Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Малко помощ със синтаксис на C ! 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Малко помощ със синтаксис на C !
(byte*)&dataPacket

Може ли някой да ми разтълкува този израз, в смисъл нещо не ми е ясен синтаксиса все още.
Този израз е подаден като параметър на една ф-я.

Пет Фев 06, 2009 11:57 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ами & ти е поинтер, т.е. ако имаш променлива, да речем temp=23 на адрес 0х23F, х=&temp ще направи x=0x23F. (byte*) е кастване, т.е. по този начин на функцията с епредава поинтера към dataPacket което предполагам е масив.

Пет Фев 06, 2009 12:13 pm
Профил

Мнение 
Благодаря много!
Това с пойнтера ми беше ясно, но кастването не, по този начин.
Това анлогично ли е на:
int *byte;
byte = &dataPacket;

Пет Фев 06, 2009 1:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
int *byte; // обяваваш указател към int, който си нарекъл byte(име на променлива)
byte = &dataPacket; //присвояваш му адреса на dataPacket

Но... колко байта е размера на int типа, това зависи от платформата.

Правилно е

byte * BytePtr;

bytePtr = (byte*)&dataPacket;

Това каства адреса на dataPacket към байтов указател. Важно е да се знае към какъв тип данни показва пойнтера.

Пет Фев 06, 2009 3:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
setoy написа:
int *byte; // обяваваш указател към int, който си нарекъл byte(име на променлива)
byte = &dataPacket; //присвояваш му адреса на dataPacket

Но... колко байта е размера на int типа, това зависи от платформата.

Правилно е

byte * BytePtr;

bytePtr = (byte*)&dataPacket;

Това каства адреса на dataPacket към байтов указател. Важно е да се знае към какъв тип данни показва пойнтера.

Ами то най-вероятно вътре във самата функция на която редава данните е точно така, но той е дал само аргумента който подава на функцията. Инче онзи ден се опитваха да ме убедят че int винаги е 4 байта, реферирайки линкове в google и наистина в тия линкове не видях някъде да пише че някои от тези "стандартни" типове не са никак стандартни а са платформено зависими, и точно така твърдо бе описана и word. Имам чуство че и тия които пишат книги отдавна са забравили че С не е по никакъв начин вързан с х86 32 битови процесори. Интересно на MS студиото дали като си на 64 битова платформа със 64 битово ядро приема int като 64 битов .....

Пет Фев 06, 2009 4:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По повод дължината на integer, имам от няколко години практиката вместо int, short int, long int, да използвам един header файл, в който чрез typedef съм дефинирал int8, int16, int32, uint8, uint16, uint32 и т.н. Това дава шанс на четеца да не му е се у гъзеца га чете сорсове за различни платформи :D char ползвам само когато там ще съхранявам character, ако ще е обикновено число отива в графата int8/uint8.

Тълкуването е просто: вземи стойността от адреса на dataPacket и я конвертирай до дължина един байт. Обаче такова тълкуване не е много коректно, по скоро би трябвало да е вземи стойността на байта от адреса на dataPacket.

perro_iv, а как ще изглежда обратното, т.е. запиши стойност от един байт дължина на адреса на dataPacket :) ?

Пет Фев 06, 2009 6:18 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]