Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
VHDL код за управление на LCD 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение VHDL код за управление на LCD
Здравейте! Някой подкарвал ли е LCD дисплей 2х16 с чип на XILINX? Аз се боря с една развойна плата и така и не успявам да изпиша каквото и да е на дисплея.
Ако някой го е правил и има желание да помогне нека ми изпрати прост VHDL код за управление на LCD дисплей - колкото да изписва 1-2 символа. Мейла ми е country_boy@abv.bg
Благодаря за помощта!

Пон Фев 09, 2009 12:46 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Все си мисля, че ако кажеш какво е ЛЦД-то, каква е схемата на свързване, и типа матрица на ксайлинкс и прочие такива "незначителни подробности" ;) може и да получиш някакъв смислен отговор :!:
А, и не е лошо да кажеш и какво точно искаш :)

Пон Фев 09, 2009 11:24 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Съжалявам ако въпроса ми е неуместен в темата, но какво налага използването на CPLD/FPGA логика за управление на дисплей, при далеч по лесното и евтино решение с контролер?

Пон Фев 09, 2009 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ники написа:
Съжалявам ако въпроса ми е неуместен в темата, но какво налага използването на CPLD/FPGA логика за управление на дисплей, при далеч по лесното и евтино решение с контролер?

Може би си ги има двете на китче.

Пон Фев 09, 2009 4:01 pm
Профил

Мнение 
Ами аз лично виждам два подхода, единият е да си направиш логиката за управление и тя д ти клати дисплейчето, другият е да си вкараш някой IP core примерно пикоблейз и да ползваш готова библиотека, зависи какво искаш да направиш. Ако въпроса е дали съм подкарвал , да подкарвал съм но логиката не е била нищо освен един буфер от ISA, т.е. тя просто трансферираше данни от исата към шината на дисплея.

Пон Фев 09, 2009 4:39 pm
Профил

Мнение LCD code VHDL
Чипът, който използвам е Cool Runner II, LCD e ELI1602 но аз искам да видя работещ код без значение дали е за този чип или за SPARTAN или VIRTEX.........не искам да го сложа и да тръгне, а просто да сравня с моя и да видя къде бъркам. Код, който да инициализира дисплея и да изписва примерно "Здрасти".
Използвам програмируема логика, защото не владея С или Асемблер и незнам как да го направя с микропроцесор........ако някой ми препоръча някакъв туториал ще съм му благодарен

Пон Фев 09, 2009 8:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мисля, че това ще ти свърши работа...принципа е обяснен добре... http://www.xilinx.com/support/documenta ... /ug230.pdf
Предполагам твоя дисплей е същият....

Пон Фев 09, 2009 10:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sorry...може и да не е същия.....

Пон Фев 09, 2009 10:25 pm
Профил

Мнение 
Не е същият - аз ползвам кит с cool runer. Явно или никой не разбира VHDL или никой неиска да сподели инфо.... :(

Вто Фев 10, 2009 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
elesar написа:
Не е същият - аз ползвам кит с cool runer. Явно или никой не разбира VHDL или никой неиска да сподели инфо.... :(

Скоро си купих кит със Спартан-3, на него има LCD и е зашито някво демо. Предполагам, че демото го има някъде като сорс, довечера ще погледна и ще ти кажа.

Вто Фев 10, 2009 12:35 am
Профил

Мнение 
elesar написа:

Пейстни частта от кода, която касае дисплея.
Не съм писал код за дисплей, но поне може да се види грешката ти.

Вто Фев 10, 2009 12:50 am
Профил

Мнение Re: LCD code VHDL
elesar написа:
Чипът, който използвам е Cool Runner II, LCD e ELI1602 но аз искам да видя работещ код без значение дали е за този чип или за SPARTAN или VIRTEX.........

ясно... без значение дали процесорът е 8-бит или 64-бит ти искаш да качиш windows ;-)

Най-вероятно имаш рънърче с 32 или 62 клетки и искаш сега да подкараш совалки... не става! Дисплеят си иска инициализация, после това "здрасти" са ти едни константи + зареждане.. Аз не знам какъв точно код очакваш - но това да запълниш едно CPLD с код който изкарва 2 букви на кръст няма никаква логика... Само абсолютно начинаещ би си направил труда за подобно нещо.

Вто Фев 10, 2009 1:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
elesar написа:

Друго нещо което трябва да си изясниш е че не всичко написано на VHDL може да го качиш в едно CPLD. Това което можеш да използваш обикновено е само едно подмножество на VHDL. Така че разглеждането на сорс за Spartan или Virtex може да не даде резултата който очакваш.
Какъв точно кит използваш?

Вто Фев 10, 2009 11:17 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
elesar написа:

Абе много странен екземпляр си ти :!:
продължаваш със загадките :)
Все едно аз сега да се изтъпаня и да кажа, че не хващам пакистанска народна музика по радиото , и да искам някой да ми помогне:!:
Дотук добре, но без да обяснявам на какви вълни работи това радио, дали е включено в контакта, дали имам въобще радио :!:
и да плюя и да кърша китки как никой нищо не разбира и не иска да помогне :cry:
Вземи и си го тресни толкова "тайният" кит с коолрънер у главата и може да ти просветне как например си могъл да кажеш да то този е, да му пуснеш даташита, или поне номера коолрънера та ако има добри души да го теглят и помагат... :evil:

Вто Фев 10, 2009 3:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето ти готов код за KS0073 (4x20), ще ти се наложи да го преправиш малко за твоя случай, но поне е някакво начало.
Имаш и testbench писан на VHDL.

Решението e малко странно на пръв поглед, но го бях правил като периферия за soft cpu и този подход ми се стори
на времето най-елегантен. Кодът работи, тестван е в полеви условия, но e писан като първи стъпки с VHDL,
така че може и да има подводни камъни :)

http://opencores.org/browse.cgi/by_cate ... guage_vhdl

Последна промяна HCL на Пон Фев 23, 2009 5:18 pm, променена общо 1 път

Вто Фев 10, 2009 7:42 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща