клока. Единственият изход е да подадеш референс на входа и да го ползваш за калибровка. Това е половината от проблема. Втората част е дрейфът на нултата, който също трябва да се измери при калибровката и да се има предвид.
Решението с аудио кодеци е сравнително евтино и точно, софтът за четенето му е само малко по-осукан.

Пет Май 27, 2005 1:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо, добра кратка теория по въпроса има в AN700 на MicroChip. Аз съм си правил Delta Sigma ADC с PIC12F629 и работи перфектно, използвам вътрешния RC осцилатор и вътрешен или външен опорен източник, но измерването е много бавно, виж времената от http://www.geocities.com/svetoslavpirev/frigo/frigo.zip , ако се вдигне тактовата честота на процесора, ще се увеличи скоростта на измерване, но пак е бавно. Хубавото на това АЦП е, че почти не се налага да правиш входен филтър.

Пет Май 27, 2005 2:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Ми щото аудио 24 битов чип дава 18-20 бита монотонност, но мащабът на преобразуването му е 1 : гьотери. И при това дрейфа от температура, захранване, даже входна честота на клока. Единственият изход е да подадеш референс на входа и да го ползваш за калибровка. Това е половината от проблема. Втората част е дрейфът на нултата, който също трябва да се измери при калибровката и да се има предвид.
Решението с аудио кодеци е сравнително евтино и точно, софтът за четенето му е само малко по-осукан.

Абе при такава разделителна способност не може да се разчита на кой-знае каква висока точност (за тия пари). Иначе реферънс не се ли подава на всички АЦП-та?

Пет Май 27, 2005 3:59 pm
Профил

Мнение 
Сигма - делта са предназначени за ниски честоти - реално до 100 Hz.
А най-добре до 10 Hz!
За 1 KHz мисля, че не са подходящи.Нарочно им изместват лентата , като грешката нараства експоненциално за по-големи честоти.

Съб Май 28, 2005 12:51 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]